Sidor: 1, 2, 3, 4
Reserv
Ursäkta allihopa här nu va´! blink.gif Jag läste inte Birgit Eks första inlägg riktigt förrän nu, är det ICA som ska sälja mjölken? ohmy.gif Och sen sitter folk och klagar på Lidl wacko.gif Nån långhållbarhetsmjölk skulle jag inte vilja dricka, inte heller mjölken på Lidl, men Lidl har juh så mycket annat än mjölk och kött som är minst lika bra som märkesvarar och betydligt billigare. Dessutom det att dom har massa prylar som är billiga gör att man gärna tar en tur in till stan. Jag uppfattade början på tråden att det var Lidl som hade den omtalade mjölken, tongue.gif så tokigt det kan bli när man inte läser ordentligt. rolleyes.gif

Tillägg: Angående näringsinnehåll så hittade jag det här

Mjölk
Regna
Tänk vad skönt det vore om det kunde produceras laktosfri ekologisk mjölk. Brukar normalt köpa ekologisk produktion i största möjliga utsträckning . Tycker om mjölk, men tyvärr ordentligt laktosintolerant. sad.gif

Den helt laktosfria mjölken är betydligt godare än låglaktos-varianterna som smakar söt smörja. Smaken är inte identisk med standardmjölk, men både Valios och Arlas laktosfria är ändå relativt goda. Märkligt nog så är de godare än annan hållbarhetsbehandlad mjölk jag provat.
De har runt en månads hållbarhetstid oöppnade, men öppnade har de samma hållbarhetstid som en öppnad standardmjölk. Lite dyrare än standardmjölk dock.

Hållbarhetsbehandling och mikrofiltrering kan minska vissa ämnen i mjölken tyvärr, och hållbarhetsmjölk har normalt inget D-vitamin tillsatt. Tillsatta D-vitaminer är jätteviktiga här i Sverige, som tidigare påpekats. Kroppen behöver vitamin D för att binda kalcium, och i Norden har vi inte tillräckligt med solljus för att kroppen ska kunna producera sitt eget D-vitamin. A-vitaminerna som vi oftast får i oss från andra källor urholkar kroppen på kalcium genom att motverka D-vitaminet. Det bästa är att uppnå en balans. Och ska man ge barn, gravida och äldre hållbarhetsbehandlad mjölk måste man se till att de får i sig D-vitamin på annat sätt för att kunna tillgodogöra sig kalciumet och förhindra benskörhet.
Pirum
Kan man inte få i sig D-vitamin från exempelvis fisk?

Förr i tiden fick ju folk inte benskörhet lika ofta som idag även om de var gamla, trots att de skylde största delen av kroppen från solen, och inte som idag låg på stränderna och stekte hela sommaren. Dessutom kan väl D-vitamin lagras i kroppsfett?

Jag har också läst att solljuset inte räcker i norra Europa, och i Storbritannien rekommenderas färgade barn att äta vitamintillskott, men om den mat vi äter måste berikas med D-vitamin, B-vitaminer, järn, folsyra, selen, och det ena med det andra, äter vi då rätt kost egentligen?

Jag vet inte mycket om vitaminer, och skyr solen som pesten, men hoppas jag är frisk ändå smile.gif

Tillägg : när man behandlar en produkt så att många näringsämnen försvinner eller förstörs, så är det ju inte mer än rätt att dessa ämnen tillsätts i efterhand om det är möjligt. Jag tycker alltså att hållbarhetsmjölken ska berikas.
Regna
CITAT (Pirum @ 19-08-2005, 14:30)
Kan man inte få i sig D-vitamin från exempelvis fisk?


Folk äter mindre av bra, fet fisk. Även om en hel del nyttiga ämnen finns i fiskens fett, så lagras tungmetallerna där också. Därav undviker man svensk insjöfisk och östersjöfisk. sad.gif
Istället ser det ut som att folk köper mer fiskpinnar eller processad färdiglagad mager fisk med andra fetter tillsatta istället.

CITAT (Pirum @ 19-08-2005, 14:30)
Förr i tiden fick ju folk inte benskörhet lika ofta som idag även om de var gamla, trots att de skylde största delen av kroppen från solen, och inte som idag låg på stränderna och stekte hela sommaren. Dessutom kan väl D-vitamin lagras i kroppsfett?


Förr i tiden levde inte folk lika länge som de gör idag, och prognosen är att vi lever allt längre. De som lyckades leva längre än snittet förr åt en varierad näringsrik kost med mycket fetter, och rörde på sig mycket. Benskörheten har dock alltid varit ett problem, särskilt för kvinnor som födde barn och fick sitt skelett urholkat.
De som steker sig på somrarna råkar ut för andra komplikationer tack vare sitt solande, och har likväl ett ökat D-vitaminbehov på vintrarna.

CITAT (Pirum @ 19-08-2005, 14:30)
Jag har också läst att solljuset inte räcker i norra Europa, och i Storbritannien rekommenderas färgade barn att äta vitamintillskott, men om den mat vi äter måste berikas med D-vitamin, B-vitaminer, järn, folsyra, selen, och det ena med det andra, äter vi då rätt kost egentligen?


Med undantag för mer allmänt spridd övervikt, skräpmat och sockerkonsumption så äter vi nu generellt betydligt nyttigare än förr rent näringsmässigt. Vi får i oss mer A-vitamin, då behöver vi samtidigt få i oss mer D-vitamin som är relativt svårt att tillgodogöra sig här (upp till en viss nivå, båda är giftiga). Folsyra ger oss fler överlevande friska spädbarn. Folk är längre, med starkare skelett, bättre hår, hy och naglar.
De flesta av oss som är friska har alla näringsmässiga förutsättningar för att hålla oss friska. En hel del av oss verkar dock vara benägna att röra på oss för lite, äta/dricka för mycket av vissa saker och minska vår hälsa på det sättet.

Oj, total urspårning av tråden. *rodnar och går iväg*
Ophelia
CITAT (Regna @ 19-08-2005, 15:12)
CITAT (Pirum @ 19-08-2005, 14:30)
Kan man inte få i sig D-vitamin från exempelvis fisk?


Folk äter mindre av bra, fet fisk. Även om en hel del nyttiga ämnen finns i fiskens fett, så lagras tungmetallerna där också. Därav undviker man svensk insjöfisk och östersjöfisk. sad.gif
Istället ser det ut som att folk köper mer fiskpinnar eller processad färdiglagad mager fisk med andra fetter tillsatta istället.

CITAT (Pirum @ 19-08-2005, 14:30)
Förr i tiden fick ju folk inte benskörhet lika ofta som idag även om de var gamla, trots att de skylde största delen av kroppen från solen, och inte som idag låg på stränderna och stekte hela sommaren. Dessutom kan väl D-vitamin lagras i kroppsfett?


Förr i tiden levde inte folk lika länge som de gör idag, och prognosen är att vi lever allt längre. De som lyckades leva längre än snittet förr åt en varierad näringsrik kost med mycket fetter, och rörde på sig mycket. Benskörheten har dock alltid varit ett problem, särskilt för kvinnor som födde barn och fick sitt skelett urholkat.
De som steker sig på somrarna råkar ut för andra komplikationer tack vare sitt solande, och har likväl ett ökat D-vitaminbehov på vintrarna.

CITAT (Pirum @ 19-08-2005, 14:30)
Jag har också läst att solljuset inte räcker i norra Europa, och i Storbritannien rekommenderas färgade barn att äta vitamintillskott, men om den mat vi äter måste berikas med D-vitamin, B-vitaminer, järn, folsyra, selen, och det ena med det andra, äter vi då rätt kost egentligen?


Med undantag för mer allmänt spridd övervikt, skräpmat och sockerkonsumption så äter vi nu generellt betydligt nyttigare än förr rent näringsmässigt. Vi får i oss mer A-vitamin, då behöver vi samtidigt få i oss mer D-vitamin som är relativt svårt att tillgodogöra sig här (upp till en viss nivå, båda är giftiga). Folsyra ger oss fler överlevande friska spädbarn. Folk är längre, med starkare skelett, bättre hår, hy och naglar.
De flesta av oss som är friska har alla näringsmässiga förutsättningar för att hålla oss friska. En hel del av oss verkar dock vara benägna att röra på oss för lite, äta/dricka för mycket av vissa saker och minska vår hälsa på det sättet.

Oj, total urspårning av tråden. *rodnar och går iväg*

Nyttig urspårning och väldigt intressant (flyttar upp tåget på spåret igen) rolleyes.gif
Tesa
CITAT (birgitek @ 19-08-2005, 13:51)
Vad är kriterierna för att mjölk skall få kallas ekologisk? Hur håller t.ex. Arla isär ekomjölk fr. vanlig mjölk? Transporterna sker väl oftast i stora tankar. Om man måste hämta med specialbil hos ekobönderna blir väl inte miljövinsten i slutänden så stor.

Kan inte exakt kriterierna men djuren får röra på sig, "rastning" minst 2 ggr i veckan under stallperioden även i uppbunden besättning, kalvarna får gå med mamman under en längre period än vanligt ...fodret är ekologiskt odlat...nybyggen skall vara lösdrifter m.m....
Den ekologiska mjölken hämtas på egna "linjer" och då hämtas bara ekologisk mjölk så det man köper som ekologiskt i affären ÄR ekologiskt...däremot händer det att ekobönder bor så illa till linjemässigt att deras mjölk blandas med vanlig för att det är mer lönsamt än att köra extra för att hämta en liten skvätt...ekobonden får dock ändå betalt för sin mjölk som "eko"....
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon