Full version: Matakuten
Sidor: 1, 2
Netha
Tittade på Matakuten ikväll och började fundera.
Kan det kanske bero på alla tillsatser i maten, alla konstgjorda produkter ...
att vi har så många bokstavsdiagnostiserade.?
Barnens mat i skolan kostar allt från 4- 15kr/port fick man veta.
Det finns väl ingen som kan trolla så man får fullvärdig lunch för bara 4 kr.

Kommuner tävlar om att vara miljövänligast ... skickar sopor i dieselbilar land och rike kring och ta emot sopor från utlandet som bränns i våra värmeverk ... som ska ha den bästa rökgasreningen...
trodde vi.
men som spottar ut det ena och andra av mindre hälsovänliga.

Plast som tyskar samlar in och tror ska återvinnas ... bränns i svenska värmeverk.

I min kommun tar vi emot både sopor och lik från Norge, för förbränning i våra två ugnar
och i Luleå, kanske/ mest troligt i de flesta kommuner serverar man Färdigstekt kyckling från Thailand ohmy.gif thumbdown.gif
Platinum
Skolmaten var under all kritik när jag gick i skolan, om man nån gång fick grönsaker till maten då var det rårivna morötter. Själv tycker jag nog skolmaten förbättrats i min kommun sedan dess, jag vet sen den tid jag jobbade på ett högstadium att det serverades olika sallader till maten dagligen.

Att mat påverkar humöret är ingen nyhet, i positiv eller negativ riktning. Men att skylla skolmaten för bokstavskombinationer är nog lite fel, många hemhushåll äter färdigmat eller halvfabrikat med tillsatser också.
CillaM
Ja, börjar man väl gräva i saker o ting får man fram mycket skit. På ett av servicehemmen där jag vikarierade var det alltid soppor och såser som var gjorda på pulver, dvs när kocken lagade mat, knappt en pensionär fick ner maten. När huvudbiträdet lagade mat blev det kalas för pensionärerna som slukade maten.

I Göteborg importeras också sopor mest för att göteborgarna är usla på att sopsortera och soporna är för blöta. I Lerum får vi betala för en avloppstunnel som ska gå 2 mil in till Göteborg, med skyhöga avgifter och som sedan vi inte har något tillgodo av, men det har göteborgarna, de får billigare värme. Under tiden förstörs miljön för många människor.

Att grönsaker skeppas ner till Belgien eller Holland för att packas ner i burkar för att sedan åka tillbaka hit? Att fisk och räkor, fiskade i Atlanten av svenska fiskare, skeppas till Kina för rensning för att sedan komma tillbaka hit? Gynnar det miljön, gynnar det arbetslösa? Möjligen de i Belgien, Holland och Kina. Så mycket som är så fel, jag slutar aldrig förvånas över den totala profithungern som existerar.
Anki på Öland
CITAT (Netha @ 13-10-2008, 22:43) *
.....................Kan det kanske bero på alla tillsatser i maten, alla konstgjorda produkter ...
att vi har så många bokstavsdiagnostiserade.?
............................


Har läst någonstans, (kan tyvärr inte ge källhänvisning för jag minns inte var jag läste det) att man i någon undersökning i England funnit ett samband mellan AD/HD och glutamat.
Anki
Platinum
Mononatriumglutamat ingår i många kryddblandningar, typ Aromat. Det har nog många hemma tror jag.
Anki på Öland
Ja, vore det bara kryddblandningarna det fanns i vore det ju lätt att undvika det!! sad.gif
Anki
Betty
CITAT (Netha @ 13-10-2008, 22:43) *
...../
och i Luleå, kanske/ mest troligt i de flesta kommuner serverar man Färdigstekt kyckling från Thailand ohmy.gif thumbdown.gif

Ja säkert serveras mat lagad i andra länder i många svenska kommuner... men just i den där artikeln du länkade till handlade det om Kalix, inte Luleå. flirting.gif
KURT
Det är nog snarare TV-tittande, speciellt dåliga TV-program som t ex matakuten som ger så många bokstavsdiagnostiserade.
*Stintan*
Förlåt men vad är bokstavsdiagnostiserade för något?

För övrigt tycker jag att Matakuten är ett utmärkt program som lyfter fram hur uruselt det är beställt med skolmaten runt om i vårt land. Samma illasmakande osunda mat som på många håll även serveras på våra sjukhus, äldreboenden mm. Jag kan inte förstå att man kan anse det vara ok att stoppa i våra ungar "mat" som innehåller alla dessa vidriga konstiga tillsatser när man vet att att det inte är hälsosamt. Vad det kommer att få för långsiktiga effekter törs man inte ens sia om. De som är ansvariga för detta borde skämmas men istället skyller man på andra.
Mattanterna kan inte laga mat längre det enda dom behöver kunna är att öppna kartonger med djupfrysta äckliga halvfabrikat och stoppa detta i ugnen.

Jag tycker att det är jättebra att någon ställer sig upp och säger ifrån.
Miro
Natriumglutamat finns ju i nästan allt som man köper kryddat!!! det sjuka är att det finns märken som inte använder det, så det GÅR ju... Jag har en amerikansk kollega som säger att det inte är lika omfattande i USA eftersom folk där är mer medvetna. Hon säger själv att hon undviker det eftersom det får hennes tunga att "pirra". Det finns dessutom en del som är allergiska mot natriumglutamat, men eftersom så få känner till det så dröjer det ofta mkt länge innan orsaken hittas... Och så är det kopplingen till koncentrationsstörningar...

Lite ställen jag blev förvånad att hitta det är:
buljongtärningar, skaldjur i lag, fonder, vissa smaksatta creme fraiche,´kryddblandningar tex taco, såser, soppor osv...

De flesta får nog i sig en dos varje dag, speciellt som halvfabrikatsanvändningen ökar dag för dag.

Sen finns det färgämnen i alla möjliga konstiga saker....

Läste för övrigt att et någonstans i norra sverige var budgeterat 50kr/barn och dag till lunch. Så det ska väl gå att öka lite i alla fall....?
Platinum
CITAT (*Stintan* @ 14-10-2008, 08:27) *
Förlåt men vad är bokstavsdiagnostiserade för något?


Bokstavsbarn är en beteckning för ett barn som diagnostiserats med ett neuropsykiatriskt funktionshinder (svårigheter i socialt samspel, koncentrationsproblem och inlärningssvårigheter).

De som man oftast hör talas om inom skolvärlden är DAMP och ADHD, men Aspbergers, Tourettes och autism hör också hit.
*Stintan*
CITAT (Platinum @ 14-10-2008, 09:13) *
Bokstavsbarn är en beteckning för ett barn som diagnostiserats med ett neuropsykiatriskt funktionshinder (svårigheter i socialt samspel, koncentrationsproblem och inlärningssvårigheter).

De som man oftast hör talas om inom skolvärlden är DAMP och ADHD, men Aspbergers, Tourettes och autism hör också hit.


Borde jag kunnat begripa blush.gif men tack ändå för svaret.

Ja kanske vore hög tid att verkligen seriöst undersöka kostens påverkan på kroppen. Det borde vara förbjudet att lura i folk all möjlig skit som ingen vet konsekvenserna av.
Netha
CITAT (KURT @ 14-10-2008, 06:30) *
Det är nog snarare TV-tittande, speciellt dåliga TV-program som t ex matakuten som ger så många bokstavsdiagnostiserade.

Kan du förklara detta lite mer utförligt ... jag förstår inte riktigt hur du menar. g.gif
Piccante
CITAT (Miro @ 14-10-2008, 08:50) *
Natriumglutamat finns ju i nästan allt som man köper kryddat!!! det sjuka är att det finns märken som inte använder det, så det GÅR ju... Jag har en amerikansk kollega som säger att det inte är lika omfattande i USA eftersom folk där är mer medvetna. Hon säger själv att hon undviker det eftersom det får hennes tunga att "pirra". Det finns dessutom en del som är allergiska mot natriumglutamat, men eftersom så få känner till det så dröjer det ofta mkt länge innan orsaken hittas... Och så är det kopplingen till koncentrationsstörningar...

Lite ställen jag blev förvånad att hitta det är:
buljongtärningar, skaldjur i lag, fonder, vissa smaksatta creme fraiche,´kryddblandningar tex taco, såser, soppor osv...

De flesta får nog i sig en dos varje dag, speciellt som halvfabrikatsanvändningen ökar dag för dag.

Sen finns det färgämnen i alla möjliga konstiga saker....

Läste för övrigt att et någonstans i norra sverige var budgeterat 50kr/barn och dag till lunch. Så det ska väl gå att öka lite i alla fall....?

Jag läste på nätet för ett tag sedan om natriumglutamat och efter det så har jag börjat se upp för det mer både i affären men även rensat lite hemma i hyllorna, för där fanns det redan! Jag blev förvånad över att det fanns i så mycket. Hittills har jag bara hittat en! sorts buljongtärning i affären som inte innehöll glutamat och det var den KRAV-märkta som var dyrast av alla.
KURT
CITAT (Netha @ 14-10-2008, 22:02) *
Kan du förklara detta lite mer utförligt ... jag förstår inte riktigt hur du menar. g.gif



Det var ju t ex matakuten som jämförde näringsinnehållet i skolmat med kattmat! Mat för rovdjur jämförs allstå med mat för allätare, en rimlig kontroll borde ha varit mat från Melkers egen restaurang! Det var ju också Melker Andersson som fick en av sina restauranger uppbränd för en tid sedan, hans affärer med maffian krånglade tydligen.
Platinum
CITAT (Markus_H @ 14-10-2008, 23:15) *
Jag läste på nätet för ett tag sedan om natriumglutamat och efter det så har jag börjat se upp för det mer både i affären men även rensat lite hemma i hyllorna, för där fanns det redan! Jag blev förvånad över att det fanns i så mycket. Hittills har jag bara hittat en! sorts buljongtärning i affären som inte innehöll glutamat och det var den KRAV-märkta som var dyrast av alla.


I ett häfte jag har "Handbok för den kräsne konsumenten" finns uppradade ett antal olika glutamater + en rad andra smakförstärkare. Glutamat är konstgjord umami.

Natriumglutamat/Mononatriumglutamat/Natrium L-glutamat/E 621
Kaliumglutamat/Monokaliumglutamat/Kalium L-glutamat/E 622
Kalciumglutamat/Kalciumdiglutamat/Kalcium L-glutamat/E 623
Monoammoniumglutamat/E 624




*Stintan*
CITAT (KURT @ 15-10-2008, 06:15) *
Det var ju t ex matakuten som jämförde näringsinnehållet i skolmat med kattmat! Mat för rovdjur jämförs allstå med mat för allätare, en rimlig kontroll borde ha varit mat från Melkers egen restaurang! Det var ju också Melker Andersson som fick en av sina restauranger uppbränd för en tid sedan, hans affärer med maffian krånglade tydligen.


Vad har Melker Anderssons restaurang och affärer med programmet att göra unsure.gif . Är det inte bra att folk får upp ögonen för vilken skit våra barn serveras i skolorna? Programmet handlar ju om skolmat inte om Melkers krog. Jag gillar inte honom men det är ju ganska ovidkommande vad man tycker om honom. Så låt skolmaten vara i fokus för det är viktigt vad vi stoppar i våra ungar.
Miro
CITAT (Platinum @ 15-10-2008, 06:32) *
I ett häfte jag har "Handbok för den kräsne konsumenten" finns uppradade ett antal olika glutamater + en rad andra smakförstärkare. Glutamat är konstgjord umami.

Natriumglutamat/Mononatriumglutamat/Natrium L-glutamat/E 621
Kaliumglutamat/Monokaliumglutamat/Kalium L-glutamat/E 622
Kalciumglutamat/Kalciumdiglutamat/Kalcium L-glutamat/E 623
Monoammoniumglutamat/E 624


Det skumma är att glutamat är en aminosyra, dvs en normal byggsten i proteiner... började undra varför det kunde vara farligt och hittade förljade på wikipedia:

"Glutamat är en viktig signalsubstans i hjärnan. Dess aktivering av intracellulära signalvägar nedströms NMDA-receptorn är viktig vid många former av synaptisk plasticitet, minne och inlärning. Överdriven glutamataktivering av NMDA-receptorn leder till excitotoxicitet vilket är förknippat med många neurologiska sjukdomstillstånd.

Som livsmedelstillsats har den E-nummer E 620. Salterna av glutaminsyra har E-nummer E621-25."

Ja, det lät ju som en lämplig mattillsatts...?

Håller med Stintan, dags att folk fattar vad skolmaten är... Undrar just hur mkt "stök" i skolorna som skulle lägga sig om ungarna fick schysst mat?

Ett litet exempel ur verkligenheten kommer från skolan där min sambo jobbar. Ungarna där har en dag i veckan lektioner från kl 08 inklusive idrott men inte lunch förrän 13:00. Min sambo har dem i matte precis före lunch men det gick bara inte. Så han tjatade på ledningen tills de kommer med frukt åt ungarna på den lektionen. Koncentrationsförmågan ökade rejält!!! Nu gällde detta visserligen inte kvalité på mat, men smma sak måste ju gälla om de får dålig mat = energinivån sjunker tillsammans med koncentrationsförmågan osv...
Piccante
CITAT (KURT @ 15-10-2008, 06:15) *
Det var ju t ex matakuten som jämförde näringsinnehållet i skolmat med kattmat! Mat för rovdjur jämförs allstå med mat för allätare, en rimlig kontroll borde ha varit mat från Melkers egen restaurang! Det var ju också Melker Andersson som fick en av sina restauranger uppbränd för en tid sedan, hans affärer med maffian krånglade tydligen.

Jag kan iofs hålla med dig om kattmaten, det var ett dåligt pedagogiskt exempel för man om man lyssnade på vad dietisten sa i programmet så var inte kattmat på något sätt lämpligare som föda än skolmaten. Nu mins jag inte de exakta siffrorna så jag drar bara till med något men när livsmedelsverket jämförde näringsinnehållet i skolmaten resp kattmaten så hade skolmaten ett järninnehåll på säg 0,6 och kattmat på 16,0! (mg / kilo eller nåt?) dietisten sa att man värdet borde liga på runt 2,0. Så visst skolmaten var sämre ur den synpunkten men kattmat var inget bättre alternativ om den har 8 ggr mer. Sen är nog näringsbalansen fel i kattmat för den innehåller nog 90- 95% protein vilket är bra för kattdjur men inte för människor.
Piccante
Ang glutamat, jag blev så sur när jag skulle handla nyss. Kollade på oliver och jag tycker att de billiga spanska i glasburk (Figaro) är av varierande kvalitet och ganska tråkiga. Kollade på hyllan med oliver i metallburkar, de brukar vara någon krona dyrare men större och godare. Jag ville ha ganska neutrala så jag ville ha med pimentofyllning. Zetas oliver på burk fanns bara med ost, citron, ansjovis och chilifyllning. Då hittade jag Fontanas burkar och de hade med pimentofyllning. Kollade snabbt innehållsförteckningen och förutom konsistensgivare, konserveringsmedel och syra så innehöll de E 621 glutamat smakförstärkare! ranting.gif sos.gif Varför måste man ha det i oliver? oliver som är helkonserver borde bara innehålla oliver, vatten och salt.
Platinum
CITAT (Markus_H @ 15-10-2008, 15:38) *
Ang glutamat, jag blev så sur när jag skulle handla nyss. Kollade på oliver och jag tycker att de billiga spanska i glasburk (Figaro) är av varierande kvalitet och ganska tråkiga. Kollade på hyllan med oliver i metallburkar, de brukar vara någon krona dyrare men större och godare. Jag ville ha ganska neutrala så jag ville ha med pimentofyllning. Zetas oliver på burk fanns bara med ost, citron, ansjovis och chilifyllning. Då hittade jag Fontanas burkar och de hade med pimentofyllning. Kollade snabbt innehållsförteckningen och förutom konsistensgivare, konserveringsmedel och syra så innehöll de E 621 glutamat smakförstärkare! ranting.gif sos.gif Varför måste man ha det i oliver? oliver som är helkonserver borde bara innehålla oliver, vatten och salt.


Kollade på ett par burkar jag hade hemma med konserverat (kapris, feferoni) och innehållet utöver frukter var vatten, vinäger och salt. Så man kan ju fråga sig varför olivburken du tittade på innehöll glutamat som tillsats, kan det vara för att de är urkärnade och fyllda?

Snöflinga
Säga vad man vill om Bert Karlsson men eloge för sitt engagemang i detta program anser jag han bör ha rose.gif

Att kockarna har det besvärligt är väl inte så konstigt.Mattanterna har, från att tidigare haft en ganska bekväm tillvaro, genom att pytsa in halvfabrikat (gud vet från var) i en varmluftsugn nu fått krav på att tillreda lite smakligare måltider g.gif

Förstår inte varför ungarna inte kan få den mat de tycker om. Säkra kort som Pizza, pannkaka, korv m. mos, taccos, pasta köttfärssås, köttbullar mm.-mm. Salladsbuffe' och färskpressad jouce till ... Då äter de åtminstone och inte som nu några hårda mackor, alternativr närmaste kiosk dunno.gif

Att prova och lära sig äta mer varierad mat tycker jag är hemmens ansvar...basta sleep.gif

Så orättvist att skolmaten inte kostar lika i alla skolor nono.gif Det borde införas snarast och inte snålas på.
Berith
Köpte rökt smörgåsskinka häromdan på COOP och på paketet står att det innehåller varken socker eller sötningsmedel. Hujedamej.... fear.gif
Anki på Öland
Det är ju kanonbra för normalt innehåller smörgåsskinkan både sötningsmedel, rökarom och smakförstärkare..... nono.gif
Anki
Berith
CITAT (Anki på Öland @ 18-10-2008, 16:47) *
Det är ju kanonbra för normalt innehåller smörgåsskinkan både sötningsmedel, rökarom och smakförstärkare..... nono.gif
Anki

Jag har aldrig tänkt på det, att kolla efter sån *skit* i vanlig smörgåsskinka så japp! det är kanonbra att dom inte hade med det. tummenupp.gif
Chamomille
Vi tog fram en "julskinka" från frysen. Varför måste den innehålla druvsocker samt antioxidationsmedel och konserveringsmedel confused.gif Druvsockret ger väl smak då kan man anta biggrin.gif men det andra? Det är ju salt i.
Lilla Birka
Lite OT. Min sambo frågade i morse om MATAKUTEN är ett program där de matar sälar? Jag fick ett gott skratt! Läs: MATA KUTEN!
Aqvakul
CITAT (Lilla Birka @ 18-10-2008, 20:40) *
Lite OT. Min sambo frågade i morse om MATAKUTEN är ett program där de matar sälar? Jag fick ett gott skratt! Läs: MATA KUTEN!


Han verkar vara en kul typ, din sambo! yahoo.gif
Netha
CITAT (Berith @ 18-10-2008, 12:20) *
Köpte rökt smörgåsskinka häromdan på COOP och på paketet står att det innehåller varken socker eller sötningsmedel. Hujedamej.... fear.gif

Ja usch så mycket konstigt de stoppar i maten. thumbdown.gif

Jag kan inte få i mig smörgåsskinka, sick.gif inte sedan jag en gång för ett antal år sedan
hörde och såg på teve hur den tillverkades.
Inte mycket skinka i den skinkan.
Den består av hoptumlat (limmat) griskött som sedan
pressats till runda korvar som skivas och säljs som rökt el kokt skinka
Platinum
CITAT (Netha @ 20-10-2008, 20:40) *
Ja usch så mycket konstigt de stoppar i maten. thumbdown.gif

Jag kan inte få i mig smörgåsskinka, sick.gif inte sedan jag en gång för ett antal år sedan
hörde och såg på teve hur den tillverkades.
Inte mycket skinka i den skinkan.
Den består av hoptumlat (limmat) griskött som sedan
pressats till runda korvar som skivas och säljs som rökt el kokt skinka


Men sen får man komma ihåg att det finns skinka och så finns det skinka.
Netha
CITAT (Platinum @ 20-10-2008, 20:45) *
Men sen får man komma ihåg att det finns skinka och så finns det skinka.

Men ingen äkta skinka säljs i runda skivor.

Jag köper flatrökt skinka och bog på bit ... det är äkta vara.
pejori
CITAT (Netha @ 20-10-2008, 20:48) *
Men ingen äkta skinka säljs i runda skivor.

Jag köper flatrökt skinka och bog på bit ... det är äkta vara.



Precis.
Den andra är pressad av småbitar. tummenupp.gif
pejori
Sedan finns det glutamat i dom flesta av fredagssnacksen...ostbågar, chips, salta pinnar m.m. tummenupp.gif tummenupp.gif
Tror väl inte att bokstavsbarnen blivit flera sedan min tid på sextiotalet, men då var klasserna mindre och lärarna han hjälpa flera, eller så blev dom som jag blev...Klassade som obildbara och bråkiga. rtfm.gif nono.gif
Snöflinga
Och jag köper skivat (runt) hamburgerkött .. g.gif månntro det är samma där ...
Netha
CITAT (Snöflinga @ 20-10-2008, 20:58) *
Och jag köper skivat (runt) hamburgerkött .. g.gif månntro det är samma där ...

Det är nog samma sak med alla runda skivade kött/griskött. sad.gif

Frågade en gång i charken om skinkan var äkta ... fick ett litet smajl och ...
nja, har du sett grisar som har långa runda skinkor. laugh.gif

CITAT (pejori @ 20-10-2008, 20:57) *
Sedan finns det glutamat i dom flesta av fredagssnacksen...ostbågar, chips, salta pinnar m.m. tummenupp.gif tummenupp.gif
Tror väl inte att bokstavsbarnen blivit flera sedan min tid på sextiotalet, men då var klasserna mindre och lärarna han hjälpa flera, eller så blev dom som jag blev...Klassade som obildbara och bråkiga. rtfm.gif nono.gif

Tur man inte äter nåt sånt.
Berith
Åh vad mycket enklare det vore om man fick en lista på vad man kan/bör/ska äta än en massa "ät inte det här och inte det där och inte sånt och inte sånt heller". mad.gif
*Stintan*
Ja och om dom dessutom kunde placera sånt som det inte finns några E:n i på samma ställe i affären så skulle det förenkla ytterligare och man slapp springa runt och leta och läsa på alla förpackningar. Konstigt att det inte höjs fler röster för att få bort skiten.

om tillsatser

Sanningen om livsmedelstillsatser

Åter till "Matakuten" så kanske dom skulle börja med att byta ut mattanterna mot några som kan laga mat och är intresserade av det dom gör.

Thomas Wahlqvist
Ät hemlagad mat lagad av rena råvaror, storkok på lediga dagar.
I ärlighetens namn, det är inte så svårt att göra 3 st köttfärslimpor när ugnen ändå är på.
Förövrigt har många av dagens ugnar fläkt, så det går utmärkt att köra 2 stora kålpuddingar i samma ugn.

Sen tycker ju jag att det är både komiskt och tragiskt med alla nya exklusiva kök hemma hos folk, kök där man äter färdigmat från Matans frysdisk.
Kanske skulle man sparat in en del i renoveringen och istället köpt färsk fisk och kött.

För hur lång tid tar det att tillaga en god fiskbit? 3-4 minuter.
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (Berith @ 21-10-2008, 06:14) *
Åh vad mycket enklare det vore om man fick en lista på vad man kan/bör/ska äta än en massa "ät inte det här och inte det där och inte sånt och inte sånt heller". mad.gif


och så måste man alltid ha glasögon med sig när man handlar
Platinum
CITAT (Berith @ 21-10-2008, 06:14) *
Åh vad mycket enklare det vore om man fick en lista på vad man kan/bör/ska äta än en massa "ät inte det här och inte det där och inte sånt och inte sånt heller". mad.gif


Huvudsaken man tar emot sån information med sunt förnuft, annars uppstår nog snart en ny folksjukdom som heter "tillsatsnoja" och med den så blir det nog en massa rabalder i matvarubranschen.

Det som anses vara nyttigt idag kan anses vara onyttigt om några år och tvärtom.
Pia L
Äta bör man annars dör man, äter gör man ÄNDÅ dör man.......jag äter det jag känner för och bryr mig inte om hysterin om tillsatser, jag lagar husmanskost, men ibland kan det även bli halvfabrikat här med.
Men inte tittar jag efter olika sorters E markeringar på förpackningarna till maten, jag VET vad jag ska ha i maten och köper det.
Berith
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 21-10-2008, 10:49) *
och så måste man alltid ha glasögon med sig när man handlar

Japp, och tid till att läsa allt finstilt, och t.ex. veta vad alla dessa E står för.
Berith
CITAT (Platinum @ 21-10-2008, 11:09) *
Huvudsaken man tar emot sån information med sunt förnuft, annars uppstår nog snart en ny folksjukdom som heter "tillsatsnoja" och med den så blir det nog en massa rabalder i matvarubranschen.

Det som anses vara nyttigt idag kan anses vara onyttigt om några år och tvärtom.

Nåt som ju ansetts vara om inte nyttigt så iaf bättre än "originalet" är alla sockerersättningar, nåt som det numera kommer fram mer och mer kan vara precis tvärtom. Tänk alla som i åratal trott att t.ex. aspartam är så mycket bättre än socker!
pejori
CITAT (Thomas Wahlqvist @ 21-10-2008, 10:07) *
Ät hemlagad mat lagad av rena råvaror, storkok på lediga dagar.
I ärlighetens namn, det är inte så svårt att göra 3 st köttfärslimpor när ugnen ändå är på.
Förövrigt har många av dagens ugnar fläkt, så det går utmärkt att köra 2 stora kålpuddingar i samma ugn.

Sen tycker ju jag att det är både komiskt och tragiskt med alla nya exklusiva kök hemma hos folk, kök där man äter färdigmat från Matans frysdisk.
Kanske skulle man sparat in en del i renoveringen och istället köpt färsk fisk och kött.

För hur lång tid tar det att tillaga en god fiskbit? 3-4 minuter.


Håller med till 200% där.
Fram för mera rena råvaror och strunta i alla lightprodukter.
Det gäller bara att ta mindre av rent smör och grädde tex. tummenupp.gif
Saknar dom gamla hederliga charkuterierna som fanns förr, där man såg vad man fick. tummenupp.gif
(Räknar inte saluhallen dit dom är på tok för dyra) thumbdown.gif

Letar febrilt efter en gårdsbutik i närheten smiley_small_hug.gif
Miro
Jag skulle SÅÅÅ gärna göra storkok, men köket min korkade hyresvärd gett oss innehåller bara en pyttefrys, så om jag skulle göra det skulle jag bli tvungen att äta köttfärslimpa i två veckor för att få plats med något annat... nu lagar vi mat varje dag istället, men det finns ju barnfamiljer som bor som vi, och kanske inte har tid/ork att laga varje dag.

ALLA "E"'n är ju faktiskt inte onaturliga. en del kan vara fullt normala tillsatser som bara är så vanliga att de fått en kod...

Det där med sörningsmedel har jag aldrig riktigt köpt. Klart det får konsekvenser... Det nya de använder nu verkar ännu farligare, men det dröjer väl innan någon kan bevisa det.
Nostalgia
CITAT (Lilla Birka @ 18-10-2008, 20:40) *
Lite OT. Min sambo frågade i morse om MATAKUTEN är ett program där de matar sälar? Jag fick ett gott skratt! Läs: MATA KUTEN!


a0a.gif
Pirum
CITAT (Berith @ 21-10-2008, 06:14) *
Åh vad mycket enklare det vore om man fick en lista på vad man kan/bör/ska äta än en massa "ät inte det här och inte det där och inte sånt och inte sånt heller". mad.gif


Om man köper produkter märkta med någon/några av följande symboler så är man en bit på väg smile.gif






Jag tycker det har blivit allt enklare att handla mat senaste året, fler miljömärkta produkter finns i vanliga butiker. Jag var på en jättebra ICA Kvantum i helgen, i Hovås strax söder om Göteborg. Den visar att inte bara Konsum, med sitt mångårigt utvecklade Änglamarkssortiment, eller specialbutiker som Ekostore eller FRAM, kan erbjuda ett brett sortiment av trevliga produkter. Även Hemköp/Willys (Axfood) har vaknat till, med sitt nya "Garant"-sortiment.

Fast det är ju synd att det ska vara så svårt att få tag på "riktig" mjölk, Arla har ju slutat sälja sin gammeldags ekologiska mjölk eftersom de tjänar mer på att göra smör och annat av den.
*Stintan*
Köpte ägg idag, kravmärkta o ekologiska och närproducerat stog det och att hönsen gick ute fritt under sommmaren och under vår o höst ute i inhägnad. Önskar att det fanns såna ägg att köpa överallt.
Piccante
Tack för länkarna Pirum tummenupp.gif jag visste att de fanns men inte var de låg. Nu kanske jag passar på att handla ekologiskt oftare. FRAM visade iofa inga priser men de hade erbjudande på ekologiska äpplen 19.50kr/kg , det är billigare än de vanliga jag köpte på Hemköp.

Coop Avenyn i Göteborg har ju en hel eko-butik med café. Vet inte hur den står sig prismässigt jämfört med de andra men det är inspirerande att se att det ändå finns så mkt om man letar efter ekologiskt.
Eva-Helene
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 21-10-2008, 10:49) *
och så måste man alltid ha glasögon med sig när man handlar

Glasögon? Förstoringsglas (alternativt lupp), menar du väl?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon