Full version: hjälp
inger1
Nu känner jag mig ute på hal is.
Min man kom hem igår med en plastpåse halvfull med kantareller. Har rensat och borstat dom rena.
Är en fullkomlig "idiot" vad gäller svamp eftersom där jag kommer ifrån fanns inte den.
I en del recept ska dom förvällas och sedan frysas in i spadet medan andra säger spadet ska frysas separat. Andra förespråkar stekning i torr panna för att reducera vätskemängden. confused.gif
Blir inte klok på det hela. Har någon en läcker pastasås gjord på kantareller är lyckan gjord.
Ha en fortsatt bra dag och en trevlig kväll.
elleave
Vi steker dem utan smör (håller sig längre) i en panna tills all vätska har kokat bort, saltar sen rätt mycket och fryser in ca 60gram i påsar.
Anna2
Jag är absolut ingen expert, men så här gör jag. Kokar (förväller) i ca 10 minuter. Slår av spadet. Låter kallnar. Fryser in. Sparar inte spadet.
Chamomille
När vi har plockat svamp (vilken som helst) så slänger vi ner dom i en kastrull och på med värmen. Efter ett tag så vätskas svampen och krymper. Sen kokar vi några minuter. Vätskan som blir ska med i frysen i samma påse som svampen. Bara å ösa i svamp i påsar och fördela spadet.

Pastasås..Hmmm.. g.gif

Stek lite av svampen i en panna så vattnet kokar bort. I med smör och finhackad lök. Stek en stund och häll i grädde. Salt och peppar. Paprikapulver är gott också. Sen kan du ta i örter om du vill. Smaka av... Liiite soya kanske? Om du vill så kan du ju ha i stekt kött i strimlor...?
(Har du sherry eller cognac hemma så kan du ha i 1 tsk...) yes.gif

Lycka till!

CITAT (Anna2 @ 15-08-2007, 13:17) *
Jag är absolut ingen expert, men så här gör jag. Kokar (förväller) i ca 10 minuter. Slår av spadet. Låter kallnar. Fryser in. Sparar inte spadet.


Men... Spadet har massor av smak!!! Det ska absolut med i frysen tycker jag. unsure.gif
Anna2
Det sitter förmodligen massor av smak i spadet. Jag slänger det pga att svamp drar åt sig så mycket gifter och föroreningar, så jag vill inte ha det. Men som sagt, om det är rätt eller fel, ingen aning.
inglan
Jag rensar, hackar och lägger i torr stekpanna eller stekgryta, det blir massor av vätska. Låter koka några minuter om de ska frysas in och fryser in i spadet. Annars om vi ska ha dem gensast så låter jag vätskan koka in och tillsätter sedan en rejäl klick smör och steker rätt länge tills det knäpper i svampen liksom, saltar och avnjuter på smörgåsen, som tillbehör till mat eller som fyllning i paj.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!! rolleyes.gif

Till sås (pasta eller ej), tar jag i grädde eller creme fraich och en skvätt mjölk också, salt och peppar. Kanske lite mjöl också, men annars är det så mycket smak i svampen så det behövs inte så mycket mer. Jag anser att till svamp så duger bara riktigt smör, grädde och creme fraich. Ska det vara gott så ska det! Drar hellre in på annat om det ska snålas på fett.

Mvh Inglan
inger1
Tack ni alla snälla rara forumister som så snabbt svarade på mitt nödrop. thanks.gif
I dag kilade jag in på affären och köpte ett smörpaket under hundpromenaden till stekningen av svampen till pastasåsen som jag gjorde i eftermiddags. Det blev helt underbart gott. MMMM.....
Har även förvällt resterande svamp och den står nu på svalning.
Tack och kram på er allihop rose.gif
Nina H
CITAT (Anna2 @ 15-08-2007, 14:47) *
Det sitter förmodligen massor av smak i spadet. Jag slänger det pga att svamp drar åt sig så mycket gifter och föroreningar, så jag vill inte ha det. Men som sagt, om det är rätt eller fel, ingen aning.


Men varför tror du att eventuella gifter sitter just i spadet?? Kanske du tänker på champinjoner som drar åt sig kadmium, men annars....??? Tycker synd om dig som missar så mycket.
Svar på frågor om svamp kan man också få på www.svampguiden.com
KURT
CITAT (inger1 @ 15-08-2007, 12:11) *
Nu känner jag mig ute på hal is.
Min man kom hem igår med en plastpåse halvfull med kantareller. Har rensat och borstat dom rena.
Är en fullkomlig "idiot" vad gäller svamp eftersom där jag kommer ifrån fanns inte den.


Intressant, kantareller tillhör annars de arter som jag trodde var spridda över större delen av jorden. Jag har hört talas om folk som hittat kantareller i sydamerikanska djungeln! Och i Sverige så är det nog ytterst få ställen det inte finns kantareller. Däremot så finnas det ju ingen historisk tradition att äta svamp i större delen av Sverige.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon