Kee
Jag har inte hjärta att låta en planta ligga och gå sitt öde till mötes bara för att någon tröttnat på den, så idag när jag var till soprummet och skulle slänga grejer hittade jag två taggiga växter. Jag skulle nu vilja veta namn och skötselråd för dem.

Den ena är väl "lätt" att lista ut hur den vill ha det. Den är av typen "Musse Pigg"-kaktus och ska väl troligtvis skötas som en kaktus, ljust (soligt) sparsam bevattning och kaktusjord, men vad kan den tänkas heta? Både latinskt och svenskt namn är av intresse.



Den andra är desto knepigare att beskriva, men jag gillar den och den verkar lite udda minst sagt. blommar faktiskt för tillfället! Samma här, namn (latin/svenska) och skötselråd önskas!



Efter bilden togs tryckte jag ner en annan likadan planta men som var alldeles för lång och ranglig så jag klippte av den på stammen och tryckte ner den i jorden i samma kruka, kommer det att funka tro? (Mao kan man ta stickling på det här sättet?)
amonik
En snabb titt i "Stora krukväxtboken" får mig att gissa på ökenstjärna, som också kallas madagaskarpalm. Pachypodium geayi. Den med stora blad alltså. Kan ju vara en utgångspunkt för bildgoogling i alla fall :-D
jahi
Kan den andra va en "kristi törnkrona" kanske?
Kan inte det latinska namnet
igl
den första bilden ser ut som någon opuntia, finns många olika.
den andra ser ut som Euphorbia milii, Kristi törneblomma på svenska. Den vattnar du mer än kaktusen.
mvh
inger
Niangi
Ja den andra måste vara Kristi Törnekrona!
Orkidétjuven
Hur kan man slänga det där, de ser ju faktiskt hyfsade ut. Grattis till fynden-
Kee
Tja förklaringen kanske ligger i att båda är "stickiga" och därför "otrevliga". Kaktusen hade gått av på flera ställen (nu bortklippt så den var kanske dubbelt så stor innan). Törnekronan har ju blivit lång och ranglig (den andra plantan var ännu längre med en liten buske längst upp). Kanske var det ngn som tröttnat på dem? Jag vet inte, men eftersom de gissningsvis är ett par år gamla så skulle åtminstone jag haft svårt att slänga dem, men alla funkar inte som jag har jag märkt. Vill även tillägga att kaktusen var ett helvete att plantera om, hade taggar överallt säkert flera dagar efteråt!

Nu återstår att se hur bra de hämtar sig. Törnekronan har fått en del gula blad sen den kom till mig, kanske har den haft det för kallt, kanske några nätter i det ouppvärmda soprummet? Kaktusen verkar nästan bara bli blekare och blekare. Den var lite blek från början men jag tänkte att det berodde på misskötsel, men den verkar bli mer och mer grådaskig. Vi får väl se hur de klarar sig helt enkelt. De båda var snustorra och fick sig lite vatten i samband med omplanteringen.
Kee
Nu har kaktusen (opuntia?) skjutit ett nytt skott och det första jag kommer att tänka på är att ta till vara på detta innan det blir alltför taggigt och jobbigt att handskas med. Det är ännu bara ett par cm långt, frågor som poppar upp är givetvis när och hur tar jag ett skott från denna växt?

Moderplantan är faksiskt inte så snygg (blek och grådaskig) så om jag kunde föröka den genom sticklingar kunde jag med gott samvete slänga moderplantan sen.
Morbid
Om jag inte missminner mej, så kan man sätta de olika "segmenten" av Opuntia direkt, och få nya plantor.
Onödigt vetande --> Vissa landsköldpaddor brukar gilla Opuntior..

Krokodilen
CITAT (jahi @ 15-04-2008, 07:42) *
Kan den andra va en "kristi törnkrona" kanske?
Kan inte det latinska namnet


Nej, någon Kristi Törnekrona är det inte. Den jag hade som var köpt under det namnet hade rundare blad och tunnare stam (men taggig var den).

Så här ser Kristi Törnekrona ut: http://www.klusell.se/wp-content/uploads/i...-26/krona02.jpg
Chivvie
Eftersom den är så ranglig - kan det inte vara en miss-skött Kristi Törnekrona? Den på Krokodilens bild ser ju fräsch ut.
Fenja
Kan tvåan vara en Euphorbia trigona - High Chapall? Hur ser blommorna ut?
Mvh
Fenja
Chamomille
CITAT (Fenja @ 17-05-2008, 17:30) *
Kan tvåan vara en Euphorbia trigona - High Chapall? Hur ser blommorna ut?
Mvh
Fenja

Har inte den 3-kantig stam unsure.gif
jahi
CITAT (Krokodilen @ 17-05-2008, 14:59) *
Nej, någon Kristi Törnekrona är det inte. Den jag hade som var köpt under det namnet hade rundare blad och tunnare stam (men taggig var den).

Så här ser Kristi Törnekrona ut: http://www.klusell.se/wp-content/uploads/i...-26/krona02.jpg

Dom e ju snarlika fast Kees blommar inte än!?????
Starfight
CITAT (Kee @ 15-05-2008, 23:00) *
Nu har kaktusen (opuntia?) skjutit ett nytt skott och det första jag kommer att tänka på är att ta till vara på detta innan det blir alltför taggigt och jobbigt att handskas med. Det är ännu bara ett par cm långt, frågor som poppar upp är givetvis när och hur tar jag ett skott från denna växt?

Moderplantan är faksiskt inte så snygg (blek och grådaskig) så om jag kunde föröka den genom sticklingar kunde jag med gott samvete slänga moderplantan sen.



Ja det är garanterat en Opuntia iallafall, vilken är svårt att säga. Tror nog att du skall låta det nya skottet växa klart innan du skär loss det, är inte 100% säker på att det måste växa klart men skulle gissa på det. Sen låter du skottet ligga och torka ca 1 vecka innan du planterar det i kaktus jord. Opuntia sticklingar är lätta att få att ta sig.
Kee
Det är en törnekrona även om bilden kanske får en att tro annorlunda, jag är helt säker på detta nu!

Ang kaktusen; tack för tips, jag ska vänta ett tag med att knoppa av skottet!
WingDing
Kee

nice att "hitta" en sådan fin planta å så stor.
Jag köpte dessa 2 en vit å en röd på tradera.
Bara att hoppas att de tar sig tappar en del blad nu.

http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=64580264
Kee
Ja den rackarn verkar vara lite svårflörtad, jag körde ju ett test på den ena (röda) törnekronan eftersom den var så lång och ranglig, jag klippte av den och satte den som stickling tillsammans med den andra (vita). Den röda är nog hoppet ut för, men den vita har tagit sig! Med facit i hand är nog inte sticklingsförökning på dessa så lätt allt. Dock är detta långt ifrån en favoritväxt och jag hade nog aldrig köpt den men den kan få stå där bland alla andra i söderfönstret så länge den uppför sig.

Kaktusen stormtrivs också på brädet precis bredvid, har väl skjutit en fem-sex nya skott nu. Funderar på att "klippa ner" den så att den blir lite mindre och snyggare samt ge bort ett par sticklingar till en polare. En kaktus ska tillochmed han med sitt "upptagna liv" klara av!
Alexander-VG-zon3
det är en kriste törnekorna det finns olika sorter av den ,, med olika blad och blommor . finns också äldre och nyare former .

varför ska du klippa ner opuntian ??

den mår inte bra av det plus så tycker jag att den bara blir snyggare med ''åren'' om den får växa sig kraftigare .

ska du klippa ''ner'' kan du lika gärna kasta den direkt . det är normalt för opuntia att få en ''grå'' grövre förvedad och ibland får den raka skott och ibland runda helt normalt . den blir ju inte vackrare av att klippas ner . plus sköter du den rätt och ger den en kall och ljus vintervila så kommer den växa med stora och fina knubbiga skott plus kommer blommor . kan du ha den ute så trivs den bättre där utsätt den bara inte för frost .

lika dant den andre trivs tusen gånger bättre hela sommaren ute och den vill också vila kallt om vintern +5c +10c . och en sval och torr vila gör att den växer och blommar bättre till våren-sommaren-hösten .





Kee
Jag visste inte att det var helt normalt för den att bli grå. Jag trodde det hade med misskötsel i dess tidigare liv att göra. Då behöver jag inte göra så mycket åt det. Jag tolkade det dessutom som att det var helt okej att plocka sticklingar ifrån den då folk i tråden sa så. Angående vintervila, så lever jag som så många andra svenskar i Sverige med en vinter som innebär både minusgrader och snö och totalt j-vla mörker. I en tvårummare i stan blir det därför svårt att hysa ett speciellt rum åt de växter som vill övervintra svalt och ljust. Även om jag har planer på tillskottsbelysning för vissa växter i vinter, blir det mest fråga om någon snygg smakfull lampa för de som står i ett mörkt hörn eller liknande och ingen temperaturjustering.
Alexander-VG-zon3
dom blir som små¨förvedade buskar eller små träd opuntia kaktusar ,, dom jag har ute får tjocka förvedade stammar . så det är helt normalt det tyder på att den har ålder . visst det går ta stickling på dom nästan alla du köper är från sticklingar men själva modern plantan mår inte bra ( lättare för att ruttna och eller torka in och man får lättare in sjukdommar om man tar många sticklingar av sin planta m.f ) du kan prova och ta om du vill , men jag hade inte gjort det . plus där du har tagit ( skärt av ) kommer du få fula bruna ''rafsiga'' sår som inte läker så bra .


jag menad einte att du ska ha den ute i frost och snö då kan den ev dö om den inte är härdig utan du kan ha den ute under den frostfria delen av året sedan ta in den ( har den varit ute så har den fått vila på sen hösten ) och då så om du har tur så har den knoppar till våren när ljuset kommer . står den tortt kan den kanske även klara lätt frost men då du inte vet vilken art det är så chansa inte .

även om du har lägenhet så kan du bygga en ''folie'' ram runt dom växter du vill ha svalt ,, eller en låda . som du sätter vid fönstret , den sidan mot fönstret ska vara utan väggar lika så i botten och uppe på ( hur höjden blir bestämmer växterna ) sedan kan du ha fönstret på glänt jätte lite , då får växterna här avsevärt svalare än övriga rum . lika så kan du ha frigolit lådor som du lägger ner isbitar i då kyler frigoliten av och du får samma effekt dvs dina växter får en chans att vila ,, på detta sätt har jag övervintrat oliv,citrusar,kaktusar,grantaäpple,fikon m.m i ett östfönster när jag bodde hemma hos mamma . det blev så kyligt att både fikonen och granatäpplena tappade bladen lika så rosmarin har jag övervintrat så här .

ett tipps annars är att sätta in små växter i kylskåpet .

men det beror ju allt på hur långt man vill gå med vintervila . många av våra krukväxter kan trivas utan vintervila och en del behöver det inte ens ,, men några trivs ''optimalt'' med vintervila .

men som sagt det är det inte lätt att övervintra växter i en lägenhet jag själv bor i en lägenhet och hars tora bekymmer inför vintern .
Kee
Jo precis. Jag är nog beredd att offra "det optimala" för att slippa meka med arrangemang och doningar som ändå bara kommer att se fult ut. Mina rackare får övervintra bäst de klara av det, men som sagt, ngt extra liten lampa har jag planer för vissa växter, men då med en skärm och en upphägningsanordning så att det inte ser förj-vligt ut!

Jag litar på att du vet vad du talar om som så ofta annars, och jag har nog gett upp planerna på att kapa ner kaktusen nu eftersom den kommer se "likadan" ut om några år, och jag gillar ju äldre växter, de har mer karaktär! När jag hittade kaktusen hade den gått av på flera ställen (var typ dubbelt så stor som på bilden) så då kapade jag rätt friskt, hade jag vetat att den egentligen inte mår så bra av att kapas (men jag ser inga tecken ännu på det) hade jag nog tagit tillvara på det jag kapade loss också för det är alltid kul med sticklingar och de känsligare växterna vill jag inte ge till vem som helst, men kaktusar är klockrena, vem som helst klarar av dem!
jahi
laugh.gif Shyst tippps flaxss, kylskåpet.
Jag får genast en bild i huvet av min gubbes hjärnblödning när han öppnar kylen o de står blommor.....där åxå.
embees
Det där med att "fynda" växter i soprummet kan vara knepigt.

För många år sedan hade jag en jättestor och mycket fin Monstera som tyvärr fick sköldlöss. Jag fick aldrig bukt med dem utan gav upp och ställde ut den till kompostering. Döm om min förvåning när jag nästa dag skulle kasta mina vanliga sopor och såg att Monsteran hade fått "ben". Jag tror inte "sakletaren" var så nöjd när väl sköldlössen upptäcktes.
Kee
Det är väl alltid bra att höja ett varningens finger, men i detta tror jag orsaken låg i att de hade vuxit sig "osnygga", kanske på grund av misskötsel. Törnekronan Är väldigt ranglig med endast enstaka blad längst upptill och opuntian är ju som nämnts grådaskig och var dubbelt så stor som bilden visar, hade därför gått av på flera ställen. En riktigt stor kaktus är ju jobbig att handskas med, att plantera om och flytta. Jag fick bittert erfara detta flera dagar efter omplanteringen när det låg stickor överallt som jag trampade på, trots att jag planterade om ute på balkongen. Jag tror att detta är huvudorsakerna till varför förra ägaren gjorde sig av med dem.

Törnekronan har börjat skjuta nya skott så den ser lite bättre ut nu även om den fortfarande ser ranglig och gles ut. Opuntian växer så det knakar som tidigare nämnts, så de verkar trivas iaf. Dessa trivs bra i söderfönster och det är rätt skönt att ha lite växter att ställa där för jag har fått flytta bort flera därifrån då det blivit för mycket för dem.
Alexander-VG-zon3
är man tvungen kan du kapa ,, men oftast ( inte alltid ) så blir det fula sår och den mår sämre av att kapas ner . och kaktusar har svårt att läka såren . min egen har väldigt fula sår ( av en olycka ) .

och jag tycker också växter är vackrare när dom är äldre .

CITAT (jahi @ 03-06-2008, 04:46) *
laugh.gif Shyst tippps flaxss, kylskåpet.
Jag får genast en bild i huvet av min gubbes hjärnblödning när han öppnar kylen o de står blommor.....där åxå.


jag öser in mycket i kylen ,, speciellt lök och knöl växter . men även andre växter som får plats där trycker jag in . funkar hur bra som helst .
jahi
CITAT (flaxss @ 03-06-2008, 21:28) *
är man tvungen kan du kapa ,, men oftast ( inte alltid ) så blir det fula sår och den mår sämre av att kapas ner . och kaktusar har svårt att läka såren . min egen har väldigt fula sår ( av en olycka ) .

och jag tycker också växter är vackrare när dom är äldre .
jag öser in mycket i kylen ,, speciellt lök och knöl växter . men även andre växter som får plats där trycker jag in . funkar hur bra som helst .

Jag måste prova med nån växt i vinter, men det kommer att bli ett massivt gnäll. giggle.gif
Tack för tippset.

Ååååååh, jag skulle citera det med kylen. jag einte bra på det här.
Alexander-VG-zon3
CITAT (jahi @ 04-06-2008, 06:29) *
Jag måste prova med nån växt i vinter, men det kommer att bli ett massivt gnäll. giggle.gif
Tack för tippset.

Ååååååh, jag skulle citera det med kylen. jag einte bra på det här.


prova ,, när dom tas in i kylen måste växter med jord hållas torra annars ruttnar dom . när du tar in dom så tar du in dom på natten och ut på dagen i ca 1-3veckor sedan inne hela vintern , när dom ska ut så tar du ut dom på morgonen och in på natten sedan när du gjort det ett tag så har du dom ute i rummet eller ute beroende på växt .

på detta vis så chockar du inte växterna så mycket . denna metoden gör att man kan odla fuchsior även i en varm lägenhet ,, dom trivs faktiskt också med en sval men fuktig vinter så kylen är bra för dom under vintern .
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon