|
Preussen
06-01-2008, 17:30
då var de första fröerna i jorden och jag startar chiletråden 2008 i och med detta. 12 st sorter uppdelade lika på c.chinense och c.pubescens blev det. c.annum sår jag i feberuari. här är sålistan
C.Chinense Congo Trinidad Guadaloupe Harolds St Barts Habanero Mustard Naga Moric Hot Paper Lantern
C.Pubescens
Chile de seda PI 355394 PI 497676 PI 582559 PI 593616 Rocoto Cusqueño
så nu står mitt lilla växthus på en värmefilt och under lågenergilampor. söderfönstret hjälper till det med.
Dito Verde
06-01-2008, 19:24
Spännande! Själv kommer jag att slå på stort med hela fyra sorter i år. (har bara haft 1-2 tidigare). Jag tycker att det är mycket förvirrande med de olika namnen. Jag kan faktiskt inte lita på dem. Gör du det? De där sifferkodsnamnen du hade, verkar ju strukturerat, var kommer de ifrån? Mina fröer heter enligt fröpåsarna; Habanero Orange, Jalapeno och Hungarian hot wax. Den fjärde sorten har jag tagit frö i från förra årets planta som jag inte har en aning om vad det var. Ska läsa på och se om jag kan gissa mig till det. Habanero är ju en C.chinense. Vet du vad de andra är? Vad sjutton är Jalapeno? Trodde det var namnet på frukten när den var inlagd och klar att läggas på kebaben, inte att det var själva sorten. Lycka till och redogör för hur det går. Vad har du förresten för knep mot lössen? /p
Tillägg: NU vet jag vad Jalapeno är (c.annuum). Blandade ihop den med Pfefferoni i vanlig förvirring som bara är tysk benämning på chilipeppar. Glömde av att jag hade en påse med c.chinense Scotch Bonnet Chocolate också.
Preussen
07-01-2008, 09:18
CITAT (Dito Verde @ 06-01-2008, 19:24)  Jag tycker att det är mycket förvirrande med de olika namnen. Jag kan faktiskt inte lita på dem. Gör du det? De där sifferkodsnamnen du hade, verkar ju strukturerat, var kommer de ifrån?
Habanero är ju en C.chinense. Vet du vad de andra är? Lycka till och redogör för hur det går. Vad har du förresten för knep mot lössen? /p det kan ju vara förvirrande med namnen men så länge man kan deras latinska benämning så ger det en bra överblick. man får läsa på eller fråga sig fram helt enkelt. c.pubescens brukar heta rocoto eller manzano när man talar om dem. de har lila blommor och svarta frön samt plantdelarna är lite behårade där av dess latinska namn. PI och CGN med sifferkombination är något lands jordbruksverks benämning på sorterna (jag har glömt vilket som är vilket lands och är inte helt säker på om det är jordbruksverk eller annan institution) fröerna får jag genom fröbyte. finns en uppsjö odlare runt om i världen som använder internet så att det är bara att fråga. sen går det att köpa från diverse fröbolag världen över. de senaste 2 åren har jag inte behövt spruta någonting mot löss för jag har inte haft problem med löss. jag tror det framförallt beror på att jag använder mycket kompostjord och har fult med insekter runt om och i växthuset. nu när jag skriver så kom jag på att jag visst haft problem med löss men det var från en planta jag köpt. jag lyfte ut den ur växthuset och ställde upp den på en terass där den fick hjälp av sommarens regnande att bli av med ohyran. skickar med några länkar om folk är intresserade chilemanchileplantspetterssonörtagårdenfiery foodsscfgreenhouseinstitutet
PI är "Plant Introduction number" = id nummer hos amerikanska National Plant Germplasm System
Dito Verde
07-01-2008, 12:04
Tack för länktipsen. Insekterna du har i och kring växthuset är det enbart naturligt förekommande insekter, eller har du planterat in någon art? /p
Hej! Ang. namn! Jag har hittat två olika typer av "hot lemon" Köpte en sort från örtagården som är baccatum, men nu har nelson kommit ut med en som de säger är aanum. nån som vet om dessa två är samma och det bara blitt nåt fel? lite jobbigt me tanke på att sorterna ju har lite olika preferenser...
jag tänkte sätta hot lemon, blondie, jalapeno, chiluacle negro och pequin i år... snart går startskottet!
Preussen
07-01-2008, 20:02
på bilden som bröderna nelson visar på fröpåsen bild ser det ut som den hot lemon jag odlat och det är en c.baccatum. vill du vara på den säkra sidan så beställ från örtagården. när det gäller insekter i trädgården så har de bara kommit och finns till där. har blivit mer intresserad av det och ska försöka locka till fler med blomster och träbitar men mer om det i annan tråd.
Ang. Hot Lemon. Är helt övertygad att det är bara en miss av Nelson. Det är helt klart Hot Lemon, Capsicum baccatum. Kanske kommer även Nelsons fröer från Örtagården. Jag vet att Örtagården tar fram fröer till Nelson (bla. Piment d´Espelette).
Kul att du kommit igång Preussen. Många roliga sorter. Jag kommer själv att sätta mina fröer snart, hade hoppats göra det på nyårsdagen men jag har varit upptagen.
//Patrik
emmapemma
14-01-2008, 13:14
Hot Lemon var en riktig hit förra sommaren för mig  jag fick massor av frukter. Jag använde den mycket färsk, men provade en gång att grilla dem à la Hungarian Hot Wax, men det är inte att rekommendera. Den blev alldeles parfymerad och otäck av det! I år ska jag absolut även ha sorten Prik Khee Noo, thailänds chili. Och habanero, den var oslagbar som hemodlad (provade en tre-fyra sorters habanero). Men jalapeñon blev menlös, tyvärr. Allt som allt odlade jag 20-25 olika sorters chili och paprika. Nu är det dags igen! Har ni något tips på vilken sort man ska odla ifall man vill göra feferoni-inläggning av chili? /Emma
skogstroll
14-01-2008, 13:16
I helgen sådde jag Chocolate Scotch Bonnet och Peter Pepper....  kändes bra att får börja så
Jag tror att om man vill göra feferoni-inläggning av chili så bör man ha en ganska mild chili, dvs inte för het. Jag provade med Hot Lemon & Omnicolor, de behöll sin styrka - dvs det blev hett!
Ang. Hot Lemon. Såg att Nelson har ändrat på sin hemsida. Nu står det Hot Lemon, Capsicum Baccatum.
Margith
14-01-2008, 16:30
Får jag sticka emellan med en fråga? Vad är det för skillnad mellan c.chinense, c.pubescens och c.annum? Växtsättet?/skötsel?/såtid?/hur fort frukterna mognar?.. eller... Jag har läst mig till att annum tydligen är bäst för nybörjare  men varför? Jag trodde all chili hette annum
Preussen
14-01-2008, 18:47
CITAT (Margith @ 14-01-2008, 16:30)  Får jag sticka emellan med en fråga? Vad är det för skillnad mellan c.chinense, c.pubescens och c.annum? Växtsättet?/skötsel?/såtid?/hur fort frukterna mognar?.. eller... Jag har läst mig till att annum tydligen är bäst för nybörjare  men varför? Jag trodde all chili hette annum  fördelen med c.annum är att annum oftast inte kräver så lång odlingstid och vissa av annum går lätt att odla friland. c.chinense har en längre odlingstid och behöver mer eller mindre växthus. c.baccatum ligger däremellan i växttid fast jag har aldrig lyckats få en aji amarillo att mogna. c.pubescens har längst odlingstid och vissa sorter behöver en annan planta för att pollineras. alla sorter förutom c.pubescens korspollineras med varandra. Inkaindianerna gjorde ett fantastiskt jobb med denna sort  när det gäller smak och hetta så skiljer sig sorterna från varandra där c.chinense kan producera de hetaste. sen så skiljer sig hettan/styrkan från varandra där jag tycker att c.annum producerar den enklaste hettan och c.pubescens den mest komplexa. c.chinese brukar ha en fruktighet i sin smak och bland alla c.annum kan du hitta allt från tradig spanskpeppar till läderaktig mulato. själv odlar jag mest chinense och pubescens för att de smakar så jäklans gott och är svårt att få tag i Sverige. i annumväg så odlas jalapeño och serbisk paprika. jalapeñon går till mestadels till röken och blir då chipotle. om du bläddrar upp i tråden så har jag lagt ett antal länkar där du kan läsa mer. glömde säga att de första plantorna har nu tittat upp
Margith
14-01-2008, 22:30
CITAT (Preussen @ 14-01-2008, 18:47)  ----- om du bläddrar upp i tråden så har jag lagt ett antal länkar där du kan läsa mer. ----- Tack snälla Preussen Jag har läst länkarna du gav mig, iofs lite slarvigt, men det var då jag lärde mig att C.annum var enklast, och därav min fråga I morgon hade jag tänkt så mina chili, men det var lite väl många fröpåsar  . När jag tittade efter var alla C.annum, utom en. Bra då skippar jag den.... men å andra sidan har jag ju aldrig provat att övervintra chili... trots att jag bor långt norrut är det himla enkelt att så chili OCH få mogna frukter... så varför tjorva och försöka övervintra dem  Men kanske jag skulle försöka med en chili som behöver lite mer tid på sig för att mogna?? Ähh, det blir väl som vanligt, jag sår lite grann av ALLT och övriga familjen protesterar och säger att det går inte att röra sig i vårt hus utan att riskera att slå omkull nån (sabla) blomkruka
Preussen
15-01-2008, 08:58
CITAT (Margith @ 14-01-2008, 22:30)  . När jag tittade efter var alla C.annum, utom en. Bra då skippar jag den.... men å andra sidan har jag ju aldrig provat att övervintra chili... trots att jag bor långt norrut är det himla enkelt att så chili OCH få mogna frukter... så varför tjorva och försöka övervintra dem  Men kanske jag skulle försöka med en chili som behöver lite mer tid på sig för att mogna??  blir då genast intresserad av att få veta vad det är för något du inte tänker så  . om du ska övevintra så är det c.chinense och c.pubescens som är lättast. fördelen är att säsongen börjar lite tidigare och skörden blir större.
Margith
15-01-2008, 09:21
Det jag funderar på att inte så är Tabasco (c frutescens).
De c annuum som jag tänker prova i år är Black Pearl, Bird Pepper, Anaheim, Hungarian Hot Wax, Jalapeno och Cayenne Long Slim.
Preussen
15-01-2008, 20:34
CITAT (Margith @ 15-01-2008, 09:21)  Det jag funderar på att inte så är Tabasco (c frutescens). tabascon är annars en väldig fin planta. själv uppskattar jag inte smaken av frukterna så mycket.
Phatphil
19-01-2008, 16:19
CITAT (Preussen @ 15-01-2008, 20:34)  tabascon är annars en väldig fin planta. själv uppskattar jag inte smaken av frukterna så mycket. Tycker också om själva plantan, därför blir det ett försök att göra en tabasco-bonsai iår. Ska köpa nytt ljus nästa vecka först.
Jag börjar bli orolig för mina fröer nu... Sådde för nästa två veckor sen och bara 3 har kommit upp. Förra året kom nästan alla upp efter bara en vecka,,,  Jag tycker i alla fall att jag gjort på samma sätt som tidigare år,
Preussen
25-01-2008, 11:23
CITAT (Miro @ 25-01-2008, 09:10)  Jag börjar bli orolig för mina fröer nu... Sådde för nästa två veckor sen och bara 3 har kommit upp. Förra året kom nästan alla upp efter bara en vecka,,,  Jag tycker i alla fall att jag gjort på samma sätt som tidigare år, vart ifrån kommer dina fröer?
daddyrox
25-01-2008, 11:33
Som jag skrev i en tidigare tråd, så har jag chili dille, men ska försöka odla eget iår för första gången, (har snyltat på grannarna tidigare)  Tänkte egentligen ha startat tidigare i vecken men förkylning satte stopp för det, nu undrar jag är det för tidigt att så nu, ska jag vänta med några sorter, osv. alla tips är välkommna. Har växtlysrör och relativt varmt så det ska inte va nått problem, platsbrist är nog snarare problemet  Sorterna är: - Capsicum annuum - Fireworks
- Capsicum baccatum - Aj blanco cristal
- Capsicum annuum? - Hungarian Wax
- Capsicum annuum - Antagligen Spansk peppar (norpat från en kolonilott)
- Capsicum frutescens - Pimenta Malagueta
- Capsicum frutescens - Cayenne peppar (Står frutescens på påsen men jag tycker det låter konstigt)
- Capsicum ?????? - Penis Pepper
Ev kommer det en leverans från Brasilien med: - Capsicum frutescens - Pyramid
- Capsicum frutescens - Octopus
Alla förslag och idéer är välkommna. Ps. Nånn bra tomatsort att rekommendera för att göra god salsa i slutet av året?? Ds.
Fröerna kommer från örtagården. De flesta är nya, men ett gäng är överblivna från förra året. så långt har 3 av 30 grott...
Åsa, mälardalen zon 2
26-01-2008, 13:28
Hungarian Yellow wax och Aji blanco christal är det ingen brådska att så om du har ont om plats under lamporna, detta är snabba sorter och man brukar få skörd ganska tidigt även om man väntar med sådden till mars då det naturliga ljuset funkar bra.
Jag testade att göra salsa förra året men jag blandade tomatsorter. Bifftomater och pastatomater brukar vara lite mer köttiga så de brukar funka bäst. Även omogna tomater går bra att använda på hösten, jag gjorde grön salsa på det jag hade i växthuset då det började bli kallt och den blev faktiskt godare än den röda.
Margith
26-01-2008, 13:38
Snälla Åsa, kan du tänka dig att dela med dig receptet på din gröna salsa? Snälla
Åsa, mälardalen zon 2
26-01-2008, 13:50
Här är länk till receptforumet där jag lade ut receptet i höstas där hittas även receptet på den gröna tomatmarmeladen med timjan som också blev mycket bra. http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...35&hl=salsa
Margith
26-01-2008, 14:46
Tack Åsa Kan inte förstå hur det kommer sig att jag missat det inlägget
Kan jag få tips om en lagon het sort. Först odlade jag en chili som var alldeles för stark så förra året blev det en mild sort men den smkade ingen ting.Finns det en lagom sort.
Har idag satt mitt livs första chilifrön... C annuum L. Hungarian yellow wax hot C annuum L. De Cayenne... Har ingen aning om styrka och användningsområden, det var mest gubben som ville ha chili. Behöver nån av dem pollineras, eller är det nåt annat särskilt jag ska tänka på?
daddyrox
27-01-2008, 15:48
NI som kan och är erfarna, jag köpte en del av mina fröer på tradera (vilket jag förstått nu kan ske inte är det smartaste), sorterna jag köpte va, Sorterna är: Fireworks, Aj blanco cristal, Hungarian, Penis Pepper, är det lönt att så dom eller inte, och kan jag till hösten använda fröer från mina egna chili, med tanke på korspollinering? Sen en lite request, skulle kunna tänka mej att även ha Chocolate Scotch Bonnet och Sweet Banana, är det nånn som har för att sälja eller byta mot malagueta och cayenne, båda är riktiga fröer, inte från tradera Ang. Cayenne så står det som tidigare skrivet att det är en frutescens och inte annuum, kan det stämma??
Åsa, mälardalen zon 2
27-01-2008, 16:01
Man kan ju alltid testa att så fröerna och se om de verkar vara sortäkta, något ätbart får man ju även om de inte skulle se ut som de sorter man köpt.
Om det verkar vara sortäkta så kan man skörda eget frö ifall man sett till så ingen korspollinering skett ex. genom att sätta en nylonstrumpa över en gren med blommor, dessa blommor pollinerar man själv genom att ta en ren pensel från blomma till blomma på grenen som haft strumpa över sig. Efter pollineringen sätter man på strumpan igen så ingen insekt kan komma dit och sätta ytterligare pollen. Alt. kan man odla någon planta inomhus som är isolerad från de sorter man har ute.
Tittar man i SKUD finns det ingen C. frutescens som heter Cayenne, men tittar man bland C. annuum finns det en som heter Cayenne och sedan finns det flera andra sorter som har Cayenne med i namnet ex. Long Slim Cayenne.
daddyrox
27-01-2008, 16:25
Vilka sorter va det, eftersom olika personer har olika smaklökar så kan det vara svårt att veta vad som är het eller mild för dej. Kolla in denna sidan så får du kanske upp några idéer där. Chiliguiden/ChiliheadCITAT (Iza @ 26-01-2008, 19:46)  Kan jag få tips om en lagon het sort. Först odlade jag en chili som var alldeles för stark så förra året blev det en mild sort men den smkade ingen ting.Finns det en lagom sort. Tack åsa för tipsen. Ang. Cayenne får jag nog skylla på Brassarna isåfall, som inte verkar ha koll på läget  För visst har jag inte läst fel?? ISLA.Com.Br
skogstroll
27-01-2008, 16:29
CITAT (daddyrox @ 27-01-2008, 15:48)  Penis Pepper, är det lönt att så dom eller inte, och kan jag till hösten använda fröer från mina egna chili, med tanke på korspollinering? Sen en lite request, skulle kunna tänka mej att även ha Chocolate Scotch Bonnet och Sweet Banana, är det nånn som har för att sälja eller byta mot malagueta och cayenne, båda är riktiga fröer, inte från tradera Ang. Cayenne så står det som tidigare skrivet att det är en frutescens och inte annuum, kan det stämma?? Jag köpte P. Pepper på Tradera blir intressant att se vad det blir... Chocolate scotch bonnet har jag också sått. Tänkte köra 2 omgångar. Har en igång och tänkte pröva en lite senare! Rapporterar!
fruberglund
27-01-2008, 22:11
Jag har också köpt penis peppar...hehe. Har aldrig sått chili förut men kunde inte låta bli, får hoppas de blir lika roliga som på bilden bara.
Det är dags att så nu va? Har jag fattat rätt att de ska stå varmt under hela uppväxttiden och inte svalt som alla andra sådder? Tilläggsljus behövs väl antar jag?
Ska bli roligt att testa chili och se hur det går med det.
Preussen
28-01-2008, 16:32
CITAT (fruberglund @ 27-01-2008, 22:11)  Det är dags att så nu va? Har jag fattat rätt att de ska stå varmt under hela uppväxttiden och inte svalt som alla andra sådder? Tilläggsljus behövs väl antar jag? jupp, plantorna gillar värme så det är bra att ha. när det gäller lagom heta sorter så kan serrano eller jalapeno vara förslag på sådana sorter. det finns även c.chinense utan hetta, tex aji dulce och det finns även c.chinense med liten hetta. jag har en sort från costa rica som ger en bra skörd av stora frukter med liten hetta och mycket typisk habanerosmak.
skogstroll
28-01-2008, 16:34
CITAT (fruberglund @ 27-01-2008, 22:11)  Jag har också köpt penis peppar...hehe. Har aldrig sått chili förut men kunde inte låta bli, får hoppas de blir lika roliga som på bilden bara.
Det är dags att så nu va? Har jag fattat rätt att de ska stå varmt under hela uppväxttiden och inte svalt som alla andra sådder? Tilläggsljus behövs väl antar jag?
Ska bli roligt att testa chili och se hur det går med det. Ja vi får jämföra storlek hm.... har sått några frön nu och gör en laddning till lite senare... vore kul att kunna chocka grannarna
Nej men så klart blir ja nu nyfiken ... Varifrån kan man köpa dessa penis pepper ? Jag vill inte köpa från tradera för jag vill vara säker på att jag får den äkta varan
fruberglund
02-02-2008, 17:53
Jag har inte hittat dem någon annanstans än på Tradera. Tycker lite av det roliga blir att se om de verkligen ser ut så sen. Min jobbarkompis har också köpt dem nu, också från Tradera.
Piccante
02-02-2008, 18:00
CITAT (daddyrox @ 27-01-2008, 15:48)  NI som kan och är erfarna, jag köpte en del av mina fröer på tradera (vilket jag förstått nu kan ske inte är det smartaste), sorterna jag köpte va, Sorterna är: Fireworks, Aj blanco cristal, Hungarian, Penis Pepper, är det lönt att så dom eller inte, och kan jag till hösten använda fröer från mina egna chili, med tanke på korspollinering? Sen en lite request, skulle kunna tänka mej att även ha Chocolate Scotch Bonnet och Sweet Banana, är det nånn som har för att sälja eller byta mot malagueta och cayenne, båda är riktiga fröer, inte från tradera Ang. Cayenne så står det som tidigare skrivet att det är en frutescens och inte annuum, kan det stämma?? Örtagården www.ortagarden.com säljer Cayenne och uppger att det är en C. annum. Jag brukar lita på de för de har band det bästa utbudet av chili i Sverige och verkar kunna sin sak.
Piccante
02-02-2008, 18:08
CITAT (katah @ 02-02-2008, 16:53)  Nej men så klart blir ja nu nyfiken ... Varifrån kan man köpa dessa penis pepper ? Jag vill inte köpa från tradera för jag vill vara säker på att jag får den äkta varan  Reimer seeds har den i sortimentet: http://www.reimerseeds.com/peter-pepper-hot-peppers-red.aspx
Litenkikka
03-02-2008, 12:12
jag köpte penis pepper från tradera av en person som verkligen kan de med just dom frukterna fick lite odlingstips och annat samt hon hade satt ut både gula gröna och röda penis pepper så jag är jätte glad att jag äntligen har alla men har inte tagit mej tid att plantera dom ännu ska bli kul att se vad som händer.
Jag har nu gjort min första U.S.A. beställning . Jag som inte skulle odla så mycket i år, har beställt fröer redan för 15 hundralappar och nu detta! Penis peppar kostar 3,5 dollar / påse = 20 fröer Jag köpte två påsar , betalade 5 dollar för snabbare leverans och 11 dollar för frakt = 23 dollar sammanlagt för 40 fröer Få se när det kommer ...
Kan man få tinga några penis pepper-frön av nån till nästa säsong?
Åsa, mälardalen zon 2
03-02-2008, 14:22
Chilifrön brukar ju ha bra grobarhet så av 40frön kan du få många plantor (fröerna brukar dock gå att spara flera år). Om du separerar någon/några plantor så de inte kan korsa sig med andra chilisorter borde du kunna skörda eget frö från plantorna Peter pepper/penis pepper verkar inte vara någon hybrid. Och sedan kan du sälja dem på Tradera med orden att det har varit kontrollerad pollinering och att ingen korsningsrisk förekommit, så då kan du ju kanske tjäna igen de pengar du lagt ut åtminstone + kanske lite till som du kan köpa något annat exklusivt för.
Tack Åsa !
Jag funderade odla plantor lite till försäljningen, då vill man säga att det ska bli riktiga frukter och inte någon mutant-variant !
Jag kommer att följa dina råd och separera några grenar eller plantor...
Vet någon hur dessa smakar ?
skogstroll
03-02-2008, 14:52
CITAT (Tosan @ 03-02-2008, 14:20)  Kan man få tinga några penis pepper-frön av nån till nästa säsong? Om det blir nån skörd av mina så kan jag skicka några!  Tyvärr hade jag bara några ynka frön [attachment=12709:Peterpepper1.JPG]
CITAT (skogstroll @ 03-02-2008, 14:52)  Om det blir nån skörd av mina så kan jag skicka några!  Tyvärr hade jag bara några ynka frön [attachment=12709:Peterpepper1.JPG] Låter bra! Har inte plats för några i år ändå, och behöver åxå bara ett par stycken. så det vore toppen! Betalar naturligtvis för dem, om du inte hellre vill ha nåt byte.
Jag vill också ha några frön av denna berömda peters *** peppar.....tigger snällt  . Läste att det var en stark sort. peter pepperAnki
fruberglund
06-02-2008, 21:45
CITAT (anx @ 06-02-2008, 20:20)  Jag vill också ha några frön av denna berömda peters *** peppar.....tigger snällt  . Läste att det var en stark sort. peter pepperAnki Och jag har läst att de är milda i smaken
skogstroll
07-02-2008, 09:46
Just nu ser mina peter peppers rätt bedrövliga ut så jag måste rigga upp extra belysning innan de lessnar helt på livet. Otroligt korkat att så alldeles för tidigt, men så är det med odlingsberoende. Som tur var behärskade jag mig och sådde bara några få. Har jag några frön kvar som jag tänkte så senare när det blir ljusare
skogstroll
07-02-2008, 12:44
CITAT (Miro @ 07-01-2008, 19:02)  Hej! Ang. namn! Jag har hittat två olika typer av "hot lemon" Köpte en sort från örtagården som är baccatum, men nu har nelson kommit ut med en som de säger är aanum. nån som vet om dessa två är samma och det bara blitt nåt fel? lite jobbigt me tanke på att sorterna ju har lite olika preferenser...
jag tänkte sätta hot lemon, blondie, jalapeno, chiluacle negro och pequin i år... snart går startskottet! Hej! jag hittade en påse blondie idag, vet du hur de ser ut/smakar?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|