|
skånepåg
13-10-2012, 00:40
CITAT (herkules @ 12-10-2012, 23:47)  jag åker buss, på kliver hästtjejer med hästkläder, jag måste kliva av. vaddå hänsyn till allergiker? jag röker inte på bussen.
tala inte om för läkaren att du röker, enklast så. Har du med hö allergi? Det har min styvmamma hon står inte ut med många dofter och så iheller, farsan får inte komma in i huset utan en dusch efter gårdsskötseln och jag får inte ha starka parfymer Men vissa är känsligare än andra, jag för ljud
CITAT (Motti @ 13-10-2012, 00:30)  Japp !jag låg på Eksjö Lungklinik i början av 70-talet där rökte även Lungspeciallisterna ,hade en docent i lungmedecin som bjöd på cigg på sitt kontor när jag var inlagd man fick en Kenth och så satt man och snackade .Så jäkla mycket har inställningen förändrats många astmatiker rökade de tycket de måde bättre av eller värmen av röken gjorde det lättare för dom att andas .Detta var 1972 -1974 då jag var passient till och ifrån under dom åren ,en lång historia . Fast det som man förr diagnostiserade som astma är väldigt ofta KOL. Som tur är har kunskapen blivit väldigt mycket större bland lungspecialisterna och patienterna än vad de var på 70 talet. Som sk astmatiker diagnostiserad på 70-talet skulle jag absolut överväga rökningens vara eller inte vara... Som lungsjuksköterska har jag mött de flesta förklaringar och orsaker till att man fortsätter röka trots ett försämrat hälsotillstånd. Självklart är det upp till var och en att fortsätta att röka om man så vill, bara man är informerad om riskerna. Alla rökare drabbas inte av lungsjukdomar, men risken för att drabbas ökar jättemycket. Finns även en hel hoper med andra sjukdomar som rökare disponerar sig för, ex hjärt-kärl. Självklart drabbas även ickerökare av lungcancer, men risken att drabbas ökar enormt när man röker. Angående operationer etc när man röker, det finns hur många bevis som helst för att rökning försämrar det postoperativa förloppet väldigt mycket. En tanke, vad tycker man om att transplantera en lever på en alkoholist?
kerstin z5-6
13-10-2012, 01:20
Vad man "tycker" har ingen som helst relevans i frågan" tycker jag,' "MAN kan ha en taskig lever genetiskt, man kan ha druckit alkohol ,man kan ha ätit för mkt korv.. Sjukt att den frågeställnigen ÖHT finns enligt mitt sätt att se det. SÅ de som äldrig ätit korv ska transplateras? och andra inte ?Hur kollar man det? med säkra bevis?..bara ett exempel Alla! och jag menar alla har rätt till sjukvård,eftersom vi alla i Sverige betalar skatt för det.
Christa
13-10-2012, 05:57
CITAT (Motti @ 12-10-2012, 22:46)  Jag måste hålla med Stintan (händer inte så ofta )  Att höra tjatet när man är vuxen om hur farligt det är gör att man blir rent trotsig istället .Men all sin da !vi som är 50+ vet väl för böveln riskerna med att röka men Sverige är ett fritt land heter det ju så är man vuxen kan man väl få sköta sitt och ta sina egna beslut ! Nu är jag själv i den situationen att jag MÅSTE sluta röka antingen jag vill eller inte eftersom jag fått förtjockningar på mina stämband och kraxar som en kråka sedan 3 månader och ska operera mina stämband troligtvis .När jag var på öron näs och hals i går så funderade jag på att neka till att jag var rökare därför att det skulle varit intressant att höra vad man annars kunde få dom här problemen av !det första Läkaren frågade mig var om jag röker ! ibland har man en känsla av att det är väldigt enkelt att skylla på rökningen när man inte orkar eller vill se någon annan annledning !Verkar som mycket skylls på rökning !enkelt och så slipper de ju fördjupa sig i diagnoser också .Vet inte hur många gånger jag fått höra :det är för att du röker ! Flera här har skrivit att dom självklart känner till hälsoriskerna med rökning. Vilka hälsorisker syftar du på? Känner du t ex till att risken för ögonsjukdomar är betydligt större om man röker?
Christa
13-10-2012, 06:06
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 12-10-2012, 20:18)  Ja precis Christa det menade jag att jag inte rökte innan mina ryggproblem började.
För övrigt så hade jag en granne som dog innan han fyllde 50. Och han dog i Lungcancer utan att han rökte. Han varken rökte, drack alkohol eller något annat sånt. Vad skyller du det då på???? Om risken att få lungcancer är 100 gånger större om man röker så betyder det ju inte att man inte kan få det om man inte röker. (Minns inte siffran så jag påstår inte att den ökade risken är exakt så stor.) Om någon blir skadad i en bilolycka trots bilbälte så resonerar du väl inte så att eftersom han blev skadad så att du aldrig mer använder bilbälte efter det inte hjälpte. CITAT (Motti @ 12-10-2012, 23:15)  Vad jag vänder mig emot är väl att helt plötsligt bli behandlad som en idiot och en samhällsfara plus att man helt plötsligt fått status som en narkoman !Drevet går mot rökare så det är inte sant !på lasarettet i går stog en ask kopp tio meter från entren  om man röker ute en bit ifrån andra hur i all sin da kan man skada någon då med passiv rökning ?Nä jag tycker det har gått för långt i jakten på rökare och konstigt nog är dom värsta antagonisterna dom som tidigare rökt själv  Undrar just vad nästa påhitt ska bli ?kan bli vi som dricker kaffe också för det är ju enligt renlevnadsmänniskor en drog och ett gift för kroppen något som vi blir beroende av . På vilket sätt har du blivit behandlad som en idiot och en samhällsfara?
Elisabeth-Västkustkolonisten
13-10-2012, 06:13
CITAT (kerstin z5-6 @ 13-10-2012, 02:20)  Vad man "tycker" har ingen som helst relevans i frågan" tycker jag,' "MAN kan ha en taskig lever genetiskt, man kan ha druckit alkohol ,man kan ha ätit för mkt korv.. Sjukt att den frågeställnigen ÖHT finns enligt mitt sätt att se det. SÅ de som äldrig ätit korv ska transplateras? och andra inte ?Hur kollar man det? med säkra bevis?..bara ett exempel Alla! och jag menar alla har rätt till sjukvård,eftersom vi alla i Sverige betalar skatt för det.
Anki på Öland
13-10-2012, 07:52
CITAT (Motti @ 13-10-2012, 00:02)  ......... sa som det va !attans tycker man nu  Skulle varit intressant att höra vad det annars kunde bero på !kanske all cortison jag ätit de senaste månaderna för inflamationen i min axel !eller cortisonen jag inhalerar varje dag för min astma ?Verkar som man måste vara oärlig för att få ett ärligt svar ibland ! Vad får dig att tro att det INTE beror på rökningen då??
Allvarligt talat. Jag trycker att rökdebatten kan delas upp i 2 delar. Dels det som handlar om individen (rökaren) själv, dels det som handlar om omgivningen och hänsynstagande. Oftast halkar hela debatten in på den individuella delen gällande hälsorisker och genast börjar det moraliseras och fördömas hejvilt.
Men handen på hjärtat, vem mer än rökaren har med att göra hur denna person väljer att sköta sin kropp? Moraliserar ni över fotbollsspelare, ryttare, slalomåkare, motorcykelförare mm mm...ja t.o.m yrkesutövare som brandmän, målare, elektriker mm mm också? De utsätter ju också sina kroppar för skade-/hälsorisker. Tänk, det har jag sällan eller aldrig hört, men med en rökares privata angelägenheter och livsstilsval är det plötligt tillåtet att lägga sej i och fritt få uttrycka sina åsikter om, hur kränkande det än kan uppfattas av denna person! Lite märkligt är det allt, eller hur??
Håll er åtminstone till den andra delen, den om omgivningen och hänsynstagande. Det är väl enbart gällande den biten som även andra bör ha ett ord med i spelet? Nog borde det väl räcka med att slippa bli utsatt för cigarettrök på arbetsplatser, på bio och krogen mm mm...och givetvis i det egna hemmet? Utomhus där det brukar bildas lite folkträngsel hänvisas rökare oftast till ett speciella platser dessutom. Är det verkligen för mycket begärt att en ickerökare som värnar om sin egen hälsa, själv ska kunna gå ett par steg åt sidan när h*n råkar möta en rökare med en tänd cigarett? Det ligger ju helt i det egna intresset och det är man ju beredd att göra i många andra fall, menar jag.
herkules
13-10-2012, 08:31
CITAT (skånepåg @ 13-10-2012, 01:40) 1582027[/url]'] Har du med hö allergi? Det har min styvmamma hon står inte ut med många dofter och så iheller, farsan får inte komma in i huset utan en dusch efter gårdsskötseln och jag får inte ha starka parfymer Men vissa är känsligare än andra, jag för ljud  ja, tyvärr kan jag inte stå på en stallbacke ens utan att bli dödssjuk  trist när man älskar djur. jag är också överkänslig mot ljud men det är nog mer add än allergi
herkules
13-10-2012, 08:37
CITAT (Cacki @ 13-10-2012, 09:15) 1582045[/url]'] Allvarligt talat. Jag trycker att rökdebatten kan delas upp i 2 delar. Dels det som handlar om individen (rökaren), dels det som handlar om omgivningen och hänsynstagande. Oftast halkar hela debatten in på det den individuella delen gällande hälsorisker och genast börjar det moraliseras och fördömas hejvilt.
Men handen på hjärtat, vem mer än rökaren har med att göra hur denna person vill sköta sin kropp? Moraliserar ni över fotbollsspelare, ryttare, slalomåkare, motorcykelförare mm mm...ja t.o.m yrkesutövare som brandmän, målare, elektriker mm mm också? De utsätter ju också sina kroppar för skaderisker. Tänk, det har jag sällan eller aldrig hört, men en rökares privata angelägenheter och livsstilsval är det plötligt tillåtet att lägga sej i och fritt få uttrycka sina åsikter om, hur kränkande det än kan uppfattas av denna person! Lite märkligt är det allt, eller hur??
Håll er åtminstone till den andra delen, den om omgivningen och hänsynstagande. Det är väl enbart gällande den biten som även andra bör ha ett ord med i spelet? Nog borde det väl räcka med att slippa bli utsatt för cigarettrök på arbetsplatser, på bio och krogen och givetvis i det egna hemmet? Utomhus hänvisas rökare oftast till ett speciella platser där det brukar bildas lite folkträngsel dessutom. Är det verkligen för mycket begärt att en ickerökare som värnar om sin egen hälsa, själv ska kunna gå ett par steg åt sidan när h*n råkar möta en rökare med en tänd cigarett? Det ligger ju helt i det egna intresset och det är man ju beredd att göra i många andra fall, menar jag. ska ickerökarfanatiker sluta ge sig på person så finns det inte så mycket kvar att ge sig på :)missförstå mig rätt men krogbesök är inte trevliga idag - det luktar FIS - det kände man åtminstone inte förr när det var tillåtet att röka en cigarett till ölen.
sqrulan
13-10-2012, 08:42
Min gamla mamma fick astma på grund av att hon rökte, det blev mycket Bricanyl och Pulmicort bara därför. Även lunginflammation flera ggr per år bara pga. all rökning. Då hon slutade röka blev hon helt frisk är nu 82 år och astman är som bortblåst. Själv så slutade jag röka för 11 år sen och nu slipper jag all hosta, kraxningar och jobbiga förkylningar, det är jag glad för. Det är underbart att kroppen, håret, kläder, bil och hus doftar gott och inte av gammal inpyrd nikotin och rök. Jag jobbar i samma hus som sjukstugan men på ett demensboende och där är det rökförbud vilket jag kan förstå för det ser inte bra ut då personalen och besökare sitter och röker vid ingångarna. Rökning är ju verkligen inte bra för hälsan och omgivningen så jag förstår varför man inte bör röka före en operation, dom anser väl att man ska ta lite ansvar över sin egen hälsa först!
herkules
13-10-2012, 08:45
CITAT (Monaxe @ 13-10-2012, 01:41) 1582028[/url]'] /...../ Angående operationer etc när man röker, det finns hur många bevis som helst för att rökning försämrar det postoperativa förloppet väldigt mycket. En tanke, vad tycker man om att transplantera en lever på en alkoholist? levertransplantation på alkoholister ifrågasätts inte inom vården, de bara görs. alkohol är ju en socialt accepterad drog så det är bara för samhället att ta kostnaderna.
*Stintan*
13-10-2012, 08:49
CITAT (Cacki @ 13-10-2012, 09:15)  Allvarligt talat. Jag trycker att rökdebatten kan delas upp i 2 delar. Dels det som handlar om individen (rökaren), dels det som handlar om omgivningen och hänsynstagande. Oftast halkar hela debatten in på det den individuella delen gällande hälsorisker och genast börjar det moraliseras och fördömas hejvilt.
Men handen på hjärtat, vem mer än rökaren har med att göra hur denna person vill sköta sin kropp? Moraliserar ni över fotbollsspelare, ryttare, slalomåkare, motorcykelförare mm mm...ja t.o.m yrkesutövare som brandmän, målare, elektriker mm mm också? De utsätter ju också sina kroppar för skaderisker. Tänk, det har jag sällan eller aldrig hört, men en rökares privata angelägenheter och livsstilsval är det plötligt tillåtet att lägga sej i och fritt få uttrycka sina åsikter om, hur kränkande det än kan uppfattas av denna person! Lite märkligt är det allt, eller hur??
Håll er åtminstone till den andra delen, den om omgivningen och hänsynstagande. Det är väl enbart gällande den biten som även andra bör ha ett ord med i spelet? Nog borde det väl räcka med att slippa bli utsatt för cigarettrök på arbetsplatser, på bio och krogen och givetvis i det egna hemmet? Utomhus hänvisas rökare oftast till ett speciella platser där det brukar bildas lite folkträngsel dessutom. Är det verkligen för mycket begärt att en ickerökare som värnar om sin egen hälsa, själv ska kunna gå ett par steg åt sidan när h*n råkar möta en rökare med en tänd cigarett? Det ligger ju helt i det egna intresset och det är man ju beredd att göra i många andra fall, menar jag.
Christa
13-10-2012, 09:06
CITAT (Cacki @ 13-10-2012, 09:15)  Allvarligt talat. Jag trycker att rökdebatten kan delas upp i 2 delar. Dels det som handlar om individen (rökaren), dels det som handlar om omgivningen och hänsynstagande. Oftast halkar hela debatten in på det den individuella delen gällande hälsorisker och genast börjar det moraliseras och fördömas hejvilt.
Men handen på hjärtat, vem mer än rökaren har med att göra hur denna person vill sköta sin kropp? Moraliserar ni över fotbollsspelare, ryttare, slalomåkare, motorcykelförare mm mm...ja t.o.m yrkesutövare som brandmän, målare, elektriker mm mm också? De utsätter ju också sina kroppar för skaderisker. Tänk, det har jag sällan eller aldrig hört, men en rökares privata angelägenheter och livsstilsval är det plötligt tillåtet att lägga sej i och fritt få uttrycka sina åsikter om, hur kränkande det än kan uppfattas av denna person! Lite märkligt är det allt, eller hur??
Håll er åtminstone till den andra delen, den om omgivningen och hänsynstagande. Det är väl enbart gällande den biten som även andra bör ha ett ord med i spelet? Nog borde det väl räcka med att slippa bli utsatt för cigarettrök på arbetsplatser, på bio och krogen och givetvis i det egna hemmet? Utomhus hänvisas rökare oftast till ett speciella platser där det brukar bildas lite folkträngsel dessutom. Är det verkligen för mycket begärt att en ickerökare som värnar om sin egen hälsa, själv ska kunna gå ett par steg åt sidan när h*n råkar möta en rökare med en tänd cigarett? Det ligger ju helt i det egna intresset och det är man ju beredd att göra i många andra fall, menar jag. Tycker du då inte att det är vuxenvärldens skyldighet att informera barn och ungdomar om vilka hälsorisker rökning kan föra med sig? I den här tråden har många vuxna påstått att dom känner till riskerna och då har jag ifrågasatt om dom verkligen gör det. Det är en sakfråga och knappast fråga om något moraliserande.
Aqvakul
13-10-2012, 09:13
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 10:06)  Tycker du då inte att det är vuxenvärldens skyldighet att informera barn och ungdomar om vilka hälsorisker rökning kan föra med sig?
I den här tråden har många vuxna påstått att dom känner till riskerna och då har jag ifrågasatt om dom verkligen gör det. Det är en sakfråga och knappast fråga om något moraliserande. Som flera andra och även jag påpekat tidigare, är detta i första hand ingen informationsfråga. Det handlar om attityder, något som ligger djupare. Det gäller dessutom att försöka påverka attityder hos en ur vuxensynpunkt ganska svårpåverkad grupp, nämligen tonåringar. Mina barn var extrema antirökare i 10 -11 årsåldern och jagade sina feströkande föräldrar. De hade full koll på rökningens farlighet. Tre-fyra år senare hittades fimpar i deras jackor och de ville inte alls längre kännas vid vare sig den kiunskap eller den attityd de haft tidigare. Nu blev det inget med deras rökning, vilket jag är tacksam för...
Christa
13-10-2012, 09:24
CITAT (Aqvakul @ 13-10-2012, 10:13)  Som flera andra och även jag påpekat tidigare, är detta i första hand ingen informationsfråga. Det handlar om attityder, något som ligger djupare. Det gäller dessutom att försöka påverka attityder hos en ur vuxensynpunkt ganska svårpåverkad grupp, nämligen tonåringar.
Mina barn var extrema antirökare i 10 -11 årsåldern och jagade sina feströkande föräldrar. De hade full koll på rökningens farlighet. Tre-fyra år senare hittades fimpar i deras jackor och de ville inte alls längre kännas vid vare sig den kiunskap eller den attityd de haft tidigare. Nu blev det inget med deras rökning, vilket jag är tacksam för... Nu skriver du också "De hade full koll på rökningens farlighet." Det tror inte jag på. Vilka hälsorisker menar du att dom hade koll på? Vilka känner du själv till? Att man kan få lungcancer och hjärt-kärl sjukdomar känner nog de flesta till men det är långt ifrån att ha "full koll på rökningens farlighet".
CITAT (Motti @ 12-10-2012, 23:27)  Det har nu gått så långt att rökare vägras operation om de inte slutar röka ! märkligt efter som den större delen av läkarkåren påstår att hjärtinfarkt är ärftligt liksom stroke mm i dag kan man till och med lämna blodprov för att se om man bär på vissa gener .Den läkaren jag fick i går på öron näs hals tillstog att han har passienter på över 80 år som rökt hela livet som är fullt friska förutom en del problem med sina slemhinner vilket ju är naturligt vid den åldern .Vad jag förståt så är även cancer ärftligt betingat ,har man det i släkten så är risken större för vissa av oss . Det låter på dig som att rökningens alla hälsorisker bara är en myt. Tror du det?
En liten berättelse direkt ur verkligheten.
En kvinna, rökare, lite + 50 fick hjärtproblem. Det fanns i släkten, förträngningar i hjärtkärlen var mer en regel än undantag i denna släkt. Kvinnan opererades med ballongsprängning. Det tillstötte komplikationer. Medicinerna hon var tvungen att äta gjorde så att hon fick hjärtstopp några gånger i månaden. Det beslutades att hon skulle få en pacemaker som skulle hjälpa hjärtat att slippa stanna då och då. Kvinnan gjorde flera tappra försök att sluta röka genom åren utan att lyckas. Men sen en dag gjorde hon det bara. Slutade. Det var ungefär 5 år efter operationen. Under dessa år visade pacemakerns samlade statistik att den hjälpt hjärtat att slå ungefär två gånger i månaden i genomsnitt. Så kom första kontrollen sedan kvinnan slutade röka. Pacemakerns arbete hade halverats. Året efter hade den mer än halverats igen. Och året därpå hade pacemakern hjälpt det stackars hjärtat vid ett enda tillfälle. Detta var några år sedan nu. Det pratades om att ta ut pacemakern. Om så är gjort vet jag inte.
Men detta är ett tydligt exempel hur en ärftlig sjukdom kan påverkas och bli värre av rökning.
Jag har slutat för över tre år sedan. I januari blir det fyra år. Det är min släkt jag pratar om och jag har ingen lust att bråka med ett hjärta som sannolikt bär på anlag på hjärtsjukdomar. Det är också därför jag nu tar tag i träningen på allvar, nu när jag kan.
*Stintan*
13-10-2012, 09:58
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 10:24)  Nu skriver du också "De hade full koll på rökningens farlighet." Det tror inte jag på. Vilka hälsorisker menar du att dom hade koll på?
Vilka känner du själv till?
Att man kan få lungcancer och hjärt-kärl sjukdomar känner nog de flesta till men det är långt ifrån att ha "full koll på rökningens farlighet". Varför är det så viktigt för dig att få reda på exakt vad enskilda personer känner till? Kan du räkna upp de sjukdomar som enbart beror på rökning och inget annat? Räcker det inte med att ha så pass mycket koll på hälsoriskerna att man avstår rökning p.g.a. det? Är så fallet så har man full koll anser jag även om man inte kan namnge alla eventuella sjukdomar där rökning ger ökade risker. Sen om gamla inbitna rökare avstår eller inte är ju faktiskt en privatsak och har inte ett dyft med kunskap att göra. Själv tror jag att ett ökat miljötänk bland ungdomar har minst lika stor betydelse för att få dom att inte börja röka som moraliserande skrämselpropaganda. Varför dumförklarar du folk och utgår ifrån att du är den enda som har kunskap?
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 10:06)  Tycker du då inte att det är vuxenvärldens skyldighet att informera barn och ungdomar om vilka hälsorisker rökning kan föra med sig?
I den här tråden har många vuxna påstått att dom känner till riskerna och då har jag ifrågasatt om dom verkligen gör det. Det är en sakfråga och knappast fråga om något moraliserande. Du har nog inte läst vad jag skrivit. Jag tror att barn och ungdomar visst får information....ja, med början redan i väldigt tidig ålder faktiskt. Varför de ändå slår bakut och inte gör som man säger, tror jag som många andra, att det hör ihop med nyfikenhet, grupptryck och helt enkelt ett steg in i vuxenvärlden och klippande av navelsträngen. För att komma tillrätta med problemet att vissa är "dumma" nog att börja röka ändå, trots den redan (alltför) myckna informationen de får, kanske man rentav måste börja tänka om lite. Kan det finnas en smärtgräns för hur mycket info man kan ösa över dem, innan det rent av blir kontraproduktivt?? Jag tänker att det faktiskt även ger dem en ganska tydlig hint om vad man kan revoltera mot för att uppnå bästa effekt. Ju fler "moraltanter" som predikar, desto mer biter det... Nej, medicinen kanske rent av heter morötter. Det funkar ju på oss vuxna, så varför skulle det inte funka även på ungdomar? Moroten att ha hälsan kvar "på ålderna höst" (ja, man ser det faktiskt så när man själv är så "ung och odödlig"), ligger helt enkelt för långt fram i tiden. En hägrande snabb belöning som ligger inom ramen för deras egna drömmar och framtidsplaner vore nog mycket bättre. Tänk dej själv, "har du inte börjat röka innan du går ur nian, fyller 18, ska du få....ja vad??" Vad har du för anledning att ifrågasätta vad andra vuxna människor vet eller ej? Har du alls med det att göra? Det är väl ingen som behöver redogöra sina kunskaper inför dej, varför skulle de? Nej, sköt du dej själv och gör du som du vill med din egen kropp, men moralisera inte över andra.
Aqvakul
13-10-2012, 10:12
CITAT (Cacki @ 13-10-2012, 11:02)  Du har nog inte läst vad jag skrivit. Jag tror att barn och ungdomar visst får information....ja, med början redan i väldigt tidig ålder faktiskt. Varför de ändå slår bakut och inte gör som man säger, tror jag som många andra, att det hör ihop med nyfikenhet, grupptryck och helt enkelt ett steg in i vuxenvärlden och klippande av navelsträngen. För att komma tillrätta med problemet att vissa är "dumma" nog att börja röka ändå, trots den redan (alltför) myckna informationen de får, kanske man rentav måste börja tänka om lite. Kan det finnas en smärtgräns för hur mycket info man kan ösa över dem, innan det rent av blir kontraproduktivt?? Jag tänker att det faktiskt även ger dem en ganska tydlig hint om vad man kan revoltera mot för att uppnå bästa effekt. Ju fler "moraltanter" som predikar, desto mer biter det... Nej, medicinen kanske rent av heter morötter. Det funkar ju på oss vuxna, så varför skulle det inte funka även på ungdomar? Moroten att ha hälsan kvar "på ålderna höst" (ja, man ser det faktiskt så när man själv är så "ung och odödlig"), ligger helt enkelt för långt fram i tiden. En hägrande snabb belöning som ligger inom ramen för deras egna drömmar och framtidsplaner vore nog mycket bättre. Tänk dej själv, "har du inte börjat röka innan du går ur nian, fyller 18, ska du få....ja vad??"
Vad har du för anledning att ifrågasätta vad andra vuxna människor vet eller ej? Har du alls med det att göra? Det är väl ingen som behöver redogöra sina kunskaper inför dej, varför skulle de? Nej, sköt du dej själv och gör du som du vill med din egen kropp, men moralisera inte över andra.
Aqvakul
13-10-2012, 10:18
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 10:24)  Nu skriver du också "De hade full koll på rökningens farlighet." Det tror inte jag på. Vilka hälsorisker menar du att dom hade koll på? Tillräckligt bra koll för att förstå att det är förenat med livsfara att röka och att de absolut inte ville förlora sina föräldrar... (mina barn har alltid varit extremt duktiga på att ta till sig information). Det intressanta i min anekdot är inte exakt hur mycket de visst i läge 1, utan att trots att de visste lika mycket i läge 2 var deras attityder och beteenden helt annorlunda...
Christa
13-10-2012, 10:18
Jag förstår uppriktigt sagt inte kopplingen mellan hälsorisker och moral.
ryss_борис
13-10-2012, 10:26
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 10:24)  Nu skriver du också "De hade full koll på rökningens farlighet." Det tror inte jag på. Vilka hälsorisker menar du att dom hade koll på? Tror inte du förstår orsaken till varför att de flesta ungdomar börjar röka, men den ska jag tala om här och nu. De som börjar röka i högstadiet etc, får i regel en massa extra respekt, blir inbjuden till fester osv osv. Det är den enkla men tyvärr tragiska sanningen.
Christa
13-10-2012, 10:29
CITAT (Aqvakul @ 13-10-2012, 11:18)  Tillräckligt bra koll för att förstå att det är förenat med livsfara att röka och att de absolut inte ville förlora sina föräldrar... (mina barn har alltid varit extremt duktiga på att ta till sig information).
Det intressanta i min anekdot är inte exakt hur mycket de visst i läge 1, utan att trots att de visste lika mycket i läge 2 var deras attityder och beteenden helt annorlunda... Om man skall ställning till en sak så vill man ju i alla fall som vuxen ha hela riskbilden klar för sig. Om man bara känner till 5 % av riskerna så baseras ju ställningstagandet på det. Att bara känna till att det är "livsfarligt att röka" kan väl inte skrämma så många när man samtidigt ser en massa vuxna som röker och kanske inte känner till någon som har dött av det. Det skulle vara väldigt intressant att få veta vilken information dom faktiskt får i skolan och hur den är upplagd. Att tydliggöra kostnaden och vad dom skulle kunna köpa om dom avstod från att röka föreslog jag tidigare i tråden. Vuxna som i skrift berättade varför dom ångrat att dom började röka kanske också skulle kunna påverka.
Anki på Öland
13-10-2012, 10:35
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 11:29)  Om man skall ställning till en sak så vill man ju i alla fall som vuxen ha hela riskbilden klar för sig. Om man bara känner till 5 % av riskerna så baseras ju ställningstagandet på det.
Att bara känna till att det är "livsfarligt att röka" kan väl inte skrämma så många när man samtidigt ser en massa vuxna som röker och kanske inte känner till någon som har dött av det.
Det skulle vara väldigt intressant att få veta vilken information dom faktiskt får i skolan och hur den är upplagd.
Att tydliggöra kostnaden och vad dom skulle kunna köpa om dom avstod från att röka föreslog jag tidigare i tråden.
Vuxna som i skrift berättade varför dom ångrat att dom började röka kanske också skulle kunna påverka. Ja du, tänk om allt var så enkelt som du vill göra det till....
*Stintan*
13-10-2012, 11:00
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 11:29)  Om man skall ställning till en sak så vill man ju i alla fall som vuxen ha hela riskbilden klar för sig. Om man bara känner till 5 % av riskerna så baseras ju ställningstagandet på det.
Att bara känna till att det är "livsfarligt att röka" kan väl inte skrämma så många när man samtidigt ser en massa vuxna som röker och kanske inte känner till någon som har dött av det.
Det skulle vara väldigt intressant att få veta vilken information dom faktiskt får i skolan och hur den är upplagd.
Att tydliggöra kostnaden och vad dom skulle kunna köpa om dom avstod från att röka föreslog jag tidigare i tråden.
Vuxna som i skrift berättade varför dom ångrat att dom började röka kanske också skulle kunna påverka. Vad är det du ska ta ställning till? Att inte börja röka eller vadå? Ring skolor och fråga hur det är upplagt om du tvivlar på att ungarna inte får någon iformation i skolorna. För övrigt tror jag ungar matas redan på dagis om hur farligt det är att röka. Tala om för skolungar och arbetslösa ungdomar vad dom skulle kunna köpa istället...för pengar dom ändå inte har? Varför tror du skrämselpropaganda hjälper? Visst sjutton finns det en koppling mellan hälsorisker och moral hos de flesta antirökivrarna. Jag tror att friskvårdsfanatiker är lika skrämmande.
Christa
13-10-2012, 11:12
CITAT (Cacki @ 13-10-2012, 09:15)  Allvarligt talat. Jag trycker att rökdebatten kan delas upp i 2 delar. Dels det som handlar om individen (rökaren) själv, dels det som handlar om omgivningen och hänsynstagande. Oftast halkar hela debatten in på den individuella delen gällande hälsorisker och genast börjar det moraliseras och fördömas hejvilt.
Men handen på hjärtat, vem mer än rökaren har med att göra hur denna person väljer att sköta sin kropp? Moraliserar ni över fotbollsspelare, ryttare, slalomåkare, motorcykelförare mm mm...ja t.o.m yrkesutövare som brandmän, målare, elektriker mm mm också? De utsätter ju också sina kroppar för skade-/hälsorisker. Tänk, det har jag sällan eller aldrig hört, men med en rökares privata angelägenheter och livsstilsval är det plötligt tillåtet att lägga sej i och fritt få uttrycka sina åsikter om, hur kränkande det än kan uppfattas av denna person! Lite märkligt är det allt, eller hur??
Håll er åtminstone till den andra delen, den om omgivningen och hänsynstagande. Det är väl enbart gällande den biten som även andra bör ha ett ord med i spelet? Nog borde det väl räcka med att slippa bli utsatt för cigarettrök på arbetsplatser, på bio och krogen mm mm...och givetvis i det egna hemmet? Utomhus där det brukar bildas lite folkträngsel hänvisas rökare oftast till ett speciella platser dessutom. Är det verkligen för mycket begärt att en ickerökare som värnar om sin egen hälsa, själv ska kunna gå ett par steg åt sidan när h*n råkar möta en rökare med en tänd cigarett? Det ligger ju helt i det egna intresset och det är man ju beredd att göra i många andra fall, menar jag. Att säga att det handlar om moral när man diskuterar hälsorisker och att det inte handlar om moral när man diskuterar hänsynstagande tycker jag är bakvänt. Att ta hänsyn till andra kan ju ha med moral att göra men fakta kring hälsorisker och huruvida barn har koll på dessa har ju inget med moral att göra alls.
*Stintan*
13-10-2012, 11:58
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 12:12)  Att säga att det handlar om moral när man diskuterar hälsorisker och att det inte handlar om moral när man diskuterar hänsynstagande tycker jag är bakvänt.
Att ta hänsyn till andra kan ju ha med moral att göra men fakta kring hälsorisker och huruvida barn har koll på dessa har ju inget med moral att göra alls. Jag tycker nog att det moraliseras över både det ena och det andra. Fast jag tror nog att de flesta rökare idag tar så mycket hänsyn det bara går till sin omgivning. De som moraliserar är ju såna som du Christa fast du kanske inte märker det själv
Christa
13-10-2012, 14:24
CITAT (*Stintan* @ 13-10-2012, 12:58)  Jag tycker nog att det moraliseras över både det ena och det andra. Fast jag tror nog att de flesta rökare idag tar så mycket hänsyn det bara går till sin omgivning. De som moraliserar är ju såna som du Christa fast du kanske inte märker det själv  Det är omoraliskt att bråka med folk för bråkandets skull...
*Stintan*
13-10-2012, 14:49
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 15:24)  Det är omoraliskt att bråka med folk för bråkandets skull... Jag har bara svårt att se ditt engagemang i frågan som något annat än att du vill moralisera. Att jag har en annan åsikt än du betyder inte att jag bråkar. Synd att du tar det så.
Ugglemormor
13-10-2012, 15:20
Mitt eget beslut att inte ens prova på rökning hade inte med grupptrycket att göra ...... enbart att jag mådde så illa av röken i rummet där jag skulle sova under min uppväxt. Samma sak med min bästis på den tiden, inte blev man populär när man inte följde andras djärva rökförsök, men vi hade i skolan alltid någon lärare ute under raster och de som smög iväg med sina giftpinnar fick stå i skamvrån timmen därefter. ...... men det hjälpte dem inte att fatta riskerna med rökningen ...... på min tid var det inte så mycket info i skolan utan det kom hemifrån....... Man fick enbart förbud, men inte info om sjukdommar........ En av oss barn har rökt sen hen var 14 år och nu kan inte bli opererad i sitt knä pga att hen inte blir rökfri, OBS; hen fick skadan i knäet ca 4 år sedan och dras med värk o annat elände ...... men hen lägger sina pengar hellre på cigaretter än till mat...... och allt detta är vår andras fel som inte betalar hennes plåster o dyl., men har råd att köpa märkesväskor- med pengar fr. soc.---------  .Vad gör man? Hen får ta sitt eget ansvar och hen har redan symtom på COL....... Vi har även rökande vänner, men de tar hänsyn till min astma, men jag moralicerar inte, meddelar bara att det gör mig sjuk, så snälla???? och det funkar ... Skolungdommar tänker inte längre än näran räcker och den räcker inte vad de kanske kan få om ca 40 år... jag förstår det delvis för att man hade annat att tänka på än vad som skulle hända om 40-50 år framåt..... Upplysningen till ungdommarna borde vara mer realistisk med fakta än hålla på med skrämseltaktik ....  .
*Stintan*
13-10-2012, 15:54
CITAT (Ugglemormor @ 13-10-2012, 16:20)  Mitt eget beslut att inte ens prova på rökning hade inte med grupptrycket att göra ...... enbart att jag mådde så illa av röken i rummet där jag skulle sova under min uppväxt. Samma sak med min bästis på den tiden, inte blev man populär när man inte följde andras djärva rökförsök, men vi hade i skolan alltid någon lärare ute under raster och de som smög iväg med sina giftpinnar fick stå i skamvrån timmen därefter. ...... men det hjälpte dem inte att fatta riskerna med rökningen ...... på min tid var det inte så mycket info i skolan utan det kom hemifrån....... Man fick enbart förbud, men inte info om sjukdommar........ Vi hade rökruta i skolan där man fick röka om man hade målsmans tillstånd.  Fanns inte en käft som pratade om skaderisker. När jag låg på BB fanns det rökrum som var så inpyrda så att man behövde machete för att ta sig fram men tydligen var rökarna väldigt roliga för där samlades även ickerökarna utan att tveka. När jag låg på sjukhus för några år sen ville dom ge mig nikotinplåster trots att jag inte ens kunde ta mig ur sängen och än mindre gå på en månad. Jag vägrade eftersom jag inte ville byta ut det ena giftet mot ett annat.
herkules
13-10-2012, 16:00
CITAT (*Stintan* @ 13-10-2012, 16:54)  Vi hade rökruta i skolan där man fick röka om man hade målsmans tillstånd.  Fanns inte en käft som pratade om skaderisker. När jag låg på BB fanns det rökrum som var så inpyrda så att man behövde machete för att ta sig fram men tydligen var rökarna väldigt roliga för där samlades även ickerökarna utan att tveka. När jag låg på sjukhus för några år sen ville dom ge mig nikotinplåster trots att jag inte ens kunde ta mig ur sängen och än mindre gå på en månad. Jag vägrade eftersom jag inte ville byta ut det ena giftet mot ett annat. ack ja, rökrummet på bb, det var grejer det! på 70-talet röktes det fritt i patientrummen på serafen i sthlm, vi personal fick röka i korridorerna eller i sköljen. säga vad man vill men mycket var bättre förr!
Christa
13-10-2012, 16:09
CITAT (*Stintan* @ 13-10-2012, 15:49)  Jag har bara svårt att se ditt engagemang i frågan som något annat än att du vill moralisera.
Att jag har en annan åsikt än du betyder inte att jag bråkar. Synd att du tar det så. Det är ok med åsikter men när du börjar spekulera i andra människors motiv då blir det lite konstigt. Om du undrar varför jag engagerar mig så är det väl enklast att fråga. CITAT (Anma @ 13-10-2012, 10:46)  En liten berättelse direkt ur verkligheten.
En kvinna, rökare, lite + 50 fick hjärtproblem. Det fanns i släkten, förträngningar i hjärtkärlen var mer en regel än undantag i denna släkt. Kvinnan opererades med ballongsprängning. Det tillstötte komplikationer. Medicinerna hon var tvungen att äta gjorde så att hon fick hjärtstopp några gånger i månaden. Det beslutades att hon skulle få en pacemaker som skulle hjälpa hjärtat att slippa stanna då och då. Kvinnan gjorde flera tappra försök att sluta röka genom åren utan att lyckas. Men sen en dag gjorde hon det bara. Slutade. Det var ungefär 5 år efter operationen. Under dessa år visade pacemakerns samlade statistik att den hjälpt hjärtat att slå ungefär två gånger i månaden i genomsnitt. Så kom första kontrollen sedan kvinnan slutade röka. Pacemakerns arbete hade halverats. Året efter hade den mer än halverats igen. Och året därpå hade pacemakern hjälpt det stackars hjärtat vid ett enda tillfälle. Detta var några år sedan nu. Det pratades om att ta ut pacemakern. Om så är gjort vet jag inte.
Men detta är ett tydligt exempel hur en ärftlig sjukdom kan påverkas och bli värre av rökning.
Jag har slutat för över tre år sedan. I januari blir det fyra år. Det är min släkt jag pratar om och jag har ingen lust att bråka med ett hjärta som sannolikt bär på anlag på hjärtsjukdomar. Det är också därför jag nu tar tag i träningen på allvar, nu när jag kan. Det var en intressant berättelse Anma!
skånepåg
13-10-2012, 16:12
Vi hade en rökruta på högstadiet här bredvid med men vi behövde inte målsmans tillstånd Har steget mot den stora vida världen man hamnade på knappt 100 meter ifrån nu Gå från ett oskyldigt barn som faktiskt snodde några cigg från sin mamma vid 10 års ålder på en nästan isolerad gård till ett öppet samhälle där det mesta brukades var en farozon, man blir som man blir uppväxt kan jag instämma med, strikta föräldrar och man hade uppgifter förr, numera ska allt serveras på ett silverfat? Kommer nog bli en antirök diktatur när man slutat
*Stintan*
13-10-2012, 17:35
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 17:09)  Det är ok med åsikter men när du börjar spekulera i andra människors motiv då blir det lite konstigt.
Om du undrar varför jag engagerar mig så är det väl enklast att fråga. Om jag nu tycker att det du skriver känns som moraliserande så är det ju min åsik och inte en spekulation. Berätta varför du engagerar dig som du gör. Vad har du för motiv? Det hade kanske varit bra om du berättat det redan från början så hade du kanske sluppit svar du inte vill ha.
Christa
13-10-2012, 17:50
CITAT (*Stintan* @ 13-10-2012, 18:35)  Om jag nu tycker att det du skriver känns som moraliserande så är det ju min åsik och inte en spekulation.
Berätta varför du engagerar dig som du gör. Vad har du för motiv? Det hade kanske varit bra om du berättat det redan från början så hade du kanske sluppit svar du inte vill ha. Jag tycker att alla har rätt att få veta vilka hälsoproblem rökning kan innebära och det gäller speciellt ungdomar eftersom det är så in i vassen svårt att sluta röka när man en gång har börjat. Om jag själv hade börjat röka och vuxenvärlden inte berättat något om hälsoriskerna fast dom kände till dom så skulle jag ha blivit skitsur på dom. Varje gång jag ser unga människor röka så blir jag ledsen och undrar om dom verkligen fått veta vad dom gett sig in på.
*Stintan*
13-10-2012, 18:35
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 18:50)  Jag tycker att alla har rätt att få veta vilka hälsoproblem rökning kan innebära och det gäller speciellt ungdomar eftersom det är så in i vassen svårt att sluta röka när man en gång har börjat.
Om jag själv hade börjat röka och vuxenvärlden inte berättat något om hälsoriskerna fast dom kände till dom så skulle jag ha blivit skitsur på dom.
Varje gång jag ser unga människor röka så blir jag ledsen och undrar om dom verkligen fått veta vad dom gett sig in på. Tror inte det finns en enda ungdom som inte vet att det är skadligt att röka och att många dör av rökrelaterade sjukdomar. Jag tror inte att dom som börjar röka skulle ha låtit bli det även om de kände till varendaste sjukdom som rökare eventuellt kan drabbas av. Därför är inte en lång lista nödvändig. Däremot de vanligaste sjukdomarna bör man känna till. Utdrag ur Socialutskottets betänkande: "Skolverket bedriver ett långsiktigt arbete för att genom skolans verksamhet påverka elevers attityder och förhållningssätt till bl.a. tobak. Enligt grundskolans läroplan är rektor ansvarig för att ämnesövergripande ämnesområden som t.ex. alkohol, narkotika, tobak (ANT) integreras i skolans undervisning i alla ämnen. Skolverket följer skolans undervisning i drogfrågor genom utvärdering och utveckling av kursplaner. Vidare ger Skolverket stöd till skolans arbete genom att tillhandahålla referensmaterial och ge ekonomiskt stöd till utvecklingsprojekt."
Anki på Öland
13-10-2012, 18:39
CITAT (*Stintan* @ 13-10-2012, 16:54)  Vi hade rökruta i skolan..... Vår rökruta i skolan låg precis bredvid Essingleden, ett par meter ifrån - undras vilket som var farligast, avgaserna från bilarna eller dom blossen man petade i sig när man delade 3-4 stycken på en cigg.... CITAT (herkules @ 13-10-2012, 17:00)  ack ja, rökrummet på bb, det var grejer det! på 70-talet röktes det fritt i patientrummen på serafen i sthlm, vi personal fick röka i korridorerna eller i sköljen. säga vad man vill men mycket var bättre förr! Och när jag jobbade på psyket på St. Görans blev vi uppmanade att sitta med patienterna i rökrummet och prata vare sej vi rökte eller ej
Kanske dags för en kort sammanfattning på vad som sagts i diskussionen hittills??
Christa hänvisar till ett inlägg (som jag har skrivit i en helt annan tråd!), och frågar varför ungdomar börjar röka. Hon tror att det det beror på bristande information, andra är skeptiska till att det verkligen är anledningen, utan tror mer på andra omsständigheter såsom t.ex grupptryck, nyfikenhet och revolt och frigörelse. (vissa kanske t.o.m. fortfarande minns själv hur det var att själv vara ung...) Det är dock inget Christa tror på, utan börjar istället ifrågasätta andra (vuxna) medlemmars kunskaper om hälsoriskerna. (Varför alls köra med förhörsmetoder, och be någon annan räkna upp så många rökningsrelaterade sjukdomar som denne känner till, förresten?? Förhoppningar om att kunna förminska och förlöjliga meningsmotståndaren? - Härskarteknik i så fall!)
Att ungdomarna inte verkar ta till sej den info de får, verkar dock de flesta vara överens om, men sedan går alltså åsikterna isär. Vad göra?? Istället för att sitta här och spekulera med andra vuxna människor, varför inte gå dierkt på källan och fråga ungdomarna själva? Det måste väl ändå vara det bästa? (Passa gärna på att fråga vad som saknas i informationen de får idag också.)
Ser man inte det som något alternativ kanske det näst bästa vore att fråga andra (vuxna) ickerökare, vad det var som gjorde att de aldrig började. Allt annat blir som sagt bara spekulationer Vem vet, där någonstans kanske nyckeln till gåtan kan finnas gömd...
Vore det intressant Christa, kan jag ställa upp och svara. Jag kan t.o.m tänka mej att börja, så kanske andra också hänger på efter hand...
Elisabeth-Västkustkolonisten
13-10-2012, 18:54
Men Christa nu har du pratat om samma sak 7 sigor pp och 7 sidor ner trots att många förklarade för dig att dom pratar med sina barn. Läser du inte vad vi andra skriver? Du bara kommer med fågor igen (som vanligt) och igen.
Förklarar du oss andra för dumma eller? Tjat och pekfingret hjälper aldrig, tvärtom
Elisabeth
Ugglemormor
13-10-2012, 19:20
Vi är icke rökare, maken och jag, men dottern började röka vid 17-års ålder trots allt man hade upplyst henne med. Vi beslutade tillsammans med henne att hjälpa henne ur det och det gick, men efter 2 års rökfrihet satte hon igång igen ---- samma sak, pratade med henne, kom överens om etapper och hon fick all stöd av oss och av vår pers. läkare ...... hon blev rökfri för andra gången.
Nu är det ca 12 år sedan hon rökt och de hon bott ihop med har varit också icke rökare, kanske det gjorde lättare att inte börja med det igen..... Numera säger hon att det var så himla dumt, men då tänkte man inte mer än se till att jag inte skulle upptäcka det, vilket jag gjorde nästan på direkten, så det gick inte att smyga med den ......men hon har tackat oss att vi stod på då hon inte hade samma insikt och hade begäret ...... Vi gav inga pikar, skrämsel, utan pratade om det hela ur det .....
Christa
13-10-2012, 19:36
CITAT (Cacki @ 13-10-2012, 19:52)  Kanske dags för en kort sammanfattning på vad som sagts i diskussionen hittills??
Christa hänvisar till ett inlägg (som jag har skrivit i en helt annan tråd!), och frågar varför ungdomar börjar röka. Hon tror att det det beror på bristande information, andra är skeptiska till att det verkligen är anledningen, utan tror mer på andra omsständigheter såsom t.ex grupptryck, nyfikenhet och revolt och frigörelse. (vissa kanske t.o.m. fortfarande minns själv hur det var att själv vara ung...) Det är dock inget Christa tror på, utan börjar istället ifrågasätta andra (vuxna) medlemmars kunskaper om hälsoriskerna. (Varför alls köra med förhörsmetoder, och be någon annan räkna upp så många rökningsrelaterade sjukdomar som denne känner till, förresten?? Förhoppningar om att kunna förminska och förlöjliga meningsmotståndaren? - Härskarteknik i så fall!)
Att ungdomarna inte verkar ta till sej den info de får, verkar dock de flesta vara överens om, men sedan går alltså åsikterna isär. Vad göra?? Istället för att sitta här och spekulera med andra vuxna människor, varför inte gå dierkt på källan och fråga ungdomarna själva? Det måste väl ändå vara det bästa? (Passa gärna på att fråga vad som saknas i informationen de får idag också.)
Ser man inte det som något alternativ kanske det näst bästa vore att fråga andra (vuxna) ickerökare, vad det var som gjorde att de aldrig började. Allt annat blir som sagt bara spekulationer Vem vet, där någonstans kanske nyckeln till gåtan kan finnas gömd...
Vore det intressant Christa, kan jag ställa upp och svara. Jag kan t.o.m tänka mej att börja, så kanske andra också hänger på efter hand... Att jag bett dom som påstår att alla känner till riskerna beror på att jag inte tror att dom gör det. Om argumentationen gång på gång utgår ifrån att alla känner till riskerna så är det väl helt naturligt att jag ber dom berätta vilka risker dom känner till? Jag förstår att dom som röker kanske inte vill veta det eftersom det är så svårt att sluta och det kan naturligtvis vara kinkigt att berätta om alla risker för barnen också eftersom dom då kan börja oroa sig för sina föräldrar. Att man inte känner till alla risker beror naturligtvis inte på att man är dum på något sätt. Hur skall man kunna känna till något som ingen har sammanfattat någonstans? Dom informationsbroschyrer jag har sett har varit väldigt långt ifrån heltäckande. Dom har dock några år på nacken och hur dom ser ut idag vet jag inte. Det tänker jag dock ta reda på eftersom jag är intresserad. Jag har alltid varit intresserad av hälsofrågor och jag har ofta engagerat mig idéellt i olika frågor. Jag har också stöttat många som velat sluta röka. Dom har kommit till mig och berättat hur det känns och jag har lyssnat, berömt och peppat. Jag minns särskilt en man som rökt 30 cigaretter om dagen och han kunde inte sova på 5-6 veckor. Han fick verkligen kämpa. Han berättade varje dag hur det gick och han lyckades. Sedan har jag vänner som bara slutat utan att känna något alls och dom har varit väldigt oförstående gentemot dom rökare som haft det väldigt jobbigt. Visst finns det ungdomar och vuxna också för den delen som blundar för allt och bara tänker att "det händer inte mig". Hur man kan påverka dom har jag inget svar på. Jag förstår dom helt enkelt inte.
Aqvakul
13-10-2012, 19:54
Kära Christa, jag förstår mig inte på dig. Detta är en av många "hälsotrådar" du har startat. Du ställer frågor. Men när vi försöker besvara dessa blir du aldrig nöjd utan ställer allt fler följdfrågor. Till slut känner man sig bara tom och vilsen.. Jag har en känsla av att du gärna vill ha stenkoll på allt inom det här området och att du tror att om man vet allt så kommer man att leva ett långt och lyckligt liv. Personligen tror jag att det är lite tvärtom: Om man tar livet lite mer lättsamt och inser att man inte kan kontrollera alla faror på vägen, blir allt mycket lättare... Sköt om dig! ♥
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 20:36)  Att jag bett dom som påstår att alla känner till riskerna beror på att jag inte tror att dom gör det. Om argumentationen gång på gång utgår ifrån att alla känner till riskerna så är det väl helt naturligt att jag ber dom berätta vilka risker dom känner till?Jag förstår att dom som röker kanske inte vill veta det eftersom det är så svårt att sluta och det kan naturligtvis vara kinkigt att berätta om alla risker för barnen också eftersom dom då kan börja oroa sig för sina föräldrar.
Att man inte känner till alla risker beror naturligtvis inte på att man är dum på något sätt. Hur skall man kunna känna till något som ingen har sammanfattat någonstans? Dom informationsbroschyrer jag har sett har varit väldigt långt ifrån heltäckande.
Dom har dock några år på nacken och hur dom ser ut idag vet jag inte. Det tänker jag dock ta reda på eftersom jag är intresserad.
Jag har alltid varit intresserad av hälsofrågor och jag har ofta engagerat mig idéellt i olika frågor. Jag har också stöttat många som velat sluta röka. Dom har kommit till mig och berättat hur det känns och jag har lyssnat, berömt och peppat.
Jag minns särskilt en man som rökt 30 cigaretter om dagen och han kunde inte sova på 5-6 veckor. Han fick verkligen kämpa. Han berättade varje dag hur det gick och han lyckades.
Sedan har jag vänner som bara slutat utan att känna något alls och dom har varit väldigt oförstående gentemot dom rökare som haft det väldigt jobbigt.
Visst finns det ungdomar och vuxna också för den delen som blundar för allt och bara tänker att "det händer inte mig". Hur man kan påverka dom har jag inget svar på. Jag förstår dom helt enkelt inte. Men kör man med förhörsteknik och ingen svarar, vore det väl på sin plats att berätta svaren själv då istället, annars blir ju frågan bara hängande i luften. Ibland måste man nog bara acceptera "att man inte kan frälsa hela världen". Så länge människor har en egen vilja får man nog räkna med att det kommer att finnas de som väljer att gå sin egen väg....utan att behöva ta emot bannor eller utsättas för korsförhör för det.
*Stintan*
13-10-2012, 20:28
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 20:36)  Att jag bett dom som påstår att alla känner till riskerna beror på att jag inte tror att dom gör det. Om argumentationen gång på gång utgår ifrån att alla känner till riskerna så är det väl helt naturligt att jag ber dom berätta vilka risker dom känner till?
Jag förstår att dom som röker kanske inte vill veta det eftersom det är så svårt att sluta och det kan naturligtvis vara kinkigt att berätta om alla risker för barnen också eftersom dom då kan börja oroa sig för sina föräldrar.
Att man inte känner till alla risker beror naturligtvis inte på att man är dum på något sätt. Hur skall man kunna känna till något som ingen har sammanfattat någonstans? Dom informationsbroschyrer jag har sett har varit väldigt långt ifrån heltäckande.
..........................................
Visst finns det ungdomar och vuxna också för den delen som blundar för allt och bara tänker att "det händer inte mig". Hur man kan påverka dom har jag inget svar på. Jag förstår dom helt enkelt inte. Vad blir bättre för att vi rabblar upp alla risker vi vet om rökning för dig? Ingen ungdom slutar väl röka för det eller låter bli att börja. Jag tycker inte alls att det är naturligt att du frågar ut oss som säger att vi vet riskerna. Säger vi det får du väl lita på det istället för att spekulera om hur du tror att det är. Resten jag citerat ovan är ju bara trams. Jag röker trots att jag vet riskerna. Varför skulle jag blunda för dom? Rökningens skadeverkningar har alltid diskuterats öppet i min familj och mina barn har aldrig rökt och kommer aldrig att göra det heller. Dom har alltid talat om för alla, även kompisar alltså, hur illa dom tycker om rökning och varför. Till mig har dom många gånger sagt att dom inte vill att jag ska dö i förtid men dom går inte och oroar sig för det dagligen. Sen kan man ju fråga sig var gränsen går för förtid. Sen tycker jag faktiskt inte att man måste förstå allt andra människor gör och varför. Alla har ett fritt val när det gäller rökning och det är varje männniskas privatsak. Jag får krupp av alla besserwissrar som ser som sin skyldighet att försöka påverka mig att sluta röka. Det är rent kontraproduktivt! Läste du citatet jag la in i mitt förra inlägg förresten?
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 20:36)  Att jag bett dom som påstår att alla känner till riskerna beror på att jag inte tror att dom gör det. Om argumentationen gång på gång utgår ifrån att alla känner till riskerna så är det väl helt naturligt att jag ber dom berätta vilka risker dom känner till?
Jag förstår att dom som röker kanske inte vill veta det eftersom det är så svårt att sluta och det kan naturligtvis vara kinkigt att berätta om alla risker för barnen också eftersom dom då kan börja oroa sig för sina föräldrar.
Att man inte känner till alla risker beror naturligtvis inte på att man är dum på något sätt. Hur skall man kunna känna till något som ingen har sammanfattat någonstans? Dom informationsbroschyrer jag har sett har varit väldigt långt ifrån heltäckande.
Dom har dock några år på nacken och hur dom ser ut idag vet jag inte. Det tänker jag dock ta reda på eftersom jag är intresserad.
Jag har alltid varit intresserad av hälsofrågor och jag har ofta engagerat mig idéellt i olika frågor. Jag har också stöttat många som velat sluta röka. Dom har kommit till mig och berättat hur det känns och jag har lyssnat, berömt och peppat.
Jag minns särskilt en man som rökt 30 cigaretter om dagen och han kunde inte sova på 5-6 veckor. Han fick verkligen kämpa. Han berättade varje dag hur det gick och han lyckades.
Sedan har jag vänner som bara slutat utan att känna något alls och dom har varit väldigt oförstående gentemot dom rökare som haft det väldigt jobbigt.
Visst finns det ungdomar och vuxna också för den delen som blundar för allt och bara tänker att "det händer inte mig". Hur man kan påverka dom har jag inget svar på. Jag förstår dom helt enkelt inte. Där har du nog första förutsättningen för att lyckas. Att stötta i det läget är ingen större konst, det svåra är ju att få människor att känna sej motiverade. Det finns nog inget som är så kontraproduktivt som tjat och översitteri.
Christa
13-10-2012, 20:35
CITAT (Cacki @ 13-10-2012, 21:03)  Men kör man med förhörsteknik och ingen svarar, vore det väl på sin plats att berätta svaren själv då istället, annars blir ju frågan bara hängande i luften.
Ibland måste man nog bara acceptera "att man inte kan frälsa hela världen". Så länge människor har en egen vilja får man nog räkna med att det kommer att finnas de som väljer att gå sin egen väg....utan att behöva ta emot bannor eller utsättas för korsförhör för det. Nu blev jag verkligen förbryllad. Sista stycket i mitt inlägg skrev jag till bara för att visa att jag håller med er andra. Tänkte att det var bäst att visa att jag inte bara argumenterade emot. Just det stycket har du fetstilat. Varför? Var det inte bra att jag höll med för en gång skull?
CITAT (Christa @ 13-10-2012, 21:35)  Nu blev jag verkligen förbryllad. Sista stycket i mitt inlägg skrev jag till bara för att visa att jag håller med er andra. Tänkte att det var bäst att visa att jag inte bara argumenterade emot. Just det stycket har du fetstilat. Varför? Var det inte bra att jag höll med för en gång skull? Förstår inte riktigt vad du menar med att hålla med? Min kommentar handlade om motivation och det är väl det som är grundproblemet i hela frågeställningen? Förmaningar och förbud är att tvinga fram något, motivation är att få någon att själv vilja. När du kom in i bilden var redan halva jobbet gjort. Ser du inte skillnaden?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|