|
Eva i Höga
06-11-2008, 10:20
Dunderglögg 5 liter svagdricka 5 skivade råa potatisar 1 paket bakjäst (eller starkvinsjäst) 1 påse nejlikor 1 påse kardemummakärnor 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm) skalad o delad i mindre bitar 1 kanelstång 1-2 pkt russin (2 pkt = 500 g) 2,5 kg socker Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. (Jag har ingen hävert så mot slutet häller jag det genom ett filter och det allra sista som är grumligt häller jag ut.) Värm och njut. Drick med förstånd, den blir stark!
skogstroll
06-11-2008, 10:35
CITAT (Eva i Höga @ 06-11-2008, 10:20)  Dunderglögg 5 liter svagdricka 5 skivade råa potatisar 1 paket bakjäst (eller starkvinsjäst) 1 påse nejlikor 1 påse kardemummakärnor 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm) skalad o delad i mindre bitar 1 kanelstång 1-2 pkt russin (2 pkt = 500 g) 2,5 kg socker Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. (Jag har ingen hävert så mot slutet häller jag det genom ett filter och det allra sista som är grumligt häller jag ut.) Värm och njut. Drick med förstånd, den blir stark!  hehe spännande kanske man skulle prova
Eva i Höga
06-11-2008, 11:58
Gör det! Jag tycker den är god och det tycker alla våra grannar som alltid är hos oss på glöggfest den andra advent. De går hem glada och lite på örat frampå nattkröken.
Rosmarin
06-11-2008, 14:07
Hmm... jag gjorde något liknande för rätt många år sedan som enligt receptet skulle bli "ungefär lika alkoholstark som systemets vinglögg". Den blev starkare Jag ska prova ditt recept.
Chamomille
06-11-2008, 19:21
CITAT (Eva i Höga @ 06-11-2008, 11:58)  De går hem glada och lite på örat frampå nattkröken.
Aqvakul
06-11-2008, 19:33
Låter farligt...
Sussie F-Flower
09-11-2008, 16:14
Tack så mycket för receptet, Eva! Du är "kung"! Har missat detta fast jag har sökt om du lagt in receptet.... ...-Vad konstigt... Imorgon ska sättas glögg! Spännande med en annan sort! mvh.
anne-li i olofstorp
09-11-2008, 19:51
Den här har jag gjort förr. I många år... Fast potatisen skulle skivas och läggas uppepå det andra. Väldigt god!!! Väldigt stark Lätt att göra.
160kvm stort hus
12-11-2008, 08:17
Hej! Nu har även jag blandat ihop ett "kok".
Luktar ljuvligt gott! Såg samma recept i en tidning fast utan jäst och den skulle förvaras i kylskåp. Alkoholfria varianten kanske?
Fråga: Alla kryddor har lagt sig ovanpå skummet, ska man peta ner dom eller ramlar dom ner av sig själva till slut? Min hink står i köket, vi har värmegolv. Kan det bli för varmt kanske?
För övrigt måste jag säga att det känns underbart att vara tillbaka på odla igen. har ju varit borta nästan ett halvår nu! *sakna*
Eva i Höga
12-11-2008, 09:20
Man ska inte röra glöggen. En del kryddor lägger sig ovanpå skummet men de ramlar nog ner. Det blir god smak på glöggen ändå. Jag har också alltid min glögg i köket på värmegolv, den ska ju stå i rumstemperatur för att jäsa. Lycka till med din glögg!
160kvm stort hus
12-11-2008, 09:51
Ja jag misstänkte det.
Tack för svar eva!
/ kakan
Har också gjort denna glögg i många år men jag brukar göra den och låta den stå ett år då blir den supergod. Det funkar ju bra om man gör den vid juletid för då luktar det verkligen jul i stugan och så tar man fram och dricker av fjolårets så har ju denna stått till sig till nästa år
160kvm stort hus
21-11-2008, 15:13
Nu är skummet borta och allt har lagt sig på ytan. Russin, potatis, kryddor osv. Men det luktar himelskt gott!! I början luktade det mest kryddor och jul men nu börjar det lukta riktig vinglögg. ( hur gick det till?? *fniss* )
Längtar efter att få provsmaka.
Eva St att du låter den stå i ett år, det är väl efter du har hällt upp den på flaska va?
Ja det stämmer precis. Gör den helt färdig och tappar upp den och sedan undan med den till nästa år!!!!!!!!! Eva St
Chamomille
10-12-2008, 23:34
Vi har också gjort glöggen och provsmakade häromdagen. Jösses va god! Mycket godare än köpe-glögg Kommer aldrig mer att köpa glögg. Tack för det receptet
Eva i Höga
11-12-2008, 09:09
Vad roligt, Chamomille, att du tyckte om den. Vi drack av vår i lördags när vi var ett gäng som gick på granjakt och vi blev varma och glada.
Chamomille
11-12-2008, 21:07
CITAT (Eva i Höga @ 11-12-2008, 09:09)  Vad roligt, Chamomille, att du tyckte om den. Vi drack av vår i lördags när vi var ett gäng som gick på granjakt och vi blev varma och glada.  Jaa, varm och glad blir man nog. Vi väntar bara på snön så man har en anledning att sätta sig i en driva och ta en varm hutt
160kvm stort hus
22-10-2009, 12:29
Puttar upp tråden lite så att ni inte glömmer att glögga!!
Chamomille
22-10-2009, 12:48
Här glöms det inget. Ligger lagrat i källaren
skogstroll
22-10-2009, 13:22
 slurrp
Chamomille
22-10-2009, 13:25
CITAT (skogstroll @ 22-10-2009, 14:22)   slurrp Ni kanske kan komma över och smaka? Nån gång i December
skogstroll
22-10-2009, 13:52
CITAT (Chamomille @ 22-10-2009, 14:25)  Ni kanske kan komma över och smaka? Nån gång i December  trevligt!!!
Rosmarin
22-10-2009, 16:30
åh ja! Den vill jag göra i år! Men det här med svagdricka... finns ju inte att köpa i Frankrike.
Är det någon som vet om det går att göra svagdrickan själv?
160kvm stort hus
23-10-2009, 08:47
CITAT (Chamomille @ 22-10-2009, 14:25)  Ni kanske kan komma över och smaka? Nån gång i December  Gärna!! Rosmarin, här kanske? http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?p=85120
Rosmarin
23-10-2009, 09:39
CITAT (160kvm stort hus @ 23-10-2009, 09:47)   Ser bra ut! Tack så mycket!
therese.kvist
02-11-2009, 11:21
passa på att göra en ny sats direkt efter jul, så det blir lagrat mycket godare!!!
Rosmarin
04-11-2009, 20:00
CITAT (160kvm stort hus @ 23-10-2009, 08:47)  CITAT (Rosmarin @ 23-10-2009, 09:39)   Ser bra ut! Tack så mycket! Nu är svagdrickan satt att "göra sig". Sedan ska jag göra dunderglögg av den. Skam den som ger sig...
Eva i Höga
05-11-2009, 08:40
Ska sätta min glögg ikväll men jag kommer gärna och smakar på din också Chamomille!
Chamomille
05-11-2009, 08:45
CITAT (Eva i Höga @ 05-11-2009, 08:40)  Ska sätta min glögg ikväll men jag kommer gärna och smakar på din också Chamomille! Jag har gjort 2 hinkar i år. En enligt ordinarie recept samt en egen påhittad variant med apelsin och aprikoser. Doftar underbart inne på kontoret just nu
Aqvakul
05-11-2009, 09:09
CITAT (Chamomille @ 05-11-2009, 08:45)  Jag har gjort 2 hinkar i år. En enligt ordinarie recept samt en egen påhittad variant med apelsin och aprikoser. Doftar underbart inne på kontoret just nu  Två hinkar! Det låter som det skulle kinna bli ganska livat....
Chamomille
05-11-2009, 09:14
Det skulle det ju kunna bli  Fast det blir inte så förfärligt många flaskor och en del ges bort och en del lagras.
Eva i Höga
05-11-2009, 09:51
CITAT (Chamomille @ 05-11-2009, 09:14)  Det skulle det ju kunna bli  Fast det blir inte så förfärligt många flaskor och en del ges bort och en del lagras. Ja, det är utmärkt att lagra glöggen, den blir bara godare. Dessutom är det uppskattad present när man går på alla kalas under höst o vinter.
Chamomille
05-11-2009, 10:02
CITAT (Eva i Höga @ 05-11-2009, 09:51)  Ja, det är utmärkt att lagra glöggen, den blir bara godare. Dessutom är det uppskattad present när man går på alla kalas under höst o vinter. Japp  En hemgjord etikett är kul också
Rosmarin
08-11-2009, 15:29
CITAT (Rosmarin @ 04-11-2009, 20:00)  Nu är svagdrickan satt att "göra sig". Sedan ska jag göra dunderglögg av den. Skam den som ger sig...  ...och nu ska jag göra glögg av svagdrickan. CITAT (Chamomille @ 05-11-2009, 08:45)  Jag har gjort 2 hinkar i år. En enligt ordinarie recept samt en egen påhittad variant med apelsin och aprikoser. Doftar underbart inne på kontoret just nu  God idé! Om min "försöksglögg" blir lyckad så ska jag också sätta en sats till på direkten sedan!  CITAT (Eva i Höga @ 05-11-2009, 09:51)  Ja, det är utmärkt att lagra glöggen, den blir bara godare. Dessutom är det uppskattad present när man går på alla kalas under höst o vinter.  CITAT (Chamomille @ 05-11-2009, 10:02)  Japp  En hemgjord etikett är kul också   Trevlig idé!
Solstorm
08-11-2009, 15:29
Rosmarin, hur blev svagdrickan? Blev den god? Vilket recept använde du?
Jag är också frestad att pröva, saknar svagdricka så som den smakade förr. Fast när jag läser recepten så ser det ju inte så himla gott ut, inte så olikt mäsk.
Rosmarin
08-11-2009, 20:15
CITAT (Solstorm @ 08-11-2009, 15:29)  Rosmarin, hur blev svagdrickan? Blev den god? Vilket recept använde du?
Jag är också frestad att pröva, saknar svagdricka så som den smakade förr. Fast när jag läser recepten så ser det ju inte så himla gott ut, inte så olikt mäsk. Jag använde det här receptet: länkDen var drickbar. Mindre mustig dock än vad jag tycker att svagdricka brukar vara. Det var ju inte svårt att göra, tog inte lång tid och inte så dyra ingredienser så du kan ju prova kanske? Jag hade inte enbärsolja och sockerkulör. Tog torkade enbär istället som jag krossade och la i. Använde farinsocker.
smuleborg
09-11-2009, 19:53
Här ska göras glögg! En hink med din (Eva i Höga) kryddsättning och en med annan variant (tänker spontant: ingefära, apelsin, citron och - lite chili! alla experiment blir inte bra, men jag har roligt i alla fall)
Chamomille
09-11-2009, 20:07
CITAT (Rosmarin @ 08-11-2009, 15:29)   Trevlig idé! Hittade roliga etiketter på det berömda Brisak, Det står kort och gott "hemgjort" på dom
Rosmarin
10-11-2009, 10:10
CITAT (Chamomille @ 09-11-2009, 20:07)  Hittade roliga etiketter på det berömda Brisak, Det står kort och gott "hemgjort" på dom  Man kan hitta mycket roligt. Jag brukar göra helt egna. Ibland för hand om det inte ska göras väldigt många, och ibland i datorn. Förra året blev det så här: [attachment=44178:Gl_gg_pm.jpg]
Solstorm
10-11-2009, 14:04
Novembergrått. Det är snöblask som kommer ute, men det är inte vitt, snarare grått tjockt regn. Våren känns väldigt långt borta nu och jag tycker synd om mig själv. Vad kan man göra? MAN SMAKAR PÅ GLÖGGEN! Fast jag borde ha skrivit upp när jag gjorde den för jag minns inte hur länge den har stått.
Det skummade något om den när jag värmde den i micron och den smakade väldigt sött, annars var smaken mycket god på Evas dunderglögg. Tror att den inte är klar, den kanske inte har stått i fullt tre veckor än men det verkar lovande. Tror att jag ska smaka lite till, den kanske är liiite mer klar nu än för en stund sedan.
Eva i Höga
10-11-2009, 15:53
Jo, nog kan man behöva pigga upp sig i novembermörkret. Min glögg har bara stått några dagar men det jäser fint och luktar glögg i hela huset. Igår smakade jag på glöggen sen förra året och den var riktigt god när den stått ett år. Rekommenderas att spara i alla fall en del om man kan.
Rosmarin
11-11-2009, 12:21
CITAT (Eva i Höga @ 10-11-2009, 15:53)  Jo, nog kan man behöva pigga upp sig i novembermörkret. Min glögg har bara stått några dagar men det jäser fint och luktar glögg i hela huset. Igår smakade jag på glöggen sen förra året och den var riktigt god när den stått ett år. Rekommenderas att spara i alla fall en del om man kan. Min glögg har precis som din stått i ett par dagar men visst doftar det gott! Jäser fint om man ska gå efter bubblet i hinken. Man skulle kunna tro att hinken precis fyllts med champage så som det bubblar! Lyxglögg... 
Chilinuttz
12-11-2009, 07:18
Måste bara meddela att glöggen från förra året smakar superbt, alla mina vänner vill ha en flaska men tyvärr e det slut så mitt råd om du testar första gången:GÖR MER, det går åt.
Chamomille
12-11-2009, 07:30
CITAT (Eva i Höga @ 10-11-2009, 15:53)  Jo, nog kan man behöva pigga upp sig i novembermörkret. Min glögg har bara stått några dagar men det jäser fint och luktar glögg i hela huset. Igår smakade jag på glöggen sen förra året och den var riktigt god när den stått ett år. Rekommenderas att spara i alla fall en del om man kan. Jaa, vi har minst två liter i källaren sen förra året, så det lär räcka till nästa år också....  kanske.... I år har vi två hinkar på jäsning som sagt. Men nu ska jag inte ge bort allt. Den med apelsin ska bli intressant att smaka på nästa år Lyxglögg var rätta ordet!
skogstroll
12-11-2009, 09:33
man blir inte full da?
Chamomille
12-11-2009, 09:58
CITAT (skogstroll @ 12-11-2009, 09:33)  man blir inte full da?  Det kan man nog säkert bli  Beror väl på hur många huttar man tar
skogstroll
12-11-2009, 10:09
CITAT (Chamomille @ 12-11-2009, 09:58)  Det kan man nog säkert bli  Beror väl på hur många huttar man tar  hmmm.... du är inte så dum
å gud så gott det låter! Jag måste bara testa att göra sån här glögg jag också!!!!
och jag bara funderar - ni som har gjort egna varianter på detta recept, vad gjorde ni och hur gick det? Undrar om man skulle passa på och göra två tiolitershinkar, med lite annan smak i den andra. Nån variant som kan rekommenderas? Annars får det räcka med "bara" en hink!
weeee, nu har jag också blandat glögg!  Ser fram emot att smaka den om en sex veckor eller så!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|