|
Sidor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Lars-Olof Arvids
22-01-2009, 08:16
Den rätta dagen - det är ju på odla-träffen i Surte nu på lördag. DÅ ska vi äta semlor! Olle
skogstroll
22-01-2009, 08:37
köpte i förrgår  Äter inte själv men sambon brukar inte ha några problem med det...
Aqvakul
22-01-2009, 09:20
CITAT (Lars-Olof Arvids @ 22-01-2009, 08:16)  Den rätta dagen - det är ju på odla-träffen i Surte nu på lördag. DÅ ska vi äta semlor! Olle du har inte räknat fel på månaderna kompis...
Eva i Höga
22-01-2009, 09:45
Min första semla blir på lördag, då har Odlaklubben Väst sin årliga januariträff och då äter vi semlor och byter växter mm. Det kallar vi den rätta semledagen!
Gossen Ruda
22-01-2009, 10:32
Premiär i fredags. Från Lundgrens konditori.
Aqvakul
22-01-2009, 11:09
"Njutarna" radar upp sig ...
Inga "traditionalister"?
ninnisky
22-01-2009, 11:23
CITAT (Eva i Höga @ 22-01-2009, 09:45)  Min första semla blir på lördag, då har Odlaklubben Väst sin årliga januariträff och då äter vi semlor och byter växter mm. Det kallar vi den rätta semledagen! Det blir också min premiär för semla  och kanske årets enda!
CITAT (Aqvakul @ 22-01-2009, 11:09)  "Njutarna" radar upp sig ...
Inga "traditionalister"? *vinkar!*
Solstorm
22-01-2009, 11:58
Jag brukar inte äta så många semlor, minns inte om det blev alls någon förra året. Nu har nu gjort mig jättesugen på semla ju. Det får allt bli en på lördag i alla fall, jag som hade tänkt strunta i det. CITAT (Aqvakul @ 22-01-2009, 11:09)  "Njutarna" radar upp sig ...
Inga "traditionalister"? Jo, vi är nog tradionalister som äter semla på lördag. Det är bara det att traditionen är ganska ny
Väntar så länge som möjligt... Av tradition blir det semmeldagen, i slutet på februari i år.
Å jag åt min första den 7 januari  mmmmmm så gott!! //Heda
Farbror Blå
22-01-2009, 17:39
För mej ska det vara som det alltid varit: semlor äts på tisdagar, med start just fettisdagen, inte före.
smajlizz
22-01-2009, 18:39
Jag har redan ätit två Har funderat på en sak, i de semlor man köper i affären står det ibland aprikoskärnor i innehållsförteckningen.. varför har man det och är det i fyllningen man har det isf? På paketen stod det: "kan innehålla spår av mandel". Ja mandel är det ju i mandelmassan, för det är väl det man har som fyllning eller?
salicaceae
22-01-2009, 19:34
CITAT (Heda @ 22-01-2009, 15:16)  Å jag åt min första den 7 januari  mmmmmm så gott!! //Heda Skämmes syster! Än är det någon vecka kvar till fettisdagen!  /J
Aqvakul
23-01-2009, 10:26
CITAT (smajlizz @ 22-01-2009, 18:39)  Jag har redan ätit två Har funderat på en sak, i de semlor man köper i affären står det ibland aprikoskärnor i innehållsförteckningen.. varför har man det och är det i fyllningen man har det isf? På paketen stod det: "kan innehålla spår av mandel". Ja mandel är det ju i mandelmassan, för det är väl det man har som fyllning eller? För att spara pengar så ersätter mindre nogräknade bagerier mandeln i mandelsmassan med aprikoskärnor... Det känns väldigt småaktigt då råvarukostnaden för en stor och rejäl semla med riktig mandelmassa och grädde ligger på under tre kronor... Semlorna är en mycket lönsam affär för bagerierna....
Solstorm
23-01-2009, 12:50
CITAT (Aqvakul @ 23-01-2009, 10:26)  För att spara pengar så ersätter mindre nogräknade bagerier mandeln i mandelsmassan med aprikoskärnor...
Det känns väldigt småaktigt då råvarukostnaden för en stor och rejäl semla med riktig mandelmassa och grädde ligger på under tre kronor...
Semlorna är en mycket lönsam affär för bagerierna.... Det samma gäller när man köper marsipan och mandelmassa i affären. Den bästa är det bara mandel i och inga aprikoskärnor i. Det är stor skillnad i smak. De med aprikoskärnor i smakar vedervärdigt.
Aqvakul
23-01-2009, 13:34
Dagens semla...
CITAT (Aqvakul @ 23-01-2009, 13:34)  Dagens semla...  Men vad säger du!!??!!  Ät inte! Ät inte! 24 februari vetduju!!!
CITAT (Heda @ 22-01-2009, 15:16)  Å jag åt min första den 7 januari  mmmmmm så gott!! //Heda Aja, baja  På min födelsedag får man faktiskt inte äta semlor .................så det så  ........................ näää, skojar bara, ni får äta hur många semlor ni vill, när ni vill.............bara jag slipper .......jag äter förmodligen ingen alls..........
CITAT (LadyG @ 17-01-2008, 11:22)  När äter du din första semla? Är semle-premiären lika viktig som kräftpremiären? Är någon av dem viktig längre?
För mig finns premiärerna kvar, jag vill inte ta ut något i förskott. Lite ska man ju gå och sukta också tycker jag. Men var och en blir salig på sin fason. Fastlagsbullar (som vi säger här i Skåne) äter vi i vår familj när som efter jul fram tom påsk. Köper väldigt sällan på conditori utan gör dem själv.
Aqvakul
23-01-2009, 15:27
CITAT (Berith @ 23-01-2009, 14:20)  Men vad säger du!!??!!  Ät inte! Ät inte! 24 februari vetduju!!! självklart väntar jag till den 24/2 - men visst kan man visa trevliga bilder...
Skulle aldrig falla mig in att vänta till slutet av februari! Då hinner man ju inte äta så många innan de slutar sälja för säsongen ju! Här kommer min favvobild: [attachment=29908:semlor.jpg] Jag åt en förresten i eftermiddags, min dotter kom hit och bjöd på "go-fika"
zaaritha
24-01-2009, 01:18
Det SKA ju vara ett tag före påsk............ Men; jag gillar inte semlor--så det äts ej !
CITAT (Aqvakul @ 23-01-2009, 15:27)  självklart väntar jag till den 24/2 - men visst kan man visa trevliga bilder...  *puhh!* Blev väääldigt orolig där ett tag. Tror att jag ska baka egna i år, och göra mandelmassa som det var tips om i Recept före jul. Någon som jobbat på konditori tidigare (?) berättade hur man gjorde egen mandelmassa. Betty struntar jag i totalt!
Aqvakul
24-01-2009, 09:55
min mamma gjorde alltid egen mandelmassa och vi barn fick hjälpa till att skålla mandeln och dra mandelkvarnen... (grovrivet, en aning bittermandel och inte för stor andel socker - det är melodin)
Idag har jag förstått att det pågår diverse "otidsenliga" orgier i glupskhet i ett rasrikt område nära Göteborg! Ingen tillställning som besöks av rättrogna semlister.... (Berith du ska väl inte på det hållet...)
1 månad kvar - vi väntar ståndaktigt....
CITAT (Aqvakul @ 24-01-2009, 09:55)  min mamma gjorde alltid egen mandelmassa och vi barn fick hjälpa till att skålla mandeln och dra mandelkvarnen... (grovrivet, en aning bittermandel och inte för stor andel socker - det är melodin)
Idag har jag förstått att det pågår diverse "otidsenliga" orgier i glupskhet i ett rasrikt område nära Göteborg! Ingen tillställning som besöks av rättrogna semlister.... (Berith du ska väl inte på det hållet...)
1 månad kvar - vi väntar ståndaktigt.... Självklart att vi väntar ståndaktigt! Gjorde också egen mandelmassa "förr", blandade skållad mald mandel med socker och inkråmet.  Nope, ska inte åt det hållet idag men hoppas ändå att dom får kul.  Det är väl en vinteraktivitet så god som någon.
Lars-Olof Arvids
24-01-2009, 10:16
CITAT (Aqvakul @ 24-01-2009, 09:55)  Idag har jag förstått att det pågår diverse "otidsenliga" orgier i glupskhet i ett rasrikt område nära Göteborg! Japp, i Surte faller man på mer än ett sätt! Olle
CITAT (Berith @ 24-01-2009, 07:21)  ...../ Betty struntar jag i totalt!   på dig!
Aqvakul
24-01-2009, 14:14
Akta er för denne man - en mycket ansvarslös semlemissbrukare....
godanro
24-01-2009, 19:28
Har också för mig att efter då Ture Sventon var "värd" för advendskallendern så började semlorna att ploppa upp både här och där redan efter nyårsskiftet  . Efter det blev jag vrång och håller nu stenhårt på traditionen att bara äta semleveckan"(v.9).  ( men visst det vattnas i munnen)
Aqvakul
24-01-2009, 19:40
inte en semla, men nästan...
CITAT (godanro @ 24-01-2009, 19:28)  Har också för mig att efter då Ture Sventon var "värd" för advendskallendern så började semlorna att ploppa upp både här och där redan efter nyårsskiftet  . Efter det blev jag vrång och håller nu stenhårt på traditionen att bara äta semleveckan"(v.9).  ( men visst det vattnas i munnen) Men det är inte vi som håller på traditionerna som är vrånga!  Det är alla dom andra som gör fel. Tänk dej när vi den 24 februari njuter av årets första semlor, hur dom andra känner sej utanför bara för att dom på rent trots tjuvstartade!
Jag har idag ätit en specialsemla från Gunnarssons konditori på Götgatan i Stockholm. Årets första. Där är grädden o mandelmassan blandade med varandra. Riktigt gott. Men det godaste därifrån var ett stort bondbröd bakat på surdeg som vägde ca 1600 g. Det var nästan 20 före mig i kön o många köpte just det bautastora brödet, så då fick jag för mig att prova, o jag har smällt i mig alldeles för många skivor nu. Bara smör på så man känner den goda brödsmaken.
Aqvakul
25-01-2009, 08:55
Hur är det med storleken på semlor? De flesta bakverk har ju blivit större de senaste åren. Men om den ska ätas i handen, så kan den ju bli för stor. Hur stor tycker du en semla ska vara?
Myosotis
25-01-2009, 11:37
Jag brukar baka minifastlagsbullar, de är så gulliga. Och mandelmassan ska blandas med inkråmet, annars får det vara. Tråkigt med billiga fastlagsbullar där de bara lagt en skiva mandelmassa på en torr bulle. Jag har fortfarande inte ätit någon fastlagsbulle, inte säkert det blir någon.
CITAT (Berith @ 24-01-2009, 19:47)  Men det är inte vi som håller på traditionerna som är vrånga!  Det är alla dom andra som gör fel. Tänk dej när vi den 24 februari njuter av årets första semlor, hur dom andra känner sej utanför bara för att dom på rent trots tjuvstartade!  haha, vi känner oss inte ett dugg utanför på fettisdagen, tycker bara att - Äntligen får ni också med vara med och frossa, ni stackars som har späkt er ända till den 24:e. Förresten, jag tjuvstartade inte på rent trots - jag startade för att min kropp krävde det! Man måste tillgodose kroppens behov, inte göra våld på sig själv för därtill är livet för kort!
CITAT (Betty @ 25-01-2009, 15:21)  haha, vi känner oss inte ett dugg utanför på fettisdagen, tycker bara att - Äntligen får ni också med vara med och frossa, ni stackars som har späkt er ända till den 24:e. Förresten, jag tjuvstartade inte på rent trots - jag startade för att min kropp krävde det! Man måste tillgodose kroppens behov, inte göra våld på sig själv för därtill är livet för kort!   Ät bara, du är värd varenda semla.
Aqvakul
26-01-2009, 15:17
Dagens semlor:
Min hand svävande länge över semmelpaketen i affären, men sen slog jag mig i slang med pensionärsmaffian som tyckte att 34 kr var alldeles för mycket för två ynka semlor. Därmed gick den goda karaktären segrande ur striden!
CITAT (Aqvakul @ 26-01-2009, 15:17)  Dagens semlor:  En sån vacker bild! Måste bara få skryta lite; Min dotter har jag verkligen lyckats bra med, idag kom hon över på ett eftermiddagsfika och hon hade med sig varsin semla åt oss, precis som för tre dar sen. Det är ordning på den tjejjen!
Snigelhatare
26-01-2009, 15:55
CITAT (NIKEN @ 26-01-2009, 15:23)  Min hand svävande länge över semmelpaketen i affären, men sen slog jag mig i slang med pensionärsmaffian som tyckte att 34 kr var alldeles för mycket för två ynka semlor. Därmed gick den goda karaktären segrande ur striden! 17 kr STYCK!? Tänk om man tänker bjuda några stycken Någon som har ett bra recept på så man kan baka själv?
En stunds ren njutning för 17:- är väl inga pengar att tala om. Jag vet massor av njutningar som kostar myyyycket mer!
Aqvakul
26-01-2009, 16:22
om man koncentrerar njutningen till den 24/2 så blir det ingen stor slant...
Myosotis
26-01-2009, 18:22
CITAT (Snigelhatare @ 26-01-2009, 15:55)  Någon som har ett bra recept på så man kan baka själv? Fastlagsbullar
Här är det inte säkert att det blir någon alls !gubben där emot vräker i sig en del på jobbet !
Aqvakul
26-01-2009, 19:45
CITAT (Motti @ 26-01-2009, 19:42)  Här är det inte säkert att det blir någon alls !gubben där emot vräker i sig en del på jobbet ! är det en fördelning som ni är överens om....
sqrulan
27-01-2009, 11:14
 Såg igår på vår affär att priset låg på 44:- för två semlor, det är ju inte klokt!
Aqvakul
28-01-2009, 07:42
CITAT (sqrulan @ 27-01-2009, 11:14)   Såg igår på vår affär att priset låg på 44:- för två semlor, det är ju inte klokt! ocker, med tanke på att råvarukostnaden är högst tre kronor...
Snigelhatare
28-01-2009, 10:26
Tack för receptet Myosotis!
Red Top
28-01-2009, 11:14
CITAT (Aqvakul @ 24-01-2009, 14:14)  Akta er för denne man - en mycket ansvarslös semlemissbrukare.... Jag ska be att få protestera! Han äter inte semlor, han äter temlor. Utdrag ur Wikipedia ".............äter temlor från Rotas konditori på Tegelbacken i Stockholm som är landets enda som för semlor året runt. Ture Sventons kontor ligger på Drottninggatans västra sida i hörnet mot Jakobsgatan". Själv väntar jag . Är traditionalist! Gillar dock inte "köpesemlor", som bara innehåller luft och inte smakar något. De ska vara hembakta! Vetebullar med kardemumma i, egengjord mandelmassa och lagom hårt vispad grädde!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|