|
Hej!
Det här är mitt första inlägg, och jag kan tro att det finns rätt många trådar om just kirskålen, men jag behöver lite råd.
Sedan jag flyttade in i ett hus med en mysig trädgård för fyra år sedan, har jag bokstavligen krigat mot mina svurna fiender. Jag har lagt ned oändligt många timmar på att rensa, rensa, rensa - med olika metoder. Ett år höll jag efter samtliga attackerade områden genom att ta bort endast bladverken i hopp om att kväva plantorna. Hopplöst. Ett annat år tog jag hjälp av Round-up - som visserligen försvagade växten, men tog inte ihjäl den. I år vill jag pröva ytterligare en metod.
Jag har insett att jag aldrig någonsin kommer få bort kirskålen från min trädgård helt och hållet. Dels för att det tycks omöjligt att utrota den, men också för att grannarna sedan länge gett upp helt och låter den blomma för fullt. Därför har jag bestämt att försöka försvara de mest omtyckta delarna i min trädgård.
Problemet är att det område jag vill få bort ogräset från ligger intill grannens tomt. Om jag väldigt noggrant rensar mitt lilla land från rötter och sedan gränsar av det från grannens med hjälp av 40 cm långa stenplattor nedstuckna i jorden - tror ni det kommer hjälpa mot att rötterna sprider sig in i mitt land? Jag bytte jorden för 3 år sedan och har sett att de sprider sig längre och längre ut i landet från grannens tomt för varje år. Jag har studerat hur långt ned rötterna går, och efter ungefär 30 cm verkar det vara fritt.
I korthet vill jag i princip isolera mitt land med en ganska så bastant sten-mur. Naturligtvis kommer kirskålen att fröa av sig från andra områden, men de mindre plantorna är mycket enklare att få bort - det är de med långa rötter som är ihärdiga.
Tips mottages varmt.
Solstorm
20-04-2008, 21:03
Rötterna går djupare än 40 cm så tyvärr är det ett stort arbete i onödan. Du kan ju ha gräsmatta en bit mellan dig och grannen. Den klipper du och ger stroller kombi ibland så kommer det inte den vägen i alla fall.
Du beskriver inte vart kirskålen växer? Den kan vara ett stort problem i perennrabatter och intill buskar och liknande. Men i öppen jord brukar det ju inte vara något problem, och den sprids inte speciellt mycket med frön. I perennrabatter får man försöka gräva upp blommorna och plocka isär dem manuellt.
CITAT (KURT @ 21-04-2008, 06:34)  Du beskriver inte vart kirskålen växer? Den kan vara ett stort problem i perennrabatter och intill buskar och liknande. Men i öppen jord brukar det ju inte vara något problem, och den sprids inte speciellt mycket med frön. I perennrabatter får man försöka gräva upp blommorna och plocka isär dem manuellt. Jag har en del perenner i det område jag vill fixa till, men jag är beredd att offra dem. Jag får väl försöka gräva ned något djupare än 40 cm då. Det var igår när jag rensade jag såg hur mycket rötter som spridit sig från grannens häck och in i min plätt. Men jag tyckte verkligen det tog stopp 30 cm ned i jorden. Men kirskålen kanske tar omvägar om så behövs
Anna i Åkarp
21-04-2008, 09:06
Jag har inga goda råd till dig Ozric utan tänkte bara önska dig lycka till! Jag går in på mitt andra år med kirskålskrig nu, beväpnad med spade och roundup. Tack och lov har jag inga anfall från grannarnas flanker utan bara två egna bestånd att hantera. På dem bara!
ingrid fuxwall
21-04-2008, 20:54
Jag har vänt upp jorden, plockat bort rötterna och gjort så några gånger per vår/sommar och nu är just denna rabatt hanterbar när det gäller kirskål, men givetvis måste man vara där och ta allt grönt som sticker upp, på en gång.
ingrid
CITAT (Solstorm @ 20-04-2008, 22:03)  Rötterna går djupare än 40 cm så tyvärr är det ett stort arbete i onödan. Du kan ju ha gräsmatta en bit mellan dig och grannen. Den klipper du och ger stroller kombi ibland så kommer det inte den vägen i alla fall. Jag tror faktiskt att i mitt fall är denna lösning den bästa. Tyvärr krymper mitt land ganska drastiskt, eftersom båda ligger intill häckar där kirskålen härjar. Men med en gräsmattekant, 1.5 meter bred, torde man kanske få stopp på spridandet in i landet? Jag täckte för ett annat område idag med presenning och bark idag. Totalt 7 m2. Flyttar fram offensiven  Räkna med bilder senare. Tack för alla svar och tips!
Jag har samma problem med kirskål från grannen som spritt sig till oss. Kan man sätta ner en spärr i marken som är ca 40 cm djup av någon sorts metallskiva, och måste den då sticka upp ur jorden i så fall? För jag vill kunna gräva bort och sedan skydda mig från deras tomt då de inte riktigt förstått vidden av kirskålens snabba växtsätt. Hoppas någon kan ge tips om vilken sorts skiva man kan gräva ner i så fall. Tacksam för svar.
CITAT (Lisapo @ 24-04-2008, 08:20)  Jag har samma problem med kirskål från grannen som spritt sig till oss. Kan man sätta ner en spärr i marken som är ca 40 cm djup av någon sorts metallskiva, och måste den då sticka upp ur jorden i så fall? För jag vill kunna gräva bort och sedan skydda mig från deras tomt då de inte riktigt förstått vidden av kirskålens snabba växtsätt. Hoppas någon kan ge tips om vilken sorts skiva man kan gräva ner i så fall. Tacksam för svar. Jag läste i en annan tråd att rötterna tydligen går ner så djupt som 1m. Antar att det är beroende på vad för sorts jord det är. Jag studerade mitt område ganska nogrant och konstaterade att inga plantor gick längre ned än ca 30-40 cm. Således har jag satt stenplattor runt om mitt land, och funderar på att så en gräsmatta intill dessa för att ytterligare försvåra för kirsen att sprida sig till de delar jag verkligen lägger ned mycket energi på att hålla fint. Vi får se hur det går!
Anna i Åkarp
24-04-2008, 12:11
Lisapo:
Jag gissar att det borde räcka med något slags rejäl markduk och/eller plast en bra bit ner i jorden för att hindra kirskålsrötterna. Metallplatta är överkurs skulle jag tro, men det borde ju verkligen hindra dem väldigt effektivt.
När du börjar gräva märker du hur långt ner rötterna går. En meter är nog maxdjup i vettig jordmån, men i en vanlig villaträdgård går de nog inte alls så djupt.
retrieva
28-04-2008, 10:13
kirskål ja, känner igen mig När vi köpte tomten var det kirskål överallt. Jag gick och rensade och hade mig (till ingen nytta). Sen efter att vi byggde huset grovplanerade vi tomten och då försvann en del  . En rabatt som var skyddad med stenar grävde jag upp och silade jorden typ. En hel sopsäck med rötter blev det. Fy vilket jobb men bra blev det. De små skott som överlevt ser man och tar direkt. Det enda som hjälper är faktiskt att så gräs och klippa regelbundet.... Faktum är att jag nu har slutit fred med kirskålen. De är ju faktiskt mjuka att gå på.... Vi har nämligen fått två typer av ogräs som är ännu värre. De är krypande och undgår därför gräsklipparen Något annat som är bra är att ta dem direkt så här på våren. Kapa med trimmer, då växer de inte lika aggressivt. Tidningar istället för markduk funkar oxå bra och är billigare än duk!
När det handlar om att hålla efter kirskål som kommer från granntomten så är nog ett ingenmansland som du klipper och kombistrollar det mest effektiva. Kirskål tål inte klippning så det funkar. Barriärer och annat är jag skeptisk till, utlöparna tar sig igenom/under/runt det mesta.
[hej jag vill skriva vad som tycker att det är lösning för ditt problem det är enkelt och biligt: 1_Först brer man ut en svart, tjock plast över all kirskål, för att den ska kvävas. Välj tjock byggplast eller en svart markfolie, så att den håller. Låt plasten ligga kvar 2-3 år. Det får under tiden inte komma in något ljus alls. 2_Men eftersom det ser fult ut med plast, förankra den genom att göra en snygg, upphöjd kant av betongkantstenar, tegelstenar, trädgårdstimmer, runda stenar e.d. Det finns många möjligheter, 3_Om området gränsar mot en gräsmatta, är det bra att utanför kanten lägga en rad plattor e.d. i gräsmattenivån för att underlätta gräsklippningen. Innanför kanten, alltså på plasten, fyller man med täck- eller pinjebark, sand, sjösten, (finns att köpa hos sten- och grusfirmorna), eller något liknande material, men tänk på att det inte får ha vassa kanter som perforerar plasten. På detta nu snygga område kan man sedan placera ut olika urnor och krukor med vackra planteringar. 4_Man kan också bygga upphöjda bäddar av trädgårdstimmer, knäcksten, torvblock e.d. 5_Under rabatter behövs det förstås inte täckbark eller sjösten utan man kan fylla jord direkt på plasten. Se bara till att ordna ordentlig dränering, så inte vatten blir stående i rabatten. 6_Eller så odlar man i pallkragar, med eller utan fönster. I det förstnämnda fallet fungerar de som drivbänkar. Den första pallkrage-bilden visar en sådan. Dessutom har man några krukor utplacerade också. 7_Den andra pallkragebilden visar ett helt grönsakslandbygge som hyser allt från tomater till några blommor. Sjösten täcker plasten i förgrunden. 8_Om man har bara ett mindre område att täcka, kanske detta vore något? Kuddmossarrangemanget är byggt på ett lager torvjord. På den har man placerat vackra mosskuddar och mellan dem har man vacker sjösten. Man kan också här och där placera en tuva med blommor, här är det blåsippor. Ett mossarrangemang måste naturligtvis hållas fuktigt för att inte torka. 9_betongtrampstenar, som finns att köpa hos plattfirmorna. Man kan naturligtvis bygga högre kanter för att kunna odla växter med större rötter, men i en sådan här låg rabatt kan man ändå odla stenpartiväxter eller penséer e.d. som inte kräver så stort mulldjup. Men man får inte glömma att vattna vid behov, förstås 10_Man kan till och med bygga en liten damm med hjälp av en färdig insats och kanter av betongsten. Mellan insatsen och kanten fyller man i jord, som man sedan kan plantera med lämpliga växter. I dammen kan man ju ha näckrosor om man vill. 11_byggt en kant av torvblock på plasten. En rad plattor mot gräsmattan underlättar gräsklippningen. Rabatten fyller man sedan med en lämplig blandning av jord, beroende på vad man önskar odla, men med en torvkant vore det ju enklast med en surjordsrabatt, alltså fylld med okalkad torvjord. I denna rabatt kan man sedan odla små rododendron och andra surjordsväxter. 12 Om man gärna vill ha gräs på platsen trots att det är mycket ogräs, kan man göra som på bilden. På plasten fyller man ogräsfri, sandblandad jord ca 25-30 cm, bygger en ram av tryckimpregnerat virke eller trädgårdstimmer som håller jorden på plats och rullar ut en färdig gräsmatta. Man kan lämna gluggar där man gör en liten rabatt. Obs jag tycker att du är duktig och vet att du gör efter att täcka med plasten kanten och fyller på jord som du kan väljer efter att du bestämde vilken växter du ska plantera på den här området övar kris kål. Jag tror du ska vinna tid och pengar och för fint området på samma tid ,du ska borta ogräs. Lycka till, H: Bassam
[[attachment=17544:ssam.bmp]attachment=17541:blommer.bmp] [attachment=17542:untitled.bmp][attachment=17543:bassam.bmp][attachment=17545:ss am2.bmp][attachment=17545:ssam2.bmp] attachment=17547:ssam_5.bmp]
Hej! Jag bor i ett hus på landet sedan ca 7 år. Marken är ganska sankig här (gammal sjöbotten) så huset och en större del av trädgården är upphöjd och runt om växer stora fält av.... kirskål! De första två åren som novis, försökte jag dra upp det mesta, rensa och stryka på Roundup. Sedan lärde jag mig mer om kirskål och insåg det omöjliga i min situation... Men i min största perennrabatt där det var fullt av kirskål och även knölklocka så grävde jag upp rubbet... täckte sidorna med markduk ungefär 50 cm ner. Grävde alltså en enorm grop. Gick igenom jorden noga och fyllde även på ny jord. Kanterna täckte jag med svart sopsäcksplast ca 30-40 cm ut från gropen. La på täckbark och stora stenbumlingar som ramade in rabatten. Året därpå så dök det upp rätt mycket ändå av kirskålen så jag gjorde om grovjobbet. Åren därefter så kan jag nu hålla dem i schack. Visst dyker de upp, men de verkar inte ha samma "styrka" nu. Jag är ingen rensar- galning - det funkar ändå inte här hos mig. Man lär sig stå ut också, en klen tröst... Jag brukar få beröm av mina besökare för min trädgård och då tycks de inte se allt ogräs... brännässlor ska vi inte prata om. Jag tror att man själv lätt blir lite fixerad och "SER" bara ogräset... Så var det för mig de första åren och det tog lite väl mycket tid, kraft och energi från mitt trädgårdsintresse! Lycka till! Mvh ZaraP
Sommartorparn
01-05-2008, 09:03
CITAT (carren @ 30-04-2008, 16:38)  När det handlar om att hålla efter kirskål som kommer från granntomten så är nog ett ingenmansland som du klipper och kombistrollar det mest effektiva. Kirskål tål inte klippning så det funkar. Barriärer och annat är jag skeptisk till, utlöparna tar sig igenom/under/runt det mesta. Hos mig överlever och sprider sig kirskålen i den klippta gräsmattan. Däremot har jag blivit av med den i rabatten genom många år av roundup, grävning och täckning. Har lärt mig leva med den i gräset. Den blir i alla fall inte så kraftfull där.
Solstorm
01-05-2008, 09:32
CITAT (Sommartorparn @ 01-05-2008, 10:03)  Hos mig överlever och sprider sig kirskålen i den klippta gräsmattan. Däremot har jag blivit av med den i rabatten genom många år av roundup, grävning och täckning.
Har lärt mig leva med den i gräset. Den blir i alla fall inte så kraftfull där. Kirskålen tar sig in i gräsmattan längs ena kanten hos mig. Klippning är inte tillräcklig. Man måste ta strollerkombi med jämna mellanrum. Jag tycker inte det gör så mycket med övriga ogräs i gräsmattan. Maskrosor stör mig inte så mycket. Grobladen brukar jag hålla efter för hand men efter några år blir det alltför mycket. Hela gräsmattan får strollerkombi kanske vart tredje år och då får den två gånger ganska nära varandra. Kirskålskanten däremot får jag ge några gånger varje år.
Ifall kirskålen har vuxit lite mer så kan man rycker kirskålen just när den blommar så blir den lite försvagad för att all näring går till att sätta blom och därefter frö så då är roten lite försvagad.
mollys_matte
04-05-2008, 18:57
ni pratar om strollerkombi, som jag gissar är ett gräsmattegödsel?! Funkar algomin gräsmattegödsel lika bra, är nämligen det vi använder vid vårt nyköpta hus, och jag har just upptäckt kirskål här...
MariaKarolina
04-05-2008, 20:29
Hej! Har också grannar som inte rensar kirskål men lyckas hålla dem ganska bra borta ändå. Jag har inte täckt med plast, det ser så tråkigt ut, istället kör jag med en slags täckodlng. Upptäckte för flera år sedanatt där jag dumpat äpplena, flera korgar, kom det inte upp någon kirskål. numer öser jag på med löv och kompost så att jorden blir härligt fluffig, kirskålen trivs och växer men dess rötter blir lätta att rensa bort man kan följa en rot nästan en meter utan att den går av. När man öser på mycket "godis" blir det också lättare att se när kirsen dyker upp. Jag tar spesiella kirskålsrundor när jag bara rensar kirskål och renset åker direkt i soporna. Ibland nästlar ju sig kirsen in i någon perenn då nyper jag av bladen.
Solstorm
04-05-2008, 21:26
CITAT (mollys_matte @ 04-05-2008, 19:57)  ni pratar om strollerkombi, som jag gissar är ett gräsmattegödsel?! Funkar algomin gräsmattegödsel lika bra, är nämligen det vi använder vid vårt nyköpta hus, och jag har just upptäckt kirskål här... Algomin är nog det bästa gräsmattegödningen som finns, men den gör nog inget mot kirsen. Stroller är är ett märke som har flera olika gödningar, kombi är den som både göder och tar bort ogräs. Strollerkombi har man bara till gräsmattan, den tar ju inte bara bort ogräs i gräsmattan utan även andra trädgårdsväxter som inte är gräs och det vill man ju inte.
Tack alla för MÅNGA bra tips och råd! Att man kan försvaga rötterna genom att rycka dem i rätt tid är något jag aldrig tänkt på. Jag har nu lagt tre områden med plast och sedan täckt med bark. Det gick relativt smärtfritt, med undantaget i en häck där det var svårt att lappa igen alla områden med plasten.
mollys_matte
05-05-2008, 13:01
CITAT (Solstorm @ 04-05-2008, 22:26)  Algomin är nog det bästa gräsmattegödningen som finns, men den gör nog inget mot kirsen. Stroller är är ett märke som har flera olika gödningar, kombi är den som både göder och tar bort ogräs. Strollerkombi har man bara till gräsmattan, den tar ju inte bara bort ogräs i gräsmattan utan även andra trädgårdsväxter som inte är gräs och det vill man ju inte. Ett litet sidorspår bara *förlåt* men algomin stärker väl gräset isig, men hur mycket påverkar det tex bellis, gullvivor och vårlök som sitter i gräsmattan?! Finns det stor risk att man gödslar bort dessa? (just nu har vi mest mossa, det är därför jag gödslar)
Skruttis
06-05-2008, 07:15
Har haft massinvasion av Kirskål innästlad i Hallonhäcken. Första året gjorde jag en grävning och ryckte rötter (så gott det gick mellan Hallonskotten) och penslade sedan på Rondup på alla blad som efter ett tag dök upp. Andra året Rondup igen på alla ev blad. Tredje året gick jag en runda varje morgon och ryckte av alla små blad jag såg. Nu är det endast högst sporadiskt med blad som tittar upp och ganska enkelt att bara rycka dem i förbifarten. Det går att trötta ut eländet men det krävs en del tålamod. Lycka till!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|