Full version: Västeråsgurka
helull
Hallå alla matsugna!

Eftersom mina få och klena västeråsgurkplantor inte ger mer än några gurkor i veckan har jag inte gjort någon inläggning utan har försökt hitta på sätt att använda i matlagning. Här är två:

Gjorde en thai-inspirerad gryta häromdagen som blev himla god. Blötlägg och koka ca 2 dl (torra) kikärter. Fräs två gula lökar eller en purjo i olja. Skala 8-9 (ganska långt gångna) västeråsgurkor och dela dem långs med och gröp ur kärnorna med en sked. Häll i gurkan i lökfräset och fräs till allt blivit "glasigt" och genomskinligt (10 min?). I med pressad vitlök efter behag samt grön chili. Jag hade sex stycken av sorten Long slim som jag tog bort kärnorna ur och sedan hackade (kärnorna i komposten). Fräs runt i ett par min, späd sedan med 3/4 dl ananasjouice och krydda med ostronsås och lite soja, kanske en liten hörna av en buljongtärning. Servera med basmatiris eller couscous.

En enklare rätt av västeråsgurka som blir en snygg och god förrätt. Skala gurkan lite slarvigt så det blir lite ränder kvar av skalet. Dela gurkan längs med. Skrapa ur kärnorna med en sked. Förväll i saltat vatten så den blir genomskinlig (2-3 min). Riv ruccolasallad och lägg på en tallrik, lägg på 2-3 gurkhalvor, häll över hollandaisesås och toppa med några tsk röd löjrom. Gurkan smakar faktiskt som sparris!!! (kan vara hollandaisesåsen som förvillar).

Nästa år blir det fler gurkplantor så det räcker både till mat och inläggning!

Det som är bra med att använda i mat är att det bara är bra om de är långt gångna, dvs att de blivit utsvällda och inte har några åsar längre.

Fler gurkrecept?
Hannele
Hittade på nätet; Fryst inlagd gurka

Inlagd gurka
Ett recept på gurkinläggning där smaken av färsk gurka
bibeålls. Inläggningen går bra att frysa.

3 kg gurka
Lag:
1 kg socker
1/2 kaffekopp salt
senapsfrö
dill
1 flaska ättikssprit

Att göra:
Ingredienserna till lagen blandas.Gurkan skivas och
lägg i en hink.Rör om och låt stå svalt i tre dygn.
Tappa upp på burkar.


Jag älskar västeråsgurka som den är, på mackan! wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon