Full version: Ny tråd
Sidor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Bettis
Tycker ni inte att vi ska ha en ny tråd där vi delar med oss av vad vi ska ha till middag eller lunch. För min del skulle det vara himla bra för då kan man få lite tips och nya ideer.

Idag ska vi ha kåldolmar med potatis och lingon. rolleyes.gif
Mollis
Bra idé! Gud va gott med kåldolmar rolleyes.gif Jag håller just på att göra skånsk kalops, jag älskar verkligen svensk husmanskost.... i helgen blir det rimmad oxbringa med rotmos med mycket senap till...

//Mollis
Bettis
CITAT (Mollis @ 30-11-2007, 15:40) *
Bra idé! Gud va gott med kåldolmar rolleyes.gif Jag håller just på att göra skånsk kalops, jag älskar verkligen svensk husmanskost.... i helgen blir det rimmad oxbringa med rotmos med mycket senap till...

//Mollis


Hååå så gott med oxbringa och rotmos yahoo.gif
Bettis
Så tråkigt att ingen ska äta idag confused.gif
Biggan_
CITAT (Bettis @ 30-11-2007, 16:33) *
Så tråkigt att ingen ska äta idag confused.gif


rotfl.gif
emmas matte
potatis o pannbiff med lök o lingon
pimpim2
Jag ska testa den här
Adventgryta
huvudrätter
Portioner: 4

2 msk olja
4 kycklingfiléer
salt & peppar
2 dl grädde
1 paket saffran (1/2 g)
2 dl buljong (tärning + vatten)
15 svarta oliver
1 liten burk väl avrunnen syltlök
1 röd paprika
pommes strips (ris eller pasta)
blandad grönsallad

Värm olja i en panna. Lägg ner kycklingfiléerna och bryn dem runt om. Salta och peppra. Häll på buljong och grädde. Blanda med saffran. Låt småputtra i 10 minuter. Tillsätt svarta oliver och syltlök.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Strössla detta över grytan.
Servera med pommes strips, ris eller pasta och en blandad grönsallad.

Kom på mail från matbiten.net... Jag tänker servera ris till.
Gåsis
Vi ska ägna oss åt en nostalgitripp och äta paella. Om jag bara kommer ihåg att köpa saffran whistling.gif

/Åsa
Bettis
Idag blev det pommes med hamburgare coolgleam.gif
elleave
Lasange blir det här ikväll... w00t.gif
Tosan
Vi har ätit plättar smile.gif
Marina i Hällekis
Vi förväller och fryser in färskpotatis på sommaren, så att vi ska kuna njuta under vintern, så i dag blev det kotlett med färskpotatis och pepparsås
pimpim
Vi hade hemgjord pizza idag, med bl.a kyckling och fläskfilé.
herkules
fläskpannkaka smile.gif
netaave
Här åt vi lasange
Värsjö
I morgon blir det kokt kyckling med currysås, kokt majs och lite sallad. Det skulle ha varit kokt höna men här där vi bor kan man inte bestämma hemma vad man skall äta utan man får köra till affären och hålla tillgodo med vad som finns. Ungefär som i Östtyskland.
Nåväl jag koker kycklingen i lagom saltat vatten med rotselleri, morötter och lök. Eftersom kycklingen inte skall koka så länge som en höna koker jag nog grönsakerna en stund innan jag lägger i kycklingen. Hade nu inte kycklingen varit undernärd så hade resterna serverats till en blomkålssoppa gjort på det kokspad som inte går till kurrysåsen. Soppa på kokspad är lätt, man tillsätter bara lite grädde och några äggulor. Vitorna blir maränger.
linlin
Vegetarisk lasagne:

En vanlig bechamelsås
Sedan gör jag en svampstuvning. Lök och champinjoner steks upps, därefter hälls det på grädde eller mjölk. Buljongtärning, svartpeppar och hackad persilja.

Detta varvas mellan lasagneplattor. På toppen täcks det av ost, pesto och pinjenötter smile.gif

Lilla Birka
Och vi åt rallarfärs och en blåbärspaj som efterrätt
Eva-Helene
CITAT (Lilla Birka @ 01-12-2007, 23:48) *
Och vi åt rallarfärs och en blåbärspaj som efterrätt

Rallarfärs? Nu blev jag nyfiken! Hur gör man det? Recept, tack! yes.gif
Lilla Birka
CITAT (Eva-Helene @ 02-12-2007, 00:29) *
Rallarfärs? Nu blev jag nyfiken! Hur gör man det? Recept, tack! yes.gif

Rallarfärs.

För 4 portioner behövs:
500g bland- eller nötfärs
1 msk smör ell. margarin
2 gula lökar
1 purjolök
400 g krossade tomater
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1-1½ tsk chilipulver
1 burk vita bönor i tomatsås c:a 450 g
1 pkt bacon

Gott att äta till:
Bröd och sallad

Tillagning: 1.)Bryn köttfärsen i lite matfett. 2.) Skala och hacka löken och låt den brynas med köttfärsen.
3.)Skölj och ansa purjolöken. Strimla den och lägg ner den i färsen samt även tomatkrosset.
4.) Krydda med salt, peppar och chilipulver. Låt grytan puttra 10-12 minuter.
5.)Fräs under tiden baconet så hårt som du önskar det. Tag upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
6.)Blanda i de vita bönorna och låt alltsammans bli genomvarmt.
7.) Bryt baconskivorna i mindre bitar och strö dem över före servering.

Naturligtvis kan man variera, t.ex idag hade jag bara en gul lök i och använde svartpeppar i.st.f vitpeppar. Tog 500 g krossade tomater eftersom jag inte tog bönor i tomatsås utan en annan burk bönor (black-eye-bean) och dessutom en förpackning av go greens mexikanska blandning av majs och bönor. Man kan ta vilken sorts bönor man f.t råkar ha hemma förstås.
Snabbt, enkelt och gott!
Mollis
Idag kokar jag massor av ärtsoppa fast egentligen skulle jag vilja ha grekiska färsbiffar med klyftpotatis och en massa tzaziki...får bli det nån dag i veckan istället....


//Mollis
Marina i Hällekis
Idag blir det: Chicken Francese, från Sopranos kokbok
Sailor Pluto
Här blir det kokt sej med potatismos, fräsch sås på turkisk yoghurt+citronskal+dill+salt&peppar samt kokt hackat ägg wub.gif .
Bettis
Vi har ätit kroppkakor och lingonsylt
Felicia
Här blev det älgskav med kantareller, lök, morötter och mycket grädde. Pressad blå potatis till (Blå kongo). Jättegott rolleyes.gif
momme
Hej alla.
God ide denna med en "mattråd". Att kunne få och hämta tips kan aldrig vara av ondo.
Detta bevisar än egång "Odla Nu" vidde och att det är högt till tak.
I dag stod menyn på Stekt grishals och en mängd grönsakerpotatis paprika svamp lök vitlök i långpannan och in i ugnen.Krydda det med rosmarin salt peppar då blir det mustigt.
Att tillbereda denna härliga mat var med musik till av Liller och Pappa Bues band.
Att laga mat hör till en av mina favoritsysslor. Särskild att experimentera mig fram till olika och spännande resultat.
Ha en riktig god Advent
önskar Momme wink.gif
Lilla Birka
Idag blev det potatis på indiskt vis: potatis och blomkålswok, fast jag lade även med broccoli. Till det kycklinglårfileér tillredda i ugn med bla oreganokryddning. Dessert: 3 små kulor punch-russinglass toppade med en chokladtryffel och några stänk commandaria över och runt om. Roligt med mat!
Gåsis
Här blev det enkelt för vi var ut igår coolgleam.gif
Kokt potatis
Stekta kotletter

Sås på
1 buljongtärning
2,5 dl creme fraich
2,5 dl grädde
1-2 tsk fransk senap
En skvätt soja

Busenkelt och gott. Sallad till förstås.

/Åsa
HelenN
Idag blir det ugnspannkaka med bacon i:

9 ägg
18 dl mjölk
6 dl mjöl
salt
6 pkt bacon

Steker baconen först .....fördelar dem jämt i en stoooor plåt & häller på smeten. Och sen gräddas den i ca 45 minuter i 225 grader.

Till detta serverar jag rivna morötter & lingonsylt.
Marina i Hällekis
Chili och honungs marinerad, grillad lax och cous cous sallad, med rödlök, tomat, paprika, ärtor, romansallad och en persilje vinegrett.

(väldigt vad, och det blev!)
skogstroll
CITAT (Lilla Birka @ 02-12-2007, 00:50) *
Rallarfärs.

För 4 portioner behövs:
500g bland- eller nötfärs
1 msk smör ell. margarin
2 gula lökar
1 purjolök
400 g krossade tomater
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1-1½ tsk chilipulver
1 burk vita bönor i tomatsås c:a 450 g
1 pkt bacon

Gott att äta till:
Bröd och sallad

Tillagning: 1.)Bryn köttfärsen i lite matfett. 2.) Skala och hacka löken och låt den brynas med köttfärsen.
3.)Skölj och ansa purjolöken. Strimla den och lägg ner den i färsen samt även tomatkrosset.
4.) Krydda med salt, peppar och chilipulver. Låt grytan puttra 10-12 minuter.
5.)Fräs under tiden baconet så hårt som du önskar det. Tag upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
6.)Blanda i de vita bönorna och låt alltsammans bli genomvarmt.
7.) Bryt baconskivorna i mindre bitar och strö dem över före servering.

Naturligtvis kan man variera, t.ex idag hade jag bara en gul lök i och använde svartpeppar i.st.f vitpeppar. Tog 500 g krossade tomater eftersom jag inte tog bönor i tomatsås utan en annan burk bönor (black-eye-bean) och dessutom en förpackning av go greens mexikanska blandning av majs och bönor. Man kan ta vilken sorts bönor man f.t råkar ha hemma förstås.
Snabbt, enkelt och gott!



Lät spännande, det måste jag prova smile.gif
Mollis
Idag blir det "shepherds pie", bra att variation till spagetti o köttfärssås tycker jag...

//Mollis
momme
CITAT (Marina i Hällekis @ 01-12-2007, 18:25) *
Vi förväller och fryser in färskpotatis på sommaren, så att vi ska kuna njuta under vintern, så i dag blev det kotlett med färskpotatis och pepparsås

Vad härligt att kunne få en smak av sommar i denna mörka tid.
Men du.... Kan du inte säga hur du gör. jag har förvallat olika kåösorter och andra gröntsaker men förgäves sökt efter potatisrecept.
Gör du som vanlig förvallning. Det är ju olika hur lång tid det skall ha i det kokta saltvatten.
Skulla du vara snäll och berätta det så man är rustat till nästa "färskpotatissäsong".
thanks.gif på förhand.
Ha en bra dag.
Momme
momme
I dag blev det Falukorv och rotmos. Bra enkelt när man har en stressad dag.
I morgon tänkar jag ta Vitkålsoppa på Dansk fason.
Purjolök.morötter, selleri, pasternak därtil lager jag hemmagjorde små köttbollar och mjölbollar. Soppan kokas på Fläskben ocg skank.
Marina i Hällekis
CITAT (momme @ 03-12-2007, 16:47) *
Vad härligt att kunne få en smak av sommar i denna mörka tid.
Men du.... Kan du inte säga hur du gör. jag har förvallat olika kåösorter och andra gröntsaker men förgäves sökt efter potatisrecept.
Gör du som vanlig förvallning. Det är ju olika hur lång tid det skall ha i det kokta saltvatten.
Skulla du vara snäll och berätta det så man är rustat till nästa "färskpotatissäsong".
thanks.gif på förhand.
Ha en bra dag.
Momme

Hej Momme!
Jag använder en stor gryta med pastainsats, kokar upp saltat vatten och lägger i jämnstora potatisar, ca 0,5 kg och kokar i 3 min, lite längre om de är väldigt stora. Tar upp hela insatsen och kyler hastigt av potatisen i isvatten, paketerar och fryser. Vi fryser in 10-15 kg varje sommar!
När potatisen sen ska kokas, efter nerfrysning, är det viktigt att de inte tinat utan läggs i kokande vatten, direkt ifrån frysen, då blir de fasta och fina. Tinar de blir de sega och tråkiga!

Smaklig måltid och ha en bra dag du med!
momme
Hej Marina.
thanks.gif . Nu kan man bara vänta på att det blir sässong så man kan komma igång.
Jag älskar laga mat men det skall göras från botten. Att sylta och och sånt är roligt tycker jag.
Har just gjort rodbetor så det är klar till julen.
Ha en bra dag.
Momme
Marina i Hällekis
CITAT (momme @ 03-12-2007, 18:35) *
Hej Marina.
thanks.gif . Nu kan man bara vänta på att det blir sässong så man kan komma igång.
Jag älskar laga mat men det skall göras från botten. Att sylta och och sånt är roligt tycker jag.
Har just gjort rodbetor så det är klar till julen.
Ha en bra dag.
Momme

Nu blev jag nyfiken!
Hur har du gjort rödbetorna?

Marina
zissi
Grönpepparbiffar har jag gjort idag som räcker även till morgondagen. Omtyckta av oss alla. Recept finns att få om så önskas. Potatis, sås, kokta morötter, vitkålssallad med paprika, vinbärsgele bjöds det till idag. I morgon blir det pasta o grönsaker till istället. Liiiiite variation måsta man ju ha happy.gif .
Mvh zissi
momme
CITAT (Marina i Hällekis @ 03-12-2007, 18:47) *
Nu blev jag nyfiken!
Hur har du gjort rödbetorna?

Marina

Hej marina.
Ja det har jag.
Jag väntar nu att mina unger kommer på en "gryningsräd" vilket de brukar göra.
jag användar inte svensk ättike men dansk lagereddike. Inget ont om det svenska kök men jag kan inte använda den svenska ätikesprit då det är en gammal dansk recept.
En del eddike
två-tre delar vatten
Socker efter smak och därtill kan man lägga lite nejliker och kanel och lagen kokas.
Lagen skall vara kall när man lägger i de kokta rodbetor.
Ha en bra dag
Momme
Bettis
ÅÅÅ så mycket gott ni gör tummenupp.gif idag har jag ätit 4 knäckebröd skivor med leverpastej och gurka till lunch whist.gif
Till middag blir det strimlad kyckling i sötsursås med ris, blomkål och broccoli till.
Marina i Hällekis
Idag blev det hemmagjord grönsakssoppa: blandade rotfrukter, mkt lök, egen tomatsås, kycklingbuljong ,kryddad med timjan och chili.

Skrämmer bort varje förkylningsvirus, som försöker närma sig!


Tack Momme för rödbetsreceptet!
moriana
Mums "fillibabba" som barnen sa när de var små, vad mycket gott ni har ätit.

Här vart det bara potatis och hemgjord pölsa med fläsk.
Felicia
Men då var jag nog värre, det blev fil med flingor till middag giggle.gif
Sambon borta på jobb och ingen dotter hemma då blir det lite slarv med maten.. Men i morgon kanske det blir soppan som du skriver om Marina, låter gott och med mycket chili så man blir riktigt varm sweatingbullets.gif
Lilla Birka
Ensam hemma, lunch på jobbet. Hemma fixade jag steksill i ugnen under ett täcke av mjukstekt rödlök och en skvätt tunn grädde till ett par stekta potatisar ,( rester sen igår)och salladsmix. Brände mej på fingrarna när jag tog ut formen ur ugnen och hällde på grädden, glömde att formen var het när den skulle in i ugnen igen. AJajajajaj! På med kallt vatten kvickt, men har ändå en blåsa c:a cm-stor på vänster pekfinger. Ja så kan det gå, men som väl är går det över.
Bettis
Idag blev det två kokta ägg och två burkar makrill i tomatsås, geggade ihop och åt upp blush.gif
Marina i Hällekis
Idag blir det enkelt, fick soppa över igår och har lite tacokryddad stekt köttfärs i frysen.
Kokar ihop det med ett par deciliter makaroner, så blir det en gryta.
Sailor Pluto
Idag blir det rester av den Ugnsstekta Fyllda Butternut squashen med revbensspjäll wub.gif . Det var ju helt otroligt gott! Så gott att det bara blev 3 portioner, inte 4 som det skulle vara... Receptet finns på min blogg.
Bettis
Idag blir det ugnspannkaka ska prova ett nytt recept, här är det

undefined
Mollis
Idag blir det kokt kyckling i currysås, jag brukar köpa höna och koka den längre för att få riktigt god buljong att göra såsen på men ibland finns inte höna hos affären så det här får duga...

//Mollis
Marina i Hällekis
Här blir det pastasallad, med räkor
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon