Päron och chokladbullar
70 bullar
Ingredienser
Deg:
125 g margarin eller smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1,4 l vetemjöl
1 tsk stött kardemumma
Fyllning:
200 g smör
stora päron, 6-8 stycken
1 dl mjöl
1 dl brunt farinsocker
1 dl strösocker
200 g mörk choklad, grovt riven
Till pensling:
uppvispat ägg
mandelspån
pärlsocker
Tillagning
Vilka kalasbullar! Använd dig av stadiga, bra bullformar så att all god fyllning håller sig i bullarna och inte hamnar på plåten.
1 Smält margarin eller smör och häll i mjölken. Hetta upp degvätskan tills det är fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan tills jästen är löst.
2 Tillsätt resten av degvätskan samt salt, socker och kardemumma. Börja
arbeta in vetemjölet och arbeta degen väl tills den släpper från bunken och är lättarbetad.
3 Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i rumstemperatur i 45 minuter.
4 Kärna ur och skala under tiden päronen. Hyvla dem tunt med en potatisskalare och låt päronen rinna av på en dubbelvikt, ren kökshandduk som du lagt på en tallrik.
5 Sätt ut stadiga bullformar glest på bakplåtar och häll ut den jästa degen på ett mjölat bakbord.
6 Knåda degen tills den känns lättarbetad. Dela degen i tre delar och kavla ut varje deg tunt. Bred ut smör tunt över hela plattan.
7 Fördela de hyvlade päronbitarna jämnt över smöret. Strö över lite vetemjöl och sedan lika delar strösocker och farinsocker. Avsluta med den rivna chokladen.
8 Rulla samman degen från långsidan och skär sedan rullen i 1,5 centimeter breda bitar. Lägg dem i bullformarna, täck över med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
9 Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda bullarna
mitt i ugnen i 10 minuter eller tills de börjar få fin gyllene färg.