Full version: Godast på julbordet?
Sidor: 1, 2
Summersun
Julskinka såklart smile.gif
kristerh
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 09:51)
morotslåda -ett måste på mitt julbord.

Röstade på köttbullar, men morotslådan är ett måste på julbordet
Pirum
Fascinerande att läsa, jag har aldrig nånsin associerat morotslåda med något som helst juligt, men, nu blir man ju nästan sugen smile.gif

Vill dessutom slå ett slag för brüsselkålen, vars namn numera ger associationer till annat än mat kanske.
kristerh
CITAT (Pirum @ 04-12-2006, 11:12)
Fascinerande att läsa, jag har aldrig nånsin associerat morotslåda med något som helst juligt,

vet inte om det finns andra sorter men det måste vara den finska varianten, tror den finns på de flesta finska julbord, eller är det en nordfinsk variant tro wink.gif
Klura
Laxen och Ålen wub.gif
Anma
CITAT (kristerh @ 04-12-2006, 11:14)
CITAT (Pirum @ 04-12-2006, 11:12)
Fascinerande att läsa, jag har aldrig nånsin associerat morotslåda med något som helst juligt,

vet inte om det finns andra sorter men det måste vara den finska varianten, tror den finns på de flesta finska julbord, eller är det en nordfinsk variant tro wink.gif

Nordfinsk... näää... Jag är från Kouvola i sydöstra finland och där är lådororna ett måste på julbordet, precis som i hela finland. Har för mig att Åland också har det. Finns ju några Ålänningar här, de kanske vet hur det är med den saken?

Ett år åt jag av en låda utan ris, visst var den god men inte som den "ska" vara... smile.gif
kristerh
CITAT (Anne R @ 04-12-2006, 12:34)
Nordfinsk... näää... Jag är från Kouvola i sydöstra finland och där är lådororna ett måste på julbordet, precis som i hela finland. Har för mig att Åland också har det. Finns ju några Ålänningar här, de kanske vet hur det är med den saken?
smile.gif

bra att få det konstaterat, jag misstänkte det men var ändå lite osäker.
Farbror Blå
julskinkan, med staark senap och äppelmos=)
Rossi
PRINSKORV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
anna_rispan
äpplemos till julskinkan?? ohmy.gif
olgak
Vi har gjort en extremt god vegetarisk jansons senaste åren, med kanelstekta champinjoner och ganska mycket grädde...

Annars får jag säga nej till det mesta på listan, då jag inte är överdrivet förtjust i sill och helst inte äter kött. Hälsans kök sojakorvar och gourmetbullar finns alltid på bordet. Ett år gjorde vi en senapsgratinerad kålrot (!) som skinersättning. Kålroten vet jag inte om jag rekommenderar - men den såg väldigt tjusig ut på julbordet!
netaave
CITAT (Farbror Blå @ 04-12-2006, 14:41)
julskinkan, med staark senap och äppelmos=)

Näää julskinka, stark senap och en tunn skiva färsk ananas, det måsta jag ha till gröten på julaftons morgon annars blir det ingen jul. biggrin.gif
*Stintan*
CITAT (anna_rispan @ 04-12-2006, 14:43)
äpplemos till julskinkan?? ohmy.gif

Jaa det är gott! smile.gif
anna_rispan
okej, jag kommer nog inte prova för vi brukar inte ens ha äppelmos på julbordet..så olika det kan vara! smile.gif
kerstin z5-6
Annat..
Julskinkan är ju god , men jag måste ha
Papas arrugadas con mojo picón -skrynkliga salta potatisar med stark sås
Snaps sallad
Västerbottenost (eller krutröks )snacks (Inbakade i smördeg)
hemrökt enrisskinka
Gärna rökt renkött
minst 4 efterrätter varav en med hjortron

och dopp i grytan sker naturligtvis inte med vörtlimpa -(hu-smile.gif ) utan med ljusugnsbröd
äppelmos senap och plommon till skinkan

smile.gif
Whiskuchi
CITAT (olgak @ 04-12-2006, 14:56)
Vi har gjort en extremt god vegetarisk jansons senaste åren, med kanelstekta champinjoner och ganska mycket grädde...

Annars får jag säga nej till det mesta på listan, då jag inte är överdrivet förtjust i sill och helst inte äter kött. Hälsans kök sojakorvar och gourmetbullar finns alltid på bordet. Ett år gjorde vi en senapsgratinerad kålrot (!) som skinersättning. Kålroten vet jag inte om jag rekommenderar - men den såg väldigt tjusig ut på julbordet!

Jag provade också att griljera en kålrot ett år, hade hört sååå mycket om hur gott det var. Men vilken besvikelse den blev! ohmy.gif
Champinjoner har jag aldrig provat i min Janson, jag brukar ha Tartex som "lite extra" vid jul. Annars har vi mest Gourmetbullar och Cocktailkorv. Och rödkål, rödbetssallad, dopp i grytan (grönsaksbuljong), mycket senap och julmust. Nu lääängtar jag till jul! tongue.gif
ullislerum
Det är absolut den knasiga kombinationen av alla dessa rätter som gör just julbordet så himla gott tycker jag! Någon annan tid på året skulle jag inte drömma om att blanda så många smaker.. wub.gif
netaave
CITAT (kerstin z5-6 @ 04-12-2006, 16:40)
minst 4 efterrätter varav en med hjortron

Jaaa, det ska jag ta efter!!!! biggrin.gif
fruberglund
Helt klart köttbullar...men det måste vara mammas köttbullar såklart. Och då menar jag inte mamma Scans utan MIN mammas tongue.gif

Hade inte mammas köttbullar funnits så hade jag fått välja nåt annat på listan...
Pirum
CITAT (fruberglund @ 04-12-2006, 18:05)
Helt klart köttbullar...men det måste vara mammas köttbullar såklart. Och då menar jag inte mamma Scans utan MIN mammas tongue.gif

Ja. På julen duger inga substitut. Annars tycker jag Konsum Värmlands köttbullar är rätt bra, de är nästan lika goda som Mamma Scans köttbullar var innan Scan totalförstörde receptet.

Men, på jul ska det vara hemlagat. Mammas eller farmors, ja, det spelar väl ingen större roll.

Jag känner att stunden snart kräver att vi har en köttbulletråd, där vi kan dela med oss av recept på den ultimata köttbullen
Biggan_
Julskinkan förstås! tongue.gif
KURT
DN har idag en guide till julbordet. I den ingår en " Guide till dyrgriparna", som kan vara värd att citera rakt av:

"Guide till dyrgriparna

• Kolla vad som ingår i priset. Julborden skiljer sig mycket åt. Är det husets hemlagade eller inköpt? Hur lång är sittningen?
• Huvudregel: Ät dyra delikatesser. Undvik billiga och mättande rätter. Potatis, bröd och gröt är en katastrof för den prismedvetne.
• Huvudregeln ska givetvis vägas mot vad man tycker är gott och balans mellan smakerna. Ett halvt kilo löjrom kan bli för mycket.
• Tänk på att de flesta av de klassiska rätterna, sill, skinka, kål, Janssons, lutfisk, dopp i grytan och gröt, inte är några dyrgripar.
• Ta lite flera gånger. Sju gånger ska man ta på ett traditionellt julbord.
• Om arbetsgivaren står för kalaset kan du med gott samvete ta vad du vill ha.
• Dyrt: Löjrom, ål, kallskuret vilt, skaldjursrätter och fina ostar.
• Mellanklass: Lax, revbensspjäll och kallskuret.
• Billigt: Sill, ägg, julskinka, kål, lutfisk, Janssons frestelse och risgrynsgröt."
fruberglund
CITAT (Pirum @ 05-12-2006, 00:22)
Jag känner att stunden snart kräver att vi har en köttbulletråd, där vi kan dela med oss av recept på den ultimata köttbullen

Jo, men den ultimata köttbullen kan bara göras av mamma wub.gif

Spelar ingen roll om jag får recept av henne (och det har jag fått)...det smakar inte likadant ändå...det är känslan av att det är mammas också som gör smaken på nåt sätt biggrin.gif
netaave
Nu har jag startat en ny tråd i receptavd. "julmat och tips"
Lady Hamilton
*Skinka
* Jansons
*Senaps sill
*Röbetssallad
*Köttbullar
*Prinskorv
*Ägg halvor med gôr på
*Blöta (tunnbröd som läggs ner tills det är mjukti varmt skinkspad )
*Risgryns gröt

Och för min del behöver inte allt vara hemlagat utan det mesta tycker jag är gott även om det är "köpt"
Alba
CITAT (Stintan43 @ 04-12-2006, 16:17)
CITAT (anna_rispan @ 04-12-2006, 14:43)
äpplemos till julskinkan??  ohmy.gif

Jaa det är gott! smile.gif

Äppelmos till julskinkan är ett måste.
Tänk så förvånad jag blev när jag första julen stötte på ett julbord utan äppelmos. Jag trodde alla hade äppelmos till skinkan.

En annn maträtt är Dopp i Gryta som vi äter med vörtbröd.
Jag har även fått undrande miner om detta. Det ska vara ljusugnsbröd säger en del. Men det är ju en helt annan rätt säger jag då.

Det är kul med dessa olikheter.
kerstin z5-6
Ägg halvor med gôr på, glömde jag, tack för påminnelsen smile.gif
Vörtdoppare har jag en här -han får döppa sist smile.gifsmile.gif
stina
CITAT (kerstin z5-6 @ 05-12-2006, 20:56)
Ägg halvor med gôr på, glömde jag, tack för påminnelsen smile.gif
Vörtdoppare har jag en här -han får döppa sist smile.gifsmile.gif

Vad är gör? blink.gif
anna_rispan
Jag funderade på de där ägghalvorna i dag faktiskt. Kom fram till att jag kan nog avstå dem för att njuta desto mer av dem i påsk i stället. Anledningen till att jag grubblar på det är nog för att jag försöker komma på vad jag upplever som skillnaden mellan påskmaten och julmaten...
Lady Hamilton
CITAT (stina @ 05-12-2006, 19:58)
CITAT (kerstin z5-6 @ 05-12-2006, 20:56)
Ägg halvor med gôr på, glömde jag, tack för påminnelsen smile.gif
Vörtdoppare har jag en här -han får döppa sist smile.gifsmile.gif

Vad är gör? blink.gif

laugh.gif Det "goda" som man klickar/spritsar ovan på ägg halvorna. Det kan vara lite olika, beronde på smak
ingrid fuxwall
CITAT (olgak @ 04-12-2006, 15:56)
Vi har gjort en extremt god vegetarisk jansons senaste åren, med kanelstekta champinjoner och ganska mycket grädde...

Annars får jag säga nej till det mesta på listan, då jag inte är överdrivet förtjust i sill och helst inte äter kött. Hälsans kök sojakorvar och gourmetbullar finns alltid på bordet. Ett år gjorde vi en senapsgratinerad kålrot (!) som skinersättning. Kålroten vet jag inte om jag rekommenderar - men den såg väldigt tjusig ut på julbordet!

Hur gjorde du den vegetariska Jansons?

Det låter spännande.

ingrid
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon