annapanna78
01-08-2009, 22:00
Har ngn recept på blåbärs-juice? Skulle vilja göra en blåbärsdryck m mkt bär å mindre socker, som man kan ta ett glas av t frukost utan att det är sött som saft. Med mindre socker blir det sämre konservering men går ju då bra att frysa i flaskor. Även andra bra blåbärs-recept passar att lägga in här! Själv fryser jag in det mesta, för att äta till frukost i filen eller till gröten och till ngn paj el efterrätt då å då.
Inga från Närke
02-08-2009, 19:53
Hittade detta på blåbärssaft:
4 l blåbär
3 l vatten
40 g vinsyra
1 kg socker per liter saft
Instruktioner
Blanda allt utom socker och låt stå svalt en vecka. Rör om dagligen. Sila bort bären och tillsätt socker. Rör till sockret har smält in. Frys in saften.
eller denna:
1 kg blåbär
1 msk citronsyra
1 liter vatten
8 1/2 dl socker
Gör så här
1. Mixa blåbär med citronsyra och lite av vattnet med en stavmixer. Rör ner sockret och resten av vattnet. Ställ kallt i kylen i 2 dygn. Rör om då och då under tiden.
2. Sila av blåbären genom en finmaskig sil eller ett durkslag med kökshandduk. Ta bort skummet med en slev. Frys in
Fast det var väl ganska mycket socker i båda de där recepten?
Christina i Taxinge~
03-08-2009, 09:33
Hittade detta på internet:
Rårörd Blåbärsdricka
6 l Blåbär
40 gr vinsyra
1,5 l kokt vatten
200gr socker.
Stöt bären med en potatis stöt så de blir lite mosiga, häll på vattnet.
Låt stå i samma kärl (hink) ett dygn.
Låt rinna genom silduk.
Tillsätt sen sockret och vinsyran i den avrunna saften.
Låt stå ytterligare i 2 dagar.
Låt saften återigen rinna genom silduk och tappa sen upp den på välrengjorda flaskor.
Receptet hämtat ur mammas gamla Finska kokbok daterad från 1952.
I slutet på receptet står: "Terveellistä ja hyvää" vilket betyder Hälsosamt och gott!
Inga från Närke
03-08-2009, 14:45
CITAT (Nauti @ 03-08-2009, 10:08)

Fast det var väl ganska mycket socker i båda de där recepten?
Man behöver ju inte följa slaviskt detta med sockermängden bara man har grunden till saften. Ska man frysa så behövs det ju inget socker nästan alls, men ska den hålla länge och inte frysas då behöver det en mängd socker om man inte vill sätta till en massa konserveringsmedel som en del inte tål.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.