EKLO
Samtliga småplantor är nu utplacerade i trädgårdslanden, efter min debut som förkultiverare (av ettåriga blommor och grönsaker: purjo, brysselkål, grönkål, luktärter, prins gustavs öga, sommarnejlika och gnome-tagetes). Målmedvetenheten och engagemanget var det sannerligen inget fel på, i mars satte jag ivrigt påhejad igång med stor frenesi, fixade lysrör och såjord och fixade och donade efter goda råd i massor här.

Och ändå blev det inte bra. Mycket jobb för magert resultat skulle man kunna sammanfatta det hela som. Några fel har jag uppenbarligen gjort - för någon knubbig frisk och livskraftig planta att stoppa i jorden blev det aldrig. Lever gör de allihop, men det är ett tanigt och långsamt liv är det fråga om. Bleka. Rangliga. Tunna.

Var det att jag inte omskolade tillräckligt som var problemet? Jag hade först såbrätten med ett frö i varje, sedan omskolning med kanske 3-4 plantor i varje kruka. För några av blommorna gjorde jag så att jag bottnade små krukor med leca, sedan plantjord och överst några centimeter såjord (latmansidé förstås) - de som växte där skolade jag aldrig om alls - men de hade gott om plats i alla fall.

Måste man ha riktigt små krukor för en första omskolning, så att de rotar igenom hela jorden och sedan omskola igen? Eller är det något annat ni kan komma på som jag gjort galet? Jag tror inte jag började för tidigt heller (i början av april - bor i zon 2)

felsökningsblickar mottages tacksamt (för framtidsförbättringar)
Anki V
Bleka, rangliga, tunna…….. tycker jag låter som för lite ljus i alla fall g.gif . Hur många plantor hade du och hur högt över plantorna hade du ljuset?

De enda av mina som uppträdde på det sättet var mina sommardalior och de fick trängas, 30 st under ett 18 w lysrör på köksbänken. Skittråkiga blev dom!

Beträffande omskolning så är det optimala 1 planta/kruka och jag brukar ta 8x8 cm krukor. Växter som växer långsamt kan första tiden få stå två och två men då vet jag att de måste skolas om ytterligare en gång.

Sen det där med att skola om eller inte……..

Jag vet inte…. men jag tycker att efter en omskolning får plantan en ordentlig uppryckning och det har inte med ny jord att göra. Jag har sått i både god plantjord och i såjord och upplever samma fenomen. Med risk för att blir idiotförklarad så tror jag att det händer ”något” när man stör rötterna. Dessutom kan man vid omskolningen sätta ner plantan ända till hjärtbladen och får även på så sätt en stadigare planta.

/Anki
Sisilisko
Jag fick också problem med rangliga plantor under mina lysrör. När jag märkte varthän det barkade gjorde jag ljusreflektorer med hjälp av ugns-folie som jag satte fast på pappkartongskivor. Pappkartongskivorna satte jag sedan runt brickan med krukorna. Det fungerade faktiskt riktigt bra. Till nästa säsong ska jag göra något mer stabilt.

Jag tycker din omskolning verkar vara bra.
EKLO
Ja du Anki V - man undrar ju, och känner sig lite besviken på sig själv - efter alla goda råd (bl a från dig). Jag tror att jag hade belysningen där den skulle vara (10-15 cm över växterna) och 2 X 36 rör. De hade rätt gott om plats under rören tycker jag. Men så var armaturen perforerad ovanpå - det kanske går ut för mkt ljus där? Kanske skulle fodra lampan med folie eller nåt nästa år? Jag tror mina krukor var kanske 10 cm fyrkantiga, där fick det stå sisådär 5 i varje - flera centimeter mellan var och en.
Anki V
Ja, jag vet inte…….. det låter ju som om du gjort det mesta rätt.

Att armaturerna är ”perforerade” tror jag inte har så stor betydelse…inga av mina har några reflektorer. Första året jag ”höll på” försökte jag peta in aluminiumfolier under lysrören med mindre lyckat resultat.

Temperaturen kan inte ha så stor betydelse…jag har fina små knubbiga plantor trots att jag har dryga 20 grader under lysrören

Nu har jag ju aldrig odlat något ärbart utan enbart växter till ”lyst” men jag kan inte tänka mig att det skulle vara så´n skillnad.

Jag vet inte om det kan ha någon betydelse men jag börjar bära ut mina plantor så snart det är plusgrader. De verkar inte som om de bryr sig om att det är 7-8 grader på dagen och att jag tar in dom på naten igen i ”sval sovtemperatur = 16-17 grader”.

Det är sådana här gånger man saknar Kerstin, hon brukade ha svaren på det mesta.

/Anki

EKLO
Jo jag tror du har en poäng där - jag har nog varit väldigt slarvig med avhärdningen. Det är så mkt på jobbet för mig just i april/maj, det blev lite hipp som happ med de där turerna utomhus. Jag ska skärpa mig på den punkten nästa år så kanske det hjälper.

Det var ju - ska ändå tilläggas - trivsamt och kul när de stack upp och växte sådär, så jag känner mig inte avskräckt, men kanske är just ettåringa blommor inte de som mår bäst av förkultivering precis. Och min tanke med alltsammans var/är ju att liksom "skapa" trädgårdslanden med färdiga plantor så att de blir sådär oorganiserat organiserat snygga som man ser på bild ibland. Ätbart och blomster om vartannat på ett slarvigt sätt som det i själva verket ligger mycket möda bakom. Var tanken. Skam den som ger dig, dock!
ewa zon 3
CITAT (EKLO @ 10-06-2008, 23:02) *
.../De hade rätt gott om plats under rören tycker jag. Men så var armaturen perforerad ovanpå - det kanske går ut för mkt ljus där? Kanske skulle fodra lampan med folie eller nåt nästa år? Jag tror mina krukor var kanske 10 cm fyrkantiga, där fick det stå sisådär 5 i varje - flera centimeter mellan var och en.

Inte ska du ge upp det går säkert mycket bättre nästa gång smile.gif Spontat tycker jag det låter som för många plantor i varje kruka. Jag skolar för det mesta om en planta i varje kruka, 9x9x9-krukor. Särskilt sommarblommor behöver ordentligt med näring eftersom det ska ge järnet under en säsong och hinna blomma och sätta frö. Odlar inte heller så mycket grönt men där skulle jag också skola om de en och en. Viktigt att skola om till fräsch näringsrik jord när plantan fått sina första riktiga blad. Vissa växter gillar inte att få rötterna störda men är man bara försiktig vid omskolningen så brukar de klara en omskolning bra också.

/Ewa
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon