Sidor: 1, 2, 3
Gillan
CITAT (Hannele @ 11-09-2006, 13:42)
CITAT (Evgeni @ 11-09-2006, 07:53)
Knäckebröd med med rödbetor, salt och peppar. Mums.

Vad är det för konstigt med det? rolleyes.gif

laugh.gif laugh.gif
Tja inte vet jag, men jag har alltid kännt mig som ett UFO när jag äit det.
Och väääldigt ensam. Tror inte jag har haft sällskap en endaste gång wub.gif laugh.gif
Gillan
CITAT (Scrollan @ 11-09-2006, 09:30)
CITAT (Evgeni @ 11-09-2006, 07:53)
Men priset tar nog en kompis som älskade vispad grädde med
med ketchup på ohmy.gif

Fast..så konstigt är det nog inte.
Vispad grädde med chilisås är grundstommen i Flygande Jakob.

Jaha, tänk att man lär sig nåt nytt varendaste dag rolleyes.gif laugh.gif
Betty
CITAT (netaave @ 11-09-2006, 14:32)
Vet någon vad "Blöta" är?
Min kompis pratade om det, nåt med tunnbröd som hon bryter i en kopp med smör och nåt mer. Rödlök hade hon också tror jag.

CITAT (Snöflinga @ 10-09-2006, 19:40)
Gillar "blöta"... Koka fläskben med kryddor till en kraftig buljong ... lägg i tunnbröd tills de mjuknar .. ät tillsammans med fläskbensköttet och en klick äkta smör ... Dryck: kall mjölk    Mums !  

Gott! smile.gif
stina
Låter som dopp i grytan ungefär!
Farbror Blå
Klappgröt!

Saftkokta mannagryn som vispas till fluffig konsistens, à la chokladpudding
kristerh
CITAT (Farbror Blå @ 11-09-2006, 16:46)
Klappgröt!

Saftkokta mannagryn som vispas till fluffig konsistens, à la chokladpudding

inte saftkokta, de ska kokas av lingon,
har du testat?
netaave
CITAT (Betty @ 11-09-2006, 14:40)
CITAT (netaave @ 11-09-2006, 14:32)
Vet någon vad "Blöta" är?
Min kompis pratade om det, nåt med tunnbröd som hon bryter i en kopp med smör och nåt mer. Rödlök hade hon också tror jag.

CITAT (Snöflinga @ 10-09-2006, 19:40)
Gillar "blöta"... Koka fläskben med kryddor till en kraftig buljong ... lägg i tunnbröd tills de mjuknar .. ät tillsammans med fläskbensköttet och en klick äkta smör ... Dryck: kall mjölk    Mums !  

Gott! smile.gif

Hade inte sett Flingans inlägg, det kanske är så att det finns fler varianter av detta också.
Hannele
Stekt havregrynsgröt är ju delikatess, smakar nästan småkakor - om jag mins rätt. wub.gif
Hannele
CITAT (kristerh @ 11-09-2006, 16:50)
CITAT (Farbror Blå @ 11-09-2006, 16:46)
Klappgröt!
Saftkokta mannagryn som vispas till fluffig konsistens, à la chokladpudding

inte saftkokta, de ska kokas av lingon,
har du testat?

Ja, lingon ska det vara, fick hos min mamma nyss, mums! smile.gif

sudden
spaghetti med fiskpinnar och remouladsås *mums*

blodpudding med strösocker *mumsigt*

biggrin.gif
anna_rispan
uppvärmda makaroner med brunsås. kan även gå med uppvärmda stuvade makaroner
Hannele
CITAT (anna_rispan @ 11-09-2006, 17:54)
uppvärmda makaroner med brunsås

Ännu godare att hälla mjölk i och koka makaronvälling! wub.gif
stina
CITAT (Hannele @ 11-09-2006, 19:21)
Ännu godare att hälla mjölk i och koka makaronvälling! wub.gif

Berätta, hur gör du det?
askar
Makaronivälling äter jag då o då...
kokar gammeldags makaroner (går också bra med snabb)
häller bort vattnet och tillsätter mjölk så det täcker, lite salt
låt det koka upp.
äter knäckebröd + ost eller annat pålägg till.

Går som sagt också att använda färdigkokta som blivit över. smile.gif
Hannele
CITAT (stina @ 11-09-2006, 18:56)
CITAT (Hannele @ 11-09-2006, 19:21)
Ännu godare att hälla mjölk i och koka makaronvälling!  :wub:

Berätta, hur gör du det?

Tja, rester av pasta, häll i mjölk, koka en kvart kanske, mjölken "dunstar" lite, reduserss, heter det väl,
pastan blir lite tjockare. Kryddas med lite havssalt och honung. Värre saker har jag ätit.
Man ska ha låg värme, så inte mjölken bränns eller kokar upp.
stina
Aha, låter nästan som när jag mjölkkokar makaroner. Fast då använder jag inte pastarester utan okokt pasta som får småputtra länge, länge i gammeldags mjölk. Makaronerna löses nästan upp och det blir som en gröt. Mums med svartpeppar, lite socker (måste komma ihåg att prova honung!) falukorv och ketchup! tongue.gif
Sylvia
För lääänge sedan serverades jag hos släktingar på Österbotten någonting som hette mutti: korngryn som ångkokas (?) på ngt speciellt sätt, jag kan det inte. En massa smör tillägges och det blir "pärlkonsistens", alltså grynig.
Ätes med smöröga + socker och man dricker mjölk till. Det var faktiskt gott och skulle vilja smaka igen om någon kunde laga det!
Hannele
CITAT (Sylvia @ 11-09-2006, 20:33)
För lääänge sedan serverades jag hos släktingar på Österbotten någonting som hette mutti: korngryn som ångkokas (?) på ngt speciellt sätt, jag kan det inte. En massa smör tillägges och det blir "pärlkonsistens", alltså grynig.
Ätes med smöröga + socker och man dricker mjölk till. Det var faktiskt gott och skulle vilja smaka igen om någon kunde laga det!

Som ungsgröt, gôrgott. Korngryn kan du köpa i Finska Affären på Hisingen,
finns i varje hälsokosthylla också. Min mamma från Österbotten kan laga.
I fina restauranger serverar dom korngryn - istället för ris, trendigt.

kristerh
CITAT (Hannele @ 11-09-2006, 17:41)
Ja, lingon ska det vara, fick hos min mamma nyss, mums! smile.gif


ser smarrigt ut, man kan koka på röda vinbär också om man inte har lingon, ger nästan samma smak.
Magdis
Det finns nåt som heter smörgröt, nån som har nån koll på vad det är? Det äts som dessert tror jag.
myskmadra
CITAT (Betty @ 10-09-2006, 21:46)
CITAT (myskmadra @ 10-09-2006, 21:39)
Själv gillar jag till exempel potatisgröt med stekt fläsk och lingonsylt.

Om du med potatisgröt menar typ potatismos så är vi minst två om den s(m)aken! biggrin.gif

Jo, precis det menar jag!
Annan "konstig mat". Min mamma är småländska och där äter man ( läs åt man förr åtminstone) t ex stekt bröd. Nån slags uppblött limpa man steker i flott och häller mjölk på. Mamma ser helt lyrisk ut av bara tanken ohmy.gif
LadyG
Du menar inte bröd man doppat i mjölk och steker i smör?
Farbror Blå
fattiga riddare?
mjukbröd uppblött av äggstanning och stekt i panna.
Äts med tex lingonsylt
Carex
det ska vara keso, varianten med ananas och passionsfrukt på en smörgås med "råa" champinjoner på!
myskmadra
CITAT (LadyG @ 12-09-2006, 09:21)
Du menar inte bröd man doppat i mjölk och steker i smör?

Nej! Det flottstekta brödet kokas i mjölken - verkar bli nån slags gröt.... ohmy.gif
birgitek
CITAT (Evgeni @ 11-09-2006, 07:53)
Men priset tar nog en kompis som älskade vispad grädde med
med ketchup på ohmy.gif

Detta måste vara trådens hittills äckligaste kombination.
Birgit Ek
Hannele
CITAT (myskmadra @ 12-09-2006, 08:49)
CITAT (Betty @ 10-09-2006, 21:46)
CITAT (myskmadra @ 10-09-2006, 21:39)
Själv gillar jag till exempel potatisgröt med stekt fläsk och lingonsylt.
Om du med potatisgröt menar typ potatismos så är vi minst två om den s(m)aken! biggrin.gif

Potatisbullar är ganska vanligt, servera(des) i skolköket och finns fortfarande i lunchrestauranger.
Potatismosrester blandas med korv/skinka lök, (ost), lite mjölk, ägg, kryddor,
formas till 'bollar' och steks i smör. Helt ok. Lingon till, om man vill.
Men kalla det potatisgröt, låter inte läckert... wacko.gif

myskmadra
Potatisgröt kan säkert tillagas på många sätt. Jag tänker på det "lösa potatismoset" som äts med lingon och stekt fläsk som strös i tallriken.
Allt äts med sked. Tror att rätten är vanlig i Hälsingland.
Är MYCKET godare än det ser ut att vara. Tycker jag. smile.gif
Hannele
Recept på potatisgröt. blink.gif
Elisabeth-Västkustkolonisten
Det är säkert många som tycker att jag äter konstigt mat när jag tillagar bayersk mat.

Som t ex Knödel till Schweinebraten. Och mycket annat.

Apfelstrudel är väl inget konstigt utan bara gott?

Elisabeth
Hannele
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 13-09-2006, 14:09)
Som t ex Knödel till Schweinebraten. Och mycket annat.

Knödel äter ju varendra (?) norrlänning, men dom kallr det för kroppkaka..
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 14:13)
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 13-09-2006, 14:09)
Som t ex Knödel till Schweinebraten. Och mycket annat.

Knödel äter ju varendra (?) norrlänning, men dom kallr det för kroppkaka..

Kroppkaka och Knödel är lite olika

Ta till exempel Semmelknödel som är gjorda av dygnsgammla "Brötchen" eller som man i Bayern och Österrike säger, ab Semmeln

Sedan finns det ju Kartoffelknödel, dom liknar mer Kroppkaka

Elisabeth
Gurkan
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 14:13)
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 13-09-2006, 14:09)
Som t ex Knödel till Schweinebraten. Och mycket annat.

Knödel äter ju varendra (?) norrlänning, men dom kallr det för kroppkaka..

Har aldrig träffat en "norrläning" som ens vet vad kroppkakor är ... dom äter väl pitepalt istället och är desto stoltare över det. Kroppkakorna hör hemma i sydost, Småland, Öland och Blekinge.

Fan, nu blev jag sugen på kroppkakor ... undrar om potatisen är tillräckligt "gammal" för att göra såna än. wink.gif

Min favorit bland konstig mat är en skål snabbnudlar med omelettsmulor och Sweet Chilisås. Standard helgbrunch här ... äts med fördel i sängen. Annars är ju alltid en macka med majonäs, senap, ost och saltgurka gott.

Till efterätt äter jag en kanelbulle med majonäs på (hoppas inte min sambo läser detta, då slutar hon nog att baka bullar åt mig).
Hannele
CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 14:31)
Har aldrig träffat en "norrläning" som ens vet vad kroppkakor är ... dom äter väl pitepalt istället och är desto stoltare över det. Kroppkakorna hör hemma i sydost, Småland, Öland och Blekinge.

Ja, självklart, pitepalt från Piteå. rolleyes.gif
Kroppkaka började dom väl med i Blekinge, inte lätt att hålla ordning på allt,
och gotlänningar... mums
stina
CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 15:31)
Fan, nu blev jag sugen på kroppkakor ... undrar om potatisen är tillräckligt "gammal" för att göra såna än. wink.gif

Tror inte det tyvärr - väntar också otåligt.... tongue.gif
Betty
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 12:13)
Recept på potatisgröt. blink.gif

Näe... sån potatisgröt har jag aldrig ätit... Minns samma rätt som
myskmadra från man barndom. smile.gif
askar
Vet inte om KNÖDEL och PITEPALT har några större likheter. wink.gif

Köpte just idag hemgjorda Pitepaltar. smile.gif
Hannele
CITAT (askar @ 13-09-2006, 14:52)
Vet inte om   KNÖDEL  och PITEPALT  har några större likheter. wink.gif

Det har ingen sagt heller. biggrin.gif
Utan Knödel och Kroppkaka är sysslingar..
Betty
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 14:44)
CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 14:31)
Har aldrig träffat en "norrläning" som ens vet vad kroppkakor är ... dom äter väl pitepalt istället och är desto stoltare över det. Kroppkakorna hör hemma i sydost, Småland, Öland och Blekinge.

Ja, självklart, pitepalt från Piteå. rolleyes.gif
Kroppkaka började dom väl med i Blekinge, inte lätt att hålla ordning på allt,
och gotlänningar... mums

Är inte kroppkakor typiskt för ölänningar , inte för gotlänningar...? unsure.gif


Eller menade du att gotlänningar är mums Hannele? biggrin.gif tongue.gif wink.gif
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (Hannele @ 13-09-2006, 15:09)
CITAT (askar @ 13-09-2006, 14:52)
Vet inte om   KNÖDEL  och PITEPALT  har några större likheter. wink.gif

Det har ingen sagt heller. biggrin.gif
Utan Knödel och Kroppkaka är sysslingar..

Hannele har du ätit någon gång riktiga Knödel? Tvivlar på det

För mig är det en stor. Knödel kann jag vågar jag att påstå men har mindre erfarenhet av Kroppkaka.

Pitepalt köpte vi när vi va ri Norrland, men det har inget gemensamt med Knödel

Elisabeth
Hannele
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 13-09-2006, 15:16)
Knödel kann jag vågar jag att påstå men har mindre erfarenhet av Kroppkaka.

Det tvivlar ingen på, men man kan jämföra, för att förstå vad det liknar.
askar
Recept KROPPKAKOR
stina
Jag har bara ätit kroppkakor på kokt potatis. Ni som smakat både på rå och kokt potatis, vilket är godast?
Betty
CITAT (stina @ 13-09-2006, 15:34)
Jag har bara ätit kroppkakor på kokt potatis. Ni som smakat både på rå och kokt potatis, vilket är godast?

Om man gör kroppkakor på bara rå potatis så blir det ju nästan som palt... förutom löken då, den ska inte vara med i paltsmeten. smile.gif
askar
CITAT (stina @ 13-09-2006, 15:34)
Jag har bara ätit kroppkakor på kokt potatis. Ni som smakat både på rå och kokt potatis, vilket är godast?

Receptet kan bytas ut mot enbart kokt... det tycker jag är absolut godast. smile.gif
stina
Jag har bacon istället för sidfläsk i mina kroppkakor. Tycket det blir mindre "fettklumpar". Och röd lök istället för gul.

rolleyes.gif

Nu rinner snålvattnet..... Uppstekta kroppkakor med lingonsylt!
Margith
CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 14:31)
Till efterätt äter jag en kanelbulle med majonäs på

Menar du allvar??

Det ska jag komma ihåg att berätta för mina arbetskamrater när de tycker att jag är konstig som brer smör på mina pepparkakor laugh.gif
Betty
Smör på pepparkakor är ju mums! När jag var liten så bredde vi smör på vetebrödskivor med. smile.gif Vet såna som lägger en bit ädelost på pepparkakorna - men det har jag ingen större lust att prova ens... rolleyes.gif
stina
CITAT (Betty @ 13-09-2006, 17:12)
Smör på pepparkakor är ju mums! Vet såna som lägger en bit ädelost på pepparkakorna - men det har jag ingen större lust att prova ens... rolleyes.gif

Gör det! För det är verkligen kanongott! (om man gillar ädelost dvs)
Margith
Ja ädelost på pepparkakor och glögg till, det är mumsigt!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon