|
CITAT (Hannele @ 11-09-2006, 13:42) CITAT (Evgeni @ 11-09-2006, 07:53) Knäckebröd med med rödbetor, salt och peppar. Mums. Vad är det för konstigt med det?  Tja inte vet jag, men jag har alltid kännt mig som ett UFO när jag äit det. Och väääldigt ensam. Tror inte jag har haft sällskap en endaste gång
CITAT (Scrollan @ 11-09-2006, 09:30) CITAT (Evgeni @ 11-09-2006, 07:53) Men priset tar nog en kompis som älskade vispad grädde med med ketchup på  Fast..så konstigt är det nog inte. Vispad grädde med chilisås är grundstommen i Flygande Jakob. Jaha, tänk att man lär sig nåt nytt varendaste dag
CITAT (netaave @ 11-09-2006, 14:32) Vet någon vad "Blöta" är? Min kompis pratade om det, nåt med tunnbröd som hon bryter i en kopp med smör och nåt mer. Rödlök hade hon också tror jag. CITAT (Snöflinga @ 10-09-2006, 19:40) Gillar "blöta"... Koka fläskben med kryddor till en kraftig buljong ... lägg i tunnbröd tills de mjuknar .. ät tillsammans med fläskbensköttet och en klick äkta smör ... Dryck: kall mjölk Mums ! Gott!
Låter som dopp i grytan ungefär!
Farbror Blå
11-09-2006, 15:46
Klappgröt!
Saftkokta mannagryn som vispas till fluffig konsistens, à la chokladpudding
kristerh
11-09-2006, 15:50
CITAT (Farbror Blå @ 11-09-2006, 16:46) Klappgröt!
Saftkokta mannagryn som vispas till fluffig konsistens, à la chokladpudding inte saftkokta, de ska kokas av lingon, har du testat?
netaave
11-09-2006, 16:23
CITAT (Betty @ 11-09-2006, 14:40) CITAT (netaave @ 11-09-2006, 14:32) Vet någon vad "Blöta" är? Min kompis pratade om det, nåt med tunnbröd som hon bryter i en kopp med smör och nåt mer. Rödlök hade hon också tror jag. CITAT (Snöflinga @ 10-09-2006, 19:40) Gillar "blöta"... Koka fläskben med kryddor till en kraftig buljong ... lägg i tunnbröd tills de mjuknar .. ät tillsammans med fläskbensköttet och en klick äkta smör ... Dryck: kall mjölk Mums ! Gott!  Hade inte sett Flingans inlägg, det kanske är så att det finns fler varianter av detta också.
Hannele
11-09-2006, 16:37
Stekt havregrynsgröt är ju delikatess, smakar nästan småkakor - om jag mins rätt.
Hannele
11-09-2006, 16:41
CITAT (kristerh @ 11-09-2006, 16:50) CITAT (Farbror Blå @ 11-09-2006, 16:46) Klappgröt! Saftkokta mannagryn som vispas till fluffig konsistens, à la chokladpudding inte saftkokta, de ska kokas av lingon, har du testat? Ja, lingon ska det vara, fick hos min mamma nyss, mums!
spaghetti med fiskpinnar och remouladsås *mums* blodpudding med strösocker *mumsigt*
anna_rispan
11-09-2006, 16:54
uppvärmda makaroner med brunsås. kan även gå med uppvärmda stuvade makaroner
Hannele
11-09-2006, 17:21
CITAT (anna_rispan @ 11-09-2006, 17:54) uppvärmda makaroner med brunsås Ännu godare att hälla mjölk i och koka makaronvälling!
CITAT (Hannele @ 11-09-2006, 19:21) Ännu godare att hälla mjölk i och koka makaronvälling!  Berätta, hur gör du det?
Makaronivälling äter jag då o då... kokar gammeldags makaroner (går också bra med snabb) häller bort vattnet och tillsätter mjölk så det täcker, lite salt låt det koka upp. äter knäckebröd + ost eller annat pålägg till. Går som sagt också att använda färdigkokta som blivit över.
Hannele
11-09-2006, 18:22
CITAT (stina @ 11-09-2006, 18:56) CITAT (Hannele @ 11-09-2006, 19:21) Ännu godare att hälla mjölk i och koka makaronvälling! :wub: Berätta, hur gör du det? Tja, rester av pasta, häll i mjölk, koka en kvart kanske, mjölken "dunstar" lite, reduserss, heter det väl, pastan blir lite tjockare. Kryddas med lite havssalt och honung. Värre saker har jag ätit. Man ska ha låg värme, så inte mjölken bränns eller kokar upp.
Aha, låter nästan som när jag mjölkkokar makaroner. Fast då använder jag inte pastarester utan okokt pasta som får småputtra länge, länge i gammeldags mjölk. Makaronerna löses nästan upp och det blir som en gröt. Mums med svartpeppar, lite socker (måste komma ihåg att prova honung!) falukorv och ketchup!
För lääänge sedan serverades jag hos släktingar på Österbotten någonting som hette mutti: korngryn som ångkokas (?) på ngt speciellt sätt, jag kan det inte. En massa smör tillägges och det blir "pärlkonsistens", alltså grynig. Ätes med smöröga + socker och man dricker mjölk till. Det var faktiskt gott och skulle vilja smaka igen om någon kunde laga det!
Hannele
11-09-2006, 20:08
CITAT (Sylvia @ 11-09-2006, 20:33) För lääänge sedan serverades jag hos släktingar på Österbotten någonting som hette mutti: korngryn som ångkokas (?) på ngt speciellt sätt, jag kan det inte. En massa smör tillägges och det blir "pärlkonsistens", alltså grynig. Ätes med smöröga + socker och man dricker mjölk till. Det var faktiskt gott och skulle vilja smaka igen om någon kunde laga det! Som ungsgröt, gôrgott. Korngryn kan du köpa i Finska Affären på Hisingen, finns i varje hälsokosthylla också. Min mamma från Österbotten kan laga. I fina restauranger serverar dom korngryn - istället för ris, trendigt.
kristerh
11-09-2006, 21:08
CITAT (Hannele @ 11-09-2006, 17:41) Ja, lingon ska det vara, fick hos min mamma nyss, mums!  ser smarrigt ut, man kan koka på röda vinbär också om man inte har lingon, ger nästan samma smak.
Det finns nåt som heter smörgröt, nån som har nån koll på vad det är? Det äts som dessert tror jag.
myskmadra
12-09-2006, 07:49
CITAT (Betty @ 10-09-2006, 21:46) CITAT (myskmadra @ 10-09-2006, 21:39) Själv gillar jag till exempel potatisgröt med stekt fläsk och lingonsylt. Om du med potatisgröt menar typ potatismos så är vi minst två om den s(m)aken!  Jo, precis det menar jag! Annan "konstig mat". Min mamma är småländska och där äter man ( läs åt man förr åtminstone) t ex stekt bröd. Nån slags uppblött limpa man steker i flott och häller mjölk på. Mamma ser helt lyrisk ut av bara tanken
Du menar inte bröd man doppat i mjölk och steker i smör?
Farbror Blå
12-09-2006, 11:21
fattiga riddare? mjukbröd uppblött av äggstanning och stekt i panna. Äts med tex lingonsylt
det ska vara keso, varianten med ananas och passionsfrukt på en smörgås med "råa" champinjoner på!
myskmadra
12-09-2006, 18:57
CITAT (LadyG @ 12-09-2006, 09:21) Du menar inte bröd man doppat i mjölk och steker i smör? Nej! Det flottstekta brödet kokas i mjölken - verkar bli nån slags gröt....
birgitek
13-09-2006, 07:26
CITAT (Evgeni @ 11-09-2006, 07:53) Men priset tar nog en kompis som älskade vispad grädde med med ketchup på  Detta måste vara trådens hittills äckligaste kombination. Birgit Ek
Hannele
13-09-2006, 07:45
CITAT (myskmadra @ 12-09-2006, 08:49) CITAT (Betty @ 10-09-2006, 21:46) CITAT (myskmadra @ 10-09-2006, 21:39) Själv gillar jag till exempel potatisgröt med stekt fläsk och lingonsylt. Om du med potatisgröt menar typ potatismos så är vi minst två om den s(m)aken!  Potatisbullar är ganska vanligt, servera(des) i skolköket och finns fortfarande i lunchrestauranger. Potatismosrester blandas med korv/skinka lök, (ost), lite mjölk, ägg, kryddor, formas till 'bollar' och steks i smör. Helt ok. Lingon till, om man vill. Men kalla det potatisgröt, låter inte läckert...
myskmadra
13-09-2006, 10:32
Potatisgröt kan säkert tillagas på många sätt. Jag tänker på det "lösa potatismoset" som äts med lingon och stekt fläsk som strös i tallriken. Allt äts med sked. Tror att rätten är vanlig i Hälsingland. Är MYCKET godare än det ser ut att vara. Tycker jag.
Hannele
13-09-2006, 11:13
Recept på potatisgröt.
Elisabeth-Västkustkolonisten
13-09-2006, 13:09
Det är säkert många som tycker att jag äter konstigt mat när jag tillagar bayersk mat.
Som t ex Knödel till Schweinebraten. Och mycket annat.
Apfelstrudel är väl inget konstigt utan bara gott?
Elisabeth
Hannele
13-09-2006, 13:13
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 13-09-2006, 14:09) Som t ex Knödel till Schweinebraten. Och mycket annat. Knödel äter ju varendra (?) norrlänning, men dom kallr det för kroppkaka..
Elisabeth-Västkustkolonisten
13-09-2006, 13:22
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 14:13) CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 13-09-2006, 14:09) Som t ex Knödel till Schweinebraten. Och mycket annat. Knödel äter ju varendra (?) norrlänning, men dom kallr det för kroppkaka.. Kroppkaka och Knödel är lite olika Ta till exempel Semmelknödel som är gjorda av dygnsgammla "Brötchen" eller som man i Bayern och Österrike säger, ab Semmeln Sedan finns det ju Kartoffelknödel, dom liknar mer Kroppkaka Elisabeth
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 14:13) CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 13-09-2006, 14:09) Som t ex Knödel till Schweinebraten. Och mycket annat. Knödel äter ju varendra (?) norrlänning, men dom kallr det för kroppkaka.. Har aldrig träffat en "norrläning" som ens vet vad kroppkakor är ... dom äter väl pitepalt istället och är desto stoltare över det. Kroppkakorna hör hemma i sydost, Småland, Öland och Blekinge. Fan, nu blev jag sugen på kroppkakor ... undrar om potatisen är tillräckligt "gammal" för att göra såna än. Min favorit bland konstig mat är en skål snabbnudlar med omelettsmulor och Sweet Chilisås. Standard helgbrunch här ... äts med fördel i sängen. Annars är ju alltid en macka med majonäs, senap, ost och saltgurka gott. Till efterätt äter jag en kanelbulle med majonäs på (hoppas inte min sambo läser detta, då slutar hon nog att baka bullar åt mig).
Hannele
13-09-2006, 13:44
CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 14:31) Har aldrig träffat en "norrläning" som ens vet vad kroppkakor är ... dom äter väl pitepalt istället och är desto stoltare över det. Kroppkakorna hör hemma i sydost, Småland, Öland och Blekinge. Ja, självklart, pitepalt från Piteå. Kroppkaka började dom väl med i Blekinge, inte lätt att hålla ordning på allt, och gotlänningar... mums
CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 15:31) Fan, nu blev jag sugen på kroppkakor ... undrar om potatisen är tillräckligt "gammal" för att göra såna än.  Tror inte det tyvärr - väntar också otåligt....
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 12:13) Recept på potatisgröt.  Näe... sån potatisgröt har jag aldrig ätit... Minns samma rätt som myskmadra från man barndom.
Vet inte om KNÖDEL och PITEPALT har några större likheter. Köpte just idag hemgjorda Pitepaltar.
Hannele
13-09-2006, 14:09
CITAT (askar @ 13-09-2006, 14:52) Vet inte om KNÖDEL och PITEPALT har några större likheter.  Det har ingen sagt heller. Utan Knödel och Kroppkaka är sysslingar..
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 14:44) CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 14:31) Har aldrig träffat en "norrläning" som ens vet vad kroppkakor är ... dom äter väl pitepalt istället och är desto stoltare över det. Kroppkakorna hör hemma i sydost, Småland, Öland och Blekinge. Ja, självklart, pitepalt från Piteå. Kroppkaka började dom väl med i Blekinge, inte lätt att hålla ordning på allt, och gotlänningar... mums Är inte kroppkakor typiskt för ölänningar , inte för gotlänningar...? Eller menade du att gotlänningar är mums Hannele?
Elisabeth-Västkustkolonisten
13-09-2006, 14:16
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 15:09) CITAT (askar @ 13-09-2006, 14:52) Vet inte om KNÖDEL och PITEPALT har några större likheter.  Det har ingen sagt heller. Utan Knödel och Kroppkaka är sysslingar.. Hannele har du ätit någon gång riktiga Knödel? Tvivlar på det För mig är det en stor. Knödel kann jag vågar jag att påstå men har mindre erfarenhet av Kroppkaka. Pitepalt köpte vi när vi va ri Norrland, men det har inget gemensamt med Knödel Elisabeth
Hannele
13-09-2006, 14:29
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 13-09-2006, 15:16) Knödel kann jag vågar jag att påstå men har mindre erfarenhet av Kroppkaka. Det tvivlar ingen på, men man kan jämföra, för att förstå vad det liknar.
Jag har bara ätit kroppkakor på kokt potatis. Ni som smakat både på rå och kokt potatis, vilket är godast?
CITAT (stina @ 13-09-2006, 15:34) Jag har bara ätit kroppkakor på kokt potatis. Ni som smakat både på rå och kokt potatis, vilket är godast? Om man gör kroppkakor på bara rå potatis så blir det ju nästan som palt... förutom löken då, den ska inte vara med i paltsmeten.
CITAT (stina @ 13-09-2006, 15:34) Jag har bara ätit kroppkakor på kokt potatis. Ni som smakat både på rå och kokt potatis, vilket är godast? Receptet kan bytas ut mot enbart kokt... det tycker jag är absolut godast.
Jag har bacon istället för sidfläsk i mina kroppkakor. Tycket det blir mindre "fettklumpar". Och röd lök istället för gul. Nu rinner snålvattnet..... Uppstekta kroppkakor med lingonsylt!
Margith
13-09-2006, 15:10
CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 14:31) Till efterätt äter jag en kanelbulle med majonäs på Menar du allvar?? Det ska jag komma ihåg att berätta för mina arbetskamrater när de tycker att jag är konstig som brer smör på mina pepparkakor
Smör på pepparkakor är ju mums! När jag var liten så bredde vi smör på vetebrödskivor med.  Vet såna som lägger en bit ädelost på pepparkakorna - men det har jag ingen större lust att prova ens...
CITAT (Betty @ 13-09-2006, 17:12) Smör på pepparkakor är ju mums! Vet såna som lägger en bit ädelost på pepparkakorna - men det har jag ingen större lust att prova ens...  Gör det! För det är verkligen kanongott! (om man gillar ädelost dvs)
Margith
13-09-2006, 15:16
Ja ädelost på pepparkakor och glögg till, det är mumsigt!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|