|
Full version: Svampplockning
Meriona
03-09-2010, 21:28
Ruttna är de ibland också i butiken.  I Uddevalla vilmar det av svamp, ni får hänga med på kursen på måndag eller torsdag.
Jag får se om jag orkar mig ut i svampskogen igen  Wilmar det av svamp
CITAT (Meriona @ 03-09-2010, 21:25)  WOW VILKET FYND ZISSI! Jag har aldrig hittat varken blomkål eller svart trumpet.  Är det aspsopp eller tegelsopp bredvid citronslemskivlingarna?  Bra fråga som jag inte har svaret på. Tror det kan vara aspsopp men jag blev så osäker på den så jag slängde den lilla rackar´n. Nu har jag ätit en gräddstuvning på 1/4 av blomkålssvampen och den blev minst lika god som kantarellstuvning och jag mår fortfarande prima  . Alla kantarellerna är förvällda och nedfrysta. Trattkantarellerna och den röda trumpetsvampen (har idag äntligen lärt mig skillnaden på dessa två svampar) har jag gjort svampgirlanger av som hänger som dekoration i köksfönstret. Synål och sytråd var det enda som behövdes. Förra året gjorde jag detta för första gången och det var enkelt och sen blev dessa två svampsorter utmärkta som torkade tyckte jag. Den svarta trumpetsvampen ligger just nu på tork på den ihopfällbara torkställningen här på kontoret. Ett tunnt trasigt underlakan har de att ligga på. Hoppas det fungerar. Har aldrig torkat den svarta trumpetsvampen förut. _______________________ Fick se Wilmers inlägg nu precis  .......här i östgötaskogarna vilmar det verkligen av svamp  (Meriona, är det Pelle som distraherar dig igen?)
Meriona
04-09-2010, 08:22
CITAT (zissi @ 03-09-2010, 22:49)  .... Fick se Wilmers inlägg nu precis  .......här i östgötaskogarna vilmar det verkligen av svamp  (Meriona, är det Pelle som distraherar dig igen?) Pfft det var nog ögonen som föll ihop av trötthet, jag somnade 10 minuter senare och sov i 10 timmar, jag tror aldrig det hänt förut.  80-årskalas och svamprensande på nätterna tog nog ut sin rätt. "Wilmer vimlar" kanske blir en ny tungvrickarövning...
Chamomille
04-09-2010, 08:33
Har hittat jättefina bruna svampar med vita prickar. Såg jättegoda ut, men jag blev lite konstig när jag åt dom. Dessutom var det en mask i en av dom, och med den fiskade jag en mört. Namminam.
Meriona
04-09-2010, 16:05
Idag hade jag inte tid att gå och plocka svamp så jag skulle ta en snabbsväng på motionsspåret istället. OCH hittade massvis med goda soppar! Tur man har en papperspåse i fickan! KJ, eksopp, tegelsopp och björksopp. Mummelimumm.
Vad ni är duktiga på svampar! Själv vågar jag mig bara på kantareller och trattkantareller.
Plcokade kanske en liter idag med småååå kantareller - hittade kanske ett tiotal trattisar också. Har just nu en paj i ugnen med katareller och broccoli.
Annars brukar jag koka pasta, göra en ostsås, steka kantarellerna samt kanske lite bacon till. Jättegott med persilja över och ett glas vin till!
Meriona
04-09-2010, 16:36
Det lät väldigt gott Peztis!  Undrar om man kan göra paj på soppar också? Funderar på att stuva dem och göra varma smörgåsar.  Har redan ätit middag, så det får bli kvällsmål liksom.
Jag brukar göra trattkantarellsoppa mmmmmm såååå god
Chamomille
04-09-2010, 18:23
CITAT (Bettis @ 04-09-2010, 18:30)  Jag brukar göra trattkantarellsoppa mmmmmm såååå god  Oj... Nu blev jag hungrig igen. Gud så gott
Meriona
04-09-2010, 18:56
Jag har ett recept på trattis-soppa med kräm fräs och mögelost. Mums! Men jag blev så peppad av Peztis att jag vågade mig på att göra sopp-paj. Den står och doftar gott i ugnen nu, man kan hoppas att den smakar lika bra.
Vad skoj Meriona!
Kan meddela att min kantarell- och broccolipaj blev jättegod!!! Och eftersom jag är den enda i familjen som äter broccoli (som är så gudomligt gott!) så ligger pajen nu i bitar och svalnar för att sedan få hoppa in i frysen. Sedan har jag luncher till jobbet. Perfekt!
Meriona
04-09-2010, 19:51
Testköket meddelar: Paj på soppar inte att rekommendera. Smakar gott, men svampen blir lite sliddrig i konsistensen. Inget att bjuda svärmor på direkt, då är det nog bättre med kantareller. Kanske taggisar, de håller konsistensen bra också.
Alla soppar blir bäst om dom torkas först! Sliddrigheten försvinner! Är själv allergisk för sådan konsistens ....
Chamomille
04-09-2010, 21:04
CITAT (Meriona @ 04-09-2010, 19:56)  Jag har ett recept på trattis-soppa med kräm fräs och mögelost.  Mums! Receptet  ? Har gjort en sån soppa en gång... Jösses så gott. Kräm fräs....
Meriona
05-09-2010, 07:50
Cham, jag ska försöka leta upp receptet på "hyresgästens soppa" och lägga in det under recept, men det blir i kväll. Så hinner du plocka redigt med trattisar under dagen.
CITAT (Meriona @ 05-09-2010, 08:50)  Cham, jag ska försöka leta upp receptet på "hyresgästens soppa" och lägga in det under recept, men det blir i kväll. Så hinner du plocka redigt med trattisar under dagen.  Väntar också på det receptet  , man måste ju prova lite nytt
Åsa, mälardalen zon 2
05-09-2010, 08:37
Inte någon mögelost i men denna trattkantarellsoppa som jag tror kommer från Allt Om Mat är väldigt god den med.
Trattkantarellsoppa
liter färska rensade trattkantareller eller 3 – 4 dl förvällda (ca 200 g) 1+3 msk smör 1 liter grönsaksbuljong, tärning 1/2 dl torr sherry (går bra att använda hemgjord nyponsherry) 1/2 dl finhackad gul lök 1/2 dl fint tärnade morötter 1/2 tsk timjan 1 msk tomatpuré 3 msk vetemjöl 2 dl creme fraiche ca 1/2 tsk salt 1/2 – 1 krm cayennepeppar (1 ask kryddkrasse till serveringen)
Skär den färska svampen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med ca 1 msk smör i en kastrull och koka den under lock tills du får ut maximalt med svampspad. Tag av locket och koka in spadet i svampen så att smaken blir koncentrerad. Slå grönsaksbuljongen och sherryn över svampen och låt det hela små- koka medan du gör i ordning grönsakerna. Skala och finhacka löken samt ansa och skär moroten i mycket små och fina tärningar Fräs lök, morot och timjan i ca 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén som får fräsa med ett ögonblick samt pudra över mjölet under omrörning. Låt även mjölet fräsa med en kort stund tills allt blir väl blandat. Späd med svamp- och sherrybuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt creme fraiche och låt soppan koka sakta 10 – 15 minuter. Smaka av med salt och försiktigt med cayennepeppar – soppan är klar för servering
bergvallmo
05-09-2010, 09:21
Har aldrig gjort svampsoppa, men tänkte att jag skulle prova. Tror ni att det går att frysa in soppa som blir över. Tänkte att jag kan ha det i matlåda, då jag nästan är den enda i familjen som tycker om svamp. Tänk, av fyra möjliga barn, är det ingen som äter svamp i någon form. Misstänker att mannen äter för att vara snäll mot mig
*Stintan*
05-09-2010, 10:22
Japp det går alldeles utmärkt att frysa in soppa.
bergvallmo
05-09-2010, 17:42
Härligt, tack Stintan. Här är dagens skörd. Hittade ett stort bestånd med svarta trumpetsvampar. Jag och min kompis delade på fångsten  Nu ska jag rensa och göra soppa. Hittade även ett recept på vegetarisk lasagne med kantarell och trumpetsvamp på Matklubben när jag googlade. [attachment=54723:kantarell2.jpg]
smuleborg
05-09-2010, 18:53
CITAT (Meriona @ 03-09-2010, 08:26)  Nej Zissi, jag har inte provat att torka, trots att jag vet att smaken ska bli rikare då. Jag har ingen svamptork och det påstås att soppar är för kompakta för att torka på vanligt nät, att de ska hinna ruttna. Men jag ska prova vid tillfälle ändå, för den smakade inte så mycket nystekt. Men funkade bra som blandsvamp. Appråpå torka sopp. Gör inte som vi gjorde för några år sedan, två ICA-pappkassar till bredden full av fin och naturligtvis i skogen grovrensad KJ (så kan man ju redan i skogen dumpa de som inte är god kvalitet). Hemma finrensade vi, skar noggrant i tunna skivor och lade hela härligheten att torka på femtioelva myggnätsfönster runt om i stugan. Vi fick slänga hela skörden. Det var vår första stora KJ-skörd. Och vi har sedan dess inte plockat lika mycket vid ett och samma tillfälle. I en "torr" lägenhet kan det möjligen funka, men det vete fåglarna. Vi har funderat på att köpa svamptork (Evermat), men vi har helt enkelt prioriterat annat (den kostar en slant). Det var förövrigt tre år sedan det fanns ordentligt med KJ här i skogen. Normalt sett förväller och fryser vi KJ. Använder man tvålitersfryspåsar, rullar dem som korvar, så "spar" man utrymme i frysen (lättare att stapla snålt). Om vi kommer hem med en mycket liten skörd (typ ett par tre i perfekt skick) torkar vi den, mycket tunt skivad i ett lager på myggnätsfönster ovanför kaminen. Det gäller att hålla elden vid liv. Den vinner på torkning.
Meriona
05-09-2010, 19:53
Åsa, din soppa såg smarrig ut, inte så himla olik den jag lade ut receptet på nyss. MUMS! Himmel vilken skörd Bergvallmo!  Jaha där föll min förhoppning att kunna torka sopp i rumsvärme.
bergvallmo
05-09-2010, 19:58
Min syster brukar torka sina svampar i varmluftsugnen. Jag har aldrig provat, men hon tycker det går bra.
Meriona
05-09-2010, 20:02
Det kan säkert funka, kan man ställa såna ugnar på låg värme?
När jag torkar trattisar på nät och de är lite småsega på sluttampen så kör jag dem en stund i vanlig ugn på 50 grader med luckan lite öppen, så blir de färdigtorkade i ett nafs. Men jag har aldrig testat att torka i ugn från start.
bergvallmo
05-09-2010, 20:04
CITAT (Meriona @ 05-09-2010, 21:02)  Det kan säkert funka, kan man ställa såna ugnar på låg värme?
När jag torkar trattisar på nät och de är lite småsega på sluttampen så kör jag dem en stund i vanlig ugn på 50 grader med luckan lite öppen, så blir de färdigtorkade i ett nafs. Men jag har aldrig testat att torka i ugn från start. Tror hon brukar ha på 45-50 grader
Meriona
05-09-2010, 20:08
Lyllos att ha en varmluftsugn!  Då slipper man ju köpa en dyr svamptork!
OBH Nordica kostar runt 500 kr och den har du mycket nytta av!
Media Markt rear OBH Nordican just nu för 399 !!
Chamomille
05-09-2010, 22:23
CITAT (bergvallmo @ 05-09-2010, 18:42)  Härligt, tack Stintan. Här är dagens skörd. Hittade ett stort bestånd med svarta trumpetsvampar. Jag och min kompis delade på fångsten  Nu ska jag rensa och göra soppa. Hittade även ett recept på vegetarisk lasagne med kantarell och trumpetsvamp på Matklubben när jag googlade. [attachment=54723:kantarell2.jpg] Din faan...  Gud så gott det där ser ut! Svartisar är min favorit. Brukar (om jag hittar några) torka dom och smula ner i såser. Fantastiskt gott!
CITAT (Meriona @ 05-09-2010, 21:08)  Lyllos att ha en varmluftsugn!  Då slipper man ju köpa en dyr svamptork! Jag kör med kupévärmaren just nu....funkar kanoners.
Meriona
06-09-2010, 07:27
CITAT (Lokan @ 05-09-2010, 22:44)  Media Markt rear OBH Nordican just nu för 399 !! Såna konstiga företag har vi inte här.  Har du den själv, är den bra? Betydligt billigare än Stöckli-torken, den är säkert jätteproffsig, men kostar 1700 kr. CITAT (GasseG @ 06-09-2010, 01:20)  Jag kör med kupévärmaren just nu....funkar kanoners. Bra idé! Jag har ju en sån, fast jag undrar om det inte blir för hög värme? Men jag kan ju prova iallafall!
Jag tror mamma torakde 50 grader vanlig ugn, eller möjligen dn där länst ner (värmeskåpet?) med lite öppen lucka. Så vet jag att hon torkade kremlor i torkskåpet också
CITAT (Wilmer @ 06-09-2010, 11:11)  Jag tror mamma torakde 50 grader vanlig ugn Fungerar sämst i världen! Gjorde samma innan jag lärde mig, resultatet blir små hårda illasmakande bitar. Nu lägger jag alla svamp på ett långt skrivbord och kupévärmaren på ena kortsidan.....ser ju ut som värsta NK-svampen när den torkat  .
Jag brukar torka äpplen i ugne, kanske 75 grader en massa timmar med en träslev i luckan så den står på glänt. Sedan får man vända på äppelskivorna ett par gånger under tiden.
Skulle också vilja ha en varmluftsugn...
CITAT (Peztis @ 06-09-2010, 15:31)  Jag brukar torka äpplen i ugne, kanske 75 grader en massa timmar med en träslev i luckan så den står på glänt. Sedan får man vända på äppelskivorna ett par gånger under tiden. Hur fungerar det då? Problemet är som du säger att man måste ha luckan lite öppen för att släppa ut fukten. Eftersom man har luckan lite öppen så kommer inte termostaten att slå ifrån vilket gör att "grillen" kommer upp i mkt mer. Man grillar helt enkelt det man lägger in.
Meriona
06-09-2010, 14:59
CITAT (GasseG @ 06-09-2010, 15:44)  Hur fungerar det då? Problemet är som du säger att man måste ha luckan lite öppen för att släppa ut fukten. Eftersom man har luckan lite öppen så kommer inte termostaten att slå ifrån vilket gör att "grillen" kommer upp i mkt mer. Man grillar helt enkelt det man lägger in. Sådär som du beskriver det beter sig inte min ugn, den håller sig snällt på 50 grader utan att starta grillelementet även med luckan lite på glänt. Man lämnar ju inte luckan helt öppen inte. Som sagt, jag slut-torkar mina trattisar på det viset, det funkar alldeles utmärkt. Jag har dock inte testat att totaltorka nåt i ugnen.
Nja jag menar inte grillen på det sättet utan att eftersom ugnen "tror" att ugnen inte kommit upp i 50 grader eftersom den läcker värme så brassar den på onödigt mkt med värmeslingorna. Problemet är att en ugn inte fungerar som en platta där olika steg finns för värmeregelering....en ugn har bara två lägen: av eller på. Så när den värmer till 50 grader eller vad det kan vara så brassar den på med maxvärme för att sedan börja stänga av och sätta på för att hålla den värme man vill ha.
Jag har försökt några gånger i ugn och aldrig har det blivit bra, men om någon provat med värmefläkt vs ugn och fått samma resultat så är blir jag nyfiken.
bergvallmo
06-09-2010, 19:37
CITAT (Chamomille @ 05-09-2010, 23:23)  Din faan...  Gud så gott det där ser ut! Svartisar är min favorit. Brukar (om jag hittar några) torka dom och smula ner i såser. Fantastiskt gott! Ja visst är de goda, helt perfekt till såser går spände jag upp kökshandukar på min torkställning för tvätt och spred ut trumpetsvamparna. Sedan ställde jag ställningen nedanför luftvärmepumpen. De är nästan heltorra nu
Ja Meriona, jag har OBH Nordican och är JÄTTEnöjd med den!! Harmar bara att jag inte köpte den tidigare!!
Meriona
07-09-2010, 08:41
Aha Lokan, kul att höra att du är nöjd med den!  Vi talade om svamptorkar på kursen igår och de påstod att den var kass, det var bara Stöckli som dög, men den kostar 1700 spänn. (Det är några där som är riktigt inbitna smampister!) Jag var väldigt sugen på att köpa en, men beslöt mig för att vänta. Och när jag kom hem och såg att nästan alla soppar och kremlor vi plockat var fulla med larvgångar så var jag nog glad att jag inte köpte den ändå. För såna svampar åker i soporna hos mig. 500 kronor känns okej, men 1700 är allt bra mycket. Trattisar går ju att torka ändå liksom. Nya svampar vi hittade igår var fläcksopp och örsopp. Jag hade lurat med min arbetskamrat och hans fru och de tackade mig genom att hitta svart trumpet! Vad är det för sätt, det var ju JAG som ville hitta såna!
CITAT (GasseG @ 06-09-2010, 17:19)  Nja jag menar inte grillen på det sättet utan att eftersom ugnen "tror" att ugnen inte kommit upp i 50 grader eftersom den läcker värme så brassar den på onödigt mkt med värmeslingorna. Problemet är att en ugn inte fungerar som en platta där olika steg finns för värmeregelering....en ugn har bara två lägen: av eller på. Så när den värmer till 50 grader eller vad det kan vara så brassar den på med maxvärme för att sedan börja stänga av och sätta på för att hålla den värme man vill ha.
Jag har försökt några gånger i ugn och aldrig har det blivit bra, men om någon provat med värmefläkt vs ugn och fått samma resultat så är blir jag nyfiken. Den effekten har vi aldrig märkt av, men man lägger dem ju inte direkt under gallret heller. Äpplen kör mor fortfarande i ugnen, LÄCKERT och mycket godare än lufttorkat.
CITAT (smuleborg @ 05-09-2010, 19:53)  Appråpå torka sopp. Gör inte som vi gjorde för några år sedan, två ICA-pappkassar till bredden full av fin och naturligtvis i skogen grovrensad KJ (så kan man ju redan i skogen dumpa de som inte är god kvalitet). Hemma finrensade vi, skar noggrant i tunna skivor och lade hela härligheten att torka på femtioelva myggnätsfönster runt om i stugan. Vi fick slänga hela skörden. Hur länge låg svamparna innan de var förstörda? Vill bara skapa mig en uppfattning om hur lång tid det tar för dem att bli förstörda i rumstemperatur.
Meriona jag har oxå obh nordica tork o är gör nöjd med den
Meriona
08-09-2010, 11:28
CITAT (Tikka @ 07-09-2010, 18:32)  Meriona jag har oxå obh nordica tork o är gör nöjd med den  Aha - ser man på!  Hur mycket får plats i en sån där tork för att det ska torka effektivt? På ett ungefär alltså - är det 2 liter rensad svamp eller mer?
Meriona
11-09-2010, 18:36
hittade några små fina KJ idag precis utmed motionsspåret, folk måste vara blinda!  Snart ligger de i min mage.
Myosotis
11-09-2010, 22:04
CITAT (Meriona @ 11-09-2010, 19:36)  folk måste vara blinda!  Snart ligger de i min mage.  Har du blivit kannibal?!! Du får INTE komma och hälsa på mig!!! *låser dörren*
Meriona
11-09-2010, 22:07
 Blindstyren går inte att äta.
andersen
13-09-2010, 18:18
[attachment=54889:20100913093.jpg] dagens svarttrumpet skörd.
Glömde dom är plockade vid f18 området(Tullinge)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|