|
Eva i Skåne
19-01-2008, 14:25
Varje gång jag handlar bröd konstaterar jag att det numera är färdigskivade sorter som verkar dominera hyllorna. Jag gillar inte det, men kanske är det ett tecken på stressen i det dagliga livet att folk gärna köper bröd som är skuret... Jag kan se fördelar, visst. Har man mindre barn behöver man inte vara rädd att dom står där med största kniven. Tar man direkt ur frysen kan man ta fram så många skivor man vill ha. Vissa bröd är svåra att skiva jämna skivor av (kanske är det kniven som behöver slipas då  ). Fullkornsbröd och rostebröd kan t o m jag tycka är ok att köpa skivade, men i det stora hela är skivorna är alldeles för tjocka. Om jag nu skulle få för mig att köpa ett halvfint bröd, limpa eller vad ni vill så uppskattar inte jag skivor som är 1½-2cm tjocka Sådana skivor "växer" i munnen och jag är mätt innan jag börjat. Kanske en bantningsvariant... Är det fler än jag som är kinkiga?
anna_rispan
19-01-2008, 14:29
jag är så där velig. allt köpebröd smakar ju nästan samma och jag har också sett att oskivat bröd blir alltmer ovanligt. men jag orkar inte bry mig. jag skulle kunna gå till konditoriet o köpa hela limpor o bröd eller baka själv. men när jag är på affärn o allt annat finns där så tar jag brödet också.
skivar jag själv kan jag göra både tunnare och tjockare. beroende på vad jag är sugen på.
Jag är så kinkig att jag ratar vitt  Jag föredrar skivat, men det beror kanske på att jag köper grovt mörkt bröd. De skivorna är ofta väldigt tunna. Vanligt vitt limpbröd köper jag ytterst sällan, kan inte minnas senaste gången nu, med ett undantag: rostbröd köper jag vitt, färdigskivat och fryser in, men det är det enda vita brödet jag köper för egen del alls.
Citrona
19-01-2008, 15:00
Jag bor ensam med min tioåriga dotter. För att vi skall slippa äta torrt bröd måste jag köpa färdigskivat och lägga i frysen. Så tar jag fram några skivor varje kväll, de är tinade och smakar som färska på morgonen efter. Jag äter bara osötat fullkornsbröd och min dotter har snöat in på Gott Gräddat och så får hon äta vitt rostbröd på helgerna. Visst skulle jag kunna köpa oskivat bröd, skiva det själv och sen frysa in, det händer att jag gör det om jag köper något extra gott bröd på ett bageri.
Gossen Ruda
19-01-2008, 16:19
Jag vill skiva själv så jag avskyr färdigskivat bröd. Dom sista bitarna blir så torra om man inte hela tiden fryser in brödet.
Jag gillar egentligen inte heller dom färdigskivade bröden men det är oftast dom jag köper. Som Anna R säger, dom smakar i princip samma oavsett vad det står på påsen. Men det är praktiskt. Det är sällan jag behöver kasta bort gammalt torrt bröd nuförtiden. Vi tar bara fram lagom antal skivor från frysen och tinar i mikron. Eller rostar. Rostat grovt bröd är gott. Vitt förekommer nästan itne alls här.
aanderss
19-01-2008, 16:58
oja de gillar jag
Aqvakul
19-01-2008, 17:01
Vi har fått ett nytt stort Hemköp och de har nästan bara skivat bröd. Känns inte riktigt bra att köpa, men i "morgonrusningen" så är det förstås praktiskt.
aanderss
19-01-2008, 17:02
var i lund ligger de
Aqvakul
19-01-2008, 17:06
CITAT (aanderss @ 19-01-2008, 17:02)  var i lund ligger de Vid Skattehuset, Södra vägen.
aanderss
19-01-2008, 17:06
ja då vet jag
Aqvakul
19-01-2008, 17:07
CITAT (aanderss @ 19-01-2008, 17:06)  ja då vet jag bra, om du behöver köpa färdigskivat bröd
aanderss
19-01-2008, 17:09
de finns här med
Aqvakul
19-01-2008, 17:11
CITAT (aanderss @ 19-01-2008, 17:09)  de finns här med Jag tror att det nästan finns överallt!
aanderss
19-01-2008, 17:12
mm de tror jag med
ninnisky
19-01-2008, 17:18
Gillar absolut inte färdigskivat bröd - men det finns väldigt lite annat ... Kan någon tipsa mig om var jag kan hitta oskivat, osötat och någorlunda mörkt bröd här i Göteborg. Snart är det dags att baka själv igen  om bara min händer orkade....
De sista åren min farmor levde hade hon problem med musklerna i armarna så fick far hjälpa henne att skiva brödet när det var hemköpt för då fanns det knappt färdigskivat rostebröd i butiken. Sedan frös de in brödet och så kunde farmor plocka fram på kvällen och så var det tinat till frukost...
Ciczi
Aqvakul
19-01-2008, 19:17
Ibland undrar jag om man får tycka om vissa saker, typ färdigskivat bröd. Är det för att det är för praktiskt, ett uttyck för "lathet". Finast är ju hembakat (fast när jag var liten var köpebröd "finare"). Därnäst kommer bröd som bakats på det lilla bageriet. Kanske handlar det om misstroende mot maskiner och masstillverkning. Tror att vi har en massa fördomar om hur det ska vara. Om jag hittar ett bröd som jag tycker om, så köper jag det även om det är masstillverkat och färdigskivat.
CITAT (Ciczi @ 19-01-2008, 18:57)  De sista åren min farmor levde hade hon problem med musklerna i armarna så fick far hjälpa henne att skiva brödet när det var hemköpt för då fanns det knappt färdigskivat rostebröd i butiken. Sedan frös de in brödet och så kunde farmor plocka fram på kvällen och så var det tinat till frukost...
Ciczi Så gulligt det låter  . Ja, man får hjälpa varandra i vått o torrt. Men det här med att tina rostebröd. Det behövs inte! Man tar brödet direkt från frys till rost. Blir hur bra som helst!
CITAT Så gulligt det låter  . Ja, man får hjälpa varandra i vått o torrt. Men det här med att tina rostebröd. Det behövs inte! Man tar brödet direkt från frys till rost. Blir hur bra som helst! Fast det var ju inte rostebröd hon åt utan vanligt annat bröd. Ciczi
vindspel
19-01-2008, 19:54
CITAT (Bee @ 19-01-2008, 19:21)  Så gulligt det låter  . Ja, man får hjälpa varandra i vått o torrt. Men det här med att tina rostebröd. Det behövs inte! Man tar brödet direkt från frys till rost. Blir hur bra som helst! Precis. rakt från frys till brödrost. Rostar allt bröd....tja, inte det "riktiga" fullkornsbrödet.
mamamaggan
19-01-2008, 20:09
Köper bara färdigskivat fullkornsbröd , det där riktigt mörka i tunna skivor. Kan hända att jag köper sådan där portionsbitar av surdegsbröd som också är tunna. Annars köper jag GI-bröd på bageriet , skivar själv och rostar. På helgen kan det slinka ner en helt vanlig småfralla till frukost , vi får dem levererade hem av en idrottsförening. Skivad formfranska , sådan där smaklös, köper vi i stort sett aldrig.
Förr bakade jag en egen formfralla med hela sädeskorn i , jättegott att rosta.
Rostfralla är enda bröd vi köper och det tycker jag är helt OK skivat övrigt bakar maken.. även till barnen m familjer. CITAT (Ciczi @ 19-01-2008, 18:57)  De sista åren min farmor levde hade hon problem med musklerna i armarna så fick far hjälpa henne att skiva brödet när det var hemköpt för då fanns det knappt färdigskivat rostebröd i butiken. Sedan frös de in brödet och så kunde farmor plocka fram på kvällen och så var det tinat till frukost...
Ciczi I Umeå, ICA- MAXI Strömpilsplatsen , kunde man iaf för några år sedan i butiken skiva brödet man köpt.
Färdigskivat är praktiskt, men ofta tycker jag att skivorna inte är tillräckligt tjocka när det gäller färdigskivade limpor. Men, utmärkta att ta upp ur frysen och rosta - de blir faktiskt saftigare så än om man rostar dem när de redan är tinade. Angående att skära bröd, och varför de så ofta blir skurna snett, så har det redan avhandlats på usenet för längesen. http://groups.google.com/group/swnet.diver...8888a4892?hl=enFråga mig INTE hur jag kommer ihåg den diskussionen...men den har dykt upp med jämna mellanrum lite överallt.
CITAT (Pirum @ 19-01-2008, 21:24)  Färdigskivat är praktiskt, men ofta tycker jag att skivorna inte är tillräckligt tjocka när det gäller färdigskivade limpor. Men, utmärkta att ta upp ur frysen och rosta - de blir faktiskt saftigare så än om man rostar dem när de redan är tinade. Angående att skära bröd, och varför de så ofta blir skurna snett, så har det redan avhandlats på usenet för längesen. http://groups.google.com/group/swnet.diver...8888a4892?hl=enFråga mig INTE hur jag kommer ihåg den diskussionen...men den har dykt upp med jämna mellanrum lite överallt. Har kollat på länken. Gud så underbart nördigt! Påminner mig om en lunch på jobbet för flera år sen där jag var enda damen vid långbordet bland 15 herrar och hela lunchen gick åt för att diskutera dimensionen på en skruv till en utombordarmotor. Gav mig en fantastisk inblick i herrars intressen och diskussionssätt
Eva i Skåne
19-01-2008, 23:35
CITAT (aq42 @ 19-01-2008, 19:17)  Ibland undrar jag om man får tycka om vissa saker, typ färdigskivat bröd. Är det för att det är för praktiskt, ett uttyck för "lathet". Finast är ju hembakat (fast när jag var liten var köpebröd "finare"). Därnäst kommer bröd som bakats på det lilla bageriet. Kanske handlar det om misstroende mot maskiner och masstillverkning. Tror att vi har en massa fördomar om hur det ska vara. Om jag hittar ett bröd som jag tycker om, så köper jag det även om det är masstillverkat och färdigskivat. Man får väl tycka till om både det ena och andra Det jag ville föra fram var att jag inte gillar skivat bröd för att skivorna oftast är för tjocka för min smak.
vindspel
20-01-2008, 16:06
CITAT (Bee @ 19-01-2008, 21:54)  Har kollat på länken. Gud så underbart nördigt! Påminner mig om en lunch på jobbet för flera år sen där jag var enda damen vid långbordet bland 15 herrar och hela lunchen gick åt för att diskutera dimensionen på en skruv till en utombordarmotor. Gav mig en fantastisk inblick i herrars intressen och diskussionssätt  Den påminner mig om alla eländiga fikapauser på mitt jobb. Eviga diskussioner om vad de skulle laga för ngn mat när de kom hem. Den västa gången var när två "damer" satte igång hur man på ett rätt sätt sköljer och torkar sallad, jag fullständigt bröt ihop i en skrattatack som vara de minst 10 minuter  ......det var droppen för mig  Satt mer och mer hos herrarna och fikade istället
Detta brödet bakar jag väldigt ofta, det är så himla gott och ingen jäsning eller knådning Bröd
netaave
20-01-2008, 22:33
Köper aldrig bröd, bakar ju 10-12 bröd för vad jag får betala för ett enda. Skivar det ofta däremot halvfryst, så kan man ta fram det man behöver.
aanderss
20-01-2008, 22:33
ja de bästa är ju att baka själv
Ösnkar att jag hade tid att baka.
aanderss
20-01-2008, 22:59
eller varit bra på att baka bröd
ingrid fuxwall
20-01-2008, 23:03
CITAT (aanderss @ 20-01-2008, 22:33)  ja de bästa är ju att baka själv Hur ofta gör du det?
aanderss
20-01-2008, 23:06
de händer ibland faktiskt
ingrid fuxwall
20-01-2008, 23:45
CITAT (aanderss @ 20-01-2008, 23:06)  de händer ibland faktiskt Fortsätt med det och dela med dig av din misstag
Jag köper alltid färdigskivat, mest för att brödknivarna är gjorda för högerhänta så mina blir sneda. Dessutom så finns mina favoritbröd bara färdigskivat, Fazers efterugnslimpa och Fazer rallarhalvor. Båda osötade och jättegoda.
Piccante
21-01-2008, 00:19
köper nästan alltid färdigaskivat, det blir fler skivor/ limpa på det viset än när jag skivar själv och det blir snett och vint på alla håll  Sen köper jag ofta mörk surdegsbröd av råg från Danmark/ Tyskland. Det är färdigskivat i tunna skivor som jag inte hade lyckats åstadkomma själv. Dessutom blir det övermäktigt att äta så mättande fiberrikt bröd i tjocka skivor.
förstår inte varför ni fryser köpebrödet - det håller ju flera veckor i plastpåse i kylskåpet - därför det finns så mycket konserveringsmedel i det ! En god vän med skafferi hade en bit köpebröd och en bit hemgjord limpa o skafferiet - åkte på semester 2 veckor och återkom till sina glömda brödbitar. Den hembakta hade på 2 veckor fått långt grönt hår - såg ur som ett litet troll. Den köpta var lite torr i kanterna f.ö. utan anmärkning.
Ophelia
21-01-2008, 07:12
Jag bryr mig faktiskt inte speciellt mycket. Jag föredrar att köpa bake off och där har det kommit fler olika sorter (småbröd och limpor i olika modeller). Dem får man skiva upp själv. Älskar ciabatta med linfrö, malt och råg
CITAT (gunvor @ 21-01-2008, 06:55)  förstår inte varför ni fryser köpebrödet - det håller ju flera veckor i plastpåse i kylskåpet - därför det finns så mycket konserveringsmedel i det ! En god vän med skafferi hade en bit köpebröd och en bit hemgjord limpa o skafferiet - åkte på semester 2 veckor och återkom till sina glömda brödbitar. Den hembakta hade på 2 veckor fått långt grönt hår - såg ur som ett litet troll. Den köpta var lite torr i kanterna f.ö. utan anmärkning. Vet inte vad det kan ha varit för bröd, det låter läskigt. Om jag glömmer bröd i brödboxen blir det grönt av mögel.
Myosotis
21-01-2008, 10:34
CITAT (Anma @ 21-01-2008, 00:14)  Jag köper alltid färdigskivat, mest för att brödknivarna är gjorda för högerhänta så mina blir sneda. (...) Det visste jag inte! Min mamma är vänsterhänt men jag har aldrig tänkt på att hennes brödskivor skulle bli snedare än mina (kanske beror på att mina är maximalt sneda). Kan du förklara närmare?
Eva i Skåne
21-01-2008, 12:04
Vänsterhänt är jag också, men just brödknivar har jag aldrig funderat på att de skulle vara utformade för högerhänta Inte skär jag speciellt snett heller. Jag har ett enkelt, men fungerande tips, till er som skär snett: Räta på ryggen när du skär. Då blir brödskivorna raka och jämna!Prova själv om du inte tror mig.
*Stintan*
21-01-2008, 12:41
Jag har gett upp, jag har slutat äta bröd
Piccante
21-01-2008, 13:03
CITAT (Stintan43 @ 21-01-2008, 12:41)  Jag har gett upp, jag har slutat äta bröd  Jag slutade att skära bröd men har inte gett upp att äta det Intressant teori om att vänsterhänta skär bröd värre än högerhänta. ,måste prova att skiva bröd med höger hand någon gång!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|