|
Hejsan, jag har en liten gosse (16 månader) och om 2 månader kommer bebis nr 2 och en stor tomt som ropar efter att odlas och skötas om. Den är extremt ocharmig just nu, förra ägarna verkade särskilt förtjusta i växter som antingen var giftiga eller taggiga (helst både och) och i övrigt var det bara gräsmatta som gällde, vilket jag nu håller på att förändra litegrand. Nu är det februari och jag tar stora omvägar runt fröpåsarna i butikerna - fy vad det kliar i fingrarna. Jag VET ju att jag inte kommer ha något överflöd av tid och energi i vår och sommar att lägga på trädgården eftersom bebis kommer då, har fått litet foglossning och ont i ryggen så rent fysiskt lär man inte heller vara redo för att gräva några diken förrän halva sommaren har gått. Har ni idéer om vad jag ska göra - vi byggde tex färdigt vårt växthus i höstas så det står helt tomt och redo att användas (eller ska jag låta bli) - gärna någonting roligt som gör att mitt "odlingsberoende" tillgodoses men som inte sliter ut en helt och hållet? Plantera nåt som växer långsamt? Satsa på trädgårdsplanering, buskar o träd? Strunta i allt som behöver vatten och näring och bara dona med jordförbättring inför säsongen 2011 (men uj vad det är långt dit)? Köksträdgårdsdelarna inser jag själv att jag nog ska låta vara i år fast jag erkänner, jag har köpt några påsar med kryddväxter, funderar på att börja förgro imorgon om ingen stoppar mig! Egna erfarenheter och tips mottages med stort intresse, annars lär jag stryka runt i Fyrislunds handelsträdgård i påsk ... Victoria, Uppsala
Maggan H
13-02-2010, 21:44
Grönsaker kan du ju satsa på i växthuset i alla fall; tomater och gurka, kanske smultron och jordgubbar, det kommer lillkillen tycka om att få gå och plocka själv. Gräslök, persilja, basilika, rädisor, sallad, alla dessa har jag krukodlat med gott resultat! Tomten hade jag nog struntat i i år, bara rensat från taggigt och giftigt och i stället planerat och fört anteckningar under tiden och utfört förändringar nästa år i stället.
Solstorm
13-02-2010, 21:51
Här kommer råd från mig med erfarenhet av småbarn och trädgård. Sätt några tomatplantor och eventuellt en gurkplanta i växthuset i år. Köp färdiga plantor, strunta i att så. Inget mer i växthuset varken i år eller nästa år. Jag ser inget fel i att ha taggiga eller giftiga växter. Om de är vackra eller nyttiga eller om du tycker om dem så behåll dem. Vad gör det att de är taggiga? Man ska ju inte lägga sig i dem. Vad gör det om de är giftiga? Man ska ju inte tugga i sig allt man ser. Självklart så lär man barnen att de inte får stoppa i sig vad som helst som växer. Innan de är kanske två år så är det ju inget att lita på att de kan låta bli men självklart så lämnar man ju inte så små barn utan uppsikt ändå. Om de inte stoppar i sig något så kanske de smiter ut på vägen eller gör något annat farligt. Så små barn måste man ha uppsikt på hela tiden. Man kan ju avstå från att göra sandlåda precis brevid de allra giftigaste växterna. Du kommer att ha häcken full de närmsta åren. (Din egen häck  ) Om du har någon tid ibland så tycker jag att du ska sätta dig ner med en trädgårdsbok och titta och drömma. Ställ inga krav på dig själv att få till någon drömträdgård de närmsta åren. Låter det tråkigt? Tja, det är råd från mig som har haft mycket aktiva och kreativa barn som inte varit så mycket för att sova.
Av erfarenhet, gör bara det absolut "värsta"... eller strunta i det också. Vi främjade ängsblommorna de första åren och även om det inte är en perfekt gräsmatta så var det vackert på sitt sätt och dessutom väldigt intressant.
Satsa istället på att väcka det äldre barnets nyfikenhet genom att odla goda grönsaker och frukter. Vilket barn älskar inte att dra upp en morot? Jordgubbar och smultron... Ja, du förstår.
Växthuset kan du använda till att njuta i med en kopp te eller något kallt om det är varmt.
Har du "tur" och barnet på väg blir lugnt kan du ju bygga en sandlåda eller lägga upp en hög med sand som det äldre barnet kan leka i medan du rår om i växthuset.
M i Mälardalen (zon 2)
13-02-2010, 23:47
Det är ca 6 år sedan jag var exakt i din sits. Fortfarande har jag aldrig tid att ägna mig så mycket åt min trädgård som jag skulle vilja.
Det som jag tycker fungerade med såpass små barn var att odla blommor i stora krukor nära huset. Antingen köper man färdiga plantor eller drar upp från frö.
Fördelen är att det är lättskött, ser välskött ut och man blir så otroligt glad av att titta på blommor!
För mig har "drömmen" om barnen som plockar tomater och morötter i trädgårdslandet aldrig fungerat tyvärr. Däremot plocka blommor fungerar jättebra.
lenaandersson
14-02-2010, 14:15
Du vet nog bäst vad du ska göra och inte göra i din trädgård. och det kommer en tid då du helt plötsligt får mer tid, det går fort, så har man stora barn jag lovar.  Tyvärr så har Fyrislund slagit igen. nu har vi bara Funbo kvar som bra handels trädgård.
eugenia
14-02-2010, 16:36
Man kan också använda lättodlade sommarblommor som solros, ringblomma, gurkört, ettårig vallmo, rosenskära mm. Så fröna och låt naturen ha sin gång. Man får en lång blomning och när de vissnar ner har jorden fått lite mer mullämnen än den hade innan. Samla in fröna till året därpå. Lättodlade grönsaker: morötter, jordärtskocka, rödbetor mm
Gudrun i Göteborg
14-02-2010, 18:44
Håller med övriga: Använd växthuset till grönsaker och blommor. Lagom att gå o pyssla i då o då.
Sen kan väl någon annan (pappa?) gräva en eller annan grop o sätta ner en buske efter dina anvisningar. Om du nu bestämt dig för något av det du vill ha alltså. Det tar ju ett tag innan de sätter fart.
Håller med Solstorm - om de taggiga och/eller giftiga buskarna är fina så skall du def behålla dem. Barn lär sig vad de får äta för bär. Du kan ju klippa ner några som blivit för stora?
Det viktigaste är, tror jag, att du inte sätter igång stora projekt. Då är det risk att du blir utmattad.
Lycka till!
Mycket tänkvärda kommentarer! Kul att höra idéer om vad man skulle kunna göra - det låter som om det är litet "småprojekt" som skulle kunna vara rätt melodi. Då blir man inte förtvivlad heller om nåt går åt fanders för att man inte hann vattna tillräckligt mycket eller så. Sen får jag jaga maken att fixa grävandet + sandlåda (excellent idé!) Giftiga och taggiga växter ska dock bort, det har inte så mycket med barnen att göra utan det är jag som tycker att de ger "bad vibes" på något vis. Det är svårt att beskriva men både hus och trädgård var väldigt "ocharmiga" när vi köpte, svårt att beskriva känslan, men den var inte bra. Det fanns förutsättningar att skapa någonting bra och jag tror vi är på rätt väg, för varje växt vi river upp planterar vi tre nya. Blir väldigt, väldigt ledsen av att höra att Fyrislund har slagit igen. Victoria igen
linalina
14-02-2010, 22:43
Sedan mina ungar kom till världen har i princip hela vår trädgård formats. Den äldsta är snart 6 och den yngsta är snart 3. Det är jag själv som har gjort hela förvandlingen av trädgården. Trädgården har varit min avkoppling och mitt "vattenhål" för energi. Du kommer själv att känna vilken nivå på trädgårdsskötseln som du kan upprätthålla, men tänk på att ungen somnar väldigt bra i en sele (naturligtvis när du återhämtat dig fysiskt från graviditetskrämporna), och då får du händerna fria till exempelvis vattning. Bara du och din familj kan avgöra hur mycket som blir lagom.
Jag tycker att du ska se det här året som ett mellanår. Jag vet att det är svårt, men för mig har det ändå funkat bra. Ta bort buskarna som du stör dig på och plantera träd eller buskar om du ska det, men strunta i allt det där som ger extra mycket arbete just i år, som sådder, växthus och sånt. Gör projekt som inte kräver arbete under hela säsongen utan bara den tid de tar att anlägga. På det sättet kan du få utlopp i trädgården när du vill, men behöver inte ta det ständiga arbetet.
Crazy4Flowers
16-02-2010, 10:01
Jag ska också ha i sommar, men jag har inga planer på att lägga ner odlandet, (kanske fel av mig) köpte ett växthus förra året som ska upp så fort det bara går för den tänkte jag fylla i sommar. När jag var barnledig förra gången så odlade jag som bara den, så härligt att strosa i trädgården och planera gräva och annat medans den lille sov, små barn sover mycket...... blir väl värre i år då med en liten huligan som inte sover lika mycket. Smultron var en stor hit, nästan varje dag gick det att plocka någo bär och varje gång man gick ut gick min yngsta och kikade om det fanns något att plocka, sätter man smultron på flera ställen så tar det en stund för dom att gå runt o kika Ska nog satsa på mera ätbart, i år ska det inte bara bli perenner utan tänkte även satsa mer på grönsaker, vi får se hur det går, går det åt skogen så gör det det men blir det som jag vill så blir jag jättenöjd med resultatet hur det än blir, skulle nog gräma mig mer om jag inte sådde något och sedan kände att jag kunde ju ha gjort det. När gubben kommer hem får man passa på o gå ut och pyssla en stund, perfekt för då får dom lite egentid dom med.... Längtar så efter sommaren, men det är mycket att göra nu innan.
Egentligen rä det jättesvårt att avgöra vad man ska göra eller vad som ska prioriteras för det beror på så väldigt mycket. Innan jag fick barn så tänkte jag att åh, NU ska det bli så fint, tänk så mycket vi kommer att få gjort medan han sussar i vagnen. Att man sedan fick en unge som inte alls ansåg att vagnen var ett sovställe - det är där man sitter för att upptäcka saker och få uppmärksamhet - eller sov långa stunder, det var det ju ingen som hade berättat för mig! Så de första två åren var nog trädgården mer eller mindre i förfall... De senare två har jag kunnat göra mer men fortfarande halvdant eftersom ungen är en vilding och man får hålla koll på honom ganska bra med väg utanför där de kör som idioter osv. Nu när han är 5 räknar jag med att han kan sköta sig själv lite mer, att han kan vara på baksidan själv medan jag är på framsidan osv. Och nej, jag är iungen direkt hönsmamma - dagispersonalen säger samma sak "den ungen släpper man inte ur sikte!". Tur att han inte vansläktas!
Crazy4Flowers
16-02-2010, 11:36
Oj, tänk om man får en sådan..... tur att dom inte springer det första året...
CITAT (Crazy4Flowers @ 16-02-2010, 11:36)  Oj, tänk om man får en sådan..... tur att dom inte springer det första året...  Sonen började springa vid 11 månader, kröp i racerfart vid 7 månader (det var då de sista grav.kilona försvann - och lite till!). Jag har en storebror och när mamma fick mig så sa alla till henne att "åh vad lugnt och skönt du får det nu med en liten tjej"! Pyttsan!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|