SAFFRANSPÄRON
1 kg päron (10-12 st)
1 liter vatten
3 dl (ca 250 g) socker
saft av 1 citron
1 paket (0.5 g) saffran
4 st stjärnanis
Skala päronen, men behåll skaften på. Blanda vatten, socker, 
citronsaft och saffran i en gryta. Tillsätt stjärnanisen och och 
låt det koka upp, lägg i päronen och koka under lock tills päronen 
är nätt och jämt mjuka (20-30 min). Ta upp päronen och lägg dem 
i varma glasburkar. Koka ihop lagen ca 5 min utan lock. Häll lagen 
över päronen och sätt på lock. 
Förvara svalt, hållbarhet ca 2 veckor, konserveringsmedel kan 
tillsättas för att förlänga hållbarheten.
LINGONPÄRON
1.5 liter (ca 1 kg)lingon
5 dl vatten
2 kg små päron
0.5 liter (ca 1 kg) socker
Rensa lingonen och koka dem med vattnet i en gryta ca 15 min. 
Tryck sönder lingonen mot kanten av grytan, sila saften. Skölj och 
skala päronen, lät skaften sitta kvar. Lägg päronen i lingonsaften, 
tillsätt sockret och koka dem mjuka ca 15 min. Ta upp päronen med 
hålslev, lägg dem på varma burkar och låt dem kallna. Koka ihop 
lingonlagen, skumma den och häll den över lingonen.
INGEFÄRSPÄRON
2 kg små päron
1 liter vatten
0.5 liter (ca 1 kg) socker
3-5 bitar hel ingefära
Skalapäronen men låt skaften sitta kvar. Blanda vattnet med socker 
i en gryta och koka upp lagen med den skurna ingefäran. Lägg i 
päronen och koka dn mjuka ca 15 min. Ta upp päronen med 
hålslev oh lägg dem i varma burkar. Koka ihop lagen och häll 
den över päronen.
 


