netaave
Lite puligt att filea apelsinerna men absolut värt jobbet. Detta kommer garanterat att finnas på mitt julbord.

Apelsinsallad med stjärnanis


8 apelsiner

Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel


Tillagning
Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor.
Lägg dem i en skål. Krama ur saften, som finns kvar i hinnorna.
Tag upp kryddorna och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass
KURT
Både stjärnanis och anis är mycket underskattade kryddor som man borde använda mycket mera. Taffel har skrivit en artikel om anis, i den listar de förslag på smakkombinationer:

Anis (Pimpinella anisum)
Smakkamrater:

* Apelsin
* Basilika
* Citron
* Fetaost
* Fläsk
* Hallon
* Honung
* Kanel
* Lax
* Lök
* Mandel
* Melon
* Morötter
* Päron
* Saffran
* Skaldjur
* Tomatsås
* Vitlök
* Vitt vin
* Yoghurt
* Äpple

Stjärnanis (Illicium verum)
Smakkamrater:

* Apelsin
* Basilika
* Fågel (i synnerhet anka)
* Melon
* Saffran
* Schalottenlök
* Skaldjur
* Vanilj
* Vitlök
Eva i Höga
Jag känner att detta kanske kan vara gott till risgrynsgröten (men jag har konstig smak, älskar kall risgrynsgröt med filmjölk).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon