|
Sidor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Ja det är min erfarenhet också, att får de torka ut för mycket får man oönskade gäster som bosätter sig på plantorna. Huvva för såna!
Blir mina Ukrain Sweet mer kompakta än dem redan är ser man inte in mellan bladen alls, och ohyra har jag inte sett en enda tillstymelse till!  Självklart låter jag dem inte hänga medvetet, jag är inte idiot, men man behöver inte panika om det händer, de va bara det jag ville ha sagt.
Hej alla, Vad roligt att hitta denna tråd! Här är en annan som har fått nippran på chili, nybliven och lite okunnig dock. Satte frön nu i mars som har kommit upp och blivit fina; Peter chili Paprika Sweet Choklate Tulpan chili (jag vet inte om de kan heta något annat egentligen, det var under det namnet jag köpte dem...?) Jalapeno purple Jag har också beställt frön för vit habanero, chili Numex Centennial och chili Genus Capsicum Black Pearl - fast det är väl lite sent att plantera nu? Jag hoppas det går vägen ändå.
Lite saker jag undrat över; Jag har lite ont om plats, men hjärtat blöder ju när man tänker på att behöva kasta några av plantorna man har drivit upp (av en sort har jag 16 plantor, en annan 11!) så jag planterade några av dem som var många till antal ihop, tre till fyra st i samma kruka (som på bilden nedan). Jag tänkte att de kanske kunde bli lite "buske" av sig, var det dumt? Bör jag plantera dem en och en och kasta några av dem? Det känns ju trist det med.  Sedan är jag lite konfunderad, för detta ska vara en Peter chili, men de här fyra ser inte alls ut som de andra Peter chili'sarna - de har lila/röd stam och bladen är mer runda och ser annorlunda ut? Någon som vågar sig på en gissning eller vet med sig att deras Peter's ser ut sådär också? [attachment=60357:chili_r_d_stam.jpg] Ställer någon av er ut era chilis nu till sommaren, eller bor de inomhus?
pyra_ohms
08-05-2011, 09:21
CITAT (Vätten @ 07-05-2011, 13:04)  Jag tänkte att de kanske kunde bli lite "buske" av sig, var det dumt? Dela på dem och sätt dem i varsin kruka. De kommer att bli tillräckligt buskiga endå.
CITAT (pyra_ohms @ 08-05-2011, 10:21)  Dela på dem och sätt dem i varsin kruka. De kommer att bli tillräckligt buskiga endå. Jag har tyvärr inte plats för alla då. :-/ Ska de bo i en egen kruka så måste jag kasta två tredjedelar av alla plantor.
CITAT (Vätten @ 08-05-2011, 12:13)  Jag har tyvärr inte plats för alla då. :-/ Ska de bo i en egen kruka så måste jag kasta två tredjedelar av alla plantor. Jag hade typ 70 småttingar i krukorna dem såddes i och nu har jag typ.. 20 kvar i sina slutkrukor!  Så e de, man sår ofta för mycket, men sen väljer man ju också ut de finaste och gör sig av med resten, så helt bortkastat är det ju inte. Har även gett bort nästan 10 stycken också, så börja adoptera bort dina!  Men en per kruka är ju absolut att rekommendera, men kan du ju alltid experimentera med några istället för att slänga dem!
pyra_ohms
08-05-2011, 16:41
Jag är mycket nöjd med tillväxten på mina plantor. Här är en bild för den intresserade!
[attachment=60382:IMG_4057.JPG]
Va kul att det fanns en chili-tråd! Då måste jag ta å dela med mig av min samling till att börja med =) Hot Lemon Chicken Itza Italiensk cayenne Numex pinata Mini bonnet Royal black Red peters pepper Atomic starfish Purple tiger Thai yellow Chili de comida Sweet wrinkle old man Habanero golden Jalapeno purple Hungarian black Sangrid Chocolate habanero Habanero orange Brazil Aji golden cayenne purple Numex suave orange peruviano brancid Aji omnicolor Red cherry hop Blondie Habanero Trinidad Peru yellow Aji panca Purrira Razzamatazz Fish Aji amarillo Caldero Kali mirch Chili hotwax Thai perino Aji ompa Brasileiro Jamaican bell Aji cristal 7 pod Early jalapeno Cayenne pepper long slim Jag tror jag fick med alla iaf, de växer så de knakar! men det finns nåra enstaka som är lite långsammare. Kul att se andra chili fantaster här iaf
CITAT (Sabi @ 09-05-2011, 12:13)  Va kul att det fanns en chili-tråd! Då måste jag ta å dela med mig av min samling till att börja med =) Hot Lemon Chicken Itza Italiensk cayenne Numex pinata Mini bonnet Royal black Red peters pepper Atomic starfish Purple tiger Thai yellow Chili de comida Sweet wrinkle old man Habanero golden Jalapeno purple Hungarian black Sangrid Chocolate habanero Habanero orange Brazil Aji golden cayenne purple Numex suave orange peruviano brancid Aji omnicolor Red cherry hop Blondie Habanero Trinidad Peru yellow Aji panca Purrira Razzamatazz Fish Aji amarillo Caldero Kali mirch Chili hotwax Thai perino Aji ompa Brasileiro Jamaican bell Aji cristal 7 pod Early jalapeno Cayenne pepper long slim Jag tror jag fick med alla iaf, de växer så de knakar! men det finns nåra enstaka som är lite långsammare. Kul att se andra chili fantaster här iaf  Herregud - hur har du plats för alla dem, bor du i ett palats?
CITAT (Vätten @ 09-05-2011, 14:37)  Herregud - hur har du plats för alla dem, bor du i ett palats?  Haha! Jo man kan ju tro det, chilipalatset! Men bor i hus och har trädgård nog att bygga ut växthus  och dom är inte så pass stora ännu men dom kommer ta mer plats nu framöver.. Alla är inomhus än så länge, ligger kontrollerat i ett utrymme med 600w lampa, så lagom värme har dom gott om  Kommer bo i en djungel känns det som hehe
Danne_A
09-05-2011, 19:38
Mina äldsta har jag haft nu i 4 år nu... Bor i lägenhet så jag har dem innomhus hela året, vilket gör att jag klipper ner dem 3-4 ggr per år... Håller nere både storlek och produktion genom mindre krukor och mindre näring. Skördade av en skål idag med... 855,000–1,463,700 : Naga (Bhut) Jolokia 350,000–580,000 : Red Savina 100,000–350,000 : Chocolate Scotch Bonnet Samt en svagare Hot Lemon som jag använder till allt... Senast i en carbonara idag.
friberg76
10-05-2011, 08:06
CITAT (swix13 @ 04-05-2011, 21:08)  Ja, det undrar jag också, vilka chilisar som är ätbara. Vet någon om dessa är ätbara eller inte? Om någon är mer eller minde god?
Turbo Pube Habanero Brown Short Yellow Tabasco Bolivian Rainbow Duke Pequin Caribbean red habanero PI 281429 Turbo Pube, Habanero Brown och Caribbean red är goda och ätbara sorter. Short Yellow Tabasco skall man tydligen få ett ganska trevligt pulver av eller kunna tillreda god het sås med. Bolivian Rainbow smakar enligt mitt tycke inte speciellt bra men plantan i sig är väldigt vacker. Purple Tiger som en tidigare skribent undrade över är ätbar men inte god för fem öre. Snabb torr heta, nästan lite jobbig, ingen sötma alls vad jag kan minnas, lite syrligt besk?
Nån som ätit Aurora då? Tror min mognaste frukt är färdig att plockas men jag vågar inte riktigt, haha!  Det är ju en prydnads men vafan vet jag? Ätbar? God?
Crazy4Flowers
10-05-2011, 21:04
PMK du får testa och återkomma med hur Auroran smakade. Idag har mina varit ute hela dagen, lamporna har fått vila idag. Det ska bli kallare igen och mycket regn ska vi få. Mera bilder finns i bloggen. [attachment=60477:110510_Chilisar.jpg]
De kan inte vara farligt då hoppas jag?  Bildbomb i bloggen idag!!! [attachment=60493:IMG_1979.JPG]
CITAT (Danne_A @ 09-05-2011, 20:38)  Mina äldsta har jag haft nu i 4 år nu... Bor i lägenhet så jag har dem innomhus hela året, vilket gör att jag klipper ner dem 3-4 ggr per år... Håller nere både storlek och produktion genom mindre krukor och mindre näring. Oj, kan man klippa ner plantorna så många gånger per år? Blir de inte lessna då? Jag hade fått för mig att man bara fick klippa en gång under våren men det kan jag ju ha om bakfoten... Det vore ju underbart om man kunde klippa oftare för på sina ställen håller plantorna nästan på att ta över lägenheten för mig  Är det något man ska tänka på när man klipper ned dem i såna fall? Tack Friberg76 nu väntar jag med spänning på frukt, än så länge är det bara tabascon och Bolivian Rainbow som börjat frukta av sig...
CITAT (PMK @ 11-05-2011, 11:34)  De kan inte vara farligt då hoppas jag?  Bildbomb i bloggen idag!!! [attachment=60493:IMG_1979.JPG] Värsta som kan hända är att det inte smakar bra, finns inga giftiga chilis om de inte mycket klart o tydligt är märkta som sådana! om det ens finns några i släkten, jag har aldrig hört talas om någon familj som inte går att äta, try it out :-)
KRulliga blad=för mycket vatten?
CITAT (backis @ 12-05-2011, 21:49)  Värsta som kan hända är att det inte smakar bra, finns inga giftiga chilis om de inte mycket klart o tydligt är märkta som sådana! om det ens finns några i släkten, jag har aldrig hört talas om någon familj som inte går att äta, try it out :-) Infon jag ville ha, tack!  Tar risken och provar!
Flyttar någon av er ut era chili's om sommaren? Hur pass varmt om nätterna måste det vara då? Jag köpte ett sådant där "växthus" till balkongen, med plastöverdrag där jag tänkte att de skulle få bo i sommar - men frågan är om man vågar. Här längst uppe i Norrland blir det ofta under +10 om nätterna även om sommaren, klarar de det?
CITAT (Vätten @ 13-05-2011, 11:38)  Flyttar någon av er ut era chili's om sommaren? Hur pass varmt om nätterna måste det vara då? Jag köpte ett sådant där "växthus" till balkongen, med plastöverdrag där jag tänkte att de skulle få bo i sommar - men frågan är om man vågar. Här längst uppe i Norrland blir det ofta under +10 om nätterna även om sommaren, klarar de det? Tja! Mina har ''sovit'' utomhus några gånger redan, rätt upp å ner, utan växthus. Då va de kanske.. 12 grader på natten som kallast, ansåg att det räckte! ^^ Så med ditt växthus till hjälp kanske dem håller värmen bättre, även under kalla nätter? Dem överlever nog nästan garanterat skulle jag våga påstå, frågan är väl mest hur bra det är för dem, och de vågar jag absolut inte svara på!
Jag har flera år i rad haft mina chilisar ute från mitten av maj (de är utflyttade nu) till frosten tar dem. Det har gått utan problem! De står i ett gassigt söderhörn på terassen. Skulle det bli frost nu skulle jag nog ta in dem i garaget dock. Bor i zon 2.
Det är viktigt att du avhärdar dem innan de åker ut helt! Det gör du genom att låta dem stå ute några timmar längre för varje dag under en vecka - 10 dagars tid så de får välja sig vid utelivet!
om vi inte hör från dig på en vecka eller så ringer vi 112 :-) CITAT (PMK @ 13-05-2011, 00:18)  Infon jag ville ha, tack!  Tar risken och provar!
Låter som en bra plan!
Just nu från jag KRUPP och alla världens sjukdomar på BLÅSTEN i detta jävla land?!! Va i !!!
Va rätt stilla när jag började ställa ut mina 15 stora jävla krukor, nu blåser det som FAN i byarna! Känns inte bra!! Hur mycket blåst låter ni era ta? Tex du som ställde ut dem i ett söderhörn över natten blabla..?
Mina chili står som sagt ute i alla väder, regn, blåst eller sol. Jag har inte märkt att de mår dåligt av blåst. Igår blåste det ju som sagt bra i byarna, och plantorna är inte så stora än, men idag ser de hur glada ut som helst.
dkhenrik
15-05-2011, 16:56
Här går det bra med min fönsterbrädsodling ... mina två annuum'er är fint på gång med blommor, den ena också med frukter  ... chinense'en mår bra men inga knopper än De fina lilla blommor på Flourescent Purple [attachment=60655:FPflowmid.JPG] [attachment=60656:FPflowtop.JPG] Den lite mer anonyme vita blomma och frukt på Santa Fe Grande [attachment=60657:SFGflow.JPG] Här är dom alla 3 före dagens omplantering [attachment=60659:allpurp.JPG][attachment=60658:allhab.JPG] Jag har faktiskt en mer av varje, men dom satte jag permanent på balkonen i mitten av april (zon 1, 9. vån) ... dom har nog haft et par nätter med rundt 0 grader och definitivt många med under 10 ... dom är låångt efter
Hej,
I år testar jag odla lite chili för första gången, och då köpte jag en påse med Lombardo och en påse med Hot Lemon. Tycker dock vissa av plantorna ser lite konstiga ut, vad säger ni, är det här normalt? Har ett gäng, kanske 10-11 st som ser ut som den till vänster, ingen direkt stjälk, bladen ser inte riktigt ut som på andra chiliplantor jag sett på bild. Det är både lombardo och hot lemon som ser ut sådana. Sedan har jag ett gäng, 6 st som ser ut som den till höger. Och de ser mer ut som jag tänker mig en chiliplanta. Även här några hot lemon och några lombardo.
Någon som kan svara på varför en del ser ut som de gör? De har veggats under en 2x36watts odlingsarmatur och åkt ut under odlingsväv nu för någon dag sedan. De har tidigare varit ute en del i solljuset på dagarna.
Ta gärna en titt på bilderna och säg vad ni tror. Det kanske är så att en del chilisar ser ut sådär när dom är unga plantor jag vet inte.
Jag skulle gissa att plantan i den runda krukan inte är någon chili alls utan nåt annat som grott för dig. Jag har under de senaste cirka 5 åren odlat kanske 10 olika chilisorter och alla har sett ungefär likadana ut i starten, och det är som plantan i den fyrkantiga krukan (den ser möjligen lite blek ut, får den tillräckligt med ljus?).
Mjo, det var väl lite min tanke med även om det känns väldigt otippat att 10-11 av 16-17 st skulle bli något annat än chili, när det var chilifrön jag tog. Trodde först att det kunde vara något som kommit med jorden men sen kom jag på att jag använt den jorden även till dill och gräslök och de ser helt normala ut.  Lite tjåligt, jag hade viljat ha ett femtontal chiliplantor att roa mig med men får nöja mig med 6st  Ska låta de andra gå ett tag till och se vad det blir. Ser dock ut som ngt slags ogräs. Finns ingen direkt stjälk utan mer en typ liten kort stam som det kommer en helvetes massa bladstjälkar ur. Spännande  Tack för svaret iaf. Nästa år blir det ett lite större gäng sorter som skall förveggas under en 250w hps från nån gång i januari - feb, tänkte mig ett par paprikaplantor med. So much to do and so little time.  Ah just ja, det är en son/dotter på väg i juli med.  Mvh
Birre77
15-05-2011, 22:09
CITAT (MrLeaf @ 15-05-2011, 22:00)  Mjo, det var väl lite min tanke med även om det känns väldigt otippat att 10-11 av 16-17 st skulle bli något annat än chili, när det var chilifrön jag tog. Trodde först att det kunde vara något som kommit med jorden men sen kom jag på att jag använt den jorden även till dill och gräslök och de ser helt normala ut.  Lite tjåligt, jag hade viljat ha ett femtontal chiliplantor att roa mig med men får nöja mig med 6st  Ska låta de andra gå ett tag till och se vad det blir. Ser dock ut som ngt slags ogräs. Finns ingen direkt stjälk utan mer en typ liten kort stam som det kommer en helvetes massa bladstjälkar ur. Spännande  Tack för svaret iaf. Nästa år blir det ett lite större gäng sorter som skall förveggas under en 250w hps från nån gång i januari - feb, tänkte mig ett par paprikaplantor med. So much to do and so little time.  Ah just ja, det är en son/dotter på väg i juli med.  Mvh Det har funnits många här som har velat bli av med sina plantor och det kanske finns några kvar till dej om du vill adoptera. Jag har bara en planta av varje sort kvar. De andra frös ihjäl senaste snön och minusgraderna. Grattis till den lille! Oroa dej inte barn tar ingen tid alls!
Kolla denna länken: http://1.bp.blogspot.com/_aFG2JP0J4Js/S7WD...B6dbl%C3%A5.JPGSer en viss likhet mellan mina "konstiga chiliplantor" och de som är längst ner till höger på bilden på den länken. Men hittar inget namn på vad det kan vara. Mvh
skogsmulle101
16-05-2011, 06:39
jag är nybörjare på odling överhuvudtaget. Jag satte röd chili (köpte en röd chili på ICA på mataffären) & tryckte ner två från nån millimeter i jorden. Eftersom jag jobbar med mineralgödsel (NPK, små kulor med fosfor, kalium & kalksalpeter som största innehår) så testade jag det och det växer på bra. satte de första 9/5(inglasad balkon i sydost-läge(tar in dom på natten).
1. Min fråga är; vet ni om det kan vara smaka illa eller rent av kanske farligt att käka dessa chilisar?
(Jag har nu satt chili med endast blomsterlandets egen såjord, vatten solljus, vanlig lysrörslampa på natten. inga tillsatser).
2. Hur är det med frön? några tips, det grundläggande.
Anja Danmark
16-05-2011, 08:58
Jeg undrer mig lidt... Hvorfor vil I absolut sætte jeres planter ud så tidligt???? Ja - de fleste overlever da sikkert, men I får jo frugt flere uger senere, end I ellers ville have fået - og hvorfor så overhovedet starte planterne så tidligt og bruge en masse tid på det, hvis I alligevel sætter dem ned i fart igen? Alle chilier, der i en periode står for koldt, vil vokse langsommere, end de ellers ville have gjort, så måske får I mere plads inden døre - men I får da også en mindre høst ud af det... Undskyld mig - men jeg forstår det ikke helt De fleste af mine chilier bliver dyrket i drivhus, og de par stykker, som skal på friland, bliver ikke sat ud før i juni måned, selv om det kniber med pladsen i drivhuset efterhånden! Mvh Anja
CITAT (Anja Danmark @ 16-05-2011, 09:58)  Jeg undrer mig lidt... Hvorfor vil I absolut sætte jeres planter ud så tidligt???? Ja - de fleste overlever da sikkert, men I får jo frugt flere uger senere, end I ellers ville have fået - og hvorfor så overhovedet starte planterne så tidligt og bruge en masse tid på det, hvis I alligevel sætter dem ned i fart igen? Alle chilier, der i en periode står for koldt, vil vokse langsommere, end de ellers ville have gjort, så måske får I mere plads inden døre - men I får da også en mindre høst ud af det... Undskyld mig - men jeg forstår det ikke helt De fleste af mine chilier bliver dyrket i drivhus, og de par stykker, som skal på friland, bliver ikke sat ud før i juni måned, selv om det kniber med pladsen i drivhuset efterhånden! Mvh Anja Jag kan ju bara svara för mig, men för min del så har avsikten alltid varit att de ska flytta ut på balkongen så snart som möjligt, helt enkelt på grund av att det finns ont om utrymme inomhus. Jag började driva upp mina plantor i april ungefär så jag tycker inte jag startade så tidigt (men jag misstänker att de som började tidigare helt enkelt hade svårt att vänta, det är ju roligt!). Jag har dock inte ställt ut mina ännu, jag väntar tills jag är säker på att se trivs därute så de får bo inne till i juni åtminstone. Från det ena till något helt annat, jag postade en bild på några plantor ett par sidor tillbaka och undrade om någon visste vad det kunde vara för sorts chili. Nu har även bladen blivit vinröda/lila och mysteriet tätnar så jag testar igen med en nyare bild; [attachment=60676:chili_r_da_blad.jpg] Någon som vet? Det är ingen höjdarbild direkt.
Anja: För mig är svaret på dina frågor enkel: platsbrist. Dem får inte plats, inte ens alla i fönsterna längre, så ljuset måste ju bli himla dåligt. Ute däremot, finns det massor med ljus!
anders96
17-05-2011, 06:07
CITAT (Vätten @ 16-05-2011, 12:08)  Jag kan ju bara svara för mig, men för min del så har avsikten alltid varit att de ska flytta ut på balkongen så snart som möjligt, helt enkelt på grund av att det finns ont om utrymme inomhus. Jag började driva upp mina plantor i april ungefär så jag tycker inte jag startade så tidigt (men jag misstänker att de som började tidigare helt enkelt hade svårt att vänta, det är ju roligt!). Jag har dock inte ställt ut mina ännu, jag väntar tills jag är säker på att se trivs därute så de får bo inne till i juni åtminstone.
Från det ena till något helt annat, jag postade en bild på några plantor ett par sidor tillbaka och undrade om någon visste vad det kunde vara för sorts chili. Nu har även bladen blivit vinröda/lila och mysteriet tätnar så jag testar igen med en nyare bild;
[attachment=60676:chili_r_da_blad.jpg]
Någon som vet? Det är ingen höjdarbild direkt. Kan vara Pimenta da neyde men lite svårt att se CITAT (Vätten @ 16-05-2011, 12:08)  Jag kan ju bara svara för mig, men för min del så har avsikten alltid varit att de ska flytta ut på balkongen så snart som möjligt, helt enkelt på grund av att det finns ont om utrymme inomhus. Jag började driva upp mina plantor i april ungefär så jag tycker inte jag startade så tidigt (men jag misstänker att de som började tidigare helt enkelt hade svårt att vänta, det är ju roligt!). Jag har dock inte ställt ut mina ännu, jag väntar tills jag är säker på att se trivs därute så de får bo inne till i juni åtminstone.
Från det ena till något helt annat, jag postade en bild på några plantor ett par sidor tillbaka och undrade om någon visste vad det kunde vara för sorts chili. Nu har även bladen blivit vinröda/lila och mysteriet tätnar så jag testar igen med en nyare bild;
[attachment=60676:chili_r_da_blad.jpg]
Någon som vet? Det är ingen höjdarbild direkt. Kan vara Pimenta da neyde men lite svårt att se
CITAT (MrLeaf @ 15-05-2011, 23:51)  Kolla denna länken: http://1.bp.blogspot.com/_aFG2JP0J4Js/S7WD...B6dbl%C3%A5.JPGSer en viss likhet mellan mina "konstiga chiliplantor" och de som är längst ner till höger på bilden på den länken. Men hittar inget namn på vad det kan vara. Mvh Jo, men de som är till vänster längst fram tror jag inte är chili, det ser ut som akleja eller kanske bladpersilja, så jag är inte så säker på att de längst fram till höger är chili... De i bakre raden är helt klart chili eller paprika!
CITAT (skogsmulle101 @ 16-05-2011, 07:39)  jag är nybörjare på odling överhuvudtaget. Jag satte röd chili (köpte en röd chili på ICA på mataffären) & tryckte ner två från nån millimeter i jorden. Eftersom jag jobbar med mineralgödsel (NPK, små kulor med fosfor, kalium & kalksalpeter som största innehår) så testade jag det och det växer på bra. satte de första 9/5(inglasad balkon i sydost-läge(tar in dom på natten).
1. Min fråga är; vet ni om det kan vara smaka illa eller rent av kanske farligt att käka dessa chilisar?
(Jag har nu satt chili med endast blomsterlandets egen såjord, vatten solljus, vanlig lysrörslampa på natten. inga tillsatser).
2. Hur är det med frön? några tips, det grundläggande. Det kommer inte vara farligt att käka frukterna om du får några. "Risken" med att ta fröer från chilisarna på mataffären är att man inte riktigt vet vad man får. Du kan tex få upp en "steril" variant, som bara år blommor men ingen frukt, så är det tyvärr med många framavlade grödor idag... Men det är ju spännande att prova
mattias__o
17-05-2011, 21:53
Lagom till att jag kom hem från jobbet idag slutade det att regna och solen började skina så jag passade på att ta lite bilder på mina chiliplantor. Här är bilder på mina två största plantor. [attachment=60732:cayenne_...red_slim.jpg] Cayenne Long Red Slim [attachment=60733:fishpepper.jpg] Fishpepper
Jag sådde dem i slutet på januari och nu står de i krukor på 3 liter. Hoppas att det blir lite varmare snart så de kan få flytta ut permanent. Det börjar bli lite jobbigt att flytta ut dem varje morgon.
Grymt fint mattias! Stor å fin Fish med, min ser lite annorlunda ut, min ena i alla fall.. mer som ett träd med ''krona''  *Pompa och ståt och fanfarer* Årets första skörd är i hamn idag! ;D [attachment=60735:IMG_2031.JPG]
Illvitore
19-05-2011, 10:27
Grattis PMK!
Är det någon som vet hur gammal en chiliplanta kan bli? Kanske speciellt hur gamla de kan bli i kruka i ett fönster? Jag har nämligen en väldigt fin Jamaican yellow på 3,5 år som jag inte vill ska dö men om den börjar närma sig maxålder kanske det är onödigt att övervintra den ännu en vinter utan då kanske den får flytta ut på friland istället... Hmm...
bingobella
19-05-2011, 17:12
Hej
bifogar en bild på två blad från olika plantor som har sjukdom/defekt eller vad det nu är. har letat på internet men inte lyckats ta reda på vad det kan vara. är det någon som vet vad det rör sig om?
mvh
Anja Danmark
19-05-2011, 21:06
CITAT (bingobella @ 19-05-2011, 18:12)  Hej
bifogar en bild på två blad från olika plantor som har sjukdom/defekt eller vad det nu är. har letat på internet men inte lyckats ta reda på vad det kan vara. är det någon som vet vad det rör sig om?
mvh Bladet til højre har ødem (kender ikke det svenske ord for det), som kommer af for meget vand eller gødning - eller måske begge dele. Planten dør ikke af det, men du skal lige skære lidt ned på det, der kan være problemet. Jeg har ikke et forslag til det andet blad...
bingobella
20-05-2011, 10:46
CITAT (Anja Danmark @ 19-05-2011, 22:06)  Bladet til højre har ødem hej tack för svar så att jag nu vet vad det handlar om. ödem heter det tydligen på svenska, oedema på engelska. det verkar inte vara så allvarligt vilket låter bra.  hittade en engelsk tråd om samma sak: http://www.chillisgalore.co.uk/phpBB3/view...=18&t=11744
Är det bomullstråd som gäller för att binda upp och stödja plantor?
Den jag använder nu har skavt rätt mycket på stammen..
mattias__o
20-05-2011, 21:18
Hittade den här helt galna filmen när jag satt och slösurfade. Killen i filmen löser upp kristaliserat capsaicin i vodka och äter/dricker det. 16 miljoner SHU skojar man inte bort http://www.youtube.com/watch?v=Mwn02qZn8vw...player_embedded
CITAT (mattias__o @ 20-05-2011, 22:18)  Hittade den här helt galna filmen när jag satt och slösurfade. Killen i filmen löser upp kristaliserat capsaicin i vodka och äter/dricker det. 16 miljoner SHU skojar man inte bort http://www.youtube.com/watch?v=Mwn02qZn8vw...player_embeddedJobbigt å sätta i sig 16 miljoner SHU och få 20 000 views på typ ett halvår  HAHA!
Dött som i graven här nu!
Mina plantor har blivit lite skadade av vinden ser det ut som, var ute och band upp alla noggrant nu.. men de e mest bladen som ser lite skamfilade ut, småvissna på sina ställen.. men men!
Inomhus ser det fint ut iaf!
[attachment=60833:IMG_2040_copy.jpg]
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|