|
Christer i Falköping
10-11-2007, 07:31
Ibland tycker jag att vi är lite väl slarviga med ordet ”härdig”. Bara för att en växt klarat sig ute de senaste två vintrarna, så betyder inte det att den är härdig i ett visst område. Speciellt som de två senaste vintrarna varit ganska så mediokra vintermässigt sett. När sommaren dessutom var så fantastisk som den var 2006, visar det inte hur tålig växten egentligen är. För att kalla en växt härdig måste man åtminstone vänta en sisådär tio år innan man egentligen kan påstå något sådant. I år till exempel, kan det nog gå illa för många av de så kallade zonknäckarväxterna. Sommaren var allt annat än varm och lång här i södra sverige, blir nu vintern något sånär kall så lär många av dem dö. Dessutom anser jag att om man måste täcka över vissa buskar för att de skall klara sig över vintern, då är de inte härdiga. Många av växterna vi vill ha i våra trädgårdar kommer från länder klart långt mycket mer söderut än vad vi tror ibland (har för mig att New York och Rom ligger på samma breddgrad ungefär). Så även om det står att en växt klarar ett visst antal minusgrader i sitt hemland, betyder inte det att den gör det här. Allt beroende på att somrarna oftast är bra mycket längre och varmare där (troligtvis också torrare). Vi kan ju i viss mån göra det bättre för de växterna här genom att plantera i sand, skyddat läge och soligt. Men kommer det då några normala svenska vintrar, kanske det trots allt inte hjälper så mycket. Nu blir ju klimatet allt varmare även här, så jag tycker ändå att man skall våga testa vad som kan klara sig i våra egna trädgårdar, men snälla var lite försiktiga med att använda ordet härdig allt för lättvindigt. Christer.
Marina i Hällekis
10-11-2007, 08:13
Håller fullständigt med, jag gillar att plantera lite annorlunda, "zonknäckare", men kräver de mer än att bli planterade i skyddade, väldränerad jord och ev. lite löv, då är de inte härdiga. Men orkar man hålla på och täcka med fregolit och värmekablar, så kan man onekligen få en lite tropiska plantor att överleva och få en exotisk tuch på trädgården. För mig är det fusk, men jag förlorar dock en del prov plantor när jag planterar dem utan skydd, men får också glada överaskningar som t ex att krukväxten Hemtrevnad växer bra totalt oskyddad.
Christer i Falköping
10-11-2007, 09:18
Ja jisses vad många växter man haft ihjäl i sina dagar  Det jag själv är mest glad för är två växter. Det ena är en dvärgkatalpa som klarat min zon4-5 i tre år nu utan att den frusit mer än i toppen och det andra är mitt nektarinträd. Nektarinen har inte ens visat det minsta tecken på krusbladsjuka heller. den har stått ute i tre vintrar den med. Christer.
Lotta i Gbg
10-11-2007, 10:37
Jag håller naturligtvis med dig Christer:-) Jag tycker inte heller att buskar som utvecklas dåligt eller växer baklänges hör till dem som ska betecknas som härdiga. ( sedan finns det naturlligtvis dåliga exemplar eller andra orsaker till att växter dör. Vattensorken har tagit död på många träd hos mig) Om man ska rekommendera en växt så bör man veta att den växer bra i zonen. Sedan så är det ju alltid upp till varje odlare att själv odal och pröva. Jag har själv ett antal som är tveksamma i min zon, men som klarat sig bra. Men jag har också ett betydligt större antal på dödslistan. Med många växter i dag så vet man inte riktigt hur de klarar sig eftersom de inte är odlade så länge hos oss, så det blir rena gissningar. Typiskt för detta är den mängd av olika magnolior som tagits fram under senare år. Där får man antingen chansa eller satsa på ett säkert kort.
kerstin z5-6
10-11-2007, 10:52
Ja , jag håller med till viss del -för de nordligaste delarna finns dck en hel del ideer om härdighet -tex på perenner som går åt motsatta hållet Somliga tror att endast Gullstav och Bergenia är härdiga i z5-7. Vad gäller rosor har jag på senare tid förstått att även i de allra sydligaste delarna , sysslas det med både vinterväv och kupning -Något jag inte trodde var nödvändigt för rosor som ska vara härdiga i "din "zon. Detta är möjligen förklaringen till att en hel del rosor fryser ner hos mej . I huvudsak strävar jag efter sorter som klarar mitt klimat,utan sådana extravaganser -och har ett mindre antal primadonnnor som får extraskydd. Elkablar och frigolit kör jag inte med alls
Christer i Falköping
10-11-2007, 11:01
Ni uppe i norr har ju dock en mycket god hjälpare, snön. Här söderöver, även om vi kan ha samma odlingszon finns den ju så sällan någon längre tid. Men frågan är ju om rosorna verkligen då kan räknas till helt härdiga om man måste kupa och skydda dem? Jag anser att om en växt skall kallas härdig, då skall man inte behöva pjoska med den alls. Kanske skall vi börja kalla vissa växter för halvhärdiga som de gör i england? Christer.
Marina i Hällekis
10-11-2007, 11:08
Jag läst någonstans, att om en växt skulle anses vara härdig i en viss zon, skulle den vara odlad på tre olika ställen inom zonen, i tio år, utan större skador. Vet inte om det stämmer, men naturligtvis ska man prova olika växter och även dela med sig av sina erfarenheter, microklimatet går ju alltid att ändra, har själv en slänt av sten och grus och där blir det aldrig tjäle, däremot fryser det i bland i kallväxthuset, där det är kompostblandad jord. [attachment=9363:Jul19134.JPG] Själv var det med sorg i hjärtat jag såg min Ricin frysa ner förra året, den blev gigantisk, 3m hög och det största bladet 1,5 m i diameter. Den hade jag viljat ha kvar. [attachment=9364:Dec15_51.JPG]
kerstin z5-6
10-11-2007, 11:16
Ja , det där undrar jag över med .. Roligast just nu är Ginkon och några smålönnar som verkar trivas ute Yucca filamentosa har jag haft så mänga år nu att de kan sägas vara ganska härdiga här -de har ju tom blommat:)
Alexander-VG-zon3
10-11-2007, 13:21
jag kan också hålla med , och jag tror att detta inlägg pekar mycket åt mig . men ni behöver inte vara rädda jag vet vad jag talar om . och visst växer fryser bort även härdiga växter och sen ska vi komma ihåg att undervinter dör växter inte enbart av kyla fukt,vind,torka,översvämning,djur m.m. är många orsaker till att växter dör . och då jag pratar om härdighet , pratar jag om växter som kan växa i skåne (z0-3) med eller utan skydd . visst att skydda kan vara fusk . men så länge det räcker att bara skydda så att inte artificiell värme behövs så tycker jag den är härdig(rosor är härdiga men kräver kupning vilket är skydd) rätt eller fel kan ju diskuteras ,och en annan sak också härdighet har fler betydelser,så jag kan ibland bli förvirrad av vad folk menar och jag kan själv erkänna att jag använt ordet HÄRDIGT i att menat annat . och när jag skriver till folk om dom undrar om växter så visar jag på nätet eller böcker även vad dom tål står dår . och sen får dom själva mixtra med det . och jag kan även skriva hur jag skulle göra för att få den överleva . och vet jag av personlig erfarenhet vad den klara skriver jag det som att jag vet att agapanthus är en härdig perenn. och visst många kan tycka det är lite löst ,men det bryr jag mig inte så mycket om. plantera den skyddat och soligt får vi ändå upp otroliga höga summor och vintern klara den ändå i (skåne),då vintern aldrig är kall här . vi får i skåne aldrig så kallt att växterna dör även om sommaren är dålig . och dom som skyddar , skyddar ju ändå . många växter kommer från sydliga länder som vi har i sverige med väldigt lång sommar som är het . men många av dom växterna klara sig bra här också och säljs som härdiga växter . och sen ska vi inte glömma att många plantskolor och trädgårdsmästare är fega i sverige angående härdighet . som rosmarin eller agapanthus många trädgårds kunniga personer skulle säga dom klara inte frost ALLS och behöver väldigt lång sommar och varm för att överlever nån liten frost grad alls m.m . men då säger jag att dom är härdiga växter i skåne , men säger jag det då så blir jag nästan idiot förklarad . fast jag har sett och vet fina ex av rosmarin som växer i skåne och har så gjort i 15-5år . lika så agapanthus av rätt sort växer i zon 1-3 och har så gjort i 20-10år , lika så finns det oliver i skåne som har växt på friland i 10-5år med eller utan eller lite skydd och i Danmark ännu längre tillbaka i tiden .
Marina i Hällekis -- ricin självsår sig i zon 1-2 , och har bland annat i Europa och usa klarat vintrar på -10c -12c . inget för mer än skåne ev ,själva plantan dör vid -5c -6c men kul att den självsår sig hos oss .
kompostjord
10-11-2007, 13:32
Christer, hur går det med Dvärgkatalpan? Har du nån fin bild?
Även jag har lockats av det som är dåligt härdigt, kanske helt naturligt när vi bor på i ett så förbenat kyligt land.
Men vad som går eller inte går i vilken zon.....vill jag bara säga. Fråga nån riktigt gammal trädgårdsgalning, de vet ju hur det gått med sina växter, ett svar jag fått har varit, - -Max 10 år, sen är den borta,tro inte att vi är först ute med att testa härdigheter.
MVH TOMPA
Marina i Hällekis
10-11-2007, 14:03
Tack för tipset med Ricin fröna, Flaxss. Ska ut i slänten och trycka ner lite frön och testa, kanske får en stor planta, nästa år igen Jag menade inte att kritisera någon, gick själv delvis med i forumet för att få lite tips om annorlunda växter, då jag själv tycker det är kul att testa. Men för egen del är jag bara intresserad av växter som klarat sig utan avancerad täkning. Min Agapanthus får bekänna färg, den får inte mer täkning än löven som trillar över rabatten, och den har klarat sig i 3 år. [attachment=9367:Aug08_01.JPG]
Christer i Falköping
10-11-2007, 14:58
CITAT (kompostjord @ 10-11-2007, 13:32)  Christer, hur går det med Dvärgkatalpan? Har du nån fin bild?
Även jag har lockats av det som är dåligt härdigt, kanske helt naturligt när vi bor på i ett så förbenat kyligt land. Det går rätt hyfsat med den, eller dem kanske jag skall skriva för jag har två. Den ena står skyddad från nordanvinden i söderläge, den andra drabbas av allt som kan komma. Det enda problemet för dem är den tidiga frosten som kan komma här i mitt köldhål. De hinner inte alltid att avmogna som de skall, så toppen på den utsatta brukar ge sig. Men den kommer friskt tillbaka varje år, peppar peppar. Skall ta bild till våren. Jag hade en i Tråvad också (zon 1ungefär), den var betydligt kraftigare än de jag har hemma. Eftersom den bara blir sisådär tre meter tar den god tid på sig att växa. En som jag gav bort blommade dessutom i somras/höstas. Tre år gammal var den då. Även jag kan vara slarvig när jag säger att något är härdigt, risken är då att man kanske lurar någon att köpa en dyr växt som sedan dör samtidigt med min egen om vintern varit normal och kall. Apropå vintrar i skåne så var det nog inte så vansinnigt länge sedan det var snuskigt kallt där också. Kan inte ha varit mer än 8-9 år sedan om jag minns rätt. Christer.
Alexander-VG-zon3
10-11-2007, 15:03
CITAT (Marina i Hällekis @ 10-11-2007, 14:03)  Tack för tipset med Ricin fröna, Flaxss. Ska ut i slänten och trycka ner lite frön och testa, kanske får en stor planta, nästa år igen Jag menade inte att kritisera någon, gick själv delvis med i forumet för att få lite tips om annorlunda växter, då jag själv tycker det är kul att testa. Men för egen del är jag bara intresserad av växter som klarat sig utan avancerad täkning. Min Agapanthus får bekänna färg, den får inte mer täkning än löven som trillar över rabatten, och den har klarat sig i 3 år. [attachment=9367:Aug08_01.JPG] jag tycker som du , jag täcker endast med väv eller lådor , skulle aldrig använda kablar eller annat för att värma upp extra . ska en icke/mindre härdig växt vara på friland ska den ha så lite värme som möjligt om vintern men ändå överleva annars är det ingen match . och trivas på sommaren du kritiserar ingen , men detta inlägg var nog riktat till mig mycket . men jag skriver här vad jag läser på nätet(andras erfarenhet i världen och norden)sen får folk själva göra som dom vill . vill dom då har ytligare hjälp kan jag skriva vad jag tror och vad jag skulle göra för att klara en växt och ev då egen erfarenhet . jag är ju ändå dom få på detta forum som tänjer på gränserna rejält och säger hiskliga saker om vad växter tål. agapanthus är härdiga i zon 0-3(4) bara man väljer rätt sort . mina får inget skydd alls . ev regnskydd om det regnar väldigt mycket . så dina kommer fortsätta att klara sig
Alexander-VG-zon3
10-11-2007, 15:12
CITAT (Christer i Falköping @ 10-11-2007, 14:58)  Apropå vintrar i skåne så var det nog inte så vansinnigt länge sedan det var snuskigt kallt där också. Kan inte ha varit mer än 8-9 år sedan om jag minns rätt. Christer. jag vet hur det är i skåne på vintern ,, visst blir det kallt kstad har haft -25c och det är ändå zon 1. men hos mig är det ovanligt att det blir under -25c under normala vintrar . skåne har haft vintrar på -40c . en normal vinter i skåne är det ca -10c -15c i söder ca -20c -23c i norr . och det kan även bli varme eller kallare vintrar , min mormor har haft vintrar där det enbart blev -13c som kallast (i zon 2)och då va inte jag född den vintern . inte för att skryta om klimatet nu ( för skånes klimat suger ibland) , men en annan viktig sak är att en del växter klara flera nätter med deras lägsta gräns medan andra bara klara låg temp för en natt . norra skåne zon 2 men zon 2 uppåt i landet är två helt skillda zoner . zon 2 i skåne får en zon 2 natt medan zon 2 uppåt i landet får flera nätter med zon 2 temp . vilket gör att växter kan klara sig bättre här , men kanske dör i zon 2 längre upp . men inte i norra skåne där trivs dom ändå . har skrivit upp vinter temp sen 04 Vintern --/04 -21C Vintern 04/05 -18C Vintern 05/06 -19C Vintern 06/07 -15C Vintern 07/08 ------ inte så väldans kallt
Anders Roslagen
10-11-2007, 17:06
Det är det som är så bra med olika trädgårdsfora på nätet, att man får reda på hur det egentligen går med växter på olika ställen. Läser man en bok handlar det sällan om många olika personers erfarenheter.
Förslaget om att beteckna vissa växter som halvhärdiga tycker jag är bra! Växter med förbehåll, såna som behöver allra soligaste och lugnaste hörnet, eller lövtäckning av marken för att tjälen inte ska bli djup eller sådana växter som normalt klarar sig men under de lite kallare vintrarna får allvarliga skador. Helt härdiga kan man ju inte kalla sådana, men de är ändå helt möjliga! Det är växter för oss entusiaster. De som mer vill ha en snygg och lättskött trädgård ska man inte tipsa om såna halvhärdiga växter.
CITAT (flaxss @ 10-11-2007, 15:12)  jag vet hur det är i skåne på vintern ,, visst blir det kallt kstad har haft -25c och det är ändå zon 1. men hos mig är det ovanligt att det blir under -25c under normala vintrar . skåne har haft vintrar på -40c . en normal vinter i skåne är det ca -10c -15c i söder ca -20c -23c i norr . och det kan även bli varme eller kallare vintrar , min mormor har haft vintrar där det enbart blev -13c som kallast (i zon 2)och då va inte jag född den vintern . inte för att skryta om klimatet nu ( för skånes klimat suger ibland) , men en annan viktig sak är att en del växter klara flera nätter med deras lägsta gräns medan andra bara klara låg temp för en natt . norra skåne zon 2 men zon 2 uppåt i landet är två helt skillda zoner . zon 2 i skåne får en zon 2 natt medan zon 2 uppåt i landet får flera nätter med zon 2 temp . vilket gör att växter kan klara sig bättre här , men kanske dör i zon 2 längre upp . men inte i norra skåne där trivs dom ändå .
har skrivit upp vinter temp sen 04 Vintern --/04 -21C Vintern 04/05 -18C Vintern 05/06 -19C Vintern 06/07 -15C Vintern 07/08 ------
inte så väldans kallt Så bra att du för bok över lägsta temp/vinter det gör jag också i viss mån,skriver dagligen om väder och vind temp nederbörd mm. -25° blir det ytterst sällan här i zon 4, men visst är det kallare här än i Skåne.Värst är väl fukten och barfrost för växterna.Perenner klara sig för det mesta i hela landet.Just nu är jag mest intresserat av träd,buskar och fram för allt rosor,där har jag väl en och annan zon 3 ros som klara sig här.Lite gör ja vilket mikroklimat man skapar i sin trädgård.
JAg vill nog komma med ett tydliggörande här. Många växter klarar minusgrader. Ta bara våra älskade tomater som utsätts för järnnätterna i juni. Då klarar de faktiskt både tre och fyra minusgrader. men det beror på att järnnätterna kommer ner i dessa grader under den sista halvtimmen innan gryningen. Kylan varar inte dygn efter dygn, utan det är minuter vi talar om. Det är samma sak med köldtåligheten hos växter runt om i världen. Även om en växt har klarat -26 i USA, så är det inte -26 i en vecka i sträck, som det är här i sverige. När en växt däremot klarar en infrysning i vatten (läs dränkt i skottkärra) under mer en en månad, då klarar den skyddande kyla, men kanske inte samma kyla om den står i ständig blåst och minusgrader. Kyla är relativt. Den finns i många former. Den påverkas även av jordmånen. Tänk på i vilken kyla växten kan vara och inte i grader..
Det är kul att testa. Även jag testar, går det så går det. Men man kan inte tro att något fungerar, bara för att det står en specifik temperatur på den.
Alexander-VG-zon3
10-11-2007, 17:46
CITAT (MariaS @ 10-11-2007, 17:32)  JAg vill nog komma med ett tydliggörande här. Många växter klarar minusgrader. Ta bara våra älskade tomater som utsätts för järnnätterna i juni. Då klarar de faktiskt både tre och fyra minusgrader. men det beror på att järnnätterna kommer ner i dessa grader under den sista halvtimmen innan gryningen. Kylan varar inte dygn efter dygn, utan det är minuter vi talar om. Det är samma sak med köldtåligheten hos växter runt om i världen. Även om en växt har klarat -26 i USA, så är det inte -26 i en vecka i sträck, som det är här i sverige. det jag menar , zon 2 i mälaren är inte det samma som zon 2 i skåne , då zon 2 i skåne får en eller 3 kalla nätter med zon 2temp , men zon 2 i märlaren får 10nätter med zon 2temp . där av klara sig en del växter bättre i skåne i zon 2 än vad dom kanske inte skulle göra uppe i landet i zon 2 . CITAT (MariaS @ 10-11-2007, 17:32)  Det är kul att testa. Även jag testar, går det så går det. Men man kan inte tro att något fungerar, bara för att det står en specifik temperatur på den. temperatur är det första man tittar på och väger in också . en banan som enbart klara +5c är man ju inte så trög att man tror den klara sig i Sverige . så nog vill jag säga att vad den klara är det första man bör tänka på . men mans ka inte enbart kolla vintertem , sommar väger lika mycket in också och ibland även mer . som med kwiw i
Lady Hamilton
10-11-2007, 23:50
Jag håller med dig Christer  i allt du skriver Att vissa växter har klarat en eller två vintrar i "fel" zon gör inte växten automatiskt härdig. Själv har jag ett Blåregn som skall klara max zon 3. (Köpte det i tron att jag skulle få det att växa inne i vinterträdgården, men den trivdes inte) Det har överlevt ute i två vintrar nu men inte vuxit speciellt mycket. Så jag skulle inte säga att det är härdigt och rekommendera andra att köpa Sedan att Kerstin med fler blivit "sugna" på att testa............det, det är en annan sak
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 00:14
CITAT (Lady Hamilton @ 10-11-2007, 23:50)  Jag håller med dig Christer  i allt du skriver Att vissa växter har klarat en eller två vintrar i "fel" zon gör inte växten automatiskt härdig. Själv har jag ett Blåregn som skall klara max zon 3. (Köpte det i tron att jag skulle få det att växa inne i vinterträdgården, men den trivdes inte) Det har överlevt ute i två vintrar nu men inte vuxit speciellt mycket. Så jag skulle inte säga att det är härdigt och rekommendera andra att köpa Sedan att Kerstin med fler blivit "sugna" på att testa............det, det är en annan sak  där har du ett bra exempel på att vi i sverige är fega med att sätta zoner på växter . blåregn är härdigt i mer än zon 2 . gammal äldre sorter och rena sorter av blåregn tål ner till -30c nya tål ännu mer. och -30c får man knappt i zon 3-4 . så ditt blåregn kommer lugnt klara sig . plus tar det 2-4år innan den växer på bra .
Anders zon 1
11-11-2007, 01:06
Håller också med om att man ofta använder ordet härdig ganska oförsiktigt. Ska man hårdra det hela så måste ju en växt inte bara klara sig utan dessutom växa bra och utvecklas på ett bra sätt utan vinterskydd (t ex blomma eller sätta frukt) för att den ska kallas fullt härdig. Dessutom ska den kunna klara ovanligt kalla och ogynnsamma år utan att skadas allvarligt. För att uppleva även de lite ovanligare extremerna i vädret måste man ofta odla en växt i minst 30 år, fast det är nog få av oss som har tålamod att vänta så länge innan man delar med sig av sina odlingserfarenheter. CITAT det jag menar , zon 2 i mälaren är inte det samma som zon 2 i skåne , då zon 2 i skåne får en eller 3 kalla nätter med zon 2temp , men zon 2 i märlaren får 10nätter med zon 2temp . där av klara sig en del växter bättre i skåne i zon 2 än vad dom kanske inte skulle göra uppe i landet i zon 2 . Jag håller med dig i ditt resonemang när det gäller exotiska växter där minimitemperaturen och antalet dagar med kallt väder faktiskt är helt avgörande. Med exotiska växter menar jag t ex palmer, Fatsia, eukalyptus och diverse medelhavsväxter och andra växter från subtropiska klimatområden. Men för andra växter kan det vara precis tvärt om! För sådana växter är det mer gynnsamt med en relativt stabil kyla på vintern än stora svängningar i temperaturen. I Mälardalens zon 2 är vintertemperaturen betydligt mer stabil än i zon 2 i Skåne. I Skåne är vårfrost till exempel ett mycket större problem eftersom många växter luras att starta tillväxten för tidigt på säsongen. Dessutom är det faktiskt färre frostdagar under växtsäsongen i gynnsamma lägen i Mälardalen än i norra delarna av Skåne - en inte helt oviktig faktor i sammanhanget. Man får heller inte glömma att somrarna också har en viss betydelse för vinterhärdigheten och zon 2 i Mälardalen har både varmare och soligare somrar än zon 2 i Skåne. CITAT där har du ett bra exempel på att vi i sverige är fega med att sätta zoner på växter . blåregn är härdigt i mer än zon 2 . gammal äldre sorter och rena sorter av blåregn tål ner till -30c nya tål ännu mer. och -30c får man knappt i zon 3-4 . så ditt blåregn kommer lugnt klara sig . plus tar det 2-4år innan den växer på bra . Blåregn hinner ofta inte avmogna ordentligt på grund av för lite sommarvärme och kylig höst i högre zoner (zon 3-4 och uppåt) och då klarar det inte -30 grader utan kan frysa tillbaka kraftigt på vintern även om den inte varit så kall. Detta innebär att tillväxten blir dålig och att blåregnet knappast någonsin blommar - lite trist för en växt som ju främst odlas för sina blommors skull. Så man ska vara väldigt försiktig med att svänga sig med vilken lägsta temperatur en växt klarar, i synnerhet när det gäller lövfällande träd och buskar.
- hej jag tycker att det är inte fast klimat i hela världen, I Sverige tillexm det är varm väder i år så medel havet växter klara sig men nästa år kommer mera kalare väder så mellanhavet växter kan inte leva utan skydd , jag tror att försökare och plant skolor som skriva härdighet efter tusen gångar prover de ta ansvar, när annan inte lyckas måste gå och fråga de, man behöver inte chansa och kasta tid och pengar, vi måste lite på de som studera och prova annars blir katastrof , och ska vi tillbaka till sten tiden, i alla fall jag ska säger även om växter härdiga till zonen man ska vet till vilket gradar de kan klara om det kommer hårdare vinter eller sommar måste skydda de exat när de är små. som om man har bebisen hur mycket jobb behöver för att bli mogen och klara sig själv, växter är det liv, de har stjäl, om jag förlorar små växten jag blir mycket ledsen, inte för pengar och tid, och jag blir mycket arge när jag se slarviga människor med blom hej jag tycker att det är inte fast klimat i hela världen, I Sverige till exempel det är varm väder i år och medel havet växter klara sig men nästa år kommer mera kalare väder mellan havet växter kan inte leva utan skydd , jag tror att försökaren och plant skolor som skriva härdighet efter tusen gångar prover de ta ansvar, när annan inte lyckas måste gå och fråga de, man behöver inte chansa kasta tid och pengar, vi måste lite på de som studera och prova annars blir katastrof , och ska vi tillbaka till sten tiden, i alla fall jag ska säga även om växter härdiga till zonen man ska vet till vilket gradar, om det kommer hårdare vinter eller sommar måste skydda de exat när de är små. som om man har bebisen hur mycket jobb behöver för att bli mogen och klara sig, växter de är liv ock så, de har stjäl, om jag förlorar små växten jag blir mycket ledsen inte för pengar och tid, jag blir mycket arge när jag se slarviga människor med växten, de är inte lek saker som jag ska prova där och där vakna nu, det kommer tiden för att säga stop det är o möjligt någon som har pengar och mark har inte rätt att leka med växter, fråga först försökaren och plantskolor trädgård mästare före att köpa någon blomma, tyvärr jag prata så mycket varför för att jag märkte många slarviga människor som försöka leka med växter, när du säga till dem, det är fel de blir arga , de tror att de har pengar och mark att de är rätt hela tiden, de är samma människor som levde i Sverige före mera än 200 hundra år och de lever i tredjevärlden nu, det finns expert på växer samma expert på ekonomi och bygd. Lycka till H: Bassam
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 02:47
CITAT (Anders zon 1 @ 11-11-2007, 01:06)  Jag håller med dig i ditt resonemang när det gäller exotiska växter där minimitemperaturen och antalet dagar med kallt väder faktiskt är helt avgörande. Med exotiska växter menar jag t ex palmer, Fatsia, eukalyptus och diverse medelhavsväxter och andra växter från subtropiska klimatområden. Men för andra växter kan det vara precis tvärt om! För sådana växter är det mer gynnsamt med en relativt stabil kyla på vintern än stora svängningar i temperaturen. I Mälardalens zon 2 är vintertemperaturen betydligt mer stabil än i zon 2 i Skåne. I Skåne är vårfrost till exempel ett mycket större problem eftersom många växter luras att starta tillväxten för tidigt på säsongen. Dessutom är det faktiskt färre frostdagar under växtsäsongen i gynnsamma lägen i Mälardalen än i norra delarna av Skåne - en inte helt oviktig faktor i sammanhanget. Man får heller inte glömma att somrarna också har en viss betydelse för vinterhärdigheten och zon 2 i Mälardalen har både varmare och soligare somrar än zon 2 i Skåne. Blåregn hinner ofta inte avmogna ordentligt på grund av för lite sommarvärme och kylig höst i högre zoner (zon 3-4 och uppåt) och då klarar det inte -30 grader utan kan frysa tillbaka kraftigt på vintern även om den inte varit så kall. Detta innebär att tillväxten blir dålig och att blåregnet knappast någonsin blommar - lite trist för en växt som ju främst odlas för sina blommors skull. Så man ska vara väldigt försiktig med att svänga sig med vilken lägsta temperatur en växt klarar, i synnerhet när det gäller lövfällande träd och buskar. Fatsia, eukalyptus och diverse medelhavsväxter kommer från kall och varm tempererade områden inte subtropiska . håller inte med dig om blåregnet , finns blå regn i zon 4 som vuxit där i många år och trivs . som jag vet tror det va i södra norrland . och i zon 3-4 har vi tillräckligt med sommar värme för att blåregnet ska trivas och klara -30c plus mer sol under sommaren. och hårdvår frost i skåne är sällsynt , jag vet att det förekommer . men sällsynt att den blir så hård att växter tar skada av det även om dom vaknat . så det kvittar och nu pratar jag om vanliga trädgårds växter . och skulle det bli en kall vår natt skulle enbart bladen frysa bort ,har själv varit med om kalla vår nätter hos mig men nästan alla trädgårds växter klarade sig fint ,dom som blev skade va det enbart ny tillväxt och blad . men ny gren tillväxt har inte kommit igång så mycket och 1-2veckor senare var allt normalt igen . då det oftast är amerikanska växter detta händer på . och dom träd och buskar har två blad reserver helt naturligt i dom . det är inte ovanligt att skogar i usa blir svarta men sen igen blir dom gröna . kan tillägga att Wisteria floribunda har härdighet som zon 0-4 står så på lappen , skulle tro att den fryser ner kraftig!! i zon 3-4 . och som du själv skrev har dom stabil vinter och mer snö och mer sol . då har den ju större chans att frysa bort i skåne som även har mer av ett marint klimat än i zon 3-4 .
Christer i Falköping
11-11-2007, 08:08
Linus, jag har ett blåregn ute sedan flera år. Kan det vara fem år sedan jag planterade det. Tro mig, det vore en klar lögn att påstå att det klarar -30. Mitt växer ändå väldigt skyddat från alla otrevligheter. Tror inte ens det kunnat bli -25 på det stället. Varje år fryser det ned till marken. Visst startar det om men inte helsike kan man kalla det härdigt. Står dessutom mycket väldränerat, så man klan inte ens skylla på vinterfukt. Där har vi ett tydligt exempel på hur du slänger ur dig råd som inte stämmer överhuvudtaget. Nej det karar definirtivt inga -30!!! Inte ens efter förra sommaren som var så fantastisk och den ganska mjäkiga vintern på det gjorde att den klarade sig speciellt mycket bättre. Så snälla, tänk dig för innan du häver ur dig råd som du faktiskt inte själv har någon erfarenhet av. Christer.
Lady Hamilton
11-11-2007, 10:21
CITAT (flaxss @ 11-11-2007, 00:14)  där har du ett bra exempel på att vi i sverige är fega med att sätta zoner på växter . blåregn är härdigt i mer än zon 2 . gammal äldre sorter och rena sorter av blåregn tål ner till -30c nya tål ännu mer. och -30c får man knappt i zon 3-4 . så ditt blåregn kommer lugnt klara sig . plus tar det 2-4år innan den växer på bra . Men Linus LÄS vad jag skriver.............. Mitt Blåregn har överlevt JA men det växer INTE som det ska. Alltså det växer inte på höjden och bildar blommor som är tanken med att ha ett Blåregn. Blåregn är härdigt i zon 1-2 Alltså kan odlas för sin skönhets skull i dessa zoner utan problem Sedan att den KAN klara sig även i gynnsamt läge zon 3 Men det finns ingen plantskola som ger pengarna tillbaka om man misslyckas. Nu bor jag i zon 4-5 och det verkar defenitivt inte att gå bra enligt vad jag erfarit. Sedan har vi en man runt i kring mina trakter (Åkerstedt) som har lyckats odla både det ena och det andra. Bl.a. bananer som blommat och gett frukt. Han har använt sig av egna odlingsmetoder för att lyckas men för den skull har han ALDRIG gått ut och sagt att desssa växter är härdiga här uppe. För det vet man ju att de inte är.
kompostjord
11-11-2007, 10:23
Mitt råd är Gå med i nån väletablerad trädgårdsförening. Bekanta dig med de som odlat i 50år eller mer, då har du en säker källa. Utgå ifrån att de har kunskaper.
Jag har läst ett par böcker om vad kunskap egentligen är, spännande böcker som skrivits av kunskapsprofessorer. Utifrån dessa böcker har jag en lite flummig syn på kunskapsbegreppet, men här är den.
Lyssna. På så vis kan man tjäna hundratals år av försök och utveckling inom ämnet. Språket är den avgörande betydelsen för människans utveckling och det är därför människan har utvecklats till den kunskapsnivå vi har i dag, vi har kunnat bära med oss tidigare erfarenheter från tidigare generationer. Kunskap kommer av erfarenheter, och ett snabbare sätt att tillförskansa sig dessa är att snacka med säkra källor,använda sig av språket, en hypotes är bara en spekulation, alltså ingen erfarenhet som kan leda till kunskap.
Men som sagt, boka in ett möte med nån 90årig zonknäckare, det mötet ger er erfarenheter och därigenom har ni en väg till egen kunskap.
En enkel metod är att besöka en större stad, uppsök de gammla villaområdena från sekelskiftet, finn en välplanterad trädgård, och finn sedan den växt ni vill odla, för är den härdig så finns den ju där sen urminnes tider. Det som man finner eller inte finner är en egen erfarenhet och kan kallas för kunskap.
Oj, nu låter det som om jag inte tror på eller gillar zonknäckeri, det gör jag ju verkligen. Var mest sugen på att skriva lite om minn kunskapsyn.
Anders zon 1
11-11-2007, 10:51
CITAT Fatsia, eukalyptus och diverse medelhavsväxter kommer från kall och varm tempererade områden inte subtropiska . Nix där har du fel! Medelhavsväxter och växter från södra Australien kommer definitivt från subtropiska områden. Klimatet i dessa områden är just subtropiskt enligt de allra flesta definitioner. Det är mycket vanligt att subtropiskt användas felaktigt, som en synonym till tropiskt vilktet det inte alls är. Prefixet "sub-" betyder "under" så subtropiskt blir med andra ord "under tropikerna", d v s den klimatzon som kommer efter tropikerna. När det gäller odling av blåregn så har jag exakt likadana erfarenheter från zon 4 som Christer i Falköping, och där jag odlar i zon 4 har det inte varit -30 grader en enda gång så länge jag mätt temperaturen, som lägst -26! Oftast blir det bara strax under -20 som lägst under vintern vid något enstaka tillfälle. Mitt blåregn fryser ner precis lika mycket som det tillväxer varje år och har på 10 år inte blivit högre än det var när jag satte det, d v s 1/2 m (skjuter visserligen betydligt längre skott än så under sommaren men dom fryser som sagt bort på vintern). Det kan naturligtvis mycket väl finnas andra sorters blåregn som är härdigare än det jag har men det finns hur som helst väldigt lite erfarenheter av att odla blåregn i kallare zoner och absolut ingen grund för att mer allmänt råda folk att odla det i zon 4. Bara för att det funkar på någon enstaka plats i den zonen är det inte generellt härdigt där. Dels beror det på hur man odlar det (jord, gödning, placering etc.), dels kan det vara ett ovanligt gynnsamt område. Kanske vid en större sjö, sydbrant eller inne i en stad? Precis som du själv säger så varierar klimatet mycket inom en och samma odlingszon. Mycket mer erfarenhet än än från något enstaka lyckat försök behövs innan man kan säga något säkert! Men är man medveten om allt detta och om riskerna ska man naturligtvis testa om man vill - det är ju det som ökar vår kunskap om att odla i kallare zoner! Och visst är det spännande och kul när en växt man knappt trodde skulle klara sig börjar växa igen på våren!
CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 08:08)  Linus, jag har ett blåregn ute sedan flera år. Kan det vara fem år sedan jag planterade det. Tro mig, det vore en klar lögn att påstå att det klarar -30. Mitt växer ändå väldigt skyddat från alla otrevligheter. Tror inte ens det kunnat bli -25 på det stället. Varje år fryser det ned till marken. Visst startar det om men inte helsike kan man kalla det härdigt. Står dessutom mycket väldränerat, så man klan inte ens skylla på vinterfukt. Där har vi ett tydligt exempel på hur du slänger ur dig råd som inte stämmer överhuvudtaget. Nej det karar definirtivt inga -30!!! Inte ens efter förra sommaren som var så fantastisk och den ganska mjäkiga vintern på det gjorde att den klarade sig speciellt mycket bättre. Så snälla, tänk dig för innan du häver ur dig råd som du faktiskt inte själv har någon erfarenhet av. Christer. Jag håller helt och hållet med dig Christer, zonknäckeri är en sak och en kul sak att experimentera och lyckas med det..Men ger råd om härdighet en helt annan,det ska man vara väldigt försiktigt med.En av mina trädgårdskompisar har ett blåregn i ett väldigt skyddat hörn,den växer bra men blommat har den aldrig.Då ska man inte säger att blåregn klara -30°.Jag vill inte ha blåregn som aldrig blommar. man kan inte jämföra vårt kalla fuktiga klimat i södra Sverige med dett torra mycket varme klimat i medelhavsländerna.
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 12:43
CITAT (Anders zon 1 @ 11-11-2007, 10:51)  Nix där har du fel! Medelhavsväxter och växter från södra Australien kommer definitivt från subtropiska områden. Klimatet i dessa områden är just subtropiskt enligt de allra flesta definitioner. Det är mycket vanligt att subtropiskt användas felaktigt, som en synonym till tropiskt vilktet det inte alls är. Prefixet "sub-" betyder "under" så subtropiskt blir med andra ord "under tropikerna", d v s den klimatzon som kommer efter tropikerna. just det under tropikerna kommer den zonen . subtropiskt har en medel under vinter på +5c +10c och sommaren +20c . medelhavet har vid södraområdet(men där kan ändå förekomma frost) subtropiskt klimat och sen går det över till i mellersta medelhavs området till att bli varm och sen i norra bli kalltemperatklimat . och dom flesta medelhavaväxter som rosmarin,cistus,lavendel,lager,dvärgpalm,malört,timjan,granatäpple,oliv m.m. växer inte enbart vid kusten utan i stora delar av medlehavs området dvs sub-varm-kall . att säga att dom enbart kommer från subtropiska områden är fel .
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 13:18
CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 08:08)  Linus, jag har ett blåregn ute sedan flera år. Kan det vara fem år sedan jag planterade det. Tro mig, det vore en klar lögn att påstå att det klarar -30. Mitt växer ändå väldigt skyddat från alla otrevligheter. Tror inte ens det kunnat bli -25 på det stället. Varje år fryser det ned till marken. Visst startar det om men inte helsike kan man kalla det härdigt. Står dessutom mycket väldränerat, så man klan inte ens skylla på vinterfukt. Där har vi ett tydligt exempel på hur du slänger ur dig råd som inte stämmer överhuvudtaget. Nej det karar definirtivt inga -30!!! Inte ens efter förra sommaren som var så fantastisk och den ganska mjäkiga vintern på det gjorde att den klarade sig speciellt mycket bättre. Så snälla, tänk dig för innan du häver ur dig råd som du faktiskt inte själv har någon erfarenhet av. Christer. först och främst innan vi går vidare här vill jag veta vilket blåregn du har ?
Christer i Falköping
11-11-2007, 13:20
W. sinensis. Floribundan som jag specialbeställde dog redan andra året. Trots uppgifter om att den skulle vara härdigare, men tji fick jag.
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 13:22
CITAT (Lady Hamilton @ 11-11-2007, 10:21)  Men Linus LÄS vad jag skriver.............. Mitt Blåregn har överlevt JA men det växer INTE som det ska. Alltså det växer inte på höjden och bildar blommor som är tanken med att ha ett Blåregn. Blåregn är härdigt i zon 1-2 Alltså kan odlas för sin skönhets skull i dessa zoner utan problem Sedan att den KAN klara sig även i gynnsamt läge zon 3 Men det finns ingen plantskola som ger pengarna tillbaka om man misslyckas. Nu bor jag i zon 4-5 och det verkar defenitivt inte att gå bra enligt vad jag erfarit.
Sedan har vi en man runt i kring mina trakter (Åkerstedt) som har lyckats odla både det ena och det andra. Bl.a. bananer som blommat och gett frukt. Han har använt sig av egna odlingsmetoder för att lyckas men för den skull har han ALDRIG gått ut och sagt att desssa växter är härdiga här uppe. För det vet man ju att de inte är. jo men nu bor du i zon 4-5 med ,lika dant där vilken sort har du ? mitt växer inte heller på höjden och du måste beskära rätt och nå en viss ålder innan den blommar CITAT (renate @ 11-11-2007, 11:00)  Jag håller helt och hållet med dig Christer, zonknäckeri är en sak och en kul sak att experimentera och lyckas med det..Men ger råd om härdighet en helt annan,det ska man vara väldigt försiktigt med.En av mina trädgårdskompisar har ett blåregn i ett väldigt skyddat hörn,den växer bra men blommat har den aldrig.Då ska man inte säger att blåregn klara -30°.Jag vill inte ha blåregn som aldrig blommar. man kan inte jämföra vårt kalla fuktiga klimat i södra Sverige med dett torra mycket varme klimat i medelhavsländerna. så om dom frågar hur man gör för att övervintra en speciell växt exemplet rosmarin , ska man inte ge råd dom ? om dom nu vill ha den ute
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 13:29
CITAT (Anders zon 1 @ 11-11-2007, 10:51)  När det gäller odling av blåregn så har jag exakt likadana erfarenheter från zon 4 som Christer i Falköping, och där jag odlar i zon 4 har det inte varit -30 grader en enda gång så länge jag mätt temperaturen, som lägst -26! Oftast blir det bara strax under -20 som lägst under vintern vid något enstaka tillfälle. Mitt blåregn fryser ner precis lika mycket som det tillväxer varje år och har på 10 år inte blivit högre än det var när jag satte det, d v s 1/2 m (skjuter visserligen betydligt längre skott än så under sommaren men dom fryser som sagt bort på vintern). Det kan naturligtvis mycket väl finnas andra sorters blåregn som är härdigare än det jag har men det finns hur som helst väldigt lite erfarenheter av att odla blåregn i kallare zoner och absolut ingen grund för att mer allmänt råda folk att odla det i zon 4. Bara för att det funkar på någon enstaka plats i den zonen är det inte generellt härdigt där. Dels beror det på hur man odlar det (jord, gödning, placering etc.), dels kan det vara ett ovanligt gynnsamt område. Kanske vid en större sjö, sydbrant eller inne i en stad? Precis som du själv säger så varierar klimatet mycket inom en och samma odlingszon. Mycket mer erfarenhet än än från något enstaka lyckat försök behövs innan man kan säga något säkert! Men är man medveten om allt detta och om riskerna ska man naturligtvis testa om man vill - det är ju det som ökar vår kunskap om att odla i kallare zoner! Och visst är det spännande och kul när en växt man knappt trodde skulle klara sig börjar växa igen på våren!  vad du berättar så skulle blåren frysa ner lättare i skåne vilket det inte gör . strax under 20har många blåregn sett i skåne utan att frysa ner . CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 13:20)  W. sinensis. Floribundan som jag specialbeställde dog redan andra året. Trots uppgifter om att den skulle vara härdigare, men tji fick jag. plantskolor har sålt floribunda som zon 1-4 som jag skrev . jag kan inte hjälpa att dom så fall ljuger. och det ända jag skriver är andras erfarenhet . och innan skrev jag att den tål ner till -30c med rätt läge vilken den gör . OCH JAG SKREV INTE ATT DEN VA HÄRDIG I ZON 4 , skrev det är härdigt i mer än zon 2 dvs skyddat zon 3läge eller annat . jag skrev inte att den va sten säker i zon 4. och vilka sort hade du en av varje ? kan tillägga att jag pratar om floribunda dom andra skulle mycket väl kunna frysa ner .
CITAT (flaxss @ 11-11-2007, 13:22)  jo men nu bor du i zon 4-5 med ,lika dant där vilken sort har du ?
mitt växer inte heller på höjden och du måste beskära rätt och nå en viss ålder innan den blommar så om dom frågar hur man gör för att övervintra en speciell växt exemplet rosmarin , ska man inte ge råd dom ? om dom nu vill ha den ute Det är klart att du kan ger råd,det är många tacksam för,men inte säger att medelhavsväxter är härdiga här. Rosmarin är en medelhavsväxt och inte härdigt generellt sett.Men den kan övervintras utomhus i zon 1- 2, jag hade en några år i kallväxthus tills den dog.Det är bättre att ha den utomhus än att tar in den då dör den garanterat.Min står ute i en söderslänt oskyddat och det var -9,8° i morse,ännu står den grönt och fint, klara den sig är jag glad, om inte köper jag en ny, ta in den eller pjovsar med den gör jag icke.
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 13:59
CITAT (renate @ 11-11-2007, 13:52)  Det är klart att du kan ger råd,det är många tacksam för,men inte säger att medelhavsväxter är härdiga här. Rosmarin är en medelhavsväxt och inte härdigt generellt sett.Men den kan övervintras utomhus i zon 1- 2, jag hade en några år i kallväxthus tills den dog.Det är bättre att ha den utomhus än att tar in den då dör den garanterat.Min står ute i en söderslänt oskyddat och det var -9,8° i morse,ännu står den grönt och fint, klara den sig är jag glad, om inte köper jag en ny, ta in den eller pjovsar med den gör jag icke. och var har jag sagt att medelhavs växter är härdiga här i hela sverige ?? så trög är jag inte . och allt det du skrev där vet jag redan . eller du kanske citerade mig? för dom extakat orden har jag skrivit innan om rosmarin . och rosmarin kommer stå fin ända ner till -13c . den är ändå förvildad i kallt klimat . norra medelhavet får -12c -20c där växer rosmarin förvildat . och rosmarin trivs bra i (skåne) och i zon 0-1 är rosmarin härdig för det mesta i zon 2-3 behövs skydd jag ger mina skydd alla utom min äldsta
Christer i Falköping
11-11-2007, 14:21
En av varje köpte jag. Blev faktiskt förvånad över att det var floribundan som gav upp andan först. Platsen som den fanns och sinensisen finns är såpass skyddad att det snarare kan betraktas som en bra zon3 plats. Detta är just det jag menar med att man skall vara försiktig med vad man hävdar är härdigt, om man inte har egen långvarig erfarenhet av just det man ger råd om så kan det bli väldigt fel. Christer.
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 14:26
CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 14:21)  En av varje köpte jag. Blev faktiskt förvånad över att det var floribundan som gav upp andan först. Platsen som den fanns och sinensisen finns är såpass skyddad att det snarare kan betraktas som en bra zon3 plats. Detta är just det jag menar med att man skall vara försiktig med vad man hävdar är härdigt, om man inte har egen långvarig erfarenhet av just det man ger råd om så kan det bli väldigt fel. Christer. men då är din sinensis inte i en zon 4 utan i en bra zon3 . vilket den klarar . och andras är väl lika bra som ens egen ? för jag har sett flera plantskolor som där det står floribunda härdig i zon 0-4
Christer i Falköping
11-11-2007, 14:28
Jag skulle inte under några omständigheter påstå att den klarar sig bra i zon tre heller. Den fryser ned till marken varje år. Att då hävda att den är härdig är faktiskt lite fåningt. Den lever ja, men inte så mycket mer. Christer.
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 14:43
CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 14:28)  Jag skulle inte under några omständigheter påstå att den klarar sig bra i zon tre heller. Den fryser ned till marken varje år. Att då hävda att den är härdig är faktiskt lite fåningt. Den lever ja, men inte så mycket mer. Christer. den växer utmärkt i norra skåne och södra småland som har zon 2-3 . plus där den växer vilt blir det -25c -30c . så väldigt konstigt att den då inte äns klarar bra zon 3 lägen eller hur . och fryser ner till marken som du påstår . så vilken temp menar du att den fryser ner i ?
kerstin z5-6
11-11-2007, 15:19
Om man tittar generellt på härdighet så tror jag inte att bara temperatur -lägsta har betydelse för hur härdig en växt är . Finns ju så mycket mer som spelar in -Halvhärdigt kanske passar på vedartat , men inte på perenner I så fall är ju många perenner halvhärdiga i de södra delarna av Sverige och fullt härdiga i norra Sommarens längd , soldagar, timmar ? säsongens längd kopplat till förmånga att avmogna , vinterväta med mera har också stor betydelse för växtens överlevnad . Sen är det ju roligt att testa gränserna för just min trädgård
freddie
11-11-2007, 15:29
CITAT (kompostjord @ 11-11-2007, 10:23)  Mitt råd är Gå med i nån väletablerad trädgårdsförening. Bekanta dig med de som odlat i 50år eller mer, då har du en säker källa. Utgå ifrån att de har kunskaper. Jag har läst ett par böcker om vad kunskap egentligen är, spännande böcker som skrivits av kunskapsprofessorer. Utifrån dessa böcker har jag en lite flummig syn på kunskapsbegreppet, men här är den.
Lyssna. På så vis kan man tjäna hundratals år av försök och utveckling inom ämnet. Språket är den avgörande betydelsen för människans utveckling och det är därför människan har utvecklats till den kunskapsnivå vi har i dag, vi har kunnat bära med oss tidigare erfarenheter från tidigare generationer. Kunskap kommer av erfarenheter, och ett snabbare sätt att tillförskansa sig dessa är att snacka med säkra källor,använda sig av språket, en hypotes är bara en spekulation, alltså ingen erfarenhet som kan leda till kunskap.
Men som sagt, boka in ett möte med nån 90årig zonknäckare, det mötet ger er erfarenheter och därigenom har ni en väg till egen kunskap.
En enkel metod är att besöka en större stad, uppsök de gammla villaområdena från sekelskiftet, finn en välplanterad trädgård, och finn sedan den växt ni vill odla, för är den härdig så finns den ju där sen urminnes tider. Det som man finner eller inte finner är en egen erfarenhet och kan kallas för kunskap.
Oj, nu låter det som om jag inte tror på eller gillar zonknäckeri, det gör jag ju verkligen. Var mest sugen på att skriva lite om minn kunskapsyn. Håller väl med dig. Men samtidigt är kunskap något som man bygger upp, om t.e.x. människor inte hade varit så experimentellt inriktade som tex flaxxs, så hade vi fortfarande bott i kojor i skogen och ätit älg och blåbär. Sedan är det klart att man är dum om man försöker sig på omöjliga projekt som är dödfödda från start! Håller med om att ordet "härdighet" bör användas med försiktighet. Också viktigt att tänka på att Sverige ligger på samma breddgrad som Alaska, Stockholm är en av världens fem nordligaste huvudstäder (och även omvänt sett breddgradsmässigt dvs det finns inga huvudstäder på södra halvklotet på samma "polnära" breddgrad). New York ligger på samma breddgrad som Mallorca. Det är bara att inse att vi inte kan tänja på gränserna hur långt som helst!
Christer i Falköping
11-11-2007, 15:41
CITAT (flaxss @ 11-11-2007, 14:43)  den växer utmärkt i norra skåne och södra småland som har zon 2-3 . plus där den växer vilt blir det -25c -30c . så väldigt konstigt att den då inte äns klarar bra zon 3 lägen eller hur . och fryser ner till marken som du påstår . så vilken temp menar du att den fryser ner i ? Förra vintern kom vi ju aldrig ned till mer än -20 om jag inte minns fel. Ned frös den dock ändå. Christer. CITAT (kerstin z5-6 @ 11-11-2007, 15:19)  Om man tittar generellt på härdighet så tror jag inte att bara temperatur -lägsta har betydelse för hur härdig en växt är . Finns ju så mycket mer som spelar in -Halvhärdigt kanske passar på vedartat , men inte på perenner I så fall är ju många perenner halvhärdiga i de södra delarna av Sverige och fullt härdiga i norra Sommarens längd , soldagar, timmar ? säsongens längd kopplat till förmånga att avmogna , vinterväta med mera har också stor betydelse för växtens överlevnad . Sen är det ju roligt att testa gränserna för just min trädgård  Håller med om att perenner är betydligt knepigare. Vet inte riktigt hur man skall göra med dem, eftersom de mycket väl kan klara sig betydligt mycket bättre norröver än här söderöver. Där har det nog väldigt mycket med antal soltimmar som du skriver. Christer.
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 15:56
CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 15:41)  Förra vintern kom vi ju aldrig ned till mer än -20 om jag inte minns fel. Ned frös den dock ändå. Christer. Håller med om att perenner är betydligt knepigare. Vet inte riktigt hur man skall göra med dem, eftersom de mycket väl kan klara sig betydligt mycket bättre norröver än här söderöver. Där har det nog väldigt mycket med antal soltimmar som du skriver. Christer. och mina föräldrars fryser inte ner den har varit där nu i 10år . den har sett mycket lägre än -20c . så om dte nu blir -28c där den växer vilt?? varför fryser den då ner redan vid -20c ??, och varför fryser den inte ner i norra skåne då? där det kan och har blvit ner till -20c . sommaren är det samma i zon 2-3(4) ev nån vecka längre eller kortare , sommaren kan ju till och med vara värmare uppåt än i skåne plus mer sol uppåt . så varför fryser den ner hos dig redan vid -20c men inte i skåne ? plus är det mycket kallare än -20c -25c där blåregnet växer vilt .
Christer i Falköping
11-11-2007, 16:33
De frågorna kan jag faktiskt inte svara på, om de i sverige alltså. I sitt hemområde är det inte så konstigt, längre varmare somrar! Christer.
Jag tror att kyla kan va ett väldigt relativt begrepp... -20 i Umeå är hur kallt som helst, -20 här i inlandet är rätt behagligt vinterväder. Och en växt som klarar -20 utan snö kan jag mycket väl tänka mig att den kanske tom kan klara -30 om den är översnöad. Vindar och luftfuktighet är jag rätt säker på att det har betydelse.
kerstin z5-6
11-11-2007, 16:34
För att inte glömma hur -5 känns i Göteborg
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 17:08
CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 16:33)  De frågorna kan jag faktiskt inte svara på, om de i sverige alltså. I sitt hemområde är det inte så konstigt, längre varmare somrar! Christer. jag vet att dom här omkring mig inte fryser ner vid -25c -20c och dom har varit där i minst 20-10år . att dom gör det uppe hos dig i zon 4 , tråkigt för dig . och jag håller än fast vid att blåregn tål -30c . men då rätt läge,jord m.m. som är självklart . och blåregn växer vilt i norra /östra Korea,Japan vilket har långa och kalla vintrar (-30c) och svala somrar och mycket berg . inte långa och heta som du skriver ,det är mellersta och västra japan som har det . det blåregn som kommer från kina kommer från den kalltemperade delan av kina(östra/norra) inte södra , och dom sorter som växer i östra usa kräver varm och lång sommar JA , men dom har vi heller inte ute .
Christer i Falköping
11-11-2007, 17:25
Och likväl ligger norra Korea på ungefär samma breddgrader som Italien. Liite längre somrar tror jag nog.
freddie
11-11-2007, 17:35
CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 17:25)  Och likväl ligger norra Korea på ungefär samma breddgrader som Italien. Liite längre somrar tror jag nog. Japp, jag får nog hålla med här! Våra somrar ÄR korta och svala!!! Lägg sedan till att vårt ljus försvinner i slutet september.
Alexander-VG-zon3
11-11-2007, 17:40
CITAT (Christer i Falköping @ 11-11-2007, 17:25)  Och likväl ligger norra Korea på ungefär samma breddgrader som Italien. Liite längre somrar tror jag nog. och länder som ligger på samma breddgrad som Sverige har hårdare vintrar . Sverige är milt jämfört med andra klimat på samma bredgrad . att det ligger på samma bredgrad menas inte att dom alla har exakta samma somrar och vintrar . berg,hav,sjöar,vindar gör det allt olika . så jag säger igen , och blåregn växer vilt i norra /östra Korea,Japan vilket har långa och kalla vintrar (-30c) och svala somrar och mycket bergsklimat , och det är bättre att veta än att tro . och Italien och klimatet i Korea har två helt skilda klimat . plus har du inte svarat på frågan varför dom inte fryser ner i skåne när det blir -20c -25c ? , jag vet att många blåregn i norra skåne har sett -25c -20c och lever än och frodas . CITAT (freddie @ 11-11-2007, 17:35)  Japp, jag får nog hålla med här! Våra somrar ÄR korta och svala!!! Lägg sedan till att vårt ljus försvinner i slutet september. desto kallare vintrar är det i norra Asien också . som jag skrev östra och norra korea och Ö/N japan har svala somrar och långa och kalla vintrar . längre sommar har dom säkert . men inte så mycket att det gör någon skillnad . Korea ligger nära havet vilket gör det marint och kommer man uppåt till norra blir det mycket berg som ligger på hög höjd dvs fuktigt och svalt .plus har norden mer ljus under sommaren .
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|