birgit@bjarby3.se
06-10-2009, 10:15
Fick en idé från en vän att man kan torka sina bönskidor och ta till vara torkade bönor. Nu undrar jag vilka bönor man kan använda. Störbönor, vaxbönor, brytbönor? Om någon har kunskap om detta, vill jag gärna veta detta.
odlare på Öland
De bönor du nämner brukar man ju äta hela baljan av, då vore det ju dumt att torka dem för att slänga bort största delen!
Bondbönor, rosenbönor eller borlottibönor passar bättre om man skall torka dem och bara äta bönorna:
http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=66123
Hans i Värmland
06-10-2009, 17:30
Den enda svenska böna som passar att torka är åkerbönan som ger "bruna bönor", men de måste stå kvar på åkern tills de är mogna för att sedan dra upp hela plantan och torka.
Bondböna eller hästböna som den också heter är inte någon höjdare att äta torkad , men säkert nyttig.
Finns i gatuköken i arabiska länder,där man också går omkring och äter dem ivrigt spottande skal.
Mycket underhållande böna.
Rosenböna är inte god varken som färsk eller torkad-gillas endast av engelsmän.