Chamomille
26-11-2008, 14:47
Vi vet varken ut eller in just nu. Ca 80 % av skörden har vi kastat. Äpplena har massvis med bruna prickar/fläckar. Kan det vara någon av ovanstående "odjur"? Sen har vi haft mycket maskhål i år också

. Vad kan man göra för att slippa dessa odjur? Nu är det väl försent att göra något inför nästa säsong såklart...
Kan tillägga att rönnbären (de få vi fick) hade bruna prickar också.
Rönnbärsmalen gör ett finmaskigt mönster genom äpplet, mycket smala gångar, är det större "maskhål" så brukar det vara äppelvecklare. Som amatörodlare är det nog svårt att göra så mycket åt dessa.
Chamomille
26-11-2008, 15:00
CITAT (KURT @ 26-11-2008, 14:51)

Rönnbärsmalen gör ett finmaskigt mönster genom äpplet, mycket smala gångar, är det större "maskhål" så brukar det vara äppelvecklare. Som amatörodlare är det nog svårt att göra så mycket åt dessa.
Nää, här är det inga smala gångar. Maskhål är det. Fast vad är det som gör de bruna fläckarna? Frostfjäril?
TACK FÖR FRÅGA:
Att bekämpa ohyra som attacker frukten, jag har princip bekämpning som hjälpa, men ska använda den i mitten av juli, men du kan gör nu på grund att dem ägg nu o vi ska dö sina bebisar i ägg,
En procent av bada såpan o rapsolja i fem liter vatten, vispa oljan o såpa till ett vit skum och blanda sedan i vatten o fylla de i en spruta och börja bespruta äpple , upprepa behandling ett par gångar.
H: Bassam
tack för fråga:
bruna fläckarna kommer inte från Frostfjärilens, på grund att Frostfjärilenslarverna äter friskt på bladverket av fruktträd och andra lövträd, ibland så omfattande att träden står kala i juni. men bruna fläckarna kommer från SVAMP SKADOR.
H:Bassam
Åsa, mälardalen zon 2
26-11-2008, 16:47
Om det är bruna fläckar i själva skalet + även bladen får fläckar säger jag skorv som är en svampsjukdom. Vissa sorter är mer mottagliga än andra. Åtgärd: kratta upp de nedfallna löven på hösten och gräv ner dem alt. klipp sönder dem med gräsklipparen ifall någon krattning inte orkas med. +Gallra ur trädkronorna under JAS så det inte blir stillastående fuktig luft i träden. Helt blir man dock aldrig av med skorv, skorvsvampar finns överallt i luften. Skorviga äpplen går dock utmärkt att äta.
Rönnbärsmal kan man inte göra så mycket åt men äppelvecklare kan man bekämpa genom att inspektera frukterna ofta under sommar-höst och plocka bort de frukter man ser har ett ingångshål i sig så snart som möjligt och slänga dem i soporna. +kartgallra, ligger frukterna tätt emot varann så underlättar man för äppleveckklaren.
Chamomille
26-11-2008, 17:40
Tack för era svar.
Ja, till och börja med så måste vi klippa träden med hjälp av en kunnig. Ingen av oss är speciellt duktiga "klippare". Vi hade en snubbe här för ett par år sen men han förstörde träden. De har skjutit flera meter skott rakt upp i luften

. Och man kan definitivt inte kasta en hatt genom kronan. Får man hit en kunnig person så kanske vi kan klara klippningen åren efter. Sambon gjorde det ganska bra innan snubben klippte ner de totalt. Vi ska lyda råden så gott vi kan och hoppas att det blir bättre
Jag misstänker ju tyvärr att endel som beskär träd kommersiellt medvetet klipper alltför hårt (förutom att de är genuint okunniga), på det sättet så skapar de ju mera jobb i framtiden.
Och glöm det där med hattar genom kronan, om du inte av någon anledning är speciellt road av att just kasta hattar.
Chamomille
26-11-2008, 18:17
CITAT (KURT @ 26-11-2008, 18:12)

Jag misstänker ju tyvärr att endel som beskär träd kommersiellt medvetet klipper alltför hårt (förutom att de är genuint okunniga), på det sättet så skapar de ju mera jobb i framtiden.
Och glöm det där med hattar genom kronan, om du inte av någon anledning är speciellt road av att just kasta hattar.
Inte speciellt road av att kasta hattar. Okej, jag kan inte ens kasta en liten sten genom kronan. Det behövs gallras helt enkelt!
Det var menat som ett skoj.
Jan af Lisö
26-11-2008, 20:50
Jag tror att man kan inte lösa problem med varken äppelvecklaren eller rönnbärsmallen helt, men kanske några åtgärder hjälper en bit på vägen, om man måste kasta 60% av skörden och inte 80%, så fördubblar man ju faktiskt den mängden äpplen man får kvar.
Några enkla åtgärder:
- Sätt upp småfågelholkar, de äter ju stora mängder insekter. Dock en varning på plats, ibland kan de hacka på äpplen, det hände mig för första gången i år, vet dock ej om det är samma fåglar som häckar i holkarna
- Det lär finnas klisterskivor mot såväl äppelvecklaren som rönnbärsmalen, dock inte helt gratis och ett frågetecken kring dess effektivitet
- Som Åsa skrev, inga äpplen som ligger an mot varandra på trädet
- Kassera all frukt med mask, lägg inte på komposten
- Plantera flera olika sorters rönnar i närheten, rönnbärsmalen föredrar rönnbär, så med flera olika sorter är chansen större att det blir bär på någon av rönnarna
Sen kan man trösta sig att det är inte varje år som äppleskördes skadas, jag hade mycket förstört av äppelvecklaren 2007, men knappt något i år. Kan också skilja mellan äppelsorterna, men den kunskapen har jag inte.
Vad gäller beskärning, är det ändå inte bäst att skaffa själv en bra beskäringsbok (skriven för svenska förhållanden), studera Cillas beskäringssida (där hon förklarar varför syftet med beskäringen är INTE att kasta hatt genom kronan) och sedan göra jobbet själv ? Börja lugnt, har man tagit för lite på våren så tar man mer till hösten, och behövs det ännu mer så kommer det nya höstar och nya vårar. Det är inte så svårt, ni är säkert duktigare än ni tror !!!
Madeleine1
23-12-2008, 16:48
Ett litet förtydligande bara; Det är larverna av rönnbärsmal respektive äppelvecklare som gör gångar i frukten. Larven av rönnbärsmal gör smala slingriga gångar medan äppelvecklarlarven gör ett större hål och en "bredare" gång oftast in till fröhuset och ut igen.
Om de bruna fläckarna är skrovliga och ligger på ytan av äpplet är det nog precis som nämnts tidigare - skorv eller möjligtvis har frukten utsatts för en frostknäpp i ett mycket tidigt skede. Då kan de få något som heter korkrost, som påminner om skorv.
Är det däremot så att de bruna fläckarna är mer insjunkna kan det mycket väl vara pricksjuka. Då smakar fruktköttet ofta lite bittert.
Ytterligare ett alternativ kan vara fruktmögel, som tar sig in där det finns öppningar/skador i skalet (exempelvis öppningar efter rönnbärsmalslarven eller äppelvecklarlarven). Men då börjar det runt skadan och efter ett tag är hela äpplet ruttet.
Lycka till med "päppelskörden" under nästa år!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.