|
smuleborg
20-07-2010, 19:31
CITAT (Moonwind @ 19-07-2010, 22:06)  Månviol, bergklint, parksallat, mynta, jätterams, strutbräken......... Jag har klippt bort det mesta i ditt inlägg och håller väl med om allt utom - Jätterams. Vi har den i lunden och tycker oerhört mycket om den - och vi tycker att den håller sig "på sin plats". Jag tycker inte heller strutbräken är invasiv i ordets rätta bemärkelse, men en viss spridning förekommer. Och här tackar vi för det, den dyker sparsamt upp i omöjliga skrevor i bergen, typ.
Jultorpet
20-07-2010, 22:34
CITAT (Peztis @ 20-07-2010, 20:09)  Moonwind, vilken jättesöt växt! Hoppas att någon kan svara på vad det är. Det ser ut att vara någon sorts Veronica, blommorna är ganska lika vår vanliga teveronika tycker jag.
Orkidétjuven
21-07-2010, 00:39
Allt som inte tillhör våran naturliga flora och som sprider sig vilt och rymmer ur trädgårdarna bör det varnas för!
Så många platser på jorden som har invasiva arter som det arbetas för att få bort och läggs miljoner pengar på varje år.
Vi har speciellt problem med klockranka, clematis, kaprifol och björnbär på nya Zeeland. När jultorpet just nämde klematisen 'Korean Beauty' blir jag lite rädd...
ängsvädd
21-07-2010, 09:20
Vi har fått ett bestånd jättebjörnloka utanför tomterna. Den vill jag verkligen varna för! Vi har skurit av fröställningarna o slängt i soporna. Fröna kan ligga o vänta på att gro i 3-5 år har jag hört!
Orkidétjuven
21-07-2010, 11:51
Den är tom klassad som invasiv art i svensk fauana av naturvårdsverket, läggs åtskilliga hundratusendals kr att få bort dem varje år ifrån pestdrabbade områden. Hör med din kommun och naturvårdsverket om det kan hjälpa till och få bort dem. Jag tror de hjälper till.
Chamomille
21-07-2010, 12:13
CITAT (Orkidétjuven @ 21-07-2010, 12:51)  Den är tom klassad som invasiv art i svensk fauana av naturvårdsverket, läggs åtskilliga hundratusendals kr att få bort dem varje år ifrån pestdrabbade områden. Hör med din kommun och naturvårdsverket om det kan hjälpa till och få bort dem. Jag tror de hjälper till. Det kan du lita på. Vi hade ett bestånd Björnlokor i diket utanför tomten. Sambon ringde till kommunen och berättade om problemt. Så fort har jag aldrig varit med om att de har agerat i något fall. Jag tror knappt de han att lägga på luren förrän de var här med nåt bekämpningsmedel. Till på köpet blev i av med en bit av vår häck Så ring kommunen ängsvädd och be om hjälp.
ängsvädd
21-07-2010, 12:20
Tack för era tips  Det är så här att vi har borrade brunnar och vill inte ha giftspridning i området. Vi ska försöka gräva upp plantorna som steg 2 - de är inte så många.
lindacse
21-07-2010, 12:53
Det är ju hemskt många svar nu, men jag tror inte någon har sagt penningblad (fast den är söt), ni vet den lilla gulblommande saken som kryper runt överallt och gullris (har grannen intill staketet). Fast gullrisen är ju rätt lätta att rycka upp. Synd bara att jag inte kan rycka upp grannens  Om man inte absolut vill ha hallon ska man inte ha dom heller det blir också en massa ryckjobb. Det har jag också på andra sidan staketet.
Whiskuchi
24-07-2010, 20:25
Blodoxalis! Den dyker upp ÖVERALLT.
Chamomille
24-07-2010, 21:31
CITAT (Whiskuchi @ 24-07-2010, 21:25)  Blodoxalis! Den dyker upp ÖVERALLT.
BarbroE
25-07-2010, 20:30
Jag vill varna för perenn solros. Den förökar sig jättefort och kväver allt annat man hade.
Orkidétjuven
25-07-2010, 23:18
Tänk på att just många världens introducerade, numera ogräs arter är just förvildade och förymda från trädgårdar, så felet är faktiskt från oss trädgårdsägare. Folk tar inte ansvar för vad de planterar. Man måste veta vad man har att göra med. Här är tex en lista på tre sidor från just introducerade trädgårdsväxter i Nya Zeeland ( där jag bor) som numera är förvildade och skapar enorma problem. Sverige är kanske ganska lungt på fronten än tack vare vintern, men nu märker jag att fler och fler har problem- och vissa trädgårdsväxter sprider sig och överlever vintrarna. Följs trenden med en global uppvärmning, som även sverige påverkas av kommer vi se fler och fler introducerade arter som sprids och som kommer utgöra problem för våra inhemska arter. Vill som sagt bara uppmana lite. I Auckland tex finns fler introducerade arter som nu betraktas som ogräs än vad som finns inhemska arter. Alla kommer från trädgårdar! Dessutom folk som rensar i sina trädgårdar och dumpar det på andra sidan vägen i anslutning till skogen tex. http://www.rnzih.org.nz/pages/imagesNZweeds1.htm( just nu mailar jag kommunen samtidigt om 3 lokaler med klockranka, clematis vitalba och blomman för dagen här som behöver utrotas. Alla växer på samma ställe. Kan ni tänka er vilken djungel! ""Pust"
Whiskuchi
29-07-2010, 21:07
CITAT (Chamomille @ 24-07-2010, 22:31)  *googlar bild och lånar*  Den är hemskt söt men oerhört jobbig.
mimmi 1
29-07-2010, 21:35
Jag har någon sort som jag inte vet namnet på, som växer i gräsmattan, små revor mörkgröna blad och lila små blommor, jättehemsk att få i gräsmattan, tar över helt å hållet till slut, hade den i vårt förra hus (haha, inte i huset förståss, utan i gräsmattan ) också, och det blev stora fält helt utan gräs....bara den här lilla lila blomman, iof. rätt söt, men INTE i gräsmattan.... nån som känner igen beskrivningen?
Chamomille
29-07-2010, 23:02
CITAT (Whiskuchi @ 29-07-2010, 22:07)  *googlar bild och lånar*  Den är hemskt söt men oerhört jobbig. Ahaa.. Den har jag inte sett till här. Än...
Ezereht
30-07-2010, 00:38
Var det den här blåa gräsmatte-ogräsväxten nån menade? Den finns i ruggar i våran gräsmatta också. Någon som vet vad den heter? (vitklöver har vi också i gräsmatta, dek anske gillar samma sorts jord).
Den blå är väl en brunört....Prunella. Det finns en trädgårdsvariant också Prunella grandiflora.
Den som växer i gräsmattan hos mimmi 1 låter nästan som en Murreva....?
/Anki
eugenia
30-07-2010, 09:18
Sandsenap Diplotaxis tenuifolia eller Brassica tenuifolia (har två namn)
Stor varningslampa på den. Varningen gäller främst landets varmare zoner. Den kallas också vild ruccola och säljs nu i bland salladsfrön. Den rekommenderas på tv och i tidningar och tillhör de växter som ska användas som en pepprig krydda i sallader mm. Den är lätt att tycka om, smakar som krasse och ruccola blandat. På weibulls fröpåsar står det "ettårig, kan övervintra". Har ni den den redan se för guds skull till att klippa bort blommorna, den sår sig. Och den är inte ettårig. Den hade inga problem att överleva den långa kalla vintern vi hade. (Dock zon 1)
Sandsenapen överlevde tre år hos mig i z 5 också fast här var det inga problem med självsådd. Jag vet faktiskt inte om sorken tog den eller om det "gick ut" ändå. I alla fall så var den inte mycket att ha för mig eftersom jordlopporna älskade den
/Anki
Kamtjatkafetblad sprider sig till minsta lilla skreva, jordplätt eller springa som finns, den är iofs lätt att rensa bort men det kan vara bra att veta, vare sig man vill att den ska göra just det eller inte.
Gunilla T
30-07-2010, 09:47
Tro det eller ej men denhär Echinacea purpurea `Magnus´sprider sig ohämmat här hos mig. Har dragit bort massvis med fröplantor men den dyker upp överallt.
[attachment=53056:DSCN18180001.JPG]
CITAT (Gunilla T @ 30-07-2010, 09:47)  Tro det eller ej men denhär Echinacea purpurea `Magnus´sprider sig ohämmat här hos mig. Har dragit bort massvis med fröplantor men den dyker upp överallt. Gunilla, hur gör du då???  Den ska ju vara en fjärilsmagnet i full buddleja-klass, men hos mig tar den sig inget vidare varken i rabatten eller ängen. Är det en extra livskraftig typ du har, tar jag gärna emot frön och plantor för nya försök! Olle
mimmi 1
30-07-2010, 11:00
CITAT (Anki V @ 30-07-2010, 07:01)  Den blå är väl en brunört....Prunella. Det finns en trädgårdsvariant också Prunella grandiflora.
Den som växer i gräsmattan hos mimmi 1 låter nästan som en Murreva....?
/Anki Nja... det är inte en Murreva, liknar mer brunörten då, men inte lika hög som på bilden... ska se om jag kan fota den....
Jag skulle gissa att det är brunört du har. Den kan ibland växa platt mot marken för att undgå betesdjur eller gräsklippare. Jag har en vitblommig variant i gräsmattan.
Olle
Gunilla T
30-07-2010, 11:39
CITAT (Olle A @ 30-07-2010, 11:44)  Gunilla, hur gör du då???  Den ska ju vara en fjärilsmagnet i full buddleja-klass, men hos mig tar den sig inget vidare varken i rabatten eller ängen. Är det en extra livskraftig typ du har, tar jag gärna emot frön och plantor för nya försök! Olle Hur jag gör...hmmm...odlar ekologiskt...lätt som en plätt  och visst är den älskad av fjärilar - nu fladdrar det för fullt här! Klart du skall få frö Olle - jag håller inte på med frön själv men nog skall jag lyckas skörda till dig när det är dags Synd att du inte bor närmare förresten - har en stor rugge som jag måste gräva bort här i höst när jag gör om rabatten..
Flowerlover
05-08-2010, 18:16
CITAT (Peztis @ 28-05-2010, 18:57)  Kirskål, kvickrot osv i all ära - alla vet vi som drabbats vilket helvete man har med dessa oönskade "gäster" i rabatten.
Men sedan finns det ju de som man trodde skulle bli sååååååå fint i rabatten men att denna växt tog över och spred sig totalt var det ingen som sa något om! Eller betedde sig på något annat sätt som gjorde den hopplös...
Så, vad varnar du oss andra för att plantera in? Varför ska folk undvika just denna växt?
Ibland är det säkert bra också att berätta vilken zon man bor i för det kan nog bete sig lite olika i vårt land.
Är det dock någon som upplever de växter som jag hoppas att folk nämner här i tråden som helt ok, berätta gärna varför, vad du har gjort för att begränsa framfarten eller om det är så att hos dig är det ingen speciell framfart.
Och varför köpte du och planterade du in denna i första taget? Eller om den redan fanns när du flyttade in, finns det NÅGOT positivt med växten? Min första varning är denna:
Prickklocka Campanula punctata Zon: 3 (tror jag, mitt emellan Uppsala och Stockholm) Orsak: den sprider sig hejdlöst och kväver allt. Jag rensade rabatten "ren" för några år sedan men nu är där igenväxt igen! Positivt: klockorna är väl ändå rätt fina och söta - men det uppväger tyvärr inte för de blir så skräpiga efter blomning
Flowerlover
05-08-2010, 18:45
Håller med om att prickklockan är lite besvärlig när den ploppar upp överallt där man ej vill ha den :/, tyckte första gången jag såg blomman att den va rätt söt, men efterhand började jag tycka den såg rätt ledsen ut, så jag trivdes inte med den av den anledningen heller, så jag valde faktiskt att ta bort den helt från blomlandet. Exakt kvickrot är ju jättejobbig och tung att rensa från rabatterna, inge kul att ha där inte : ( Men grejen är ju ändå den att, försöka ta rätt på vad man egentligen sätter i blomlandet innan de e för sent, att försöka gränsa av områden där blommor me stor spridningsrisk sätts och finns, Men har ju tyvärr gjort samma sak, fått blommor av kompisar.. inte frågat om spridningen el. nåt, bara ploppat ner i jorden ,och vipps så har vi dem överallt.. såå jobbigt, men man lär ju sig av sina misstag såklart. Så mitt tipps är och kanske enda boten för sånt = skärma av från närliggande växter. : ) CITAT (Whiskuchi @ 29-07-2010, 22:07)  *googlar bild och lånar*  Den är hemskt söt men oerhört jobbig.
Kesigul
10-08-2010, 21:41
Parksallat!!! Missade att ta dem i tron att det var Cikoria. Året efter fanns den överallt. Kirskål är lätt att begränsa i jämförelse med denna gigant i både storlek och överlevnadsstrategier.
Oj vilken intressant tråd! Håller med om många men vill tillägga: Jättedaggkåpa - tycker den är så fin och hade den i min förra trädgård, men i min nya trädgård får den tyvärr inget tillträde då den frösår sig ENORMT. Inte heller penningblad eller silverarv får "komma in" då jag stått och slitit bort stora högar med sådant i min förra trädgård. De är fina men oj oj oj vad de växer.... Har nyss planterat 5 nävor, får se om de börjar sprida sig eller om de kan hålla sig i schack
konichiwagirl
12-08-2010, 07:36
I och för sig inte en blomma, utan en buske, men ett varningens finger höjs för blåtry, eller "blåsly" som vi numera kallar det. Vi har ett par buskar blåtry i vår trädgård som sattes på fyrtiotalet (i tron att det var rosenbuskar!). Dessa plantor finns nu precis överallt i byn, även på motsatta sidan Vindelälven. Vår trädgård och de omkringliggande ängarna är full av småbuskar. *suck*
Håller med som flera skrivit toppklockan men har även fått in penningbladet.Så söt i men kommer blommlådan den i gräsmattan så sprider den sig med rekord fart med frö och rötter. Hopplös har den över allt.
kerstin z5-6
15-08-2010, 16:51
Ja den blir man ju galen på ..Blodoxalis-en gång inne, sen resten av ditt trädgårdsliv
Krolliljan
15-08-2010, 17:03
En växt jag bannlyst i trädgården är fingerborgsblomma. Tvi som den frösår sig. I och för sig vacker men jag orkar inte jaga bort småplantorna. Och så såpnejlikan och praktlysningen. Båda är vackra tycker jag men jag har inte tillräckligt stor trädgård för dessa "utbredare". Drakmyntan har jag inte blivit av med trots att jag flyttat två gånger de senaste åren och då varit SÄKER på att inte få med den. Men ack. Också i o f s vacker men aggressiv.
LenaFriman
15-08-2010, 18:13
Herregud va många växter som brer ut sig ohämmat! Å nävor, som jag älskar. Har sett på en kyrkogård ett HAV med pestskråp, de lär nog sprida sig ganska bra. Va jobbigt att få in dessa växter i gräsmattan, där är det ofta nog med ogräs som de är, åtminstone hos mig.
Hos mej (strax väster om Sätila) är det kirskål, vildhallon, björnbär samt tistel som frodas. Och ALLA är taggiga !! Utom kirskålen ... Fast vildhallon och björnbär har ju iaf EN fördel = bären, men de andra två ?? Och visst, tisteln är otroligt vacker när den blommar, men det gäller att vara snabb o samla in själva blomställningen (om man inte vill att den ska sprida sig ytterligare ...)
Eva i Skåne
21-08-2010, 11:28
Jag har precis läst igenom hela tråden och lett igenkännande åt en del medan annat inte alls vill etablera sig hos mig. Nu har jag en skogstomt, visserligen med en del rabatter men inga som jag kräver ska vara perfekta så det mesta får stanna. Nävor har jag en massa sorter av, tacksamma tycker jag, men kan hålla med om att brunnävan kanske är lite för kvick att bre ut sig. Jättebalsamin har jag på flera ställen i rabatterna. Söta blommor, fjärilarna älskar dom och dom är ju så lätta att känna igen och dra upp på våren.
Revsuga har ingen nämnt och jag betraktar den inte som nåt problem, men har man väl planterat in den bli man nog aldrig av med den. Söta blommor på försommaren, bra marktäckare med fin höstfärg. Sprider sig med revor som är lätta att dra upp, men går gärna ut i gräsmattan och hos mig växer den upp på syllarna som jag har som kant. På flera "vilda" ställen på tomten har jag flera kvadratmeterstora fält med revsuga, men den stör mig som sagt inte.
En annan ettrig sak är häxört. Jag hade två nygrävda rabatter som mest gapade tomma och fick denna oansenliga lilla växt som blommar så sött och skirt. Efter ca tio år var ena rabatten nästan täckt av gröna små plantor i våras. Jag rycker upp alla jag ser, men har ingen förhoppning om att få häxtörtsfria rabatter, ibland bryts ju roten... I min vilda del får den gärna växa.
Orkidétjuven
21-08-2010, 12:00
CITAT (Eva i Skåne @ 21-08-2010, 12:28)  Jättebalsamin har jag på flera ställen i rabatterna. Söta blommor, fjärilarna älskar dom och dom är ju så lätta att känna igen och dra upp på våren. Jättebalsamin räknas som en invasiv art i Sverige och bör inte odlas enligt naturvårdsverket. Jag hoppas att de växter som för er rymmer ut ur trädgårdarna tas omhand om. Att ni tar ansvar för att de inte sprider sig mer ut i naturen och kommer i framtiden kommer göra skada. Iochmed att vi antagligen går mot varmare tider så kommer vi få mer och mer problem med trädgårdsarter som blir invasiva och blir ett hot mot den naturliga biologiska mångfalden!
Jag vill varna för Gullris som numer har tagit över Mjölkörtens plats i vildåkern intill vårat hus. Gullriset dyker upp på alla möjliga ställen, i grusgångar och rabatter. Behöver rensas flera gånger per säsong. En del grannar tycker att det är en fin perenn och har halva trädgården som Gullrisrabatt. Inte mycket att göra åt annat än att fortsätta rensa.
Aqvakul
22-08-2010, 16:16
Gullris kan jag vara utan!
blomnettan
10-08-2013, 20:17
Jag vill varna för Malva, grekisk vädd, praktlysing, bergklint och pepparmynta.
kerstin z5-6
10-08-2013, 20:49
Man får väl ha i minnet VAR man odlar och jordmån . I min z 5 blir digitals aldrig ett ogräs medan alla campanula tenderar att trivas för bra trots min lerhaltiga jord
Oj, har den här tråden väckts till liv! Det var ju lite trevligt.
Jag har bergklint hos mig här några mil norr om Stockholm, tror det är zon 3. Den växer jättefint i tuvor och är inte alls till något problem.
Men mynta ska man tänka sig för innan man planterar i sin trädgård, helst bör man alltid plantera dem i krukor utan botten och klippa av direkt efter blomning då de är duktiga på att föra av sig. Så verkar det vara över hela landet eller är det någon som har andra erfarenheter?
LottaJo
10-08-2013, 21:57
Blir lite stressad när jag skummar igenom den här tråden... Trodde jag hade koll på "vildarna" men ju längre jag läser, desto fler av sommarens nyförvärv rabblar ni upp... Har drakmynta, malvor, dvärghäxört, myskmadra, grekisk vädd, flocknäva... Borde jag riva upp alla ur rabatterna och bränna dem?... :-(
strandskatan
10-08-2013, 22:11
Silvernattljus frösådde jag tidigt i våras, planterade ut i rabatt i början av sommaren. På tre veckor hade de spritt ut sig till stora ruggar, försökte gräva bort dem, men det var tunna, tunna sköra rötter som lätt gick av, fick säkert inte med allt! Finns många varningar på nätet för dem, borde forskat mer innan jag sådde. Inte kände jag något av "den underbara doften" heller, som fick mig att köpa frön.
Irene_L
10-08-2013, 22:17
CITAT (strandskatan @ 10-08-2013, 23:11)  Silvernattljus frösådde jag tidigt i våras, planterade ut i rabatt i början av sommaren. På tre veckor hade de spritt ut sig till stora ruggar, försökte gräva bort dem, men det var tunna, tunna sköra rötter som lätt gick av, fick säkert inte med allt! Finns många varningar på nätet för dem, borde forskat mer innan jag sådde. Inte kände jag något av "den underbara doften" heller, som fick mig att köpa frön. Silvernattljus sådde jag ett år och den uppförde sig som du skrev men året därpå kom inget upp. Så det kanske blir så för dig också.
strandskatan
10-08-2013, 22:28
Hoppas det, Irene! Mot bättre vetande har jag låtit några plantor stå kvar där det är riktigt torrt och sandigt, fast jag nästan kallsvettas när jag går förbi dem och undrar om hela trädgården kommer att bli genomvävd av dess rötter om några år, herregud, jag känner banne mig svetten bryta fram nu när jag skriver om dem! Kanske bäst ta fram spaden i morgon i alla fall! Irene, kunde du känna den där "underbara doften"?
LottaJo, hur växterna beter sig beror mycket på var i landet man bor, hurdan jord man har osv. Flera har skrivit att bergklint är hopplösa men min växer fint i rugge utan att sprida sig så jag förstår ingenting...
Irene_L
11-08-2013, 09:23
CITAT (strandskatan @ 10-08-2013, 23:28)  Hoppas det, Irene! Mot bättre vetande har jag låtit några plantor stå kvar där det är riktigt torrt och sandigt, fast jag nästan kallsvettas när jag går förbi dem och undrar om hela trädgården kommer att bli genomvävd av dess rötter om några år, herregud, jag känner banne mig svetten bryta fram nu när jag skriver om dem! Kanske bäst ta fram spaden i morgon i alla fall! Irene, kunde du känna den där "underbara doften"? Nej, som jag kommer ihåg så doftade inte mina heller. Kan du inte sätta dina i en nergrävd bottenlös kruka/hink så stoppar du framfarten lite ifall dom överlever.
kerstin z5-6
11-08-2013, 15:06
Siilvernattljus var ettårigt här , grekisk vädd är stillsam
LottaJo
11-08-2013, 21:03
CITAT (Peztis @ 11-08-2013, 08:59)  LottaJo, hur växterna beter sig beror mycket på var i landet man bor, hurdan jord man har osv. Flera har skrivit att bergklint är hopplösa men min växer fint i rugge utan att sprida sig så jag förstår ingenting... Tack, då behöver jag kanske inte rusa ut med spaden direkt. Låter dem nog vara kvar ett tag, men under sträng bevakning... Kanske inte ska plantera dem bredvid mina käraste favoriter dock... :-)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|