|
Myrtille--> okej. Ja då får dom flytta ut med oss då vår semester börjar
CITAT (skogstroll @ 23-06-2008, 14:50)  nja jag sådde i början av januari det borde väl räcka? De växte hyfsat men nu ser det ut som en del gulnar och en del stannar i växten eller skjuter en massa skott bara... I helgen tror jag att jag flyttar över dem i hinkar. Nej det måste ju räcka .. för kallt kanske? Trist när det blir så
case214
02-07-2008, 08:52
Nu börjar det mogna i krukorna. 20 + Apache har blivit röda och ska hamna i kvällens salsa och några red bandito börjar rodna. Mycket trevligt!
Nu inväntar jag att det ska mogna på andra håll i odlingarna.
skogstroll
02-07-2008, 10:36
CITAT (Mrs-E @ 29-05-2008, 10:13)  Alla mina chiliplantor har knoppar och en del har blommat, men ingen frukt, kan de vara sterila? Ironiskt nog är det mina p*peppar som verkar vara infertila Någon som vet??????? Har pollinerat dom, kanske jag ska tillägga............ vattna med viagravatten kanske  Hoppas mina är potenta haha
Stefan P
02-07-2008, 11:39
Hur är det, måste man verkligen upp till 10-litershinkar/-krukor framåt slutet av växtsäsongen som det står i vissa skötselråd? Mina ca 10 chilis står i dagsläget i betydligt mindre krukor, kanske 2-3 liter, och än ser det inte ut att ha blivit rottrassel längs kanterna.
/Stefan
DragonLady
02-07-2008, 20:40
Om de står i för små krukor växer de inte lika mycket. Hade mina ute idag för avspolning  .
DragonLady
04-07-2008, 17:23
Årets första skörd
Idag har jag skördat 8 stora hungerian hotwax som jag gjorde pickels av, mumma!
case214
08-07-2008, 16:11
Dagens skörd av Apache och Apache X Red bandito hybrider,
Österläge
11-07-2008, 12:03
CITAT (case214 @ 08-07-2008, 17:11)  Dagens skörd av Apache och Apache X Red bandito hybrider, Åh vilka små söta chilifrukter!  Jag har bara gröna frukter än så länge, men det är iaf några st så det blir nog en ok skörd i år... Ska plantera om dem i större krukor i helgen!
skogstroll
11-07-2008, 13:51
jag har misslyckats helt ser det ut som, de blommar inte ens...
Platinum
11-07-2008, 19:45
CITAT (skogstroll @ 11-07-2008, 14:51)  jag har misslyckats helt ser det ut som, de blommar inte ens... Men  Hur har du hållt dina växter, från början till slut? Valt speciella arter som är svårare? Jag borde väl inte kommentera ens eftersom jag är nybörjare, andra året med pepparfrukter (i år paprika, spetspaprika och typ dutch chili från butik + köpta sticklingar hungarian hot vax och antohi romanian) Fruktämnen på alla utom spetspaprika. Jag har dragit mina inomhus i söderfönster, men några har fått flytta ut på gräsmattan pga trips...Växer inte som de inne men skjuter ändå blomskott+frukter.
skogstroll
12-07-2008, 13:50
jag har haft dåligt med ljust tyvärr när de var små, det kanske är därför de är känsliga. Sedan satte jag ut dem i växthuset men där trivs de inte heller. Några har jag satt om i hinkar och satt utomhus och de kanske kan alstra nån liten frukt  om jag har tur
Platinum
12-07-2008, 18:03
CITAT (skogstroll @ 12-07-2008, 14:50)  jag har haft dåligt med ljust tyvärr när de var små, det kanske är därför de är känsliga. Sedan satte jag ut dem i växthuset men där trivs de inte heller. Några har jag satt om i hinkar och satt utomhus och de kanske kan alstra nån liten frukt  om jag har tur Håller tummarna att du får några frukter innan sommaren är slut
De flesta av mina chilisar blommar nu. Espletten satte sin första frukt för några veckor sedan, nu är nog frukten fullvuxen (den har inte vuxit mer den senaste tiden) så jag väntar med spänning på att få se den mogna :-)
Om det inte blir en ovanligt varm höst iten räknar jag inte med någon fantastisk chiliskörd, men jag får skylla mig själv som sådde så sent. Samma gäller mina pumpor som är patetiskt små :-( Jaja, man kan inte lyckas med allt varje år - i år blir det i alla fall dill och koriander, som båda misslyckades förra året.
lisasson56
19-07-2008, 18:07
Mitt första år med chilisar. Jag har Razzamatazz, De Cayenne, Red och Yellow Peter och Asian Shishito. Mina Razzamatazz har bara mörklila chilisar - enligt påsen ska det vara många färger. Någon med erfarenhet? De Cayenne har långa smala gröna frukter - ska de bli röda eller hur vet jag hur de är färdiga? Mina Peter Pepper har pyttesmå frukter så hur de ser ut vet jag inte ännu. Men av namnen - Red och Yellow så borde jag se på färgen när de sedan blir färdiga. Så till mina Aisan Shishito. Är det någon som har bilder på hur de ska se ut? Jag tycker mina ser mer ut (i formen) som de bilder jag har sett på Peter Pepper. Jag har planterat om dem en gång i vanliga krukväxtstora plastkrukor. Kan man plantera dem direkt i jorden i växthuset och framförallt kan man plantera om dem när de har frukter? Usch jag känner mig så förvirrad...är jättesugen på att prova dem men vet inte om de är färdiga :/ A-L
Platinum
19-07-2008, 18:10
CITAT (lisasson56 @ 19-07-2008, 19:07)  Mitt första år med chilisar. Jag har Razzamatazz, De Cayenne, Red och Yellow Peter och Asian Shishito. Mina Razzamatazz har bara mörklila chilisar - enligt påsen ska det vara många färger. Någon med erfarenhet? De Cayenne har långa smala gröna frukter - ska de bli röda eller hur vet jag hur de är färdiga? Mina Peter Pepper har pyttesmå frukter så hur de ser ut vet jag inte ännu. Men av namnen - Red och Yellow så borde jag se på färgen när de sedan blir färdiga. Så till mina Aisan Shishito. Är det någon som har bilder på hur de ska se ut? Jag tycker mina ser mer ut (i formen) som de bilder jag har sett på Peter Pepper. Jag har planterat om dem en gång i vanliga krukväxtstora plastkrukor. Kan man plantera dem direkt i jorden i växthuset och framförallt kan man plantera om dem när de har frukter? Usch jag känner mig så förvirrad...är jättesugen på att prova dem men vet inte om de är färdiga :/ A-L http://gourmetseed.com/images/peppershishito.jpghttp://www.tradewindsfruit.com/vegetables/...hito_pepper.jpghttp://farm1.static.flickr.com/199/506154200_c509b77dd8.jpg
Preussen
20-07-2008, 17:13
CITAT (lisasson56 @ 19-07-2008, 19:07)  Mitt första år med chilisar. Jag har Razzamatazz, De Cayenne, Red och Yellow Peter och Asian Shishito. Mina Razzamatazz har bara mörklila chilisar - enligt påsen ska det vara många färger. Någon med erfarenhet? De Cayenne har långa smala gröna frukter - ska de bli röda eller hur vet jag hur de är färdiga? Mina Peter Pepper har pyttesmå frukter så hur de ser ut vet jag inte ännu. Men av namnen - Red och Yellow så borde jag se på färgen när de sedan blir färdiga. Så till mina Aisan Shishito. Är det någon som har bilder på hur de ska se ut? Jag tycker mina ser mer ut (i formen) som de bilder jag har sett på Peter Pepper. Jag har planterat om dem en gång i vanliga krukväxtstora plastkrukor. Kan man plantera dem direkt i jorden i växthuset och framförallt kan man plantera om dem när de har frukter? Usch jag känner mig så förvirrad...är jättesugen på att prova dem men vet inte om de är färdiga :/ A-L prova dem. det är mest om du ska ta fröer som de behöver vara mer ordentligt mogna och sådana frukter lär du få ju längre säsongen går. hela augusti och en stor del av september är ju kvar. även omogen chile har sin hetta och styrka, i vissa fall starkare som omogna.
CITAT (lisasson56 @ 19-07-2008, 19:07)  De Cayenne har långa smala gröna frukter - ska de bli röda eller hur vet jag hur de är färdiga? Rent generellt växlar chilifrukterna färg när dom mognar. Vilken färg det blir beror på sort. En del får svartbruna eller lila "skuggor" på ytan under en period medan de fortfarande är omogna, men det är alltså inte tecken på att de har börjat mogna. När de växlar färg på riktigt är det hela frukten och fruktköttet som växlar färg. Ofta går det fort när det väl sätter igång. Vissa sorter kräver värme för att mogna. Om det då är svalt ute kan du plocka frukterna och lägga dem i rumstemperatur i några dagar så mognar de. Men som preussen skriver är det inte fel att äta dem omogna heller, vissa är t.o.m. godare när de är omogna
Nu har mina första frukter kommit  så nu är det väl bara att vänta på att de skall börja mogna då.
P.g.a. utrymmesbrist har jag bara 2 chili plantor i en och samma kruka. Den svagare av dessa har nu börjat fälla blad i toppen. Båda plantorna har blivit förvånansvärt stora och nu börjar det väl bli lite strid om resurserna i krukan. Kan man klippa ner den svagare plantan lite? Eller vad kan jag göra åt bladfällningen?
Jag har skördat mängder med chili i år! Vissa har varit besvikelser, andra riktiga hits! Jalapeños har jag skördat 25 st kanske (2 plantor). De hade nästan ingen smak alls färska (gröna) men när jag la in dem så blev de riktigt heta! Anaheim pepper är mild men fruktig, har haft den som bas när jag gjort chilipulver. Har skördat mängder och ännu mer på väg! Hungerian hot wax gillar jag! Den är liksom medelhet, har haft den också i chilipulver + lagt in som pickles. Samma sak här, har skördat hur mycket som helst och ännu mer kommer. Red Marconi var suverän grillad!  Tyvärr blev det "bara" fem på en planta och de är nu slut. Peter Pepper är en riktig succé! Dunderstark verkligen!  Men de ser då inte ut som några penisar ... det skulle vara några skumpna gamla *** då  De som inte mognat än är razzamatazz och habanero red. Men de är på god väg! Och så mina paprikor då, sådde dem sent så de kommer väl sent också. Men den som väntar på nåt gott!  Har också hållt på med små "mössor" över knopparna för att få rent frö till nästa år. Vissa har lyckats bra andra inte. Men man lär ju under tiden
ankiironninge
04-08-2008, 17:52
CITAT (Platinum @ 11-07-2008, 20:45)  Men  Hur har du hållt dina växter, från början till slut? Valt speciella arter som är svårare? Jag borde väl inte kommentera ens eftersom jag är nybörjare, andra året med pepparfrukter (i år paprika, spetspaprika och typ dutch chili från butik + köpta sticklingar hungarian hot vax och antohi romanian) Fruktämnen på alla utom spetspaprika. Jag har dragit mina inomhus i söderfönster, men några har fått flytta ut på gräsmattan pga trips...Växer inte som de inne men skjuter ändå blomskott+frukter. har en sort som jag ropade in hos kenneth på söder...lila blommor,,,varit ute hela sommaren i vått och torrt, men undrar vad det är för en??
skogstroll
04-08-2008, 18:14
Nu börjar mina blomma i alla fall, habanero och Peter pepper. I växthuset är det för varmt för de små liven, de frodas bättre utomhus verkar det som
Åsa, mälardalen zon 2
04-08-2008, 19:57
CITAT (ankiironninge @ 04-08-2008, 18:52)  har en sort som jag ropade in hos kenneth på söder...lila blommor,,,varit ute hela sommaren i vått och torrt, men undrar vad det är för en?? Rokotopeppar (Capsicum pubescens) brukar ha blålila blommor (engelska rocoto pepper. (det finns flera namnsorter av rokotopeppar). Tror inte att den korsar sig med andra vanliga chilisorter detta är ju av en helt annan art och skilda arter brukar inte kunna korsa sig med varann.
ankiironninge
04-08-2008, 19:59
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 04-08-2008, 20:57)  Rokotopeppar (Capsicum pubescens) brukar ha blålila blommor (engelska rocoto pepper. (det finns flera namnsorter av rokotopeppar). Tror inte att den korsar sig med andra vanliga chilisorter detta är ju av en helt annan art och skilda arter brukar inte kunna korsa sig med varann. tackar
CITAT (skogstroll @ 04-08-2008, 19:14)  Nu börjar mina blomma i alla fall, habanero och Peter pepper. I växthuset är det för varmt för de små liven, de frodas bättre utomhus verkar det som Ja var det inte någon som sa att de släpper sina knoppar om det blir för varmt? Så smart att ta ut dem! Så fort jag tar ut en chili ur växthuset så äter sniglarna upp dem på tre röda  Om dina chilis inte hinner blomma så borde du ju kunna ta in dem den sista tiden om du har dem i kruka?
case214
06-08-2008, 20:01
Jag har också haft rikliga skördar och inväntar MYCKET mer. Har skördat runt 200+ Apache som torkats, frusits in och gjort diverse av. Ett fyrtiotal Red bandito. Påminne rom Jalapenos, men är betydligt starkare och lite större och köttigare. Har skördat ett 70 tal Fushimi och har många som håller på att utvecklas. En väldigt mild och söt variant. God i sallader och kan användas på samma sätt som paprika. Snart kommer den stora "boomen", kollade in mina Sanaam och Tien tsin på balkongen och det rör sig om runt 100 frukter i varje som håller på att mogna samt en massa blommor. Första Habaneron(Yellow Scotch bonnet) börjar få färg och har runt 40 frukter på den som håller på att utvecklas samt en MASSA blommor. Mitt första år som chiliodlare har varit lyckat förutom att jag fick slakta ett antal plantor som invaderades av spinn. Här kommer lite bilder: Fushimi  Apache skörd + lite på tork   Hybrid mellan Red bandito och Apache
skogstroll
07-08-2008, 09:42
CITAT (Knytt @ 05-08-2008, 11:38)  Ja var det inte någon som sa att de släpper sina knoppar om det blir för varmt? Så smart att ta ut dem! Så fort jag tar ut en chili ur växthuset så äter sniglarna upp dem på tre röda  Om dina chilis inte hinner blomma så borde du ju kunna ta in dem den sista tiden om du har dem i kruka?  ja det får jag nog göra i såfall  Nu börjar de blomma så smått i alla fall. Sniglar har jag inte så mkt problem med tackålov
Platinum
09-08-2008, 06:14
Ett par av mina plantor har jag köpt som sticklingar, Hungarian hot wax och Antohi romanian. Kan man vinterförvara dessa plantor, hur går man tillväga i sånt fall? Sen undrar jag vilken färg antohi romanian får som mogen.
Båda dom sorterna är Capsicum annuum, så jag tror inte det går att övervintra dom. Antohi romanian går från gul till röd när den mognar.
Platinum
09-08-2008, 17:30
CITAT (Ramred @ 09-08-2008, 08:41)  Båda dom sorterna är Capsicum annuum, så jag tror inte det går att övervintra dom. Antohi romanian går från gul till röd när den mognar. Tack för svar. Då får jag försöka ta fröer av dem då och hoppas nån blir lik ursprungsväxten.
ja nu har vi smakat på mina första chilin ever (lombardo), men dom smakade ju som paprika bara  var inte alls starka... Har någon tips på en något starkare sort, inte väldigt stark och en planta som hålls någolunda liten (odlar inne)? till nästa säsong tänkte jag
skogstroll
30-08-2008, 17:04
habanero?
Åsa, mälardalen zon 2
30-08-2008, 17:52
CITAT (Sofiia @ 30-08-2008, 18:02)  ja nu har vi smakat på mina första chilin ever (lombardo), men dom smakade ju som paprika bara  var inte alls starka... Har någon tips på en något starkare sort, inte väldigt stark och en planta som hålls någolunda liten (odlar inne)? till nästa säsong tänkte jag  Lombardo verkar vara mera åt paprika hållet de scovillegrader jag hittat för sorten är 1-1000scoville vilket jag mera skulle kalla för paprika så i stort sett vad som hellst borde vara starkare kanske Sarit gat en gul chili med chilifrukter som pekar uppåt eller bara vanlig Jalapeno den är inte så superstark den heller och plantorna brukar inte bli så jättestora .
habaneron är kanske lite för stark för mig  ... Åsa--> ja den smakade nog mest paprika. Riktigt lite brände det på tungan men jag får väl ha det på mackan istället för paprika  . Tack för tipsen! Jalapeno kanske skulle va nåt till nästa gång
Preussen
02-09-2008, 19:52
skörd av pubescens.JPG 342 g c.pubescens delad för att frysas in. då var en del av skörden bärgad och infrysen. till helgen skördas det mer.
case214
03-09-2008, 10:48
Ser fint ut. Själv gjorde jag en sallad på mogna Fushimi(annum) igår. Väldigt söt och nästan ingen hetta. Som en väldigt söt paprika.
I övrigt skördas det just nu till all möjlig mat Scotch bonnet i mängder, sanaam, tien tsin, Apache och en okänd stark variant från malaysia som påminner om Apache i styrka och utseende.
Är väldigt nöjd med mitt första år som chiliodlare.
CITAT (Ramred @ 09-08-2008, 08:41)  Båda dom sorterna är Capsicum annuum, så jag tror inte det går att övervintra dom. Antohi romanian går från gul till röd när den mognar. Capsicum annuum är flerårig och går bra att övervintra inomhus. Dock så vill dom helst ha tillskottsbelysning under vår mörka vinter. Låg luftfuktighet kan också vara ett problem, liksom ohyra.
case214
09-09-2008, 17:53
Här kommer en bild på min favorit i "samlingen". Yellow Scotch bonnet(c chinense). Har skördat ett trettiotal frukter redan och som ni ser är det mycket mer på gång.
Preussen
18-09-2008, 07:03
har burit in över 1 kg olika pubescens i år så frysen är välmatad  mina c.chinense börjar så smått mogna och nu är mildare väder på väg.
myrtille
28-09-2008, 11:47
Naga Morich:  Tips på användning, nån? Jag har ett femtiotal frukter, men eftersom de är ohyggligt heta räcker det med en liten bit bara för att smaksätta en sås t.ex. Jag vet inte vad jag ska göra med alla.
CITAT (myrtille @ 28-09-2008, 12:47)  Naga Morich:  Tips på användning, nån? Jag har ett femtiotal frukter, men eftersom de är ohyggligt heta räcker det med en liten bit bara för att smaksätta en sås t.ex. Jag vet inte vad jag ska göra med alla. Lägg lite i en flaska med olja att använda i stekpannan... eller gör en grillolja.... mums...
skogstroll
02-10-2008, 15:19
CITAT (Preussen @ 18-09-2008, 08:03)  har burit in över 1 kg olika pubescens i år så frysen är välmatad  mina c.chinense börjar så smått mogna och nu är mildare väder på väg. jösses 1 kg!!
Preussen
02-10-2008, 16:13
CITAT (skogstroll @ 02-10-2008, 16:19)  jösses 1 kg!!  och mer har där blivit
Skörd av diverse chili,  Sammantaget blev chilisäsongen okej. Augusti och september var tyvärr för kallt för mina chiliplantor som växer utomhus. Vissa är fortfarande ute och än så länge har ingen frost tagit dem. /Patrik
Preussen
03-10-2008, 16:27
en del av skörden här är en blandning av c.chinense och c.annum. året har väl varit ok. framförallt för c.pubescens som gett en jäkla bra skörd. tyvärr är de e med på bild.
Åsa, mälardalen zon 2
03-10-2008, 20:13
Sisådär tycker jag skörden blivit, det har ju blivit en del frukter men hettan är inte så intensiv i år, några av mina milda sorter är mera åt paprikahållet iår, det blir mer hetta med sol och värme.
CITAT (Preussen @ 03-10-2008, 17:27)  en del av skörden här är en blandning av c.chinense och c.annum.
året har väl varit ok. framförallt för c.pubescens som gett en jäkla bra skörd. tyvärr är de e med på bild. Att lyckas så bra med c.pubescens är ju drömmen då de sorterna är underbara.
moksa108
05-10-2008, 21:13
Jag satte mina frön i februari och fick verkligen en superdålig skörd. Några få orangea habanero, ca 10 st Hungarian Yellow Wax, inte en tillstymmelse till tabasco, massor med vackra Bolivian Rainbow och fullt med omogna, gröna scotch bonnet. Jag har över hundra stora gröna scotch bonnet-frukter som bara väntar på att frysa ihjäl på balkongen när som helst.
Jag antar att det inte funkar att göra med chilifrukter som med tomater? Dvs lägga dem på fönsterbrädet och låta mogna där? Någon som vet?
Bjuder på en mogen scotch bonnet-bild: [attachment=25250:scotch.jpg]
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|