Full version: Laga mat i lergryta
rosita
Har i dag inhandlat en lergryta och undrar nu om någon har några bra tips! help.gif Bakar just nu ett bröd i lergrytan. flirting.gif
Felicia
Jag brukar mest använda lergrytan till att steka kött i. Köttet blir jätte-mört och fint i lergrytan, stänk gärna över lite vinäger över köttet också så blir det ännu bättre och mörare.
Grytbitar, köttfärslimpa, tjäder, kyckling, revbensspjäll är exempel på kött jag gärna steker i lergrytan
herkules
jag gör sjömansbiff i lergrytan - godast! smile.gif
lissa
Här nere används lergrytor flitigt, förmodligen beror det på att man gör rätt mycket långkok, och kött bryns ju så bra i såna grytor.
Jag använder den till grönsaksröror, fisk, kött, kyckling, kikärtor, linser etc. Egentligen allt som bryns och sedan ska fortsätta att kokas eller stekas, så det mesta du gör i ungen kan du göra i grytan...En annan fördel är att om man inte använder all mat , så sparar man den i grytan i kykskåpet, och den ser så trevlig ut att jag alltid sätter ut den på bordet = sparas en massa disk efersom man inte behöver flytta omkring maten mellan uppläggningsfat och en massa plastburkar, och sen sätter man den ju direkt på spisen för att värma upp den igen smile.gif
Sailor Pluto
Min mormor odlade rädisor i sin lergryta giggle.gif . Det gör inte jag, faktiskt så har det inte ens blivit av att pröva den 5 år gamla lergrytan än blush.gif . Men när jag väl gör det kan jag tänka mej att det blir rotfrukter och en fin köttbit (från ett djur som har levt ett trevligt ekologiskt liv).
Inga från Närke
Hoppas att ni kan fixa recept på alla era rätter ni gör, har också fått en lergryta men vet inte hur man gör och använder. Gör en liten tråd på Lergrytsrecept det skulle jag uppskatta. Tack på förhand.
herkules
lägg grytan i blöt, locket också

skala 10 potatisar, skiva dem
skala 2 lökar, skiva
stek upp lagom mängd rostbiff, innanlår, strimlat eller tunna skivor, salta o peppra köttet i pannan

ta upp grytan och lägg i:
först ett lager potatis
lök
kött
lite strösocker, lite salt
nästa lager likadant
och nästa (om det blir så många)
sista lagret ska vara potatis och lite grovmalen svartpeppar
smula över en buljongtärning
häll på 1 msk soya och 5 dl vatten
eller
1 flaska porter (eller öl) och 2 dl vatten

in i KALL ugn längst ner på 200 grader i 1,5 timme

serveras med lingonsylt
rosita
Tack för receptet! Finns det fler här ute som har bra recept att dela med sig av? Så vi kan börja använda lergrytorna som står i skåpen!?
Christer i Falköping
Nix, däremot brukar jag baka bröd i den. Blir väldigt saftigt och gott då. Fast problemet är att brödskivorna blir enormt stora och däför är svåra att skära tunna. Dessutom blir brödet än saftigare om man, som jag, har vedspis och bakar brödet i den ugnen. Oslagbart gott!
Christer.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon