Bee
Så var det dags för ett större släktkalas igen. Denna gången blir vi 18-20 personer, inga småbarn (men heller inga tonårspojkar). Jag har tänkt mig middag vid sittande bord, inte buffe.
Så här tänker jag mig menyn:
Förrätt: Mja, snarare ngt gott tilltugg till bubbeldrickan. Funkar det tex med småkrustader med någon smaksatt mjukost i? Har ni andra förslag som inte kräver att jag står i köket så mycket?

Huvudrätt: Fransk köttgryta (kan inte stava till Bouf Bourg....) med ris och blandad grönsallad.
Jag har en 10-litersgryta. Räcker den att koka riset i? Hur mycket ris skall jag beräkna? Till köttgrytan får jag ha två kärl.

Dessert: Här har jag tänkt mig en kula mangosorbet med en liten skiva mango på att servera i små glas. Förpackningarna med mangosorbet är på 0,5 liter. Hur många förpackningar behöver jag till 20 pers?? Räcker en förp till 3 kulor?

Sen blir det kaffe och gräddtårta och där har jag inga problem, tack o lov smile.gif

Det här med att beräkna mängder är så svårt! Jag skall handla i morgon torsdag och jag är väldigt tacksam för input!

Edit: Middagen är nu på lördag.
Överbölingen
Trevlig middagsmeny.

Det viktiga är att du kan göra det mesta i förväg.
Räkna ris som 1 dl torrt ris/pers. Lägg på 5 till. = 2,5 l då blir det 5 liter vatten. Blir lite olika med råris och jasminris och vattenmängd.
Grytan kan du ju göra idag om du vill. Jättegod. Räkna ca 125/150 gr kött/person och resten beräknat efter det enl receptet.
Får du något över så gör en sötsur sås till. Bra lunch till vardags.
karjo
Jag tror absolut att en 0,5l paket räcker till tre, jag hade nog kört på 4 tom.

Bra tips på tilltugg har jag ett om det kan passa.smile.gif Bred smör på chipsstora bitar av hårt tunnbröd. Strö över riven parmesan och flingsalt, gratinera i ugnen. Supergott och smidigt! Ett tips är att smöra innan man bryter brödet i bitar.

Hoppas det blir trevligt på lördag!
skogstroll
stor släkt som man har så tror jag det räcker. Det blir oftast över!

Krustader är ju mums!

innocent.gif
KURT
På Matforum finns det en del som har erfarenhet av professionell matlagning:

http://matforum.nu/
Rosmarin
Ja, trevlig meny.

Som tilltugg till bubblet kan du ju ha allt möjligt. Krustader med mjukost som du skrev eller någon annan fyllning skaldjursstuvning t.ex som ju finns färdig på burk om man inte vill göra själv.

Ost skuren i tärningar, en god rökt korv i skivor samt en skål med goda oliver t.ex.

Eller en paj som du gör i förväg och skär i fyrkanter (3x3 cm ca) och kan serveras ljummen eller kall

... eller... ja listan kan göras hur lång som helst.
Bee
Tack för hjälpen och förslagen! Nu känner jag mig lugnare.
Ikväll lagas grytan. Frysen är rensad så att alla sorbet-paket får plats. Och dottern har lovat fixa drinktilltugg - mor behöver inte bekymra sig sa hon blink.gif laugh.gif
karjo
Oj vad trevligt det låter? Fattas det gäster eller hjälp kan jag stå till tjänst! smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon