|
astrantia
27-03-2008, 20:13
Skulle vilja utöka min odlarrepertoar och satsa på någon "ny" grönsak i år. Men jag har ingen aning om vad jag ska satsa på. Kan ni hjälpa mig med förslag?Det behöver alltså inte vara en grönsak som är ny i världen, bara ny för mig. Jag har tidigare odlat morötter, palsternacka, svartrot, potatis, rädisa, rödbetor, olika sorters sallat, spenat, mangold, sockerärtor, diverse olika bönor, squash, gurka, brysselkål, vitkål och lök. Jag tror det är allt. Vad skulle jag kunna prova på i år? Alla förslag mottages tacksamt!  Jag kan väl tillägga att jag inte har växthus så det ska vara sånt som fungerar på friland. Sen har kålväxter inte funkat så bra på grund av jordloppsinvasion (annars skulle jag gärna odla blomkål och broccoli, mums!)
Elisabeth-Västkustkolonisten
27-03-2008, 20:17
Rättika var alltid ett "måste" för mig
Susanna
27-03-2008, 20:18
Vintersquash!
Mycket gott och omöjligt att få tag i i affärer. Runåbergs har bra fröer.
Åsa, mälardalen zon 2
27-03-2008, 21:35
Här är några förslag:
Mållor (Runåbergs har en regnbågsfärgad variant numera utöver de vanliga sorterna, brukar växa lika bra som vilda ogräsmållor typ svinmålla som faktiskt också är ätlig), Calaloo (en slags amaranth brukar behöva förkultivering men växer bra på friland), portlak (förkultivering brukar behövas men växer bra på friland), gulbetor (odlas som rödbetor), kålrabbi (tycker den ofta verkar klara sig från många av de skadegörare som ofta går på kål), rädisbaljor (det gör inet om jordlopporna skadar rot + blad det är baljorna man äter av dessa)
Majs..(om du har gott om plats)...haverrot, purjolök.. Ska med intresse följa denna tråden...
Sparris kanske är något att prova?
Åsa, mälardalen zon 2
27-03-2008, 22:00
Om det kan vara fleråriga grönsaker också säger jag jordärtskocka, går att odla i hela landet och de brukar växa som ogräs. Drabbas sällan av ohyra (sorkar kan dock kalasa på knölarna under vintern).
ingrid fuxwall
27-03-2008, 22:12
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 27-03-2008, 21:35)  Här är några förslag:
Mållor (Runåbergs har en regnbågsfärgad variant numera utöver de vanliga sorterna, brukar växa lika bra som vilda ogräsmållor typ svinmålla som faktiskt också är ätlig), Calaloo (en slags amaranth brukar behöva förkultivering men växer bra på friland), portlak (förkultivering brukar behövas men växer bra på friland), gulbetor (odlas som rödbetor), kålrabbi (tycker den ofta verkar klara sig från många av de skadegörare som ofta går på kål), rädisbaljor (det gör inet om jordlopporna skadar rot + blad det är baljorna man äter av dessa) Instämmer - mållor är bra, främst eftersom de kommer så tidigt och sedan är de goda också. ingrid
Preussen
28-03-2008, 10:49
Grönkål såg jag inte på din lista. ett måste hos mig.
astrantia
28-03-2008, 14:49
Å vad många roliga förslag! Det mesta får det att vattnas i munnen på mig - och en del av det ni föreslagit har jag aldrig ens hört talas om (ex. calaloo - låter spännande). Några frågor (som jag hoppas att alla ni kloka där ute kan hjälpa mig med): Mållan: Vad gör man med den? Hur äter man den, behöver den tillagas? Jordärtskockan: Törs man sätta den eller har man då dragit på sig ett ogräs som man aldrig blir av med? Från vissa får man ju höra rena skräckberättelserna. Vad har ni för erfarenhet av det? Haverroten: Hur smakar den? Liknar den svartroten? Rättikan: Klarar den lagring eller måste man äta den färsk? Japansk kål: Är det det som också kallas Mizuna? I så fall överlever den tyvärr inte hos mig. Jordlopporna förintar den på bara nån dag. Men det kanske är något helt annat du tänker på? FORTSÄTT GÄRNA ATT KOMMA MED FLER FÖRSLAG!!! Det här var ju kul!
skogstroll
28-03-2008, 14:55
I år ska jag pröva att odla spetskål (fast jag vet det finns många i min trädgård som gillar kål också...). Det är så himla gott! Åt en stuvning med spetskål i en gång på krogen och sen dess har jag varit sugen på det igen
Jag tycker att man bra kan odla jordärtskockor. Det är bara att riva upp plantan om den växer på fel ställe. Den är lätt att hitta. Jag har låtit vissa knölar övervintra i marken och då breder den ut sej ca 50 cm åt var sida, inte så farligt. Sorkar tycker om knölarna så sorkarna kan sprida knölarna då de lagrar mat. Men som sagt så tycker jag iaf att jordärtskockan blir nåt ogräs.
Kronärtskocka. Själv har jag 4-5 stycken på tillväxt i växthuset, men de ska ut i landet så snart det går. Man kan ju köpa den vinterhärdiga och plantera när risken för frost är över. Den klarar förstås inte alltför kalla vintrar, även om man täcker den efter konstens alla regler. Jag har sått frön i år för första gången.
skogstroll
28-03-2008, 16:22
CITAT (rosita @ 28-03-2008, 15:35)  Kronärtskocka. Själv har jag 4-5 stycken på tillväxt i växthuset, men de ska ut i landet så snart det går. Man kan ju köpa den vinterhärdiga och plantera när risken för frost är över. Den klarar förstås inte alltför kalla vintrar, även om man täcker den efter konstens alla regler. Jag har sått frön i år för första gången. jag har sått frön till kronärtskocka som är violett, jag odlar dem för att de är vackra men sambon äter nog gärna upp dem
Margith
28-03-2008, 16:42
Vilken rolig tråd du skapade astrantia Jag vill inte "stjäla" din tråd, men, är det nån av er som odlar i z 5 eller högre, som har provat rättika? Hinner det "bli nåt" ??
Åsa, mälardalen zon 2
28-03-2008, 16:43
Målla brukar kunna användas som spenat ungefär = unga blad går bra att ha i en blandsallad och lite äldre blad förväller man och har i ex. pastasåser, soppa, pajer, stuvningar etc. Det finns mållor i olika färger röda och gröna är nog vanligast, de kan även användas bara i dekorativt syfte. Calaloon har inte så stark egen smak även där går det fint att ha riktigt späda blad i en sallat + lite äldre blad förväller man eller har i wok gärna tillsammans med andra blad i och med att de inte har så stark egen smak. Runåbergs har recepthäften och jag har gjort Calaloopizzan som finns i den och den var god men där är det korven som sätter smaken. Calaloon som Runåbergs har varierar lite i färg de flesta brukar bli röda men jag har fått en del gröna plantor med rött mönster i. Att det är en amarant ser man när de blommar (helst ska man dock skära ner plantan med jämna mellanrum eftersom det är bladen man vill ha, jag brukar dock låta några blomma de blir fina plantor runt 1-1,5m höga med sin toppga blomma) Fröerna är yttepyttesmå och man tror inte riktigt att de små plantor man sår kommer att bli något men de växer till sig snabbt utomhus under de ljusa sommardagarna. (Funkar även att odla i kruka/hink).  Blommande Calaloo  Jag tycker inte heller att jordärtskockan är något svårare ogräs de är ganska lätta att känna igen och dra upp.
Elisabeth-Västkustkolonisten
28-03-2008, 18:01
Margith jag odlad eju mina rättikor i Göteborg. Men jag är född och uppvuxen i Bayern /södra tyskland. Och därnere i alperna är det ju inte so bra odlarklimat heller.
Jag älskar kålrabbi och rättika men tyvärr finns dom sällan så riktig färska i affärerna. Det dom säljer är ofta inte värd att köpa.
Jag köpte några år rättikafrö från Tyskland. Sorten var "Neptun" och var mycket bra. Jag har en påse kvar här men den är några år gammal, men är övertygad att den fortfarande gror.
Jag hade mina rättikor im mina högbäddar och sådde i april. Men jag hade alltid färsk hästgödsel i mina högbäddar varje år, så det blev som en varmbädd där. Visserligen säger man att rättika skall int eha färsk gödsel men mina växte enormt. Och Sorten Neptun blev inte träiga heller.
Oh vad jag saknar dom och mina kålrabbin
Elisabeth
astrantia
29-03-2008, 17:22
Har nu suttit oh ritat upp en odlinsplan för lotten i sommar och det blir TRÅNGT! Vill alltid ha in mer och mer. Men jag vill tacka ALLA jättemycket för era förslag. Just nu lutar det åt att nykomlingen blir kålrabbi eller jordärtskocka. Eller rättika eller haverrot.... Att det ska vara så svårt att bestämma sig Vad ska ni odla i sommar?
Jag slår ett slag för brytärtan, supergod och tjockare saftigare än sockerärtan - man äter alltihop. Och bönor är ju så gott, lättkokta vax och gröna. I år ska jag odla störbönor - en vaxböna och en rödaktig variant. Ska hämta höga pinnar i skogen...
astrantia
29-03-2008, 18:07
Brytärta - är det den lite knubbiga varianten? Den som kallas sugar snap pea ute i matbutiken?
Haverroten är nära släkt med svartroten..de kan korsbefrukta varandra har jag förstått...Den är lite sötaktig...påminner lite om majs sägs det...men jag vet inte riktigt..tycker det är svårt att jämföra med nåt annat..
astrantia
30-03-2008, 16:52
CITAT (EKLO @ 29-03-2008, 18:30)  Jag slår ett slag för brytärtan, supergod och tjockare saftigare än sockerärtan - man äter alltihop. Och bönor är ju så gott, lättkokta vax och gröna. I år ska jag odla störbönor - en vaxböna och en rödaktig variant. Ska hämta höga pinnar i skogen... Då blir det nog brytärta också ! Det låter ju jättegott - å jag ääälskar alla ärtor och bönor. Det blir minst sex-sju sorter i år...
Brytärta är alltså något helt annat än brytböna??
Brytböna är min favorit. Lättodlad i alla jordar o ger alltid riklig skörd. Har i frysen hela vintern.
Ja brytärta och brytböna är två olika saker. Bönor måste man ju dessutom alltid koka lätt, men brytärtan äter man gärna rå i sallader - till ex. Man har brytärtan till samma saker som sockerärtan, och de smakar snarlikt, men brytärtan är alltså trind och saftigare.
Mållor tänker jag prova i år, både röd o grön mest för att dom är så dekorativa. Jag gillar att bryta av med röda växter så därför odlar jag purpurkål i stället för den vanliga grönkålen. Den använder jag till julen när det blir halländsk grönkål av den. Den blir nämligen grön när den kokas. Den funkar också bra att gräva upp och plantera i kruka på hösten. Små vinröda träd som klarar en hel del kyla och är perfekta som dekoration. Torvan
CITAT (astrantia @ 28-03-2008, 15:49)  Japansk kål: Är det det som också kallas Mizuna? I så fall överlever den tyvärr inte hos mig. Jordlopporna förintar den på bara nån dag. Men det kanske är något helt annat du tänker på? Brassica rapa var. Chinensis Pak choi f1 står det på fröpåsen här. Jag har inte odlat själv, men tänkte testa att så på friland senare. Någon form av finmaskigt nät jag kommer jag lägga över så jag slipper att kålfjärilar lägger sina ägg där.
Åsa, mälardalen zon 2
31-03-2008, 17:16
CITAT (jjohan @ 31-03-2008, 12:10)  Brassica rapa var. Chinensis Pak choi f1 står det på fröpåsen här. Jag har inte odlat själv, men tänkte testa att så på friland senare. Någon form av finmaskigt nät jag kommer jag lägga över så jag slipper att kålfjärilar lägger sina ägg där. Du måste så ganska snart för skörd under försommar, alt. så i slutet av juli ifall du bor i södra-mellansverige (i norr kan man inte odla växten) för höstskörd. Mitt i sommaren då vi har långa dagar kan man inte odla växten. Asiatiska kålväxter är långdagsväxter = de går upp i stock då det blir lång dag (därför funkar den inte alls i norr.)
astrantia
31-03-2008, 21:23
CITAT (jjohan @ 31-03-2008, 12:10)  Brassica rapa var. Chinensis Pak choi f1 står det på fröpåsen här. Jag har inte odlat själv, men tänkte testa att så på friland senare. Någon form av finmaskigt nät jag kommer jag lägga över så jag slipper att kålfjärilar lägger sina ägg där. Okej, men då var det inte den jag tänkte på. Fel av mig Kan tänka mig att den är lite tuffare och mer motståndskraftig än de tunna mizunabladen som förintades direkt. Lycka till och rapportera gärna hur det går!
Eva 33c
01-04-2008, 07:53
Vill bara tipsa om en växt till. Förra året köpte jag frö till en "ny" sorts bladselleri, Par-Cel, hos Runåbergs. Den växer ungefär som persilja, i tuvor med blad och stjälkar som smakar selleri. Den tålde mycket frost på hösten. Jag har torkat blad av den och använder mycket i matlagningen. Om man gillar sellerismak men tycker vanlig stjälselleri går för fort i blom, och inte har lång säsong nog för rotselleri är den en hit.
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 31-03-2008, 18:16)  Du måste så ganska snart för skörd under försommar, alt. så i slutet av juli ifall du bor i södra-mellansverige (i norr kan man inte odla växten) för höstskörd. Mitt i sommaren då vi har långa dagar kan man inte odla växten. Asiatiska kålväxter är långdagsväxter = de går upp i stock då det blir lång dag (därför funkar den inte alls i norr.) Där ser man. Jag har fått för mig att den går bra att så i Juni? Det ligger fortfarande ett lövtäcke över odlingingsutrymmet. Hur ska jag gå tillväga, tips?
Åsa, mälardalen zon 2
01-04-2008, 10:25
På våren direktsår jag så fort marken reder sig har man tur hinner man få en bra skörd innan dagarna är för långa, har man kallväxthus kan man hinna få en rejäl skörd tidigt jag sådde asiater för länge sedan i växthuset. Sensommarsådden förkultiverar jag ofta så jag sätter ut plantor, plantorna står emot skadedjursangreppen något bättre när de är något större.
De sorters asiatiska kålväxter jag har odlat eller odlar just nu är: Pak Choi,Tatsoi, Kyona/Mizuna, Pink Lettucy
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|