Full version: Till alla teälskare
Sidor: 1, 2, 3
Gossen Ruda
För att ytterligare försämra mitt skamfilade rykte i denna tråd så använder jag både mjölk och socker i mitt te. Klarar mig utan mjölk men det innebär ytterligare en sked socker. Vanans makt kanske men jag har känsliga smaklökar som inte är förstörda av rökning eller starka smaker. Te utan socker är nästan som att äta färska slånbär. I kaffet har jag inget eftersom jag inte dricker kaffe. Smakar som förgiftad gyttja. Good Evening.
Hannele
CITAT (Gossen Ruda @ 08-11-2005, 22:38)
För att ytterligare försämra mitt skamfilade rykte i denna tråd så använder jag både mjölk och socker i mitt te.

Får man dåligt rykte av dricka sitt English Breakfast på engelskt vis...?
Undrar, vad händer med dom som vill ha både vispgrädde och honung i sitt kaffe? unsure.gif
jendah
CITAT (Hannele @ 09-11-2005, 00:08)
Undrar, vad händer med dom som vill ha både vispgrädde och honung i sitt kaffe?  :unsure:

Urk! tongue.gif

Men om någon nu gillar det så varför inte??? laugh.gif laugh.gif

Fast honung i mintte är väldigt bra om man har ont i halsen... Synd bara att det smakar så illa...
Betty
CITAT (Hannele @ 09-11-2005, 00:08)
Undrar, vad händer med dom som vill ha både vispgrädde och honung i sitt kaffe? unsure.gif

De borde kanske gå till doktorn och kolla om det finns någon bot mot det fel de har på sina smaklökar!!! laugh.gif
Pirum
Honung i te och kakao är mums ibland, speciellt om man är förkyld, men, jag provade det i kaffe i brist på socker...botade mig från att någonsin vilja söta mitt kaffe med något igen smile.gif

Ibland ibland kan det dock vara gott att suga på en hård sockerbit när man sörplar varmt kaffe...och söta kakor till osockrat te eller kaffe är såklart mumsmums.
Bessie
Fredrik den store av Preussen ville ha sitt kaffe bryggt på champagne med senap som smaksättning. huh.gif Bräck det, den som kan.

De som tycker att vispgrädde (vispad eller ovispad?) är gott i kaffe ska självklart överbetona detta i stället för att gå omkring och be om ursäkt för det. Bråka med värdinnan eller värden tills de ställer sig i köket och tar fram elvispen, gnälla över att inhemska caféer ännu inte har förstått vilken fin idé det är, poängtera att det minsann är så kaffe dricks på finare ställen nere på kontinenten. Då överflyttas man från kategorin kulturbarbar till pretentiös kaffesnobb. tongue.gif Och stor kopp starkt kaffe + en shot alkohol av valfri sort + lösvispad grädde blir gott åt andra hållet. Inte särskilt minimalistiskt, men varför ska man alltid behöva vara minimalist? (Be mig bara inte att förstå den lattekult som brutit ut i Sverige och Finland.)

Honung i kaffe har aldrig riktigt varit min grej. Det känns som om smaken försvinner i kaffet. Däremot tillsammans med riktigt smör ovanpå en skiva nybakat, ugnsvarmt lantbröd... Kaffe och te går därtemot bra ihop med brunt socker, de gånger som jag har sockerråtteimpulser.

Men mjölk är ju också (p g a laktosen) ett sätt att söta kaffe och te. Och dessutom binder den lite av garvsyran. Vissa tesorter, till exempel georgiskt te, är nästan garvsyrefria (vilket måste ha bidragit till att samovarmetoden blev så populär i Ryssland*), men jag tycker alltid att de saknar någonting. Fast det är ett ganska långt steg från en lätt beska till så mycket garvsyra att tungan skrynklar ihop sig.

Hmm, jag undrar om man skulle kunna pricka in tidpunkten när man började lägga mjölk i te och om den skulle sammanfalla med erövringen av Indien. Före Indien blev juvelen i det brittiska imperiets krona var importlandet oftast Kina, och i Kina har mjölk av någon anledning aldrig varit i större användning. I Indien med de heliga korna hade både smör, mjölk, färskost och yoghurt hört till bilden ganska länge, och indiskt te tenderar att ha mer garvsyra än kinesiskt. (Fast jag har också hittat källor som påstår att det var fransmännen som började lägga mjölk i te.)

*Nä, den slog aldrig igenom i Finland, innan någon frågar. Ibland har jag funderat på om det är tiden som storfurstendöme i det ryska imperiet som har gjort att te inte blev populärt på bred front...
AnnammA
Härlig, matnyttig info, Bessie! rolleyes.gif

AnnA
Hannele
CITAT (Bessie @ 10-11-2005, 00:59)
*Nä, den slog aldrig igenom i Finland, innan någon frågar. Ibland har jag funderat på om det är tiden som storfurstendöme i det ryska imperiet som har gjort att te inte blev populärt på bred front...

Ryssar har väl alltid druckit te, ur sin samovar? unsure.gif


Till Finland kom teet med ryssarna på 1800-talet.
Paulig var den som började sälja te, år 1910, men först efter första världskriget
kom handeln igång på riktigt.
Hannele
CITAT (Bessie @ 10-11-2005, 00:59)
De som tycker att vispgrädde (vispad eller ovispad?) är gott i kaffe ska självklart överbetona detta i stället för att gå omkring och be om ursäkt för det. Bråka med värdinnan eller värden tills de ställer sig i köket och tar fram elvispen

Svärfar och svåger har lärt sej detta nu, när jag kommer. tongue.gif laugh.gif
jendah
CITAT (Bessie @ 10-11-2005, 00:59)
Hmm, jag undrar om man skulle kunna pricka in tidpunkten när man började lägga mjölk i te och om den skulle sammanfalla med erövringen av Indien.

Enligt en tebok jag har så började man ha lite mjölk på botten av tekoppen för att porslinet i koppen inte höll för direkt kontakt med hett te.
Om den teorin är rätt borde mjölk i teet alltså sammanfalla med att man började importera fint kinesiskt porslin smile.gif
Vem vet biggrin.gif
gammelnalle
CITAT (Hannele @ 10-11-2005, 01:45)
Ryssar har väl alltid druckit te, ur sin samovar? unsure.gif

är det möjligen så att ordet SAMVARO har nån förbindelse med Samovar???



bara undrar ....


b
Sulawesii
Låter ju inte helt otroligt. Skulle vara intressant att veta! smile.gif
Hannele
Min gissning är att det är bara ett roligt sammanträffande.
Samvaro härleds från svenska verbet vara och förleden sam-, som förekommer i massa ord i svenskan (samhälle, samfund, samhörande...) SAOL har inte hunnit till S, så men kan inte söka etymologin där.
Pirum
Tillägg : Hannele var visst före ser jag. Jo, Svenska Akademien har kommit till S smile.gif Vet inte om de hunnit till T än dock. Det är ju många S-ord smile.gif

Enligt Böckernas Bok (dvs, Svenska Akademiens ordbok) så kommer ordet samvaro inte från samovar smile.gif

Snarare från "vara samman" helt enkelt. Samovar är tydligen ryska och betyder "självkokare" eller nåt.

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml...37.html#SAMVARO

Vad gäller mjölk i te så har det sagts att det ska hällas i först ja, för att skona porslinet, men de som inte hade mjölk kunde använda vatten. Jag har själv hört om äldre som slagit i en skvätt vatten i koppen innan de häller på det kokheta kaffet exempelvis.
Tror nog att folk började ha i mjölk eftersom te kan vara ganska beskt på nåt sätt. Eller bittert.
Hannele
CITAT (Pirum @ 10-11-2005, 12:01)
Tror nog att folk började ha i mjölk eftersom te kan vara ganska beskt på nåt sätt. Eller bittert.

Nu handlar det om te, men jag är så gammal att jag minns, att vi barn (!) serverades kaffe med mycket mjölk/grädde och socker i, vanligt förr i tiden. Det blev mer barnvänlig dryck på det viset.. Och bulle till.
Frukostar var kanske inte bättre förr? unsure.gif wacko.gif
*Felix matte*
CITAT (Pirum @ 10-11-2005, 12:01)
Snarare från "vara samman" helt enkelt. Samovar är tydligen ryska och betyder "självkokare" eller nåt.

Det stämmer.. Samovar är ryska och betyder Självkokare smile.gif

Läsvärt om Te
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon