Jag har i några år gjort vin på tyska blå söta druvor med en viss framgång.
I två år har jag misslyckats med vinet gjort på den blå staketdruvan.
Årets staketdruvor ser mycket bra ut, kommer att ge en riklig skörd ( skörd
i oktober) ca 75 kg. Nu kommer jag att jäsa druvan krossad med skalet på
i kanske 2veckor, för att sedan sila upp det och fortsätta jäsningen. Samma
kommer jag att göra med de tyska blå, för att sedan kunna blanda de olika
vinerna. Allt detta för att få upp smaken och färgen. År 02 pressade jag
och jäste saften direkt men staket d. blev i färg rose`, smak något bitter
Min mening var då ett vitt vin, men trots att jag pressade försiktigt gav skalet färg. Så, du som har gjort ett gott vin på dessa staket hör av dej.
Jag kan gärna sända bilder på druvorna.
Är det inte så att VINdruvor och BORDSdruvor är olika saker? Staket druvor är så vitt jag vet bordsdruvor, kanske därför det inte blir bra vin?
Alexandra
22-09-2003, 16:13
Det går utmärkt att göra vin av staketdruva, själv har jag en Zilga. Vinet kan liknas vid rosevin och kan vara en aning sträv i smaken om men skördar druvan för tidigt. Jag börjar skörden nu när druvorna är riktigt söta (stockholmsområdet). Du kan göra vinet på lika delar äppelmust och druva eller lika delar flädersaft och druvor. Sedan så blir ju vinet bättre om det få vila ett par månader efter tappningen. Tänk på att vissa korkar gör att vinet har sämre hållbarhet - med de korta korkarna blir det surt efter ungefär 6 månader. Om du vill spara vinet en längre tid är det att rekommendera att satsa på låååånga korkar. Hoppas att mina råd blir till hjälp!
Hälsningar
Alexandra