|
Sidor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Chili Linkan
24-02-2013, 21:01
Höjden på plantorna beror mest på två faktorer: Ljustillgång och vilken sort man odlar.
CITAT (Chili Linkan @ 24-02-2013, 21:01)  Höjden på plantorna beror mest på två faktorer: Ljustillgång och vilken sort man odlar. Så du menar att om jag börjar göd dem kommer deinte ränna iväg, om det inte är starkväxande sorter från början? Vad räknas Aji Panca och Early Jalapeno som då?
skogsmulle101
25-02-2013, 17:05
Utan lampa tror jag dom blir lite rangliga å glest med frukt
Vilka lampor kör ni med, ska ut o handla LED typ 75W.
Om du menar mig så har jag självklart lampa, men jag kan inte höja den hur mycket som helst eftersom det står andra växter under dem också..... Jag har kallvita lysrör, har aldrig använt LED
hemma kör jag med 2x58 w dagsljusrör från biltema. det växer så det knakar under dessa. har även 90 w led. men har inte kunnat testa denna fullt ut än. sen har jag 2x300 w Lågenergi. (Monsterlampor) dessa kan jag inte köra just nu för jag måste få tag i starkare fläktar. de blir VARMA. har även 4x24 w ca 10000 kelvin. har inte bestämt om ja orkar brassa på dem än. får se om det behövs. jag har en stor golvfläkt som blåser över plantorna på medium effekt, vet inte om det är därför jag har så krafiga stammar men jag tror att det är en bidragade orsak. plantorna gungar bra av fläkten. http://tubby.scene7.com/is/image/tubby/MTF...#036;prod$
CITAT (skogsmulle101 @ 25-02-2013, 17:05)  Utan lampa tror jag dom blir lite rangliga å glest med frukt
Vilka lampor kör ni med, ska ut o handla LED typ 75W. Just nu när de är relativt små kör jag bara med fönsterljus + 45W kallvit lågenergilampa med hemmabyggd reflektor. De växer bra och man märker att lampan ger bra resultat. Såfort temperaturen tillåter ska de åka ut i förrådet. Det är tyvvärr inte isolerat eller uppvärmt så jag får vänta på rätt utetemp. Därute har jag redan monterat upp en 2x36w dagsljus lysrörsarmatur (tror den ligger på 5000K). Så de ska få stå under den tillsammans med 1 eller 2x 105watt lågenergilampa. Beroende på hur stor plats mina plantor tar vid det laget (har tomater på g som jag planterar successict också). Mvh
Chili Linkan
25-02-2013, 23:33
CITAT (KRT @ 24-02-2013, 21:33)  Så du menar att om jag börjar göd dem kommer deinte ränna iväg, om det inte är starkväxande sorter från början? Vad räknas Aji Panca och Early Jalapeno som då? Precis, har dem bara bra ljus så ränner dem inte iväg så värst, Early Jalapeno är dock en som ränner iväg på höjden i alla fall för mig. Även innan jag börjat göda mina plantor är det den sort som för mig dragit iväg mest, säkert de dubbla eller mer jämfört med mina 15 övriga sorter.
tufflah
03-03-2013, 22:17
Kommer med en liten uppdatering på min jalapeno Purple som jag tidigare har visat som jag ännu inte plockat blomknoppar på. Tänkte låta dom sitta till de blommat ut å sen plocka bort knoppen som blir kvar. Jag har även med mina nyomslolade mini mix paprika småttingar. uppdatering 2013-03-03
CITAT (tufflah @ 03-03-2013, 22:17)  Kommer med en liten uppdatering på min jalapeno Purple som jag tidigare har visat som jag ännu inte plockat blomknoppar på. Tänkte låta dom sitta till de blommat ut å sen plocka bort knoppen som blir kvar. Jag har även med mina nyomslolade mini mix paprika småttingar. uppdatering 2013-03-03Den var riktigt fin tufflah! När satte du den? Eller är den övervintrad? Mvh
Antar att detta är årets ''chilitråd''?  Har själv inte en enda sådd iår, men har däremot lyckats övervintra två plantor. En Goathorn (min favorit) och en Golden Cayenne. De har stått i söderfönster, levt hela sitt liv inomhus och det har gått oförskämt bra över vintern. Goathorn har redan börjat sätta ny frukt! Gjorde dock precis det jag jag länge väntat på, nämligen att klippa ner dem till bara en kort liten tjock stam. Skär lite i hjärtat att stympa dem så hårt, men i år satsar jag helhjärtat på beskärning. Hoppas på ett par riktigt stadiga stora plantor i år.  Se videon här för inspiration ang. beskärning. Killen gör grymma videos, ett tips är att följa honom på YT! http://www.youtube.com/watch?v=6ckg4Vh9ga8Hela kanalen med alla klipp: http://www.youtube.com/user/Praxxus55712/videos?view=0
Dags för lite uppdatering! Planterade om igår, inte riktigt alla plantor dock. Den röda prydnadschilin (som jag inte vet namnet på) får stå kvar i jiffypotsen lite till. De är så små och växer så långsamt så det var de som fick bli bortprioriterade pga plats. Kommer kruka om dem lite senare. Jag har börjat ge dem alla näring nu, Hesi TNT complex. Den är riktigt bra den näringen (iaf i vegg). Kör mellan 50-75% av dosen. Kommer öka på lite efterhand. Det börjar grönska på lite nu   Yellow Thai är utan tvekan den sort som växt snabbast. Verkar vara lite högväxande?  Nu behöver jag bara mer ljus och mer plats :/ Har 2 st 105W kallvita LE på väg från Hong Kong dock så det ordnar sig med ljuset:) Mvh
tufflah
05-03-2013, 08:58
CITAT (MrLeaf @ 04-03-2013, 19:52)  Den var riktigt fin tufflah! När satte du den? Eller är den övervintrad?
Mvh Tack ska du ha  Jag sådde den redan i oktober. Nu blommar de för fullt. Tycker de lila blommorna är så vackra.  jalapeno Purple blommar Äntligen har blommorna slagit ut. CITAT (PMK @ 04-03-2013, 19:56)  Antar att detta är årets ''chilitråd''?  Har själv inte en enda sådd iår, men har däremot lyckats övervintra två plantor. En Goathorn (min favorit) och en Golden Cayenne. De har stått i söderfönster, levt hela sitt liv inomhus och det har gått oförskämt bra över vintern. Goathorn har redan börjat sätta ny frukt! Gjorde dock precis det jag jag länge väntat på, nämligen att klippa ner dem till bara en kort liten tjock stam. Skär lite i hjärtat att stympa dem så hårt, men i år satsar jag helhjärtat på beskärning. Hoppas på ett par riktigt stadiga stora plantor i år.  Se videon här för inspiration ang. beskärning. Killen gör grymma videos, ett tips är att följa honom på YT! http://www.youtube.com/watch?v=6ckg4Vh9ga8Hela kanalen med alla klipp: http://www.youtube.com/user/Praxxus55712/videos?view=0Kul att se att de inte bara är jag som inspirerats av Ray. Tyvärr har inte hans beskärning teknik funkat för mig då de bara växte upp en ny stam istället för 2 men ska bli kul att se hur de går för dig.  CITAT (MrLeaf @ 04-03-2013, 20:07)  Dags för lite uppdatering! Planterade om igår, inte riktigt alla plantor dock. Den röda prydnadschilin (som jag inte vet namnet på) får stå kvar i jiffypotsen lite till. De är så små och växer så långsamt så det var de som fick bli bortprioriterade pga plats. Kommer kruka om dem lite senare. Jag har börjat ge dem alla näring nu, Hesi TNT complex. Den är riktigt bra den näringen (iaf i vegg). Kör mellan 50-75% av dosen. Kommer öka på lite efterhand. Det börjar grönska på lite nu   Yellow Thai är utan tvekan den sort som växt snabbast. Verkar vara lite högväxande?  Nu behöver jag bara mer ljus och mer plats :/ Har 2 st 105W kallvita LE på väg från Hong Kong dock så det ordnar sig med ljuset:) Mvh Fina plantor. Ja tänk om man hade all plats i världen. Jag hade gärna haft minst en lysrörsarmatur till men då får nog maken spel på mig.
CITAT (tufflah @ 05-03-2013, 08:58)  Tack ska du ha  Jag sådde den redan i oktober. .... Fina plantor. Ja tänk om man hade all plats i världen. Jag hade gärna haft minst en lysrörsarmatur till men då får nog maken spel på mig.  Hur mycket ljus har du nu då? De som inte är riktigt inbitna förstår inte att man aldrig kan ha för mycket ljus  Mvh
Senare på säsongen, vad använder ni för näring till plantorna? Letade en del förra säsongen men hittade inget ekologiskt som tilltalade mig. Tar gärna emot tips!
Chili Linkan
05-03-2013, 17:49
CITAT (PMK @ 05-03-2013, 16:03)  Senare på säsongen, vad använder ni för näring till plantorna? Letade en del förra säsongen men hittade inget ekologiskt som tilltalade mig. Tar gärna emot tips! Biobact Tomat funkar bra, annars fermenterade nässlor är riktigt bra och dessutom mycket billigt och mer ekologiskt än så är svårt att få det.
CITAT (PMK @ 05-03-2013, 16:03)  Senare på säsongen, vad använder ni för näring till plantorna? Letade en del förra säsongen men hittade inget ekologiskt som tilltalade mig. Tar gärna emot tips! Jag brukar köra med hönsgödsel, sånt granulat man kan köpa på påse. Brukar blanda det i jorden och det funkar hyfsat. Är lite sugen på att köra Hesi Bloom complex i år dock. Det jag gillar med flytande näring är att man lätt kan strypa näringstillförseln ifall de har fått för mycket, och sen vet man att det inte tar slut i krukan så att säga. Har kört bloom complex förr på den tiden man odlade lite mer tveksamma växter, och den är verkligen sjukt bra. Går väl på 90 spänn för en liter och den räcker väldigt långt. Har för mig att man doserar 50ml till 10 liter vatten. Eftersom chili inte är såå snabbväxande som tomater och annat kan man gå ner lite i dos och då räcker den längre. Mvh
tufflah
05-03-2013, 19:37
CITAT (MrLeaf @ 05-03-2013, 11:01)  Hur mycket ljus har du nu då? De som inte är riktigt inbitna förstår inte att man aldrig kan ha för mycket ljus  Mvh Ska jag vara ärlig har jag bara mina små plantor och de jag bryr mig mest om under en armaturer med dagsljuslysrör. De andra (bla jalapenon) står i fönsterna. Men har fönster på hörnen så det kommer ljus från 2 håll. Allt annat än optimalt men de för duga. Jag får ta diskussionen med maken om en till armatur till nästa säsong.
CITAT (tufflah @ 05-03-2013, 19:37)  Ska jag vara ärlig har jag bara mina små plantor och de jag bryr mig mest om under en armaturer med dagsljuslysrör. De andra (bla jalapenon) står i fönsterna. Men har fönster på hörnen så det kommer ljus från 2 håll. Allt annat än optimalt men de för duga. Jag får ta diskussionen med maken om en till armatur till nästa säsong. Ljusfrågan blir ju lite lättare om man bor i hus och har ngt litet rum över som man kan göra om till odlingsrum. Nu bor vi i en trea så man får hålla tillgodo med den plats man har. Hade vårt förråd haft isolering så kunde man börja köra där lite tidigare, men nu får man vänta tills utetempen är stabil och att det inte blir för kallt. Sen när vi flyttar till hus kommer jag försöka lägga rabarber på ngt lite rum man kan ha som hobbyutrymme för detta ändamål. Men är man bara lite uppfinningsrik så går det att odla även fast man bor i lägenhet
tufflah
05-03-2013, 20:51
CITAT (MrLeaf @ 05-03-2013, 20:21)  Ljusfrågan blir ju lite lättare om man bor i hus och har ngt litet rum över som man kan göra om till odlingsrum. Nu bor vi i en trea så man får hålla tillgodo med den plats man har. Hade vårt förråd haft isolering så kunde man börja köra där lite tidigare, men nu får man vänta tills utetempen är stabil och att det inte blir för kallt. Sen när vi flyttar till hus kommer jag försöka lägga rabarber på ngt lite rum man kan ha som hobbyutrymme för detta ändamål. Men är man bara lite uppfinningsrik så går det att odla även fast man bor i lägenhet  Mitt problem är inte igentligen utrymme. de går att fixa plats. De är väl att de kostar lite mer att sätta upp fler armaturer. Å då de är maken som betalar elen å inte delar mitt intresse för att odla så tycker han lite att de är en onödig utgift. Men ska försöka ta mig råd till led lampor så kan jag ha fler till samma watt.
tufflah
05-03-2013, 23:14
Förra årets chili och paprika tråd hette: 2012 års chili/paprikatråd så vore de inte en ide att döpa om denna tråd till: 2013 års chili/paprikatråd så kanske de som var med förra året hittar hit. är ju roligare om man är fler.
CITAT (Chili Linkan @ 05-03-2013, 17:49)  Biobact Tomat funkar bra, annars fermenterade nässlor är riktigt bra och dessutom mycket billigt och mer ekologiskt än så är svårt att få det.  Åh, Biobact Tomat verkade bra. Tack! Jag har fermenterat nässlor tidigare, och det resulterade efter ett tag i (på grund av viss lathet från min sida) i den värsta stinkbomben jag någonsin upplevt. Haha  Men det första tipset var kanon, tack! CITAT (MrLeaf @ 05-03-2013, 18:29)  Jag brukar köra med hönsgödsel, sånt granulat man kan köpa på påse. Brukar blanda det i jorden och det funkar hyfsat. Är lite sugen på att köra Hesi Bloom complex i år dock. Det jag gillar med flytande näring är att man lätt kan strypa näringstillförseln ifall de har fått för mycket, och sen vet man att det inte tar slut i krukan så att säga. Har kört bloom complex förr på den tiden man odlade lite mer tveksamma växter, och den är verkligen sjukt bra. Går väl på 90 spänn för en liter och den räcker väldigt långt. Har för mig att man doserar 50ml till 10 liter vatten. Eftersom chili inte är såå snabbväxande som tomater och annat kan man gå ner lite i dos och då räcker den längre.
Mvh "Tveksamma växter", haha! Hesi Bloom Complex verkar inte vara ekologiskt, och ekologiskt är vad jag siktar på tyvärr. Hönsgödsel är skitbra. Jag har löst det i vatten och vattnat med det med tydligt resultat! Men nu rör det sig om en eller två krukor inomhus, det blir lite omständligt med hönsgödsel. Tack för tipset dock!
en bild från mitt nya odlingsutrymme. plantorna trivs utmärkt.
[attachment=75322:bild2.JPG]
å en te
[attachment=75323:bild.JPG]
CITAT (PMK @ 06-03-2013, 13:16)  Åh, Biobact Tomat verkade bra. Tack! Jag har fermenterat nässlor tidigare, och det resulterade efter ett tag i (på grund av viss lathet från min sida) i den värsta stinkbomben jag någonsin upplevt. Haha  Men det första tipset var kanon, tack! "Tveksamma växter", haha! Hesi Bloom Complex verkar inte vara ekologiskt, och ekologiskt är vad jag siktar på tyvärr. Hönsgödsel är skitbra. Jag har löst det i vatten och vattnat med det med tydligt resultat! Men nu rör det sig om en eller två krukor inomhus, det blir lite omständligt med hönsgödsel. Tack för tipset dock!  Jag försökte lösa hönsgödsel i vatten vid ngt tillfälle men jag lyckades inget vidare. Funkar det bättre med varmt vatten som sen får svalna? Bat Guano är också sjukt bra, men sammasättningen i hönsgödsel är ju ganska likartad och väldigt mycket billigare. Mvh CITAT (wotan @ 06-03-2013, 13:33)  en bild från mitt nya odlingsutrymme. plantorna trivs utmärkt.
[attachment=75322:bild2.JPG]
å en te
[attachment=75323:bild.JPG] Härligt  Vad har du för styrka på CFL:erna?
jag har 2x300w cfl. de är riktigt maffiga.
anledningen till frostvakten i utrymmet är att det blir ca 5-6 grader på natten när lamporna är avstängda. 1 timma innan lamporna släcks går den igång. och släcks 1 timma efter att lamporna har tänds. tempen blir ca 17-18 grader på natten och 20-25 på dagen. inbillar mig att plantorna mår bra av lite svalare luft på natten. vad tror ni?
CITAT (MrLeaf @ 06-03-2013, 18:53)  Jag försökte lösa hönsgödsel i vatten vid ngt tillfälle men jag lyckades inget vidare. Funkar det bättre med varmt vatten som sen får svalna? Jag tappar bara upp kallt vatten, sen i med rätt mängd hönsgödsel och låter det dra ett tag. Då tar jag en pinne och rör runt, så det löser upp sig. Sen gör jag det igen, rör om ordentligt precis innan jag vattnar. Brukar funka bra.
Fick tummen ur nu och drog över ett lite bilder till datorn. Beskurna övervintrade plantor som är i full gång att sätta nya skott.  Goat Horn (Några gamla halvskruttiga fjolårsblad kvar) [attachment=75328:IMG_4867.JPG] Cayenne Golden [attachment=75329:IMG_4868.JPG] Goat Horn skall få bo i en 18 liters kruka, inomhus i söderläge. Hoppas på en fin stark planta!
Rebecca
07-03-2013, 17:06
Jamen titta vad fint det kommer ny tillväxt på den! Gött att se  Jag har ÄNTLIGEN fått en frukt på Trinidad Douglah! Lycklig idag.
CITAT (Rebecca @ 07-03-2013, 17:06)  Jamen titta vad fint det kommer ny tillväxt på den! Gött att se  Jag har ÄNTLIGEN fått en frukt på Trinidad Douglah! Lycklig idag. få se då CITAT (PMK @ 07-03-2013, 15:08)  Fick tummen ur nu och drog över ett lite bilder till datorn. Beskurna övervintrade plantor som är i full gång att sätta nya skott.  Goat Horn (Några gamla halvskruttiga fjolårsblad kvar) [attachment=75328:IMG_4867.JPG] Cayenne Golden [attachment=75329:IMG_4868.JPG] Goat Horn skall få bo i en 18 liters kruka, inomhus i söderläge. Hoppas på en fin stark planta!  blir nog fina små "träd"
Rebecca
07-03-2013, 20:10
CITAT (wotan @ 07-03-2013, 19:45)  få se då  Challenge accepted! Fast jag har bara en skraltig mobilbild... men se, där är den! [attachment=75335:2013_03_...09.03.40.jpg]
CITAT (Rebecca @ 07-03-2013, 20:10)  Challenge accepted! Fast jag har bara en skraltig mobilbild... men se, där är den! [attachment=75335:2013_03_...09.03.40.jpg] se där ja:tummenupp: jag har bara blad än så länge.. hehe
Rebecca
07-03-2013, 20:46
CITAT (wotan @ 07-03-2013, 20:32)  se där ja:tummenupp:
jag har bara blad än så länge.. hehe ...men så satte jag mina i oktober också
aspergereddie
07-03-2013, 22:07
Jag tänkte försöka mig på Trinidad Moruga Scorpion (Capsicum chinense), alltså världens starkaste chili. Har även en chili som heter Hot Portugal (Capsicum frutescens) som är lite mildare.
Rebecca
08-03-2013, 09:16
CITAT (aspergereddie @ 07-03-2013, 22:07)  Jag tänkte försöka mig på Trinidad Moruga Scorpion (Capsicum chinense), alltså världens starkaste chili. Har även en chili som heter Hot Portugal (Capsicum frutescens) som är lite mildare. Kör på - den odlar jag med. Än så länge bara blommor... I frysen har jag Bhut Jolokia från förra säsongen. Fin att bjuda på.
tufflah
08-03-2013, 19:32
CITAT (aspergereddie @ 07-03-2013, 22:07)  Jag tänkte försöka mig på Trinidad Moruga Scorpion (Capsicum chinense), alltså världens starkaste chili. Har även en chili som heter Hot Portugal (Capsicum frutescens) som är lite mildare. Jag är också sugen på att testa den men törs inte då jag har små klåfingriga barn. De starkaste jag vågat mig på är Cayenne Long slim. Är nog väldigt obehagligt att stoppa en sån i munnen med men de är ju inte i närheten av lika illa. Ni som odlar ska bi testa att äta den hel?
Rebecca
08-03-2013, 21:54
CITAT (tufflah @ 08-03-2013, 19:32)  Jag är också sugen på att testa den men törs inte då jag har små klåfingriga barn. De starkaste jag vågat mig på är Cayenne Long slim. Är nog väldigt obehagligt att stoppa en sån i munnen med men de är ju inte i närheten av lika illa.
Ni som odlar ska bi testa att äta den hel? Mja jag vet inte - jag brukar inte banga för sånt egentligen men sedan smakade jag Bhut Jolokia. Inte särskilt stor bit heller, men hett var det!! Hjälp. Till och med när jag tvättade händerna efteråt, så bildades det ånga (eftersom jag brukar tvätta rätt varmt) - och bara ångan gjorde att jag började hosta och ha mig. Men lite frestad är man ju...
Chili Linkan
09-03-2013, 05:23
Trinidad Moruga Scorpion är den samma som Trinidad Scorpion "Butch T"? Fortfarande Butch T som har världsrekordet i alla fall. Sedan har det kommit säkert 100chili som dem som tagit fram dem hävdat är den nya världens starkaste, allt för att få sälja just sina frön, det hypas väldigt mycket inom denna bransch.
tufflah
09-03-2013, 09:10
Är de nå fler än jag som odlar hot lemon eller har gjort det. Min planta är då rangliga men brukar de inte vara de.. om inte får den en klippning och in under lampan igen. Övriga plantor som står i fönstret är lika fin som de under lampan. CITAT (Rebecca @ 08-03-2013, 21:54)  Mja jag vet inte - jag brukar inte banga för sånt egentligen men sedan smakade jag Bhut Jolokia. Inte särskilt stor bit heller, men hett var det!! Hjälp. Till och med när jag tvättade händerna efteråt, så bildades det ånga (eftersom jag brukar tvätta rätt varmt) - och bara ångan gjorde att jag började hosta och ha mig.
Men lite frestad är man ju... Haha ja om du gör de får du filma å lägga ut här  Annars då blir de pulver eller sås på dom?
Rebecca
09-03-2013, 09:57
CITAT (Chili Linkan @ 09-03-2013, 05:23)  Trinidad Moruga Scorpion är den samma som Trinidad Scorpion "Butch T"? Fortfarande Butch T som har världsrekordet i alla fall. Sedan har det kommit säkert 100chili som dem som tagit fram dem hävdat är den nya världens starkaste, allt för att få sälja just sina frön, det hypas väldigt mycket inom denna bransch. Jag håller med - hypen är enorm. Men Trinidad Moruga Scorpion och Trinidad Scorpion "Butch T" är olika. Moruga Scorpion är just nu (från februari 2012) hetast med en uppmätt Scoville på 2.009.231. "Butch T" låg på 1.463.700 Scoville. Nääästan dubbelt så het med andra ord! CITAT (tufflah @ 09-03-2013, 09:10)  Är de nå fler än jag som odlar hot lemon eller har gjort det. Min planta är då rangliga men brukar de inte vara de.. om inte får den en klippning och in under lampan igen. Övriga plantor som står i fönstret är lika fin som de under lampan. Haha ja om du gör de får du filma å lägga ut här  Annars då blir de pulver eller sås på dom? Film vågar jag inte lova - vi får väl se om jag ens överlever! Är Hot Lemon samma som Aji Lemon Drop? C. baccata... Jag har frön men inte kommit till skott att odla. Blir nog inte denna säsong eftersom jag ska flytta och inte kommer ha plats för mina chilisar.  Jaadu, jag har mest torkat eller fryst in den chilin jag fått. Nu är det bara några frukter kvar. Torkade har jag Thai Yellow och en del av den rena arten Capsicum frutescens (de blev heta!). I frysen är det bara Bhut Jolokia kvar... som jag inte vet vad jag ska göra med. Jag har mest slängt i lite chili i grytor och så men det hade kanske varit roligt att göra någon grym sås. Trixet är ju bara hållbarhet - vill att det ska hålla ett tag och inte bli dåligt (hur nu något som är SÅ hett ens kan inrymma baskelusker...). Några fina recepttips till den Bhut jag har kvar?
CITAT (Rebecca @ 09-03-2013, 09:57)  Jag håller med - hypen är enorm. Men Trinidad Moruga Scorpion och Trinidad Scorpion "Butch T" är olika. Moruga Scorpion är just nu (från februari 2012) hetast med en uppmätt Scoville på 2.009.231. "Butch T" låg på 1.463.700 Scoville. Nääästan dubbelt så het med andra ord! Film vågar jag inte lova - vi får väl se om jag ens överlever! Är Hot Lemon samma som Aji Lemon Drop? C. baccata... Jag har frön men inte kommit till skott att odla. Blir nog inte denna säsong eftersom jag ska flytta och inte kommer ha plats för mina chilisar.  Jaadu, jag har mest torkat eller fryst in den chilin jag fått. Nu är det bara några frukter kvar. Torkade har jag Thai Yellow och en del av den rena arten Capsicum frutescens (de blev heta!). I frysen är det bara Bhut Jolokia kvar... som jag inte vet vad jag ska göra med. Jag har mest slängt i lite chili i grytor och så men det hade kanske varit roligt att göra någon grym sås. Trixet är ju bara hållbarhet - vill att det ska hålla ett tag och inte bli dåligt (hur nu något som är SÅ hett ens kan inrymma baskelusker...). Några fina recepttips till den Bhut jag har kvar? Vet inte hur sugen du är på att använda konserveringsmedel, men annars är ju E211, dvs natriumbensoat, rätt vanligt förekommande i såser av alla de slag och många andra anrättningar också. Det motverkar främst jäst- och mögelsvampar men i viss mån även bakterier. Nu har jag inte gjort någon sås hemma som inte skulle ätas upp direkt efteråt, men annars är det väl vanligt att man slår i den heta såsen, lämnar ngn cm så att det finns lite luft. När blandningen svalnar kommer luften minska i volym och det bildas då ett undertryck som försluter burken väldigt väl. Det är väl ett klassiskt trix. Borde ge ganska lång hållbarhet i kombination med kylskåpstemperatur. Edit: Missade totalt att det främst var recept du efterfrågade. Jag har dålig koll (vet väl ungefär i stora drag dock...) men det finns gott om chilisåsrecept på nätet iaf. Mvh
Rebecca
09-03-2013, 10:36
CITAT (MrLeaf @ 09-03-2013, 10:29)  Vet inte hur sugen du är på att använda konserveringsmedel, men annars är ju E211, dvs natriumbensoat, rätt vanligt förekommande i såser av alla de slag och många andra anrättningar också. Det motverkar främst jäst- och mögelsvampar men i viss mån även bakterier.
Nu har jag inte gjort någon sås hemma som inte skulle ätas upp direkt efteråt, men annars är det väl vanligt att man slår i den heta såsen, lämnar ngn cm så att det finns lite luft. När blandningen svalnar kommer luften minska i volym och det bildas då ett undertryck som försluter burken väldigt väl. Det är väl ett klassiskt trix. Borde ge ganska lång hållbarhet i kombination med kylskåpstemperatur.
Edit: Missade totalt att det främst var recept du efterfrågade. Jag har dålig koll (vet väl ungefär i stora drag dock...) men det finns gott om chilisåsrecept på nätet iaf.
Mvh Ah, tack för tipsen! Natriumbensoat har jag inga problem med att använda, kört det några gånger när jag gjort lemon curd. Tänkte mest om någon gjorr någon god sås, så svår att veta när man letar på nätet. Alltid trevligt med lite förstahandsinformation liksom!
CITAT (Rebecca @ 09-03-2013, 10:36)  Ah, tack för tipsen! Natriumbensoat har jag inga problem med att använda, kört det några gånger när jag gjort lemon curd. Tänkte mest om någon gjorr någon god sås, så svår att veta när man letar på nätet. Alltid trevligt med lite förstahandsinformation liksom!  Visst tusan borde det finnas folk här som gjort egen chilisås kan man tycka!
Rebecca
09-03-2013, 10:51
CITAT (MrLeaf @ 09-03-2013, 10:38)  Visst tusan borde det finnas folk här som gjort egen chilisås kan man tycka!  Menar väl det  Vad gör du med din chili?
CITAT (Rebecca @ 09-03-2013, 10:51)  Menar väl det  Vad gör du med din chili? Använder den färsk i the (faktiskt gott), eller torkar och gör pulver. Tänkte försöka mig på någon sås detta året. Odlar både tomater och chili så man har ju de flesta av ingredienserna.  Brukar även krydda min hemgjorda glögg med chili. Det blir riktigt gott, värmer extra bra. Chili kan man väl egentligen ha till allt. När man väl blir biten tycker man att det finns inte nån maträtt där chili inte passar. Testat viltsås med kakao och chili förresten? Det är så gott så man vill bara lägga sig på rygg och sprattla med benen.
Rebecca
09-03-2013, 11:24
CITAT (MrLeaf @ 09-03-2013, 10:58)  Använder den färsk i the (faktiskt gott), eller torkar och gör pulver. Tänkte försöka mig på någon sås detta året. Odlar både tomater och chili så man har ju de flesta av ingredienserna.  Brukar även krydda min hemgjorda glögg med chili. Det blir riktigt gott, värmer extra bra. Chili kan man väl egentligen ha till allt. När man väl blir biten tycker man att det finns inte nån maträtt där chili inte passar. Testat viltsås med kakao och chili förresten? Det är så gott så man vill bara lägga sig på rygg och sprattla med benen.  Hm, i te måste jag ju testa!  Åh det där lät fruktansvärt gott, får man fråga om recept? Jag gillar sprattla-med-benen-i-luften-god mat
Chili Linkan
09-03-2013, 15:33
CITAT (Rebecca @ 09-03-2013, 09:57)  Jag håller med - hypen är enorm. Men Trinidad Moruga Scorpion och Trinidad Scorpion "Butch T" är olika. Moruga Scorpion är just nu (från februari 2012) hetast med en uppmätt Scoville på 2.009.231. "Butch T" låg på 1.463.700 Scoville. Nääästan dubbelt så het med andra ord! Vem står för mätningen? Jag kollade på Guiness World Records och där är det fortfarande "Butch T" som är den hetaste.
tufflah
09-03-2013, 16:20
Hittade detta recept på chilisås i ett gammalt recepthäfte. Har ej testat själv men ska göra när jag har tillräckligt med chili. chilisås.
Rebecca
09-03-2013, 16:45
CITAT (Chili Linkan @ 09-03-2013, 15:33)  Vem står för mätningen? Jag kollade på Guiness World Records och där är det fortfarande "Butch T" som är den hetaste. Hm, det där är lurigt. Hur ofta uppdateras Guinness? På jalapeno.nu står detta: "Den 6 Februari 2012 tillkännagavs att New Mexico State University (Numex) hade uppmätt en högsta styrka på Trinidad Moruga Scorpion till 2.009.231 Scoville. Detta är det första chilitestet som utförts på strikt vetenskapliga grunder. Tidigare har enstaka chilis lämnats in till olika testinstitut vilket har skapat spekulationer om riggade testresultat och köpta test. I detta fall har en stor mängd chiliplantor av olika chilisorter planterats på fyra olika platser och man har sedan samlat in slumpvis mogna frukter av varje chilisort." Okej att de kanske skriver så för att sälja - men de säljer dessutom de andra som anses ligga i topp och då kan man ju tycka att det inte borde spela så stor roll för dom vilken som är hetast. CITAT (tufflah @ 09-03-2013, 16:20)  Hittade detta recept på chilisås i ett gammalt recepthäfte. Har ej testat själv men ska göra när jag har tillräckligt med chili. chilisås.Tack, det lät gott! Om jag får tummen ur någon dag ska det definitivt testas.
Chili Linkan
09-03-2013, 17:27
Ja där ser man, kan nog så vara. Dem andra som är superheta däremot har ju funnits på marknaden ett tag det behövs nya sorter för att hålla igång rulliansen!  Kul med superheta chilis helt klart! Och jag odlar en hel del av dem själv, men för min del får dem gärna korsa fram mer milda till lagom heta sorter med kanon smak!
jag ska testa detta receptet i sommar. 4 habaneros, stems removed seeds are your choice Cleaning your peppers of all veins and seeds will reduce the bit 1 cup grated carrot 1 lime, zest and juice 12 Thai chiles 10 ounces mango puree 1 onion, rough chopped about 1 cup 4 garlic cloves 1/2 cup vinegar 3/4 cup sugar 1 teaspoon salt om du vill se hela receptet. kolla här: http://low-cholesterol.food.com/recipe/hab...737?oc=linkback
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|