LANGOS
25 gr jäst
2 ½ dl ljummet vatten
1 kokt kall riven potatis
2 tsk salt
7 dl vetemjöl + mjöl till utbak (kan så klart använda glutenfritt mjöl)
olja till fritering
VITLÖKSOLJA:
¾ dl neutral matolja
2-3 vitlöksklyftor
TILLBEHÖR:
Lätt creme fraiche
Lök, gärna rödlök, (är grunden)
Sen kompleteras med:
Rom o räkor
Rökt lax
Stark korv
m.m. m.m.
Smula jästen i en skål och häll över vattnet. Rör om. Tillsätt riven potatis, salt och mjöl. Arbeta ihop och jäs 40 min under duk.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 16 bitar och platta ut till avlånga kakor. Jäs 10 min.
Hetta upp oljan till 180gr. Lägg i några degbitar i taget och fritera ca 2 min. på varje sida. Låt bröden rinna av på hushållspapper.
Gör vitlöksoljan genom att pressa vitlök och röra ner den i matoljan. Pensla bröden med oljan strax före servering. Lägg på önskat tillbehör, eller öppna dem och lägg tillbehören som fyllning.
Säkert kan ni bidra med andra förslag till fyllning också, jag vet att det i Sthlm säljs med choklad o bananer men då skippar man väl vitlöksoljan....