|
Jag gör väl knappast något nytt eller revolutionerande för att värna miljön. Äger ingen bil, cyklar året runt om det är möjligt. (Är för snål för att åka kollektivt. Men OM det mot all förmodan skulle komma en massa snö och blåsa alldeles för mycket tar jag bussen till jobbet)
Källsorterar allt som går att sortera. Köper närproducerat eller KRAVmärkt. (Väljer så klart tex närproducerad honung framför KRAVmärkt från Nya Zeeland)
Eftersom jag cyklar för det mesta använder jag en stor ryggsäck när jag handlar.
Nu handlar den här tråden BARA om miljö, men när vi ändå pratar konsumtion vill jag även tillägga att jag inte handlar i något större varuhus/kedja som inte tecknat kollektivavtal. Har svårt för Lidl och Netto..
CITAT (gunvor @ 14-01-2008, 07:28)  När det gäller shampoo o tvål o dylikt till både mig o hundarna så håller jag mig till http://www.lush.se/tror inte deras produkter innehåller så mycket onödig o skadlig skit! Vad får dig att tro det?. De stinker i allafall förfärligt. Gita
ingrid fuxwall
14-01-2008, 22:00
CITAT (Berith @ 14-01-2008, 16:31)  Ja så menar jag, skulle såklart skrivit det  att jag handlar en eller högst två gånger i veckan, och då blir det en sisådär fjortielva kassar i månaden. Och oftast delar jag upp det så som jag skrev, mejerivaror för sej osv. Ska kolla in ICAs kassar nästa gång jag är där. Själv är jag kund på Falköpings ost i just Falköping och de brukar ha stora gula kassar med blixtlås för en liten kostnad och dessa kassar håller i åratal. Mejerivarorna i en, torrvaror i en annan osv men till frukt och grönsaker är det bättre med en korg och det passar ju bra! Att fylla korgen med de kassar man ska ha med. Den första tiden glömmer man ta med men även jag har lärt mig komma ihåg. ingrid
Varför olika kassar tilll torrvaror, kött, grönsaker mm? Jag har stor tygkasse från Coop (kostar 29kr), i den hamnar alla sorters varor utom tvättmedel och aldrig har jag haft några problem med att de tagit skada av att ha samsats i samma kasse.
Senast idag var jag och handlade på Coop, i kassen samsades kött, mjölk och grädde, torrkött, potatis, paprika, bananer, äpplen, tandkräm, purjolök, tvättlappar att rengöra spisplattor med, set med grejs till diskmaskin, chokladkaka mm mm.
Piccante
14-01-2008, 23:06
CITAT (Netha @ 14-01-2008, 22:42)  Varför olika kassar tilll torrvaror, kött, grönsaker mm? Jag har stor tygkasse från Coop (kostar 29kr), i den hamnar alla sorters varor utom tvättmedel och aldrig har jag haft några problem med att de tagit skada av att ha samsats i samma kasse.
Senast idag var jag och handlade på Coop, i kassen samsades kött, mjölk och grädde, torrkött, potatis, paprika, bananer, äpplen, tandkräm, purjolök, tvättlappar att rengöra spisplattor med, set med grejs till diskmaskin, chokladkaka mm mm. Smaken är väl olika men själv vill jag inte lägga vitkålshuvudet på tomaterna. Jag handlar ofta såpass lite åt gången att det räcker med en tygkasse eller två och jag bottnar med "stabilare" varor som mjölkpaket o burkar sen ligger grönsakerna säkert ovanpå utan att bli klämda.
Så klart bottnar jag också med det som väger tyngst ... skulle inte falla mig in att lägga ett kålhuvud på tomaterna.
CITAT (Netha @ 14-01-2008, 23:09)  Så klart bottnar jag också med det som väger tyngst ... skulle inte falla mig in att lägga ett kålhuvud på tomaterna.  Nej då kan man lika gärna köpa tomatpure från början... Ciczi
CITAT (cic @ 14-01-2008, 16:54)  Jag gör väl knappast något nytt eller revolutionerande för att värna miljön. Äger ingen bil, cyklar året runt om det är möjligt. (Är för snål för att åka kollektivt. Men OM det mot all förmodan skulle komma en massa snö och blåsa alldeles för mycket tar jag bussen till jobbet)
Källsorterar allt som går att sortera. Köper närproducerat eller KRAVmärkt. (Väljer så klart tex närproducerad honung framför KRAVmärkt från Nya Zeeland)
Eftersom jag cyklar för det mesta använder jag en stor ryggsäck när jag handlar.
Nu handlar den här tråden BARA om miljö, men när vi ändå pratar konsumtion vill jag även tillägga att jag inte handlar i något större varuhus/kedja som inte tecknat kollektivavtal. Har svårt för Lidl och Netto.. lite vid sidan av ämnet men på tal om närproducerad honung så hörde jag för några år sedan att om man är pollenallergiker skall man äta honung - producerad så nära som möjligt! CITAT (Ciczi @ 15-01-2008, 07:34)  Nej då kan man lika gärna köpa tomatpure från början...
Ciczi Skulle inte ens komma på tanken att köpa tomater vid den här årstiden - dom har rest långt och det är ju en belastning för miljön och dessutom tycker jag att dom är dyra o smaklösa och förmodligen väldigt besprutade! CITAT (Gita @ 14-01-2008, 20:52)  Vad får dig att tro det?. De stinker i allafall förfärligt. Gita förmodar att jag är manipulerad av deras reklam - t.e.x säger dom att det inte är djurtestat - den detaljen sköter jag - dvs djurtestar på mina nakenhundar och det funkar alldeles utmärkt! det där med vad som luktar gott alternativt stinker är ju en smakfråga - det finns dom som tycker att ajax luktar gott - jag tycker det är vidrigt!
Kakaduan
15-01-2008, 09:30
- Vi sorterar och sorterar och sorterar precis allt! Tråkigt nog måste man, där vi bor, åka bil för att komma dit man lämnar allt man sorterat. Helt sjukt och galet med tanke på många inte ens har bil.
- Vi åker kommunalt till jobbet och använder bilen bara när det verkligen är nödvändigt. Då passar vi på att göra alla ärenden på en gång.
- Vi komposterar allt vårt matavfall.
- Vi har inget badkar utan duschar.
Vi försökte gå över till bergvärme, men det visade sig att vi inte har råd, tyvärr...
Har letat efter en tygkasse att handla maten och som går ner i min handväska, men var 17 finns de att köpa? Tacksam för alla tips.
Kakaduan
Gunilla T
15-01-2008, 16:57
I dag kan man läsa i olika media om att våra flyttfåglar har stora problem. 13 av 24 arter har minskat under perioden 1980 - 1997.
Anledningen är klimatförändringar, miljögifter och ett förändrat jordbruk.
En av dem som minskar i antal är den svartvita flugsnapparen. Den har inte hunnit anpassa sig till klimatet, när ungarna föds så finns inte längre den tillgång till insekter och larver som den är beroende av. Den borde flytta tidigare...
Svartvit flugsnappare kommer ganska sent, därav dess aggressivitet när det gäller boplats. Den är mycket beroende av holkar för sin häckning så snälla alla fågelvänner...sätt upp småfågelholkar för att hjälpa denna fågel att föröka sig. Den gör utomordentlig nytta i trädgården genom att äta insekter.
Vi har varje år utökat vårt holkbestånd och brukar ha massor av "herrar i frack" som bosättare.
Tänk på att holkarna bör tillverkas av ohyvlat virke.
CITAT (Kakaduan @ 15-01-2008, 09:30)  Har letat efter en tygkasse att handla maten och som går ner i min handväska, men var 17 finns de att köpa? Tacksam för alla tips.
Kakaduan Beror ju så klart på storleken på din handväska.. Men jag tycker jag ser tygkassar både på COOP, Konsum, ICA, Hemköp osv. Annars är det ju plättlätt att sy en egen.
Jan Lindgren
15-01-2008, 22:01
Hej! Någon undrade hur jag värmer huset. Nu får jag skämmas. Vi har direktverkande el. Det ska snart bli ändring hoppas jag. Hålet till bergvärmen är borrat. Pengarna är hopsparade. Nu väntar jag bara på att rörmokaren ska få tid att fixa allt. Vi räknar med att det kommer att kosta ytterligare 250000 kr. Bergvärme eller ytjordvärme är det absolut bästa sättet att ta till vara på solvärmen. Värmepumparna ger 15 gånger mer energi än Sveriges ca 800 vindkraftverk. MVH Jan Lindgren
ingrid fuxwall
15-01-2008, 22:58
CITAT (Jan Lindgren @ 15-01-2008, 22:01)  Vi räknar med att det kommer att kosta ytterligare 250000 kr. MVH Jan Lindgren M a o är det dyrt att vara rädd om miljön
Vi försöker... - tvättar vår tvätt med fosfatfritt tvättmedel, Ocean bastvätt special (finns på granngården) - diskar i diskmaskinen med fosfatfria disktabletter, även det Ocean http://www.oceansv.net/sortiment.html#tvatt- sydde tygkassar själv, är så trött på plastkasseberget, sydde enligt den här sidan på internet: http://www.juhlin.nu/slojd/elevarbeten/sta...en/tygkasse.doc-att minska på köttätandet -att handla ekologiska produkter -att lägga matavfallet till komposten/sortera våra sopor Vi är annars riktiga "miljöbovar", bor på landet med småbarn, så vi är "beroende" av två bilar. Vid ork/lust så försöker vi att cykla till jobbet (enkel 2 mil), lämna/hämta barn (enkel 3 km)...vid passande väderlek. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något!
ängsvädd
16-01-2008, 08:10
CITAT (carita @ 16-01-2008, 07:53)  Vi försöker... - tvättar vår tvätt med fosfatfritt tvättmedel, Ocean bastvätt special (finns på granngården) - diskar i diskmaskinen med fosfatfria disktabletter, även det Ocean http://www.oceansv.net/sortiment.html#tvattVad bra, jag visste inte att det finns fosfatfria disktabletter:D Ska tipsa min kompis som har diskmaskin. Någon som vet om man kan köpa fosfatfria disktabletter någon annanstans?
Läste i Ny teknik idag att man kommit fram till att plastkassar är det mest miljövänliga alternativet. Plast behöver ju inte ha olja som råvara, man gör ju också plast av cellulosa. Den mesta bomull odlas f.ö. på ett för miljön väldigt belastande sätt. Gita
Piccante
16-01-2008, 11:08
CITAT (Gita @ 16-01-2008, 09:27)  Läste i Ny teknik idag att man kommit fram till att plastkassar är det mest miljövänliga alternativet. Plast behöver ju inte ha olja som råvara, man gör ju också plast av cellulosa. Den mesta bomull odlas f.ö. på ett för miljön väldigt belastande sätt. Gita Du har en poäng där. Det är inte alltid prylen i sig som är miljöbelastande utan sättet man tillverkar den på. Men den vanligaste plastkassen är ju tillverkad av oljebaserad plast. Däremot har jag sett att det nu finns trädgårdsäckar 125l i "plast" som är cellulosabaserad o biologiskt nedbrytbar. jättebra till löv o trädgårdsavfall. Hela påsen går att kompostera. Sen väljer man ju en bomullskasse av ekologiskt odlad bomull
Eller gör en tygkasse av några gamla stuvbitar (om man har)...så blir man av med dom...
Gunilla T
16-01-2008, 11:40
CITAT (Jan Lindgren @ 15-01-2008, 22:01)  Hej! Någon undrade hur jag värmer huset. Nu får jag skämmas. Vi har direktverkande el. Det ska snart bli ändring hoppas jag. Hålet till bergvärmen är borrat. Pengarna är hopsparade. Nu väntar jag bara på att rörmokaren ska få tid att fixa allt. Vi räknar med att det kommer att kosta ytterligare 250000 kr. Bergvärme eller ytjordvärme är det absolut bästa sättet att ta till vara på solvärmen. Värmepumparna ger 15 gånger mer energi än Sveriges ca 800 vindkraftverk. MVH Jan Lindgren Du behöver inte skämmas alls över att ha direktverkande el i huset. Så är det ju med äldre hus, olja eller el som var billigt då. Dessutom är elvärme inte alls den värsta miljöboven eftersom så stor del av elen i Sverige inte produceras av fossila bränslen. Har man dessutom fjärrvärme minskar utsläppen ytterligare därför att fjärrvärmevärken i så hög grad nyttjar biobränslen. Vi har också direktverkande el och en kakelugn som eldas i under vinterhalvåret. Eldning i kakelugn förorsakar koldioxidutsläpp men i förhållande till den minskade elåtgången kan jag iaf inte räkna ut vad som är mest miljövänligt. I vinter har vi sänkt inomhustemperaturen med ca en grad vilket minskar koldioxidutsläppen med ca 5%. Det finns ingen anledning för någon att ha dåligt samvete för att vi varit miljöbovar. Alla har varit det , vi visste ju inget annat. För många år sedan hällde jag klorin i tvättmaskinen när jag tvättade vittvätt! Idag kan jag inte tänka mig något så oviktigt som att ha kritvit tvätt! Men ju mer vi lär oss desto mer kan vi göra, våra val har betydelse!
Jan Lindgren
16-01-2008, 23:27
Hej! Det som gjort direktverkande el skadligt var nedläggningen av Barsebäck. Vi importerar skitig kolkraft istället. Ett bra sätt att minska utsläppen per person är att bo flera i samma bostad. En kompis till oss har flyttat in till oss så nu är vi tre istället för två. Vi har också minskat uppvärmningen genom att stänga av två rum. Jag har försökt att hålla temperaturen på 16 grader inne men det gick inte eftersom min frus fingrar stelnade. Nu måste jag acceptera att vi har minst 18 grader inne. Den här underbara vintern kommer också att minska koldioxidutsläppen i Sverige. MVH Jan Lindgren
ingrid fuxwall
16-01-2008, 23:43
Själv är jag en miljöbov - har jag lärt mig här i detta inlägget.
När det var dags för byte av uppvärmning så valde jag (tar år mig hela skulden) en ny vedpanna, om man jämför med Jans kostnad så blev det bara ½ kostnaden och sedan är ved så billigt.
Soptunnan töms var tredje vecka och den har sällan mer än en eller två påsar. Allt komposterbart går till Johanna och det brännbara genererar självfallet värme. Sorterar soppor gör jag men annars är jag en miljöbov, men tyvärr skäms jag inte
Lilla Birka
16-01-2008, 23:53
CITAT (MimmiH @ 16-01-2008, 08:10)  Vad bra, jag visste inte att det finns fosfatfria disktabletter:D Ska tipsa min kompis som har diskmaskin. Någon som vet om man kan köpa fosfatfria disktabletter någon annanstans? Jag köper fosfatfria disktabletter på Ica, SKONA heter deras märke. Körde med Skona diskmaskinsmedel förut och trodde det var fosfatfritt eftesom det var bra miljöval-märke på den. Upptäckte sedan att bara disktabletterna är helt fosfatfria!
Lilla Birka
17-01-2008, 00:04
Sydkraft erbjöd en kalkyl på hur jag skulle minska elförbrukningen i mitt hus. De kom fram till att jag gjorde det bättre än vad de kunde föreslå! Roligt! Då är jag ändå rätt generös med lyse, släcker inte i alla rum där jag inte vistas för så här ute i nattsvarta mörkret i skogen vill man faktiskt ha lite extra ljus. Däremot låter jag aldrig en apparat stå stand-by, stänger av allt med en knapp på grenurtaget (eller vad det heter), kör alltid diskmaskinen bara när den är full, liksom tvättmaskinen. Naturligtvis komposterar jag, sopbilen kommer en gång i månaden antingen jag vill eller inte. Övriga sopor tar vi med till tippen i sta´n när vi ändå åker dit och handlar. Mina värsta miljösynder är väl alla mina bilresor men det tänker jag inte ha dåligt samvete för så länge så många flyger både kors och tvärs över klotet. När det är dags att byta bil, blir det en riktig miljöbil, men någon acceptabel sådan finns inte ännu, så det får vänta ett tag till. Den jag har drar trots allt ganska lite 0,65 per mil. Köper också mycket kravmärkt mat och tänker på att det inte har transporterats för långt, köper svenskt om det finns att köpa.
ängsvädd
17-01-2008, 09:06
CITAT (Jan Lindgren @ 16-01-2008, 23:27)  Det som gjort direktverkande el skadligt var nedläggningen av Barsebäck. Barsebäck var också skadlig.
lilla mamma
17-01-2008, 09:21
Vi pendlar ensamma i bil, jag och gubben. Fyy på oss, men vad ska man göra? Inga allmänna kommunikationer som passar för hur glad blir klienterna om de inte kommer ut förräns 8 istf 7?
Källsorterar, självklart! Pelletsen fungerade inte, pannan gick varm och det höll på att bli dyrt.. Nu ska det in en skorsten med kamin.
Handdisk, ingen diskmaskin. Bara Grumme diskmedel. Luktar gott, är drygt och funkar bra som skurmedel. Sköljer i bytta, sköljvattnet blir blomvatten.
Tvättar med Grumme oftast, ingen torktumlare. Det luktar så gott vid lufttorkning Potatisvattnet blir utspädd gödning.
Gödslar med kanin o marsvinsspån med medföljande innehåll. Komposterar det som gnagarna inte tar hand. Önskar mig en grön Johanna till mors -dagspresent. Kompostjorden odlar jag i ute, annars köpejord och det går inte åt så mycket
cyklar när jag är hemma: motion och giftfritt.
Plockar svamp och fryser/torkar istf köpesvamp.
Köper potatis och ägg nära hemma, garanterat närköp samt ekologiskt. (potatisen köper jag när mina egna tar slut i november) Hönsen bor (ja bor) hos en pensionerad bonde som vårdar Agda & co som katterna. 1 :-/ägget. fin fint pris till underbara ägg.
Köper kött nära, både fläsk och nöt om jag kan. Ska försöka få tag i lamm.
och jag ska köpa en snällare bil.. när jag köpt min johanna
Min särbo och jag ska iväg i morgon till Norrköping och konvertera hans bil från bensin till etanol...det kommer att gå att köra på bensin fortfarande....men vi kommer att börja köra på etanol....min bil är för gammal för att kosta på sig en konvertering...han har en SAAB 9-5 Aero kombi -00 och jag har en Golf III -95...men det blir ju hans bil vi kommer att försöka åka med mest...
Vi ska byta ut påsarna som vi handlar med till tygpåsar...jag har ju flera som ligger hemma och är oanvända...*dumt*...istället för att samla på sig en massa påsar i lådan som senare blir full och då måste man tömma och kasta bort påsar...
Vi har försökt få bostadsbolaget att byta ut alla element till oljefyllda element...för de som finns nu är från början på 70-talet och de drar väldans...och sen har vi sagt till om att de ska komma och täta fönster och dörrar som det tjyvdrar ifrån...men tror ni vi har fått någon respons...NÄPP...det är bättre de kör på så här och höjer hyrorna allt eftersom...elen ingår i våran hyra nämligen...
Ja sen sopsorterar jag...nu kommer jag inte på någe mer...just nu...men det är vad jag försöker göra för miljön...
Kom på...jag försöker köpa ekologiskt...från bönder här om kring...
anna_rispan
17-01-2008, 10:28
Berith: vi stoppar tygkassarna i en annan tygkasse. sen ligger de i varuvagnen när vi handlar. inga problem. om vi gör det för miljön som huvudsak vet jag inte. en del är ju att vi skulle aldrig lyckas göra oss av med alla plastkassar vi bär hem så de tar bara plats hos oss. vi skippar tygkassarna när vi vill fylla på soppåseförrådet.
Piccante
17-01-2008, 13:21
CITAT (anna_rispan @ 17-01-2008, 10:28)  Berith: vi stoppar tygkassarna i en annan tygkasse. sen ligger de i varuvagnen när vi handlar. inga problem. om vi gör det för miljön som huvudsak vet jag inte. en del är ju att vi skulle aldrig lyckas göra oss av med alla plastkassar vi bär hem så de tar bara plats hos oss. vi skippar tygkassarna när vi vill fylla på soppåseförrådet.  Jag förstår inte var folk gör av alla plastkassar? Även om jag använder tygkasse när jag handlar så glömmer man den ibland och ibland gör man spontana inköp och har inte med den. Så det blir en och annan plastkasse ändå och de räcker till åt hushållssoporna (hämtar aldrig de soppåsar som kommunen delar ut gratis) och blir över ändå. Svämmar nästan över med plastpåsar ändå fast jag har tygkasse till 50% eller mer av inköpen.
anna_rispan
17-01-2008, 13:36
CITAT (Markus_H @ 17-01-2008, 13:21)  Jag förstår inte var folk gör av alla plastkassar? Även om jag använder tygkasse när jag handlar så glömmer man den ibland och ibland gör man spontana inköp och har inte med den. Så det blir en och annan plastkasse ändå och de räcker till åt hushållssoporna (hämtar aldrig de soppåsar som kommunen delar ut gratis) och blir över ändå. Svämmar nästan över med plastpåsar ändå fast jag har tygkasse till 50% eller mer av inköpen. Å, så det är någon mer än vi som har märkt det där att plastpåsar verkar föröka sig och svämmar över alla bredder. Nu när jag tänker efter så är det nog främsta anledningen till att vi försöker ta med tygkassar när vi handlar. Sen kan man ju vara lite småsnål också för det kostar ju 1-2 kronor med en plastkasse. Många bäckar små....
Piccante
17-01-2008, 13:54
En sak glömde jag ju  vet inte om det är en konkret sak för att inte belasta miljön men jag är med i två miljöorganisationer. Jag får ju som medlem massa tips om smarta lösningar, hur jag minskar min negativa miljöinverkan coh dessutom arbetar de som lobbyorganisationer mot myndigheter o företag samt skyddar natur ideellt med insamlade medel.
CITAT (anna_rispan @ 17-01-2008, 10:28)  Berith: vi stoppar tygkassarna i en annan tygkasse. sen ligger de i varuvagnen när vi handlar. inga problem. om vi gör det för miljön som huvudsak vet jag inte. en del är ju att vi skulle aldrig lyckas göra oss av med alla plastkassar vi bär hem så de tar bara plats hos oss. vi skippar tygkassarna när vi vill fylla på soppåseförrådet.  Tror att det var Kakaduan som undrade över tygkassarnas fåplats i handväskan, men tack iaf.  Kom på när jag stod i kassan idag på ICA att jag skulle ju kolla in deras tyg/plastkassar men det var så dags då.  Men nästa gång! Då ska jag kolla in dom.
Gunilla T
17-01-2008, 16:42
CITAT (Jan Lindgren @ 16-01-2008, 23:27)  Hej! Det som gjort direktverkande el skadligt var nedläggningen av Barsebäck. Vi importerar skitig kolkraft istället. Ett bra sätt att minska utsläppen per person är att bo flera i samma bostad. En kompis till oss har flyttat in till oss så nu är vi tre istället för två. Vi har också minskat uppvärmningen genom att stänga av två rum. Jag har försökt att hålla temperaturen på 16 grader inne men det gick inte eftersom min frus fingrar stelnade. Nu måste jag acceptera att vi har minst 18 grader inne. Den här underbara vintern kommer också att minska koldioxidutsläppen i Sverige. MVH Jan Lindgren Hej Jan 16 grader inomhus är väl i tuffaste laget - förstår att din fru inte mår bra. 18 grader, då fryser jag. Vi håller ung. 19 grader och det är väl acceptabelt fast jag går och småfryser. Idag har här inhandlats fostatfritt diskmedel till diskmaskinen för första gången. Tack till den som tipsade om detta!
16 grader inomhus ... då får man ju gå med jacka på sig. Jag vill ha 22 -24° dagtid, annars fryser jag.
Använder tygkassar och denna som rymmer massor men ändå går att bära bra! ICA +Whyred påse[attachment=11822:whyred_364839w.jpg] Slår av TV: n på knappen. Andra apparater som brödrost, hårtork, micro drar jag alltid ur uttaget när de använts klart. Inga lampor på om natten. Släcker ned om kvällen i de rum vi inte är. Lågenergilampor till viss del. Tvätten hängs på sträck, ingen torktumlare. Duschar, stänger av vattnet vid schamponering och intvålning.  Samma sak vid tandborstning och diskning tänker jag på att snåla med vattnet men det hör nog mer ihop med vattenbrist i brunnen att jag tänker på sånt. Sopsorterar & komposterar allt. Sophämtning var 8:e vecka. Egen kompost ej varmisolerad = sommarbruk. Säljer saker och kläder eller skickar till Röda Korset i stället för att slänga. Åker alltid buss till stan (4 mil) för nöjesturer -shopping, frisören mm. Cyklar ibland till jobbet på sommaren när det är ljust. Annars har vi varsin bil. Finns inga bussar här. Vi brukar använda samma bil så blir det mindre tid i motorvärmare när det passar med skiften. Han kommer hem 6.40 jag far 6.45 eller jag kommer hem 21 då far han direkt. Jag kommer hem 13 han far 13.10 osv. Sambon pendlar med MC:n när vädret tillåter. Klart bensinsnålast i våran motorpark. Tilläggsisolerade vinden när vi flyttade in och fick 1:a elräkningen  , direktverk.el i vårt hus vi hyr. Sätter för källarfönstren och badrumsfönstret med markisoleringsplattor på vintern. Skottar även upp snö runt grunden. Försöker plocka ned och rengöra elelementen varje höst när de slås på och dammsuger ur dem så de funkar effektivt. Köper lokal/närproducerat det som går. Mycket godare är det ju också. Bröd, kött, grönsaker, fisk, korv, pålägg. Köper ekomärkta kläder ibland, speciellt om jag ska ge bort dem i present. Kaffet får gärna vara krav och rättvisemärkt. Toapappret/hushållspappret måste vara hårt packat på rullarna och gärna såna som är "ihopplattade" inne i förpackningen. Ingen dagstidning, ska avtacka oss reklamen också bara vi kommer på hur vi ska göra på postlådan. Timers till motorvärmarna. Mirakeltrasor framför starka rengöringsmedel. Håller ca 19-20 grader inne. Säger bort småpåsar inne på butiker. Detta borde väl jämna ut vår bensinslukande leksak: skotern, för att inte tala om våra halogenspottar, min törstiga bil, veteranmopeden, åkgräsklipparen, snöslungan...
Bookhousegirl
18-01-2008, 15:20
Här kommer min lista på miljövänliga saker som jag gör, jag tycker personligen inte att jag är särskilt miljövänlig men det blev lite i alla fall. Försöker i alla fall välja ett grönar alternativ när det finns. * Köper ekologisk mat när det finns möjligheter är laktosintolerant och då finns inte alltid utbudet. * Lagar alltid dubbla portioner som blir till matlådor till skola och jobb, så jag slipper köpa färdigmat. * Ställer alltid upp ugnsluckan efter att jag utnyttjat ugnen för att ta till vara värmen * Tar alltid ut allt jag behöver i kylskåpet när jag lagar mat för att inte det ska dra så mycket energi * Tinar alltid mat i varmt vatten istället för micro eller ugnen, kanske för att jag inte äger någon micro * Använder vattenkokar istället för spisen vid upphettning av vatten * Äter endast fisk och fågel vid enstaka tillfällen annars vegetariskt * Diskar diskmaskin för att spara vatten (och tid) mot handdisk * Går och cyklar när vädret tillåter * Åker kollektivt vid längre transporter eller när det är för dåligt väder * Stänger alltid av vattnet vid shamponering, tandbortsning och liknande * Försöker vädra ut mina kläder istället för att tvätta dem för ofta då det sliter extremt på kläderna * Tvättar alltid fulla maskiner på låg värme * Köper något dyrare kläder och prylar som har högre kvalité och därmed längre hållbarhet * Duschar alltid istället för att bada * Försöker att inte tvätta håret varje dag och minskar därmed tiden i duschen * Syr ibland mina egna kläder * Har endast lågenergilampor hemma * Har ingen tv * Har endast 18-20 grader hemma * Stänger alltid av all eletronisk utrustning och låter dem inte bara stå på Stand By * Försöker att inte ha min dator igång när jag inte använder den. * Köper begagnad kurslitteratur * Använder mig av tjänster på internet för ex. bankärenden, biljettköp, videofilm och liknande * Har inte telefonkatalog * Lånar böcker på biblioteket * Har Ingen reklam skylt på dörren * Ingen dagstidning * Läser Metro på nätet * Använder bara återbränningsbara skivor istället för att köpa nya. * Låter katten gå ute när det finns möjlighet så han slipper använda lådan inne. * Odlar massa växter för att hämma koldioxidutsläpp...
butterfly82
05-02-2008, 19:59
1. Källsorterar. Vi måste ha soptunna :-( där vi bor tyvärr är väl pga att vi använder mkt fjärrvärme i vår kommun o det är ju bra för klimatet. 2. Cyklar gärna istället för kör bil till jobb mm. 3. Använder så lite engångsgrejer som möjligt... ex använder tygblöjor till båda mina små barn, tygtvättlappar mm. 4. Tvättar med tvättnötter som är 100% organiskt o resterna som blir över slängs på komposten. Tvättar till o med tygblöjorna o de blir helt rena!! 5. Använder tygtrasor istället för disktrasor - håller sig fräschare med! 6. Ger bort kläder + annat som man inte använder längre till vänner o till välgörande. 7. Försöker tänka på miljön när jag handlar ex mat o då gärna ekologiskt o närproducerat. Försöker undvika köpa alltför mycket mat som är importerat långväga ifrån. Köper ägg på bondgård i närheten = färska ägg + att man stödjer de lokala bönderna! 8. Försöker tänka på vad jag behöver o inte ex när det gäller kläder... all konsumtion ger ju påverkan på miljön.... bra o kunna använda begagnat o ärvda saker ex kläder till barnen!
Sen kommer jag inte på mer just nu!
Sen vi började med tygblöjor har vi halverat våra sopor!! *glad*
Kram till er alla!
Hannele
05-02-2008, 20:02
HDK-elever delade ut tygkassar utanför mataffären på Avenyn på stan idag, till kunder som inte köpte plastpåse.
Inte så mycket men: Slänger inte papper i soporna Komposterar Försöker vara ekologisk i trädgården Har bytt ut nästan alla glödlampor mot lågenergi
Däremot så är det så illa att jag Kör bil, minst 10 mil om dan Eldar med vedpanna Älskar kött, särskilt nötkött Köper oftast lågkvalite-grejor som går sönder och får ersättas Åker gärna på semester men har aldrig råd
Hannele
07-02-2008, 22:21
CITAT (Bee @ 14-01-2008, 09:44)  PS: till dig som vill prova Grumme i diskmaskinen: om det löddrar lika mycket som flytande Yes så är det ett misstag man bara gör en gång. Diskmaskiner är gjorda för låglöddrande medel. De miljövänliga alternativen är väl ok?
CITAT (Gunilla T @ 13-01-2008, 11:18)  Eldar inte upp allt ris och och torra träd i skogen utan det får ligga och förmultna i egen takt.
Har dessvärre gjort det förut. Men du... naturen mår ju inte dåligt av aska? Tvärtom lider väl svensk natur närmast brist, eftersom vi förhindrar (av naturliga skäl) skogsbränder? Jag är numera stolt tvättnötsjunkie, tack vare Netaave, väljer enbart dasspapper av returfiber, tack vare Stella Polaris, Köper, skurar och putsar enbart med grönsåpa, tack vare Magdis Eldar förvisso med ved, men strör askan över mina tacksamma växter i deras vintervila i trädgården, Sorterar bort batterier från sopor har jag gjort sedan jag var barn - jag tycker de är lite otäcka. Köper inget elektronik-krafs i onödan (tv, mp-3, blablabla t.ex) Köper så lite krafs jag kan överhuvudtaget Köper faktiskt nästan inget krafs alls - bara det jag verkligen behöver och använder. Spade t.ex. Sorterar inte allt, men mycket. Är lite slarvig på den punkten - bättring lovas. Har provat tygkassar, men de är inte så roliga att ta med sig till affären när de är fulla med hundhår... köper enbart papperskassar som jag använder till att tända i pannan med. Klyver inte ved med maskin - hugger den med yxa - eller rättare sagt , tvingar Henrik att klyva den med yxa, medan jag ligger på soffan i negligé och käkar chokladpraliner. Nu ska jag fortsätta läsa tråden, tycker om allt jag fått lära mig här på forumet! Tack!
henriks
06-05-2008, 20:02
CITAT (Grå @ 06-05-2008, 20:50)  Men du... naturen mår ju inte dåligt av aska? Tvärtom lider väl svensk natur närmast brist, eftersom vi förhindrar (av naturliga skäl) skogsbränder?
Jag är numera stolt tvättnötsjunkie, tack vare Netaave, väljer enbart dasspapper av returfiber, tack vare Stella Polaris, Köper, skurar och putsar enbart med grönsåpa, tack vare Magdis Eldar förvisso med ved, men strör askan över mina tacksamma växter i deras vintervila i trädgården, Sorterar bort batterier från sopor har jag gjort sedan jag var barn - jag tycker de är lite otäcka. Köper inget elektronik-krafs i onödan (tv, mp-3, blablabla t.ex) Köper så lite krafs jag kan överhuvudtaget Köper faktiskt nästan inget krafs alls - bara det jag verkligen behöver och använder. Spade t.ex.
Sorterar inte allt, men mycket. Är lite slarvig på den punkten - bättring lovas.
Har provat tygkassar, men de är inte så roliga att ta med sig till affären när de är fulla med hundhår... köper enbart papperskassar som jag använder till att tända i pannan med.
Klyver inte ved med maskin - hugger den med yxa - eller rättare sagt , tvingar Henrik att klyva den med yxa, medan jag ligger på soffan i negligé och käkar chokladpraliner.
Nu ska jag fortsätta läsa tråden, tycker om allt jag fått lära mig här på forumet! Tack! Så värst tvingad har jag inte varit, ännu i alla fall. Å det där med negligen och chokladpraliner visste jag inte, har alltid trott att min kära Grå pysslade om hemmet inomhus när jag står i vedboden.
CITAT (henriks @ 06-05-2008, 21:02)  Så värst tvingad har jag inte varit, ännu i alla fall. Å det där med negligen och chokladpraliner visste jag inte, har alltid trott att min kära Grå pysslade om hemmet inomhus när jag står i vedboden.  Det är bara en fasad. Så fort du vänder ryggen om så slänger jag av mig trenchcoaten och kastar mig i soffan så att den nästan välter med famnen full av (ekologiska) chokladpraliner och mumsar tills jag storknar. Om du sedan vänder dig om igen så har jag redan hoppat ur soffan, slängt på mig coaten och svischat fram till spisen igen. Snabbt som blixten... och sådär håller det på. Kvinnans list övergår mannens förstånd.
henriks
06-05-2008, 20:34
CITAT (ingrid fuxwall @ 17-01-2008, 00:43)  Själv är jag en miljöbov - har jag lärt mig här i detta inlägget.
När det var dags för byte av uppvärmning så valde jag (tar år mig hela skulden) en ny vedpanna, om man jämför med Jans kostnad så blev det bara ½ kostnaden och sedan är ved så billigt.
Soptunnan töms var tredje vecka och den har sällan mer än en eller två påsar. Allt komposterbart går till Johanna och det brännbara genererar självfallet värme. Sorterar soppor gör jag men annars är jag en miljöbov, men tyvärr skäms jag inte Jag är övertygad om att din nya vedpanna är betydligt miljövänligare än Jans bergvärme. värmepumpen drivs knappast av luft! CITAT (Grå @ 06-05-2008, 21:18)  Det är bara en fasad. Så fort du vänder ryggen om så slänger jag av mig trenchcoaten och kastar mig i soffan så att den nästan välter med famnen full av (ekologiska) chokladpraliner och mumsar tills jag storknar. Om du sedan vänder dig om igen så har jag redan hoppat ur soffan, slängt på mig coaten och svischat fram till spisen igen. Snabbt som blixten... och sådär håller det på. Kvinnans list övergår mannens förstånd.  När Grå rör sig, står blixten stilla - gammalt småländskt ordspråk!
CITAT (Berith @ 14-01-2008, 10:20)  En lite dum frågan kanske men... Ni som använder tygkassar när ni handlar, hur gör ni då? Jag kör fortfarande med plastkassar men har (såklart!) funderat på det där med tygkassar, men tycker det verkar så omständigt. Det måste ju bli ganska många kassar - en för bröd, en för charkuteri, en för mejeri, en för fryst, en för frukt/grönt.... D.v.s lika många tygkassar som jag använder plast. Eller? Jag återanvänder mina plastkassar ett stort antal gånger. Innan de helt faller sönder återanvänds de till soporna. Har gjort så i minst tio år.
Whiskuchi
06-05-2008, 21:23
Jag...
...äter inget kött ...sopsorterar ...handlar ekologiskt och/eller närproducerat i mesta möjliga mån ...köper miljömärkt ...har mest lågenergilampor ...lämnar inga apparater i standby-läge ...bytte oljebrännaren mot pelletsbrännare ...har en menskopp (men har inte kommit mig för att prova den än *lovar bot och bättring*)
På minussidan måste nämnas att jag...
...kör bil onödigt mycket ...använder engångsblöjor till dottern ...köper för mycket halvfabrikat
CITAT (Whiskuchi @ 06-05-2008, 22:23)  ...har en menskopp (men har inte kommit mig för att prova den än *lovar bot och bättring*) Vad är menskopp? CITAT (Jan Lindgren @ 17-01-2008, 00:27)  Hej! Det som gjort direktverkande el skadligt var nedläggningen av Barsebäck. Vi importerar skitig kolkraft istället. Ett bra sätt att minska utsläppen per person är att bo flera i samma bostad. En kompis till oss har flyttat in till oss så nu är vi tre istället för två. Vi har också minskat uppvärmningen genom att stänga av två rum. Jag har försökt att hålla temperaturen på 16 grader inne men det gick inte eftersom min frus fingrar stelnade. Nu måste jag acceptera att vi har minst 18 grader inne. Den här underbara vintern kommer också att minska koldioxidutsläppen i Sverige. MVH Jan Lindgren Huvva, så kallt hade jag aldrig i livet klarat av att ha inomhus på dagen...  Då hade min kropp gått i strejk och fått svår värk, värre än vanligt. Nattetid däremot är en heeelt annan femma.
Whiskuchi
07-05-2008, 10:26
CITAT (embees @ 07-05-2008, 11:11)  Vad är menskopp? En kopp i silikon eller gummi som man har istället för vanliga mensskydd. Från http://www.menskopp.seMiljövänlig & billig Eftersom du kan använda en m-kopp i många år, innebär det att du inte kommer slänga tamponger, bindor eller deras förpackningar varje månad under alla dessa år. Lägger man ihop alla menstruationer har en genomsnittlig kvinna mens i 6 år av sitt liv. En genomsnittlig kvinna förbrukar under mensen uppåt 10.000 tamponger eller bindor. Tamponger, bindor och förpackningarna bidrar till sopberget och slängda i avlopp orsaker de problem för reningsverk. Du sparar också pengar! Efter bara några månaders användning av en m-kopp har du tjänat in kostnaden och efter det kan du börja göra roligare saker för dina pengar.
Piccante
07-05-2008, 11:37
CITAT (Grå @ 06-05-2008, 20:50)  Men du... naturen mår ju inte dåligt av aska? Tvärtom lider väl svensk natur närmast brist, eftersom vi förhindrar (av naturliga skäl) skogsbränder? Fast det är inte aska naturen lider brist på snarare död ved. Om skogsbränder ska vara effektiva för att gynna biologisk mångfald så får de vara större än en brasa på tomten. Det är bra att man sparar på död ved även om det är pinnar och klenved för i skogen sopas det rent efter ett kalhygge för man tar tillvara på allt mer till biobränsle.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|