vicky-g
24-09-2003, 11:56
Jag har hört att själva baljan på blomsterbönor går att äta som späd, men hur är det med själva bönan? Går den att äta och hur tillagar man den i så fall? Vad passar den till? o.s.v.
Jag hoppas verkligen att någon vet och att svaret blir positivt för annars kan jag öppna fröbutik.
Ingrid på Västkusten
24-09-2003, 12:35
Jadå - den går mkt bra preciiiis som vanliga bönor ( d v s kokas, är den torkad så lägg i blöt först)
Passar till många sorters saker såsom sallader, currysnacks, i curry, grytor, soppor etc etc
Hälsar Ingrid
vicky-g
24-09-2003, 15:12
TACK! för det snabba svaret.
Då kan jag fortsätta att plocka in bönorna.
Ikväll blir det fisk, men imorgon så bara måste jag testa något gott med bönorna. Får ta och leta i mina receptsamlingar. Maken lär väll protestera, men han lär sig säkert så småningom att äta mer bönor.
Ingrid på Västkusten
24-09-2003, 18:13
Och min tycker jag serverar för lite bönor :-))
Men det är gott med en massa vitlök till - MUMS!
Hälsar ingrid
Eva i Västerås
25-09-2003, 10:21
Vi plockar bönor flera gånger i veckan. Dom är som skärbönior, ungefär, fast lite "kraftigare".
Blir skidorna riktigt stora, så man ser att bönorna ini börjar bli stora också, så kokar vi soppa eller gryta med färska stora bönor i.
Kokar ganska snabbt, och är jättegott. Med kött eller helgrönt.
Humus, libanesisk kikärtspasta egentligen, kan man göra en variant av med stora färska kokta bönor. Smakar härligt. Mixa bönor med svartpeppar, lite citronsaft, lite salt och mycket vitlök. Att bre på bröd, ha till kött eller fisk eller spä med lite vatten och ha som salladssås eller dip.
Förvuxna brytbönor använder jag på samma sätt.
Limeblossom
25-09-2003, 17:33
Då bara måste jag göra mig dum och fråga ..blomsterbönor och rosenbönor är det samma sak?
Ingrid på Västkusten
25-09-2003, 17:44
Jamen - och det finns inga giftiga bönor! Utom i rått tilstån - då är de alla giftiga.:-)
Blomsterbönan kan ha rosenröda blommor, vita, tvåfärgade vit-röda blommor, mjukrosa etc etc kallas på engeska för 'Runner bean' och är en älskad grönsak i bla Storbrittanien. Att vi i Sverige odlar den för vackert och itne äter baljorna är ju lite fel - minst sagt :-)))
Hälsar ingrid
Limeblossom
26-09-2003, 09:23
Som vanligt kan man lita på att Ingrid har svaret

Tack för det...min svärmor sa att dom var giftiga nämligen men jag hade läst att dom gick att äta. Fast jag gillar inte bönor, men ändå
Ingrid på Västkusten
26-09-2003, 10:04
Svärmor har rätt - om det råa tillståndet :-))))) i lagat tillstånd är de hemskt goda, bönskidorna alltså, och i mitt tycke bra mkt mera smakrika än MÅNGA av de där bönorna man sår'på riktigt' . En varm bönsallad med mkt citron och schalottenlök är smaskens åsså med lite Bohnenkraut till ( kyndel) - det kan få mig att HETT åstunda sommaren 2004 även om säsongen 2003 inte är riktigt riktigt slut ännu ;-))
Den enda böna som man brukar tala att man skall vara lite försiktig med är de torkade mogna fröna utav Dolichos lablab - hjälmbönan, men den odlar ju vi för vackert :-) även om det inte vart någe av min :-(
jag tror kanske Exotic hade bättre tur med sina?
Glada hälsningar ifrån Ingrid
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.