Full version: Favoritrecept!
Sidor: 1, 2
Farbror Blå
Vad har ni för underbara recept liggande i era lådor hemma?

Skriver en enkel fisksoppa:

Fräs en halv purjo i olja,
(det vita skuret i tunnaskivor, det gröna i 2cm -strimlor)
Blanda i en liter fiskbuljong ( tärningar i vatten )
koka upp!

Skär fem stora morötter i lövtunna skivor (lätt med osthyvel)
Skär fisk i lagoma portionsbitar (torskblock, sej, kolja eller kabeljo)

När soppan kokar, späd med en halv liter mjölk, låt koka upp igen.
Lägg i fiskblocken och täck sedan hela ytan med morotsskivorna i ett tjockt lager.

Låt koka i två minuter.
Klart

Mycket enkel, men förvånande god!
Magdis
Det måste jag testa! Lillflickan gillar både soppa och kokta morötter så det verkar vara ett bra sätt att få henne att äta fisk. smile.gif
Magdis
Det här tycker jag är gott:
Fläskfilé fråm Caribien
4 port.

1 fläskfilé
1 msk olja
1-2 gula lökar
2 msk curry
3 dl kycklingbuljong
3 dl kokosmjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Hacka löken och fräs den mjuk med curryn i en stekpanna. Skär fileen i centimetertjocka skivor och låt den bli genomstekt i ca 10 min. Tillsätt buljong, kokosmjölk och kryddorna. Koka upp, sänk sedan värmen och småkoka ca 20 min. Servera med ris.
pejori
får man skoja eller ska vi bara mysa och gosa här? laugh.gif laugh.gif
Magdis
CITAT (pejori @ 28-09-2005, 20:09)
får man skoja eller ska vi bara mysa och gosa här? laugh.gif laugh.gif

Jag tycker att skoj också hör till gos och mys! smile.gif
yenny
nu ska vi se... favorit recept.... om det gäller mat....

Flygande Jacob tror jag...

Ta ca 3 kycklingfileer, skär i mindre bitar och krydda med grillkrydda.

Vispa 3 dl grädde hårt, blanda i ca 1dl chilisås och ca 1-2 msk sweet chili sås.

Lägg kycklingen i en ugnsform, klicka över gräddröran.
skiva banan o lägg över, lägg på en näve nötter också, jordnötter eller blink.gif äh.. jag tappa namnet....

strö över lite curry (bara lite) och sedan in i ugnen ca 225 grader ca10-15 minuter.


Ps. man ska ha ris till också ds

Ps igen...cashewnötter heter ju de andra nötterna Ds
Björken
En snabb och enkel men mumsig efterrätt



Blåbärs- & hallonglass med nötter

250 gram kesella 10 %

500 gram frysta bär

(t.ex. hallon, blåbär eller jordgubbar)

2 tsk fruktsocker

150 gram blandade nötter och solrosfrön

Tillagning:

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna och lägg tillsammans med solrosfröna i en långpanna. Rosta i ugn till gyllene färg. Låt det svalna.

Lägg de frysta bären tillsammans med kesellan i en hög skål och mixa med mixerstav, eller använd kniven i matberedaren och kör till en slät massa.
Tillsätt socker och blanda lite till. Fördela nötterna/solrosfröna i fyra glas eller skålar och klicka i glassen. Servera genast eftersom den smälter fortare än vanlig glass.
Magdis
Kyckling med ädelost och vindruvor

1 grillad kyckling
1 bit ädelost (140 gram)
2,5 dl matlagningsgrädde
vindruvor

1. Dela kycklingen i små bitar och lägg i en ugnsform
2. Smält ädelosten i en gryta och häll i grädden.
3. Häll gräddblandningen över kycklingen
4. Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader
5. Strö över halva vindruvor några minuter innan allt är klart.
6. Maträtten är färdig när den fått lite färg.
7. Servera med ris eller bandspaghetti
Fenja
Det blir lättare att hitta dessa recept om ni lägger dem i Receptavdelningen, man kanske inte söker just recept just i småprat. Vore ju synd om någon intresserad missar dem, menar jag.
Dessutom tycker jag att det är TRIST med det provokativa tillägget i rubrikten. Onödigt.
Mvh
Fenja
pejori
mitt favvo-recept

fyra koppar värme
två koppar vänlighet
en halv dl. kärlek (kan bytas till en liter i vuxen ålder)
en kopp humor
tre dl empati
en dl. förståelse
grädda den i trettiosju grader i nio månader,
och håll den lätt ljummen i några år.

en trevlig mäniska smile.gif smile.gif
yenny
CITAT (pejori @ 28-09-2005, 20:24)
mitt favvo-recept

fyra koppar värme
två koppar vänlighet
en halv dl. kärlek (kan bytas till en liter i vuxen ålder)
en kopp humor
tre dl empati
en dl. förståelse
grädda den i trettiosju grader i nio månader,
och håll den lätt ljummen i några år.

en trevlig mäniska smile.gif smile.gif

wub.gif wub.gif wub.gif
Farbror Blå

Jag VILL lägga mina recept här till glädej för andra.
Här kan vi dessutom mysprata runt mat =)
det andra bemöter jag inte ens.

puss! wub.gif
Gillan
CITAT (yenny @ 28-09-2005, 20:25)
CITAT (pejori @ 28-09-2005, 20:24)
mitt favvo-recept

fyra koppar värme
två koppar vänlighet
en halv dl. kärlek (kan bytas till en liter i vuxen ålder)
en kopp humor
tre dl empati
en dl. förståelse
grädda den i trettiosju grader i nio månader,
och håll den lätt ljummen i några år.

en trevlig mäniska smile.gif  :)

wub.gif wub.gif wub.gif

Helt ljuvligt wub.gif wub.gif wub.gif
Fialotta
CITAT (yenny @ 28-09-2005, 20:21)
nu ska vi se... favorit recept.... om det gäller mat....

Flygande Jacob tror jag...

Ta ca 3 kycklingfileer, skär i mindre bitar och krydda med grillkrydda.

Vispa 3 dl grädde hårt, blanda i ca 1dl chilisås och ca 1-2 msk sweet chili sås.

Lägg kycklingen i en ugnsform, klicka över gräddröran.
skiva banan o lägg över, lägg på en näve nötter också, jordnötter eller blink.gif äh.. jag tappa namnet....

strö över lite curry (bara lite) och sedan in i ugnen ca 225 grader ca10-15 minuter.


Ps. man ska ha ris till också ds

Den här Jakob måste jag prova...låter gott wub.gif
Fialotta
CITAT (pejori @ 28-09-2005, 20:24)
mitt favvo-recept

fyra koppar värme
två koppar vänlighet
en halv dl. kärlek (kan bytas till en liter i vuxen ålder)
en kopp humor
tre dl empati
en dl. förståelse
grädda den i trettiosju grader i nio månader,
och håll den lätt ljummen i några år.

en trevlig mäniska smile.gif smile.gif

Vilket kanonrecept wub.gif
pejori
NU BLEV JAG HUNGRIG laugh.gif laugh.gif
får gå och laga nattamat biggrin.gif
stina
CITAT (pejori @ 28-09-2005, 20:36)
NU BLEV JAG HUNGRIG laugh.gif laugh.gif
får gå och laga nattamat biggrin.gif

Nattamat????

Den brukar jag inta vid 23-tiden... sleep.gif sleep.gif sleep.gif
pejori
CITAT (stina @ 28-09-2005, 20:38)
CITAT (pejori @ 28-09-2005, 20:36)
NU BLEV JAG HUNGRIG  :lol:  :lol:
får gå och laga nattamat biggrin.gif

Nattamat????

Den brukar jag inta vid 23-tiden... sleep.gif sleep.gif sleep.gif

jajaja.... laugh.gif laugh.gif frukost då då laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Magdis
CITAT (pejori @ 28-09-2005, 20:36)
NU BLEV JAG HUNGRIG laugh.gif laugh.gif
får gå och laga nattamat biggrin.gif

Jag brukar sitta och småäta lite vid datorn på kvällarna, oliver är väldigt behändiga t.ex. Nötter är ju vääääldigt goda att småäta också.....ooohhh vad jag blev sugen nu också! tongue.gif
*Felix matte*
och jag sitter och stoppar i mig rent protein tongue.gif har det i en skål bredvid. biggrin.gif
yenny
själv ska jag nog ta mej lite varm choklad o nån macka eller nått till om en liten stund.
Magdis
CITAT (Felix matte @ 28-09-2005, 20:46)
och jag sitter och stoppar i mig rent protein tongue.gif har det i en skål bredvid. biggrin.gif

*Nyfiken* Vad kan det vara för nåt?
Björken
Kanske detta blir ett favoritrecept till någon tongue.gif

Recept på en helt vanlig jävla kaka!
Deg:
• 1 dl sur mjölk
• Ett ägghelvete
• Så lite smör som möjligt
• Socker
• Ingen jävla mandel i alla fall
• 2 dl bakpulver
• 1 pkt fula russin
• 1 1/2 dl allerginötter
Fyllning:
• 1 dl vaniljsocker
• Melon eller något annat
• Mycket sprit
Häll nästan allt i en bunkjävel och kör med elvisp i en timme. Grädda direkt i bunken, skit i att smöra & bröa, kakhelvetet fastnar ändå. Dunka utav bara fan för att få ut skiten på matbordet. Garnera med krossad melon och sprit. Om kakfan inte lossnar, släng ut skiten genom fönstret och drick upp spriten. HÄPP & HICK.
pejori
CITAT (Björken @ 28-09-2005, 20:49)
Kanske detta blir ett favoritrecept till någon tongue.gif

Recept på en helt vanlig jävla kaka!
Deg:
• 1 dl sur mjölk
• Ett ägghelvete
• Så lite smör som möjligt
• Socker
• Ingen jävla mandel i alla fall
• 2 dl bakpulver
• 1 pkt fula russin
• 1 1/2 dl allerginötter
Fyllning:
• 1 dl vaniljsocker
• Melon eller något annat
• Mycket sprit
Häll nästan allt i en bunkjävel och kör med elvisp i en timme. Grädda direkt i bunken, skit i att smöra & bröa, kakhelvetet fastnar ändå. Dunka utav bara fan för att få ut skiten på matbordet. Garnera med krossad melon och sprit. Om kakfan inte lossnar, släng ut skiten genom fönstret och drick upp spriten. HÄPP & HICK.

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
*Felix matte*
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 28-09-2005, 20:48)
CITAT (Felix matte @ 28-09-2005, 20:46)
och jag sitter och stoppar i mig rent protein tongue.gif   har det i en skål bredvid. biggrin.gif

*Nyfiken* Vad kan det vara för nåt?

Torkat nötkött biggrin.gif
Gillan
CITAT (Björken @ 28-09-2005, 20:49)
Kanske detta blir ett favoritrecept till någon tongue.gif

Recept på en helt vanlig jävla kaka!
Deg:
• 1 dl sur mjölk
• Ett ägghelvete
• Så lite smör som möjligt
• Socker
• Ingen jävla mandel i alla fall
• 2 dl bakpulver
• 1 pkt fula russin
• 1 1/2 dl allerginötter
Fyllning:
• 1 dl vaniljsocker
• Melon eller något annat
• Mycket sprit
Häll nästan allt i en bunkjävel och kör med elvisp i en timme. Grädda direkt i bunken, skit i att smöra & bröa, kakhelvetet fastnar ändå. Dunka utav bara fan för att få ut skiten på matbordet. Garnera med krossad melon och sprit. Om kakfan inte lossnar, släng ut skiten genom fönstret och drick upp spriten. HÄPP & HICK.

Tror jag fått det där receptet 10 ggr.
Nu måste det väl ändå va dags och laga i ordning
den där jävla kakan laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Björken
Ja gör det och tala om hur den blev och hur du själv mådde efteråt biggrin.gif rolleyes.gif
Allis
CITAT (Fenja @ 28-09-2005, 20:22)
Det blir lättare att hitta dessa recept om ni lägger dem i Receptavdelningen, man kanske inte söker just recept just i småprat. Vore ju synd om någon intresserad missar dem, menar jag.
Dessutom tycker jag att det är TRIST med det provokativa tillägget i rubrikten. Onödigt.
Mvh
Fenja

Det var inte svårt att hitta hit! Har du nåt smaskigt recept att bjuda på? wub.gif
Farbror Blå
Björken din buse, den var kul=)
Trevligt detta blev !

Skriver fler recept så småningom ,nu är det LOST
Gåsis
Jag kan torka älgkött.


En bit kött med ben
Salta rejält och låt ligga 1-3 dagar
Torka i ugnen på 150 gradet i 5-7 h.

Det är gött de wub.gif

/Åsa
*Felix matte*
Så här ser det ut framför mig just nu
Annlo
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 28-09-2005, 20:42)
Jag brukar sitta och småäta lite vid datorn på kvällarna, oliver är väldigt behändiga t.ex. Nötter är ju vääääldigt goda att småäta också.....ooohhh vad jag blev sugen nu också! tongue.gif

Ahhh...OLIVER underbart gott! wub.gif
På vår favvo restaurang på skolan har de flera olika oliver på salladsbuffé bordet...jag o min klasskompis har samma mani på oliver! Vi brukar fråga oss ibland om man kan dö i Olivöverdos *fniss*...

O jag som inte har några hemma ohmy.gif *dregel*
stina
Vad är det i skålen???? Å i muggen?????

rolleyes.gif
pisanggoreng
CITAT (Gåsis @ 28-09-2005, 21:07)
Jag kan torka älgkött.


En bit kött med ben
Salta rejält och låt ligga 1-3 dagar
Torka i ugnen på 150 gradet i 5-7 h.

Det är gött de wub.gif

/Åsa

Spännande. Kan man göra likadant med nötkött?

Och Felix matte- har du torkat ditt själv?
*Felix matte*
CITAT (stina @ 28-09-2005, 21:14)
Vad är det i skålen???? Å i muggen?????

rolleyes.gif

I skålen torkat nötkött. I muggen nybryggt kaffe. wub.gif

muggen köpte jag på marknaden... mitt namn är ingraverat fast nu stod den med "baksidan" fram tongue.gif
Allis
Tjälknöl
1-1½ kg djupfryst älgkött
Saltlake: 5 dl vatten
1½dl salt
1 tsk socker
1 krm salpeter
Lägg det otinade köttet på galler i en långpanna 75-100 grader 12 timmar
Lägg köttet i saltlake. Där ska det ligga i 5 timmar och vändas då och då. Skär upp köttet i tunna skivor
*Felix matte*
CITAT (pisanggoreng @ 28-09-2005, 21:15)
CITAT (Gåsis @ 28-09-2005, 21:07)
Jag kan torka älgkött.


En bit kött med ben
Salta rejält och låt ligga 1-3 dagar
Torka i ugnen på 150 gradet i 5-7  h.

Det är gött de  :wub:

/Åsa

Spännande. Kan man göra likadant med nötkött?

Och Felix matte- har du torkat ditt själv?

Ingen aning om man kan torka i ugn... till för ett par år sedan torkade vi kött utomhus i "torkhus" som var myggnätsomgärdat ...hos svågern
men nu köper vi köttet på Coop.. svindyrt men sååå gott wub.gif
pisanggoreng
Aha, det finns på coop...

(När jag bodde i Indonesien åt jag ofta både torkat kött och torkad fisk, och det är ju sååå gott!)
*Felix matte*
CITAT (Allis @ 28-09-2005, 21:21)
Tjälknöl
1-1½ kg djupfryst älgkött
Saltlake: 5 dl vatten
1½dl salt
1 tsk socker
1 krm salpeter
Lägg det otinade köttet på galler i en långpanna 75-100 grader 12 timmar
Lägg köttet i saltlake. Där ska det ligga i 5 timmar och vändas då och då. Skär upp köttet i tunna skivor

Tjälknöl har jag gjort några ggr med nötkött men jag har aldrig haft i salpeter.... varför har man i det?
*Felix matte*
CITAT (pisanggoreng @ 28-09-2005, 21:25)
Aha, det finns på coop...

(När jag bodde i Indonesien åt jag ofta både torkat kött och torkad fisk, och det är ju sååå gott!)

Vet inte om COOP i andra delar av landet har det... det här köttet kommer från producent i Luleå.

Torkad fisk har jag aldrig smakat.
pisanggoreng
CITAT (Felix matte @ 28-09-2005, 21:27)
det här köttet kommer från producent i Luleå.

Det var nog därför jag aldrig sett det här... unsure.gif
Allis
Frasvåfflor ca. 8 st.
1 Ägg
4 dl vatten
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
100 g margarin
Vispa ihop och låt smeten svälla en stund
servera med sylt och glass
rolleyes.gif
*Felix matte*
CITAT (pisanggoreng @ 28-09-2005, 21:28)
CITAT (Felix matte @ 28-09-2005, 21:27)
det här köttet kommer från producent i Luleå.

Det var nog därför jag aldrig sett det här... unsure.gif

Något som också är gott... Torrsaltat kött.

Vi brukar ha rostbiff eller innanlår av nöt... bädda in köttet i grovsalt i en bunke lägg en tallrik på köttet och tyngd på.. jag brukar ta ett par burkar tomatkross.
Ställ bunken i sval eller skafferi som har lite lägre temperatur än rums.
Låt stå i några dagar upp till en vecka... ta upp och skölj av.
Skär i supertunna skivor...gott med potatissallad, på smörgås och istf chips framför teven.
Allis
CITAT (Felix matte @ 28-09-2005, 21:25)
CITAT (Allis @ 28-09-2005, 21:21)
Tjälknöl
1-1½ kg djupfryst älgkött
Saltlake: 5 dl vatten
1½dl salt
1 tsk socker
1 krm salpeter
Lägg det otinade köttet på galler i en långpanna 75-100 grader 12 timmar
Lägg köttet i saltlake. Där ska det ligga i 5 timmar och vändas då och då. Skär upp köttet i tunna skivor

Tjälknöl har jag gjort några ggr med nötkött men jag har aldrig haft i salpeter.... varför har man i det?

Salpeter använder man för att köttet ska bli rödare. Används oxo när man saltar in julskinkan
*Felix matte*
CITAT (Allis @ 28-09-2005, 21:39)
CITAT (Felix matte @ 28-09-2005, 21:25)
CITAT (Allis @ 28-09-2005, 21:21)
Tjälknöl
1-1½ kg djupfryst älgkött
Saltlake: 5 dl vatten
1½dl salt
1 tsk socker
1 krm salpeter
Lägg det otinade köttet på galler i en långpanna 75-100 grader 12 timmar
Lägg köttet i saltlake. Där ska det ligga i 5 timmar och vändas då och då. Skär upp köttet i tunna skivor

Tjälknöl har jag gjort några ggr med nötkött men jag har aldrig haft i salpeter.... varför har man i det?

Salpeter använder man för att köttet ska bli rödare. Används oxo när man saltar in julskinkan

OK Tack! wub.gif
Allis
wub.gif
netaave
Det här är något jag gjort så mycket nu så ungarna bara stönar när det kommer fram.
Jag kan riktigt gå och längta efter det, gör oftast med kräftstjärtar man köper i lag.




HUMMERSALLAD MED MANGO OCH AVOKADO I LIMEDRESSING

6 PERS



3 humrar eller andra skaldjur ca 100 gr/pers

1 stor hackad mango

1 stor skivad avokado

8 cm finstrimlad purjo

1 fint hackad röd paprika

flingsalt och nymald svartpeppar

Ciabattaskivor, olivolja, flingsalt.

Dressing:
Saft av 1 lime
½ dl olivolja
1 tsk flyt honung
salt och sv.peppar

Tag bort skalen från hummerstjärtarna och lyft ur köttet.
Avlägsna den svarta strängen som löper längs med stjärten.
Skiva stjärten i fina bitar.
Blanda med övriga ingredienser.
Salta och peppra efter smak.
Vispa ihop dressingen och slå den över salladen.
Rör om och låt stå i kyl 15 min.
Fördela salladen i höga glas med kloköttet överst.
Servera med ugnsrostade skivor av ciabatta, med lite olivolja och flingsalt på.
Gillan
Favoritrecept för tillfället

Hemmagjorda potatisklyftor
Grönmögelostsås
grilld kycklingfile´
Avocado/vitkålssallad


Koka potatisen med skalen på tills

nästan klara.Skala och klyfta, spraya med olivolja
krydda med flingsalt ochgrovm.svartpeppar.
och in iugnen ca 200 grader 20-30 min.

Blanda valfri grönmögelost 2-3 hg med 2-3dl stand.-
mjölk. Värm upp i micron, mixa eller vispa den slät.
Mosa avocado med grovm. svartpeppar, salt
och citronn.Blanda i finriven vitkål(osthyvel),
Gör som barnen ! Blanda ihop med händerna.
Den blir så krämig.

Krydda kycklinfileerna eller vad ni nu vill ha och
grilla i Ugnen.
Det är såååå gott wub.gif
*Felix matte*
Ett till tips om gott och billigt pålägg

Ångkokt kött.

ca 1 kg nötrulle el. fransyska
0,5 dl Caj P Stek & Grillolja
1 tsk salt
några varv svartpeppar
några varv pepparmix .. svart, vit, grön och rosé
1msk lökpulver
eller tar du de kryddor du gillar

Blanda kryddor och salt med grilloljan i en stadig plastpåse
lägg i köttet och förslut (säkrast med påsklämma)
Låt stå i sval el kyl 1 dygn

Ångkoka köttet till det har nått 75 grader

PS. Ångkokningstillsats finns att köpa på bl.a COOP för några tior.
Gillan
CITAT (Felix matte @ 28-09-2005, 22:03)
PS. Ångkokningstillsats finns att köpa på bl.a COOP för några tior.

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Där garderade du dig bra.Du visste med säkerhet
att det skulle komma frågor biggrin.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon