CITAT (zissi @ 22-02-2009, 19:55)

Min äldsta grabb kommer hem i veckan o vi kom överens om att vi ska försöka oss på att göra hemlagad sushi någon dag. Sjögräsplattor, japansk soja, inlagd ingefära, wasabi, sushiris, ev. miso till soppan, lax, tonfisk, crabfish, shitake, grönt te är lite olika ingredienser som jag fick tips på av en kompis som bott några år i Japan.
Men hur i hela friden ska vi få till det? Är det någon av er som brukar göra egen sushi? Har ni tips o råd vad man bör tänka på eller kanske rent av något recept som ni vill dela med er av?
Försökte gå in på en länk någon tipsade om, men den kunde inte öppnas tyvärr. Kanske får gå till bibblan o låna några böcker.
Provar nu med att fråga alla kloka odlaiter först. Tackar på förhand.
Mvh zissi
Hej!
Oj vilken "mumsig" middag ni ska få!!!
Jag har haft flera perioder när jag har ätit sushi flera gånger i veckan...men ibland kan det gå ett halvår emellan.
Första gångerna (måste vara över 10 år sedan) jag gjorde sushi så gjorde jag alla möjliga sorter, både med lax, räkor och crabfish. Nu gör jag bara med lax som jag först fryser i 2 dygn, efs jag är så rädd för parasiter och dylikt, sedan gravar jag den som vanligt. Det tycker jag är godast.
Laxen brukar jag skära i skivor, precis som vanligt. Sedan gör jag två olika sorter, dels den rullade med dom grönsvarta algplattorna. Sedan brukar jag göra ovala "risknular" med en skiva lax omkring. Jag brukar inte lägga bara en smal skiva lax på riset utan jag lindar in riset helt å hållet med en HEL laxskiva. Det blir så mycket ris i magen annars...
Algplattorna bredar jag riset på och trycker till, sedan brukar jag ha strimlad purjo eller salladslök, strimlade morötter (som fått ligga någon minut i hett uppkokt vatten) och lax. Ibland droppar jag över lite pressad lime. Därefter rullar jag ihop dom och så får dom ligga till sig någon timme innan jag skär dom i skivor.
Har sett att i många recept så står det att man ska ha wasabi inuti rullen men det brukar inte jag ha. Den får vara på sidan tillsamans med soyan och ingefäran.
Glöm inte risvinäger till riset. Det gör att riset blir kladdigt så att det binder ihop men det kanske du redan visste..?
Misosoppa är ju jättegott att börja med och den blir man ju inte mätt av heller.
Det där fixar ni nog, det är inte så svårt... det är mest kladdigt att hålla på med.
Lycka till och Smaklig måltid!