Full version: Tillsatser i maten
Sidor: 1, 2
Pirum
CITAT (Henrik_ @ 30-01-2008, 12:19) *
Ett tag fanns det en ketchup med mindre socker, det sockret man tog bort ersattes med sötningsmedel...
Den kanske dom har slutat med nu?


Både Felix och Heinz säljer sån skit. Båda säljer också ekologisk ketchup.

Värt att notera är att Heinz ekologiska ketchup innehåller ca 1.7kg tomat per kg ketcup, Heinz vanliga ketchup innehåller 1.2-1.3kg tomat per kg ketchup. Den ekologiska kan anses hålla en högre kvalitet alltså. Minns inte de exakta decimalerna, men har det nerskrivet nånstans.

Konsum verkar ha slutat med sin Änglamark-kethup. Synd, den var god. Likaså tycks de ha slutat med Änglamarks rapsolja. Synd det med.

För övrigt saknar jag Slotts ketchup, den verkar bara finnas som storköksketchup nu - och då med konserveringsmedel nog att klara av varma temperaturer och inkompetent personal/kunder.

Tillägg : det börjar dessutom bli allt vanligare att "riktigt" socker (sackaros/sukros) ersätts av glukos/fruktos (fruktsocker och druvsocker) i olika mängder. Såvitt jag begriper ger detta inte bara sämre smak, det kan ge sämre hållbarhet också. En del hävdar att fruktsocker/druvsocker är nyttigare än vanligt socker, men det kan man väl diskutera. Glukos/fruktos finns numera i många lågkvalitets-läskedrycker, i diverse billig-sylter, i barnmat - undrar ni varför blåbärskrämen som finns i barnmatsburken smakar sämre än förr så beror det på att riktigt socker ersatts av fruktos-glukossirap, eller vad de nu skriver.
gunvor
CITAT (renate @ 29-01-2008, 17:41) *
Det är en halv vetenskap att handlar livsmedel idag.Jag äter ingen speciell diet men vill ha så rena råvaror som möjligt.Köper ytterst sällan ferdigmat,en pizza ibland.Gör all mat själv.Men står och kollar varenda förpackning efter konserverings medel gör jag nog inte.Sötningsmedel undviker jag.Förstår inte varför folk lägger sötningspiller i sitt kaffe eller te,det är väl hälsosamer med en sked honung eller tom en bit socker.


Jag har börjat köpa råsocker - både strö o i bitar - vet inte varför, har fått för mig att det är mindre onyttigt - i alla fall är det mycket dyrare vilket resulterar i att jag snålar med det!!

CITAT (mamamaggan @ 30-01-2008, 12:34) *
Nej inte jag heller. Såg ett program på TV i höstas där en kvinnlig professor propagerade för att vi skulle t ex koka vår saft och sylt själva för då vet vi hur mycket socker som finns i . Dessutom kunde vi utan vidare halvera den sockermängd som står i gamla recept , saften och sylten håller sig ändå. Hon pratade också om att många i dag låter sina barn dricka läsk men inte saft för det var så mycket socker i saften ! slap.gif



Jag lättsockrar all sylt o mos o lgger det i små burkar i frysen - finns även ett par plastflaskor med saft i frysen!
Piccante
Angående råsocker så tror jag det är försumbart att man får i sig några promille mer kostfibrer med det oraffinerade sockret. Men jag inbillar mig att råsocker smakar lite bättre unsure.gif
Henrik_
CITAT (Markus_H @ 30-01-2008, 20:02) *
Angående råsocker så tror jag det är försumbart att man får i sig några promille mer kostfibrer med det oraffinerade sockret. Men jag inbillar mig att råsocker smakar lite bättre unsure.gif


Jo, det är mer smak i råsocker, det smakar mer än bara sött.
Jag tror inte heller att det spelar någon större roll vilket av dom man äter.
Åtminstone så ska det skilja väldigt lite näringsmässigt.
torvan
Läser just i DN att efterfågan på den fettsnåla och sockerfria maten går neråt.
Däremot ökar ekologisk och fetare mat!
Lightprodukter av läsk och mejerivaror tappar ordentligt bravo.gif torvan
Piccante
CITAT (torvan @ 05-02-2008, 10:17) *
Läser just i DN att efterfågan på den fettsnåla och sockerfria maten går neråt.
Däremot ökar ekologisk och fetare mat!
Lightprodukter av läsk och mejerivaror tappar ordentligt bravo.gif torvan

tummenupp.gif bra, då fattar kanske livsmedelsproducenterna snart att sötningsmedel inte är efterfrågat.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon