Full version: vett o etiket
Sidor: 1, 2, 3, 4
Berith
Ja hur det än förhåller sej med att passa tider eller inte så har det här varit en väldigt intressant diskussion. yes.gif
mamamaggan
CITAT (Berith @ 25-02-2008, 16:10) *
Ja hur det än förhåller sej med att passa tider eller inte så har det här varit en väldigt intressant diskussion. yes.gif



Ja det har det . tummenupp.gif


Bettson
Man får någ rätta sig efter vem man umgås med. Och visst är det ett gammalt spår av klassamhället. Nåt annat kan man inte säga.

Den akademiska kvarten som är obligatiorisk i vissa kretsar och man är oartig att komma exakt eller för tidig. Det kommer väl just från de mera välbärgade som började med drink och mingel för att senare sätta sig till bords. Oftast fanns det väl tjänstefolk som kunde gära middagen klar.

Bruket att ha mat som sköter sig själv på slutet har väl begränsat middagsbjudningsmaten en del om man säger så och blev väl vanlig när det inte var så vanligt med tjänstefolk längre.

Fast i bondesamhället så var det väldigt stor brist på respekt för andras tid att komma försent eftersom det var arbetande människor som ofta skulle upp tidigt dagen därpå och jobba igen. Drink före maten existerade inte utan det var nubbe till maten ifall det var mat som bjöds. Var det kafferep så var det väl fickpluntan bakom syrenhäcken kanske. Damerna drack inte alls.

Tidsmarginalen som jag kommer ihåg den var fem minuter före eller fem minuter efter. Den som utnyttjade den sk kvarten och kom sist fick en liten spydig kommentar om att "fint folk kommer sent". Det var inget annat än att du anser dig förmer än oss andra som kommer sist.

Ville man vara vänlig mot någon som brukade komma sent och slippa kommentaren om "fint folk" så vänatade man in det sena paret och kom flera familjer samtidigt. PÅ så vis var det ingen som var sen.

Den enda godtagbara orsak till att vara sen var ifall vacumpumpen i ladugården krånglade, annars var det nästan bara dödfall och egen begravning som var ursäktlig.
Snöflinga
CITAT (Bettson @ 26-02-2008, 13:28) *
Man får någ rätta sig efter vem man umgås med. Och visst är det ett gammalt spår av klassamhället. Nåt annat kan man inte säga.

Den akademiska kvarten som är obligatiorisk i vissa kretsar och man är oartig att komma exakt eller för tidig. Det kommer väl just från de mera välbärgade som började med drink och mingel för att senare sätta sig till bords. Oftast fanns det väl tjänstefolk som kunde gära middagen klar.

Bruket att ha mat som sköter sig själv på slutet har väl begränsat middagsbjudningsmaten en del om man säger så och blev väl vanlig när det inte var så vanligt med tjänstefolk längre.

Fast i bondesamhället så var det väldigt stor brist på respekt för andras tid att komma försent eftersom det var arbetande människor som ofta skulle upp tidigt dagen därpå och jobba igen. Drink före maten existerade inte utan det var nubbe till maten ifall det var mat som bjöds. Var det kafferep så var det väl fickpluntan bakom syrenhäcken kanske. Damerna drack inte alls.

Tidsmarginalen som jag kommer ihåg den var fem minuter före eller fem minuter efter. Den som utnyttjade den sk kvarten och kom sist fick en liten spydig kommentar om att "fint folk kommer sent". Det var inget annat än att du anser dig förmer än oss andra som kommer sist.



Ville man vara vänlig mot någon som brukade komma sent och slippa kommentaren om "fint folk" så vänatade man in det sena paret och kom flera familjer samtidigt. PÅ så vis var det ingen som var sen.

Den enda godtagbara orsak till att vara sen var ifall vacumpumpen i ladugården krånglade, annars var det nästan bara dödfall och egen begravning som var ursäktlig.


Snöflinga
Hoppsan så fel det blev ... blush.gif gick ej redigera så bra men vad jag menade på Bettsons inlägg var tummenupp.gif
Gita
CITAT (Bettson @ 26-02-2008, 13:28) *
Man får någ rätta sig efter vem man umgås med. Och visst är det ett gammalt spår av klassamhället. Nåt annat kan man inte säga.

Den akademiska kvarten som är obligatiorisk i vissa kretsar och man är oartig att komma exakt eller för tidig. Det kommer väl just från de mera välbärgade som började med drink och mingel för att senare sätta sig till bords. Oftast fanns det väl tjänstefolk som kunde gära middagen klar.

Bruket att ha mat som sköter sig själv på slutet har väl begränsat middagsbjudningsmaten en del om man säger så och blev väl vanlig när det inte var så vanligt med tjänstefolk längre.

Fast i bondesamhället så var det väldigt stor brist på respekt för andras tid att komma försent eftersom det var arbetande människor som ofta skulle upp tidigt dagen därpå och jobba igen. Drink före maten existerade inte utan det var nubbe till maten ifall det var mat som bjöds. Var det kafferep så var det väl fickpluntan bakom syrenhäcken kanske. Damerna drack inte alls.

Tidsmarginalen som jag kommer ihåg den var fem minuter före eller fem minuter efter. Den som utnyttjade den sk kvarten och kom sist fick en liten spydig kommentar om att "fint folk kommer sent". Det var inget annat än att du anser dig förmer än oss andra som kommer sist.

Ville man vara vänlig mot någon som brukade komma sent och slippa kommentaren om "fint folk" så vänatade man in det sena paret och kom flera familjer samtidigt. PÅ så vis var det ingen som var sen.

Den enda godtagbara orsak till att vara sen var ifall vacumpumpen i ladugården krånglade, annars var det nästan bara dödfall och egen begravning som var ursäktlig.

Fast det stämmer inte med mina erfarenheter, är själv uppvuxen på en gård på landet och där förekom alltid välkomstdrink och mingel före maten. Drinken behövde inte alltid innehålla alkohol, ibland var det ljuice som serverades, beroende på vilka gästerna var.
Gita
Bettson
CITAT (Gita @ 27-02-2008, 08:25) *
Fast det stämmer inte med mina erfarenheter, är själv uppvuxen på en gård på landet och där förekom alltid välkomstdrink och mingel före maten. Drinken behövde inte alltid innehålla alkohol, ibland var det ljuice som serverades, beroende på vilka gästerna var.
Gita


Fast då är du nog uppvuxen på en ganska stor gård Gita. Så då räknades ni nog till de lite bättre beställda.

Kan nog inte minnas ett enda ställe där det serverades drink föra maten. Och mat serverades ofta bara vid högtidsdagar typ 50 år eller så samt begravning, dop och bröllop. Ville man göra det lite lätt för sig då så anlitade man bygdens kalaskokerska. Annars klarade man sig själv.

Annars var det kafferep typ från kl 19-22, De flesta skulle ju upp klockan fem och mjölka dagen därpå så det var inget sent nattsudd om man säger så.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon